DHA İSTANBUL BÜLTENİ-2

dha-istanbul-bulteni-2-wTKfiTcE.jpg

1- AKARYAKITTA VERGİ KAÇAKÇILARINA “SİLİCİ” OPERASYONU

– Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu

Halil Sadri YILMAZ – İstanbul DHA –  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik “Silici” kod adlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 220 şüpheli gözaltına alınırken, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TLolduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. İçişleri Bakanlığı, operasyonun Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.

220 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce; 15 ve 16 Ocak tarihinde eş zamanlı olarak İstanbul merkezli 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik “Silici ” kod adlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi(GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile işbirliği yapıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüpheli gözaltına alındı.
170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması,1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ile gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu gibi dijital materyallere el konuldu. Operasyon kapsamında arama ve gözaltına alma işlemleri devam ediyor. 

5 YILDA 15 MİLYAR TL ZARAR
Akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.
Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi.
İçişleri Bakanlığı, operasyonun Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.

=====================

2- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU YATIRIMLAR İNŞALLAH GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK 

Gülseli KENARLI / İSTANBUL (DHA) CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, “Manisa’da tamamlanan enerji ve tabii kaynaklar projelerini hizmete alacağız. Enerji konusunun dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğu böylesine kritik bir dönemde, bu yatırımlar inşallah gücümüze güç katacak.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya üzerinde bugün açılışı yapılacak olan Manisa’daki enerji yatırımlarıyla ilgili bir mesaj paylaştı. Erdoğan’ın mesajında, “Hafta sonunuzun mutlu ve huzurlu geçmesi en büyük temennim. Bugün İstanbul’dan Manisa’ya canlı bir bağlantı gerçekleştireceğiz. Öğleden sonra saat 2’de başlayacak programla, Manisa’da tamamlanan enerji ve tabii kaynaklar projelerini hizmete alacağız. Enerji konusunun dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğu böylesine kritik bir dönemde, bu yatırımlar inşallah gücümüze güç katacak. Türkiye’nin daha da büyümesi, güçlenmesi, tam bağımsız ve müreffeh yarınlara emin adımlarla ilerlemesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

=================

3- EYÜPSULTAN’DA YANGIN; İÇERİDE KALAN HAYVANLARINI GÖZYAŞLARI İÇİNDE BEKLEDİ

Haber-Kamera: Alper KORKMAZ-Zeki GÜNAL/ İSTANBUL, (DHA) EYÜPSULTAN’da 2 katlı binanın alt katında yangın çıktı. 2 kişinin dumandan etkilendiği yangında üst katta oturan bir kadın içeride kalan hayvanlarının binadan çıkarılmasını gözyaşları içinde bekledi.
Alibeyköy Mahallesi, Teksen Sokak’ta bulunan iki katlı binanın alt katında saat 09.30 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın büyüyerek tüm odayı sardı. Bu sırada aralarında bebeklerin de olduğu bina sakinleri kendi imkanlarıyla dışarı çıktı. Yükselen alevleri gören mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi.  Çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi. Dumandan etkilenenler sağlık ekiplerince ambulanslara alınarak tedavi altına alındı. Binadan çıkan bir bebekte yine kontrol amaçlı ambulansa götürüldü.

GÖZYAŞLARI İÇİNDE BEKLEDİ
Bu sırada binanın üst katında oturan ve hayvanlarını dışarı çıkaramayan bir kadın büyük korku yaşadı. Bina sakini kadın gözyaşları içinde kedi ve köpeklerinin dışarı çıkarılmasını bekledi. Kadını komşuları sakinleştirmeye çalıştı. 2 kedi itfaiye ekiplerince dışarı çıkarılırken, bir kedi ve bir köpekte vatandaşlar tarafından binadan çıkarıldı. Köpeğini gören kadın büyük sevinç yaşadı.  Gözyaşları içinde  hayvanlarını bekleyen kadın ” Hangileri çıktı bilmiyorum.  Köpeğim var kedilerim de var. Yangın alt kattan çıktı. Yaralanan var mı aşağıda kim var kim yok hiç haberim yok” diye konuştu. Çıkan yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürülerek kontrol altına alındı.

