Reklam Alanı
Reklam Alanı

7 bin yıllık tarihi Kemeraltı çarşısı, her yağmurda su altında

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İZMİR’in kültür ve ekenomik hayatında önemli bir yer tutan 7 bin yıllık tarihi Kemeraltı Çarşı esnafı altyapı yetersizliğinden dertli. Bölgenin altyapısının yenilenmesi gerektiğini belirten AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, “Biz yağmur duasına çıkıp, önümüzdeki yılları ‘susuz geçirmeyelim’ diye dua ediyoruz. Kemeraltı esnafı da ‘yağmur yağmasın’ diye dua ediyor.  Aşırı yağmur yağdığında bütün kanallar tıkanıyor ve dükkanları su basıyor” dedi.

İzmir’e yolu düşenlerin uğramadan geçmediği tarihi Kemeraltı Çarşısı, zamana yenik düşüyor. Dünyanın en büyük üstü açık çarşılarından biri olarak bilinen tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda sayıları azalsa da han, hamam, kitabe, hazire, köşk, konak, cami, mescit, sinagog, sebil, şadırvan, çeşme, bedesten gibi  geçmişin sokak dokularını görmek mümkün . Yaklaşık 80 hektar büyüklüğünde, 236 farklı meslek grubundan 9 bin küçük ve orta boy işletmenin yer aldığı 7 bin yıllık tarihi çarşı, İzmir’in önemli ticaret merkezlerinden biri. Kent için tarihi olduğu kadar ekonomik ve sosyal bir öneme sahip çarşı; her yağmurda alt yapı sorunlarıyla gündeme geliyor.Bölgede ki su baskınlarına dikkat çeken AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açıklamalarda bulundu:

‘ESNAF DÜKKANINDA NÖBET TUTUYOR’
Esnafın yağmur yağdığı günlerde dükkanlarında nöbet tutmak zorunda kaldığını vurgulayan Başdaş, “Konak’ın genelinde altyapı yok. 35 yıldır Konak’ta oturuyorum. Yıllardır bir çivi bile çakılmadığı için altyapı sistemi çöktü. Susuzluk çektiğimiz böyle bir yılda, esnafın tek duası var; o da çok fazla yağmur yağmaması. Biz yağmur duasına çıkıp, ‘önümüzdeki yılları susuz geçirmeyelim’ diye dua ederken, Kemeraltı esnafı ‘yağmur yağmasın’ diye dua ediyor. Çünkü fazla yağmur yağdığında oradaki bütün kanallar tıkanıyor ve bütün dükkanları su basıyor. Kronikleşen bu sorunun, en kısa sürede çözülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

‘TARİHİ ÇARŞI SU ALTINDA KALIYOR’
Altyapının yenilenerek kanalların temizlenmesi gerektiğini dile getiren Başdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen yağmurda Meteoroloji’nin uyarılarına rağmen hiçbir önlem alınmadı. Kemeraltı’na gittiğimde hafriyatlar Kemeraltı’na inmiş, her taraf su içindeydi ve dükkanları su basmıştı. Bunları görmezden gelen belediye başkanı ve ilçe başkanı ‘esnafın hali ne olacak?’ diye propaganda yapıyor. Yağmur yağdığında Kemeraltı’na gidip, yaşananları görmelerini istiyorum. Yazın kokudan geçilmiyor, kışın yağmur fazla yağdığında esnaf felç oluyor. Kemeraltı’nı basan su sadece yağmur suyu değil. Kanalizasyon suyu da yağmur suyuna karışıyor.”

‘PANDEMİDE HALK AVM’YE GİTMEYE MECBUR KALDI’
Başdas, “Pandemi döneminde insanların açık havada alışveriş yapmak istemesine rağmen Kemeraltı’na altyapı sorunlarından dolayı gereken ilgi gösterilmedi” dedi.  Yağmur uyarısı yapıldığında esnafın, nöbet tuttuğunu kaydeden AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, “Çünkü esnafın malı sular altında kalarak ziyan oluyor. Kemeraltı dünyanın en eski ve en büyük açık hava çarşılarından birisi. Pandemi döneminde altyapı düzgün olsaydı, insanlar AVM’ye gitmek yerine açık hava olduğundan Kemeraltı’nda alışveriş yapmayı tercih ederdi. Ne yazık ki altyapısının eksik olması, otopark bulunmaması gibi nedenlerden dolayı hak ettiği ilgiyi görmüyor. Sokaklar, tadilat amacıyla kazılıyor; aradan aylar geçmesine rağmen düzeltilmiyor” ifadelerini kullandı.

‘KONAK’TA SORUN BİTMİYOR’
Konak’ın genelinde bir altyapı sorunu olduğuna dikkati çeken Başdaş, “Tepecik alt geçidi en ufak bir yağmurda sular altında kalıyor. Bu durum bilinmesine rağmen hiçbir şekilde önlem alınmıyor. Belediye başkanına sorduğunuzda her şey güzel; ama gerçekler öyle değil. Geçen sefer Yeşildere bölgesinde yağmur nedeniyle su basan evlerdeki suyu vatandaşlarla birlikte tahliye ettik. Mersinli semtinde bir okul var. Her yağmurda su basıyor. Tüm bu sorunlar görmezden geliniyor” dedi.

Reklam Alanı

‘HER ESNAFIN YAĞMUR ÇİZMESİ VAR’
Kemeraltı Çarşısının  esnaflarından Hayrettin Ertaş (37), her yağmurda dükkanında nöbet tutmak zorunda kaldığını hatırlattı. Ertaş, bölge esnafının yağmur çizmesi bulundurduğunu belirterek, “2000 yılından beri Kemeraltı’ndayım. Geldiğim günden bugüne kadar Kemeraltı’nın altyapı sorunu çözülmedi. Her yağmur yağdığında esnaf kapıda, çizmelerini giyip elinde süpürge, kürek ve kova ile nöbet tutuyor. Yağmur yağdığında Kemeraltı boşalıyor. Esnaf sadece dükkanında nöbet tutuyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş röp.
-Kemeraltı su basan dükkanlar görüntü
-Genel detay ve görüntüler

Haber: Eda Ebru NANECİ – Kamera: Gökçe ADAR / İZMİR, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!