Reklam Alanı
Reklam Alanı

Altınordu’dan su farkındalığı için örnek proje

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

HABER: Mustafa KÖPRÜLÜ – KAMERA: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)

Ülkemizde ve dünyada yağışların azalmasıyla birlikte kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden biri haline gelirken, İzmir’in köklü kulüplerinden Altınordu bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla önemli bir projeye imza attı. Son yıllarda Başkan Seyit Mehmet Özkan yönetiminde İzmir merkezli olarak yaptığı Türkiye’de eşi görülmemiş altyapı atılımı, tesis projeleri ve yetiştirdiği Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü gibi milli futbolcularla adından sıkça söz ettiren kırmızı-lacivertli kulüpte Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) yetkilileri, Torbalı’daki Metin Oktay Yerleşkesi’nde su arıtma sistemi kurarak önemli oranda su tasarrufu sağladı. Altyapı oyuncularının yatılı olarak kalıp hem eğitimlerini hem de futbol gelişimlerini sürdürdüğü tesiste günlük su tüketiminin yaklaşık 90 ton olduğu belirtilirken, 70 ton suyun geridönüşüm sayesinde değerlendirildiğine dikkat çekildi.
İZLEDİKLERİ BELGESELDEN ESİNLENDİLER
Kurulan sistemle arıtılan sular çim sahaların sulanmasında ve ayrıca tesisteki tarım ile besi hayvancılığı alanlarında kullanılmaya başlandı. Altyapıda oynayan profesyonel futbolcu adaylarına farkındalık yaratmak adına çetişli eğitimler verdiklerini belirten ALFA Eğitim Direktörü Hande Özel, “Çocuklar bizim geleceğimiz. Onların bilinçli bireyler olmalarını istiyoruz. Bu projeyi izlediğimiz, ’25 litre’ isimli bir belgeselden ilham alarak hayata geçirdik. Bu belgeselle suyun önemini daha iyi anladık. Suyu tasarruflu kullanmak ve kaynaklarımızı daha verimli kullanmak gerektiğini gördük. Çocuklarımız farklı projeler de yapmamız için bize öneriler sunmaya başladı. Ailelerini de bu konuda bilinçlendirdiler. Bu projeyle diğer kulüplere de örnek olmak istiyoruz. Gelecekte çocuklara daha iyi bir dünya bırakmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KALECİ UMUT: DUŞTAN ERKEN ÇIKIYORUM
Altınordu altyapısından 17 yaşındaki kaleci Umut Keseci izledikleri belgeselden çok etkilendiğini söyleyerek, “Su genelde ülkemizde fazla dikkat edilmeyen bir konu. Günde çift antrenman yaptığımız için iki kez duş alıyoruz. Daha önce 5 dakika duşta kalıyorsam, şimdi bu süreyi 2-3 dakikaya indirdim. Daha önce ailem su tüketimi konusunda dikkatli olmamı isterken, şimdi ben onları bilgilendiriyorum. Takım arkadaşlarım açısından da iyi oldu. Tüm kulüplere ve ülkeye örnek olmak istiyoruz. Küresel ısınmadan dolayı çok yağmur yağmadı. Suyun önemini çok iyi anladık. Biz denize bir taş attık, umarım tüm ülkeye dalga, dalga yayılır” dedi.
SİSTEMİN MALİYETİ 65 BİN TL
Metin Oktay Yerleşkesi’nin 80 dönüm arazi üzerinde olduğunu belirten ALFA Tesis Amiri Semih Kurşunlu, “Yerleşkemizde 180 sporcunun konaklama imkanı var. Bu alandaki 8 sahamızın 3’ü doğal çim saha. Yerleşkemiz şehir dışında olduğu için kanalizasyon ve içme suyu sistemini kendimiz kurduk. Kuyu suyunu arıtıyoruz. İçme suyu ve atık suyu doğaya kazandırmak için atık arıtma suyu sistemi kurduk. Bu sistem yaklaşık 65 bin TL’ye mal oldu. Yerleşke tam kapasite dolduğunda günlük 70 ton civarı su tasarrufu sağlıyoruz. Suyumuzu geri dönüştürebilmemiz ve herkese örnek olmak bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.
EKİN EKİP YUMURTA TOPLUYORLAR
Altınordu Futbol Akademisi öğrencileri, futbol eğitiminin yanı sıra Torbalı’daki tesis içerisinde yer alan tarım ve besi hayvanları alanında faaliyetler gerçekleştiriyor. Tarım alanında pırasa, karnabahar, marul, çilek, bezelye, yeşil soğan, patates, domates, maydonoz ve bakla gibi ürünler yetiştiren genç futbolcular, besi alanında zaman zaman ineklerden süt sağıp, bazen de tavukların yumurtalarını topluyorlar. Kırmızı-lacivertli futbolcular, günlük gıda ihtiyaçlarının üretim sürecine katkıda bulunup, küçük yaşlardan üretim, toprağa ve doğaya saygı biliciyle yetişiyor.
“Bu bitkilerin çoğunu biz diktik” diyen 2006 doğumlu orta saha oyuncusu Burak Gültekin, “İki haftada bir dönüşümlü olarak sulamaya geliyoruz. Budama olsun, sulama olsun her şeylerini biz karşılıyoruz” dedi. Yerleşik Yaşama Katkı derslerinden pek çok şey öğrendiklerini belirten 2007 doğumlu forvet Berkay İşcan ise, “Daha önce toprakla bu kadar haşırneşir olmamıştım. Toprakla enerjimizi atarak zaman geçiriyoruz. Örneğin karalahananın tüm gelişme sürecine şahit olduk. Büyümelerini görünce bir şeyi başarmış gibi seviniyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Altınordu Metin Oktay Tesisleri’nden drone görüntüsü
– Eğitim Direktörü Hande Özel ile röportaj
– Kaleci Umut Keseci ile röportaj
– Tesis Amiri Semih Kurşunlu ile röportaj
– Altyapı futbolcularının yetiştirdikleri sebzeleri toplayıp besi hayvanlarıyla ilgilenmesi
– Altyapı oyuncuları Burak Gültekin ve Berkay İşcan’la röportaj

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!