Görüntü dökümü
————–
Alevlerden cep telefonu görüntüsü
Dumandan etkilenenlerden görüntü
İtfaiye ekiplerinden görüntü
Binadan görüntü
Kedi ve köpeğin çıkarılışı
Yükselen dumanlardan görüntü
Vatandaşlardan görüntü
Hayvanlarını bekleyen kadınla röportaj
Bebeğin ambulansa götürülüşü

==================

(havadan görüntüyle) 
4-İSTANBUL’UN BARAJLARI DOLMAYA BAŞLADI

– Tarihi Güzelce kemeri önünde daha önceden keçilerin otlamaya başladığı alanlar yeniden suyla dolmaya başladı. 

Ali AKSOYER/İSTANBUL(DHA)- İSTANBUL’da doluluk oranları yüzde 20’nin altına düşen barajlardaki su seviyesi hızla yükselmeye başladı. İSKİ’nin verilerine göre bugün İstanbul barajlarının doluluk oranı 28.66’ya ulaştı. Bir kaç hafta önce neredeyse kuruyan Kazandere ve Papuçdere barajlarında doluluk oranları yüzde 15’in üzerine çıkarken, Istırancalar barajında doluluk oranı yüzde 97.47’ye ulaştı. Alibeyköy barajında ise bir kaç hafta önce keçilerin otlamaya başladığı alanlar yeniden suyla doluyor. Pazar gününden itibaren etkili olması beklenen soğuk ve yağışlı sistemin ardından yükselişin sürmesi bekleniyor.

5 GÜNDE YÜZDE 28.66’YA YÜKSELDİ
İstanbul barajlarından iyi haber geldi. Bir kaç hafta önce yüzde yirminin altına inen doluluk oranları son günlerde yaşanan kar ve yağmur şeklindeki yağışların ardından hızla yükselişe geçti. İSKİ verilerine göre bugün ölçülen doluluk oranı yüzde 28.66 olarak kayıtlara geçti. 10 Ocak tarihinde yüzde 19.56 olarak ölçülen baraj doluluk oranları 11 Ocak tarihinde yüzde 21.13’e 12 Ocak tarihinde ise 22.10 yükselmişti. İSKİ, 13 Ocak 2021 tarihinde doluluk oranını yüzde 24.65, 14 Ocak tarihinde ise 26.92 olarak ölçmüştü. 15 Ocak tarihinde ise doluluk oranı 28.03’e yükseldi.

KURUYAN BARAJLAR SUYLA DOLMAYA BAŞLADI
İstanbul ve çevresinde etkili olan kar ve yağmur şeklindeki yağışlar nedeniyle daha önce yüzde 5’lik değerlerin altına inen Kazandere ve Papuçdere barajları da dolmaya başladı. Kazandere barajında doluluk oranı yüzde 31.92 olarak ölçülürken Papuçdere barajında doluluk oranı yüzde 15.18. Alibeyköy barajında da doluluk oranı yüzde 37.70’e kadar yükseldi. Tarihi Güzelce kemeri önünde daha önceden keçilerin otlamaya başladığı alanlar yeniden suyla dolmaya başladı. 

ISTRANCALAR BARAJINDA DOLULUK ORANI YÜZDE 97.47
İstanbul’un en dolu barajı şu anda Istrancalar barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 97.47 olarak kayıtlara geçti. Şu anda en düşük doluluk oranına sahip baraj ise Sazlıdere barajı oldu. Sazlıdere barajında doluluk oranı yüzde 9.24 olarak ölçüldü.

İSKİ VERİLERİNE GÖRE BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI
———-
Ömerli barajı doluluk oranı yüzde 23.17
Papuçdere barajı doluluk oranı yüzde 15.18
Sazlıdere barajı doluluk oranı yüzde 09.24
B.Çekmece barajı doluluk oranı yüzde 28.03
Alibeyköy barajı doluluk oranı yüzde 37.70
Terkos doluluk oranı yüzde 31.08
Kazandere barajı doluluk oranı yüzde 31.92
Elmalı barajı doluluk oranı yüzde 30.85
Darlık barajı doluluk oranı yüzde 48.04
Istrancalar barajı doluluk oranı yüzde 97.47

Görüntü Dökümü:
———–
-Alibeyköy barajından havadan görüntüler

========================

5- ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL İSTANBUL HAVALİMANI ADLİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

