Reklam Alanı
Reklam Alanı

AK Parti’li Akbaşoğlu: Parlamenter sistem, vesayet odaklarını tekrar canlandırmaya dönük bir yaklaşım

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Besti KARALAR/ANKARA, (DHA)- AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, muhalefetin ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ önerisine ilişkin, “Vesayet odaklarını tekrar canlandırmaya dönük bu yaklaşımınızla, milletin kendi uhdesinde olan cumhurbaşkanlığı seçme hak ve yetkisini milletimizden almayı mı düşünüyorsunuz?” dedi.
AK Partili Akbaşoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminin püskürtüldüğünü belirterek, yönetim sisteminin zafiyetlerine milletin muhatap olmaması için anayasa değişikliği yapılması zaruretinin ortaya çıktığını savundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin büyük müzakereler, tartışmalar neticesinde TBMM Genel Kurulunda, ardından 2017 yılında yapılan halk oylamasında kabul edildiğini vurgulayan Akbaşoğlu, eski sistemin artık geride kaldığını söyledi. Akbaşoğlu, “Doğrudan milletin karar verdiği, yasama organını da yürütme organını da doğrudan milletin seçtiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüktedir. Parlamenter sistem yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geçerli olacağından cumhurbaşkanının partili olabileceği, bir partinin genel başkanı da olabileceği hususunu Anayasa’da hüküm altına aldık. Bu, milletimiz tarafından onaylandı. Partili, partisiz cumhurbaşkanı gibi yaklaşımları ya yeni sistemi hiç anlamayarak eski sistemin kodlarıyla bugünü değerlendirmeye çalışmak ya da kasıtlı ve bilinçli olarak toplumun nezdinde kafaları karıştırmak olarak yorumlamak mümkündür. Ancak hakikat muhalefetin söylediği gibi değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüktedir. Herkes Anayasa’ya uygun davranmak zorunda” dedi.
‘NASIL SEÇECEKSİNİZ, KİM SEÇECEK?’
CHP, HDP ve İYİ Parti’nin ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ önerisinde cumhurbaşkanının nasıl seçileceğini soran Akbaşoğlu, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanının millet tarafından seçilmesi yetkisini geri mi almayı düşünüyorsunuz? Cumhurbaşkanını kim seçecek? Kamuoyu içi boş, sesi fazla çıkan tekliflerinizle ilgili somut gerçeklikleri öğrenmek istiyor. Ben de kamuoyu adına soruyorum; teklif ettiğiniz sistemde, cumhurbaşkanını nasıl seçeceksiniz, kim seçecek? Başbakan, bir parti genel başkanı olabilecek mi? Çift başlılığa, cumhurbaşkanı ve başbakan ayrımına, tekrar kavgaya, ayrışmalara, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarsızlıklara geri mi dönelim, diyorsunuz. Vesayet odakları tekrar kendilerine rol mü biçsinler istiyorsunuz. Bunlarla ilgili kamuoyunu mutlaka bilgilendirmek durumundasınız. ‘Eski sisteme geri dönelim’ şeklinde, aslında vesayet odaklarını tekrar canlandırmaya dönük bu yaklaşımınızla, milletin kendi uhdesinde olan cumhurbaşkanlığı seçme hak ve yetkisini milletimizden almayı mı düşünüyorsunuz?”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!