Reklam Alanı
Reklam Alanı

Bu zeytinler yuvarlanarak sofraya geliyor

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

BALIKESİR’in Edremit ilçesinde sofralık zeytinler, içerisine sadece tuz konulup her 3 günde bir yuvarlanan varillerde yapılıyor. Varillerde 4 ile 6 ay arasında tutulan zeytinlerin suyunu salması ve içine konulan tuzu emmesi bekleniyor. Doğal yolla fermante olan zeytin, başka bir katkı maddesi eklenmeden sofralarda tüketilecek hale geliyor. Zeytin üreticisi Mehmet Semerci, doğal yollarla fermante olan bu zeytinlerin farklı bir nefaseti olduğunu belirtti.

Edremit Körfezi’nde sofralık zeytinler, atadan kalma yuvarlama ya da çevirme denilen yöntem ile yapılıyor. Zeytinler, 130 kilogram kapasiteli varillerde 4 ile 6 ay arasında değişen sürelerde bekletilerek hazır hale geliyor. Bu süre içinde zeytinin suyunu salması ve içine konulan tuzu emmesi bekleniyor. Yan duran variller, zeytin ve tuzun karışıp hazır hale gelmesi için 3 günde bir yuvarlanıyor. Variller arada dikilerek hava almaması için kapakları sıkılıyor. Ardından da yeniden yan yatırılıyor. Doğal yola fermante olan zeytinler, başka bir katkı maddesi konulmadan sofrada tüketilecek hale geliyor.

Kazdağları ve Madra Dağı’nın eşsiz havası ortamında, asırlık zeytin ağaçlarında yetişen zeytinlerin bölgeye has yöntemle tüketiciye sunulduğunu söyleyen üretici Mehmet Semerci, doğal yöntemlerle hazırlanan zeytinlerin, hem damak tadı olarak hem de katkısız olmasıyla tercih edildiğini söyledi. 4 nesilden buyana zeytincilikle uğraştıklarını söyleyen Mehmet Semerci, üretimden de çok büyük keyif alan zeytin işçisi olarak da kendisini niteliyor. Hem maddi hem de zeytinin verdiği manevi hazzı ölçmenin kendileri için mümkün olmadığını söyleyen Semerci, bir çok zeytincinin bu duyguları yaşadığını söyledi.

Zeytinde 2020-2021 sezonunun sonuna geldiklerini söyleyen Mehmet Semerci, “Bu meşakkatli geçen 3-4 ayın sonundayız. Bu dönemde topladığımız ürünleri değerlendiriyoruz. Çeşitli zeytinler yapıyoruz ve günlük topladığımız zeytinlerden yağları elde ediyoruz. Zeytin yapımı muhafazası zor bir süreç. Bu yıl ürün rekoltesi yüksek olmasa da kalitesi çok yüksek. Yuvarlama zeytin, bölge zeytininin en iyi değerlendirildiği bir yöntemdir. Tamamen natürel olması en büyük özelliğidir. Varillerde sadece zeytin ve tuz bulunmaktadır. Tuz miktarı da oldukça düşük seviyededir. Kendi suyu içerisinde olan bir zeytin çeşididir. Olması için 6 aya yaklaşan bir süre geçmektedir. Hiçbir kimyasal içine girmez ve bölgenin kendine has zeytinyağı özelliklerini de içinde taşımaktadır. Bu direkt hissedilebilir” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————–
-Zeytinlerin seçilmesinden detay görüntü
-Zeytin varillerinin yıkanıp taşınmasından detay görüntü
-Zeytinlerin varillere doldurulmasında detay görüntü
-Zeytin varillerine tuz dökülmesi
-Varillerinin taşınması ve çevrilmesinden genel ve detay görüntüler
-Olan yuvarlama zeytin varilinin açılması
-Mehmet Semerci röp

Haber Kamera-Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA
 

Reklam Alanı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!