İdris TİFTİKCİ / İSTANBUL (DHA) ADALET Bakanı Abdülhamit Gül, İstanbul Havalimanı’ndaki adliyeyi ziyaret etti. Bakan Gül, “İstanbul Havalimanı Adliyesinde, 7 gün 24 saat hâkim ve savcılarımız, zabıt katiplerimiz, yazı işleri müdürlerimiz ve diğer personelimizle birlikte yargı hizmeti veriyor. Şu an gece 23.45’te yargı hizmeti veriliyor bu anlamda dünyada ve Türkiye’de ilk uygulama. ” dedi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, dün gece İstanbul Havalimanı’ndan Ankara’ya hareket etmeden önce havalimanında bulunan adliyeyi ziyaret etti. Ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Gül “Adliye binası ile Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki hedeflerden birinin gerçekleştiğini görüyoruz. Havalimanında açılan adliyenin amacının vatandaşlara adli hizmet vermek olduğunu , vatandaşlarımızın, yurt içi ve dışına giderken, yargısal birtakım işlemlerden dolayı mağdur olmamalarını amaçlıyoruz. İstanbul Havalimanı Adliyesinde, 7 gün 24 saat hâkim ve savcılarımız, zabıt katiplerimiz, yazı işleri müdürlerimiz ve diğer personelimizle birlikte yargı hizmeti veriyor. Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne bağlı olarak bu adli hizmetler gerçekleşmektedir. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığından hareketle vatandaşlarımızın işlerini zorlaştıran değil, kolaylaştıran bir anlayışımız vardır. Adalete erişimi artıran bir uygulamadır. Güven veren, erişilebilir adalet amacını uyguladığımız çok önemli bir model olmuştur. Şu an gece 23.45’te yargı hizmeti veriliyor bu anlamda dünyada ve Türkiye’de ilk uygulama” dedi.

24 SAAT VATANDAŞA HİZMET VERİYORUZ 
Gül, “Yargı mensuplarımızın havaalanında bir vaka varsa adliyeyi ilgilendiren bir vatandaşımızın  seyahat ederken herhangi bir konuda ifadesi alınması gereken vatandaşın, geceyi gözaltında geçirmeden ve 10 dakika gibi kısa bir sürede havalimanı adliyesinde işlemi yapılıyor. Böylece vatandaş mağdur olmuyor, uçağını kaçırmıyor, işlemlerini kısa sürede yapabiliyor. Yargı mensupları 24 saat hizmet anlayışla vatandaşa hizmet veriyor. Aynı hizmet turistlere de veriliyor. Bu hizmet nedeniyle emeği geçen bütün yargı mensuplarımıza, hâkim savcı ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyanın göz bebeği İstanbul Havalimanına yakışır, güveni artırıcı bu hizmeti daha da geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

İSTANBUL HAVALİMANI ADLİYESİ
Gaziosmanpaşa Adliyesi’nin bir birimi olarak hizmet veren İstanbul Havalimanı Adliyesi’nde mahkemeler, 7 gün, 24 saat hizmet veriyor. Mahkemelerde, savcılık yakalama kararlarına ilişkin işlemler, havalimanında işlenen suçların soruşturmaları, kesinleşmiş kararların infazı ve para cezalarına ilişkin işlemler yapılıyor. İşlemlerin havaalanında yapılıyor olması nedeniyle adli işlemleri olan yolcular, zaman kaybı yaşamıyor ve uçaklarını kaçırmıyor. Daha önce seyahatleri için havalimanına gelenlerden hakkında adli işlem yapılması gerekenler, Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne götürülüyordu. Gece adli işlemi olanlar ise ertesi gün sabah adliyeye çıkartılıyordu. Adliye hizmet birimlerinin belli bir saatten sonra hizmet vermemesi nedeniyle yaşanan gözaltıların böylece önüne geçilmiş oldu. Havalimanında meydana gelen olaylara seri biçimde müdahale edilmesi ve delillerin toplanması, ayrıca mağdurların şikayetinin hemen alınması imkânı sağlandı. Havalimanından hizmet verilmeye başlandığı 10 Şubat 2020’den itibaren yaklaşık 3 bin 500 kişi için yakalama emrine, yaklaşık 2 bin 100 kişi için soruşturmaya ilişkin işlem yapıldı. Böylelikle 5 binin üzerindeki kişinin mağduriyeti önlendi. Uygulama sayesinde adalet hizmetleri aksamadan yürütülürken, vatandaşların da işleri kolaylaştı. Bu yıl, uygulamanın diğer havaalanlarına yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Görüntü dökümü:
——————–
-Adliyenin gezilmesi 
-Bakanın basın açıklaması
-Bakanın gazetecilere bilgi vermesi 
-Genel ve Detaylar  

===================

6- İSTANBUL’DA  BARAJ HAVZALARINDAN 40 TON ATIK ÇIKTI 

İstanbul DHA – KURAKLIK yüzünden suyun çekildiği baraj havzalarından 40 ton atık temizledi. 
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin ardından baraj havzalarındaki sular da çekildi. Suyun çekilmesiyle atıklar da ortaya çıktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne bağlı  İSTAÇ ekipleri, 2 hafta içinde İstanbul il sınırları içindeki 7 baraj havzasında çalışma yaptı.
İstanbul’un su gereksinimi, toplam 10 barajdan sağlanıyor. Ancak, bunlardan sadece Terkos, Sazlıdere, Ömerli, Büyükçekmece, Elmalı, Darlık ve Alibey barajları il sınırları içinde kalıyor. 

TOPLAM 1400 PERSONEL 200 ARAÇ
Baraj havzalarının temizlenmesi sırasında 1400 personel ve 200 araç görev aldı.
Temizlik çalışmalarında baraj havzalarından toplam 40 ton atık çıktı. Bu atıkların yaklaşık yüzde 45’i yani 17,5 tonu evsel atık. Evsel atıkları, sırasıyla 8,5 ton ile cam, 7,5 ton ile plastik, 4,5 ton ile metal ve 2 ton ile kâğıt izledi. Toplanan atıklar, İBB tesislerinde bertaraf edildi.

Görüntü Dökümü:
———
-Çalışmalardan görüntü
-Suyun çekildiği Sazlıdere barajı havzası

======================

7- (Havadan görüntülerle) ESENYURT’TAKİ KAVŞAK ÇALIŞMASI KAZALARA NEDEN OLDU

Ersan SAN-İhsan DÖRTKARDEŞ / İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin Esenyurt’ta döner kavşakta yaptığı yeni düzenleme sürücülerin tepkisine ve kaza yapmasına neden oldu.
Esenyurt’ta trafiğin en yoğun olduğu kesimlerden biri olan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Hürriyet ile Yıldırım Beyazıt Bulvarı’nın kesiştiği noktadaki döner kavşakta düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Mevcut döner kavşağın bir bölümü korunurken, belirlenen adanın çevresine büyük bir armut şeklinde yeni düzenleme yapılması için beton bloklar yerleştirildi. Döner kavşağa gelen bazı sürücüler hiçbir trafik işareti göremeyince her zamanki gibi dönmek isteyince duramayarak araçlarının ön lastikleri beton blokların üzerine çıkmaya başladı. Bölgede bulunanlar Cuma günü bu nedenle 3 ayrı kaza olduğunu söyledi.

“ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK?”
Sefa Çetin isimli sürücü, “Belediye burada çalışma yapıyor, hiçbir işaret koymuyor. Hafta sonu kısıtlamalar var. O zaman çalışabilirler. Sabah iki araç kaza yaptı. Şimdi benim aracım kaldırıma çıktı. Benim zararımı kim karşılayacak? Bu bölgede bu kadar büyük bir göbeğe hiçbir şekilde gerek yoktu. Kısıtlamalar varken neden şimdi yapıyorlar? Memnun değilim.” dedi.
Kaza yapanlardan Mustafa Arıkan ise,  kavşak çalışmalarında hiçbir bilgilendirme levhası bulunmadığını belirterek, “Yol çalışması bubi tuzağı gibi. Burası bir göbek önünü kapatmışlar. Bu kadar şeye gerek yoktu. Işıklandırma sistemi ile buradaki sorunu çözebilirlerdi” diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
———————-
(Drone görüntüleri)
Kavşaktaki düzenleme çalışmaları
Eski döner kavşak ve etrafında yapılan düzenleme ile armut şekline getirilen yeni kavşak
Kaza yapan aracın havadan görüntüleri
Kameraya el sallayarak yanlarına gelip çekim yapılmasını isteyenler
Bölgenin genel görüntüleri

(Aktüel görüntüler)
Kaza yapan araçlardan birini kurtarma çalışmaları
Bölgede sürdürülen kavşak düzenleme çalışmaları
Trafik akışından görüntüler
Sefa Çetin kaza ile ilgili konuşurken
Mustafa Arıkan çalışmayı eleştirirken
Genel ve detay görüntüler

======================

8- (Özel) D-100’DE TEHLİKELİ HAREKETLER; TRAFİKTEN KAÇMAK İÇİN KURAL TANIMIYORLAR

-Kimi ters yönde gidiyor, kimi refüjü aşıyor.

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- KÜÇÜKÇEKMECE’den Avcılar yönüne giden sürücülerin zaman zaman D-100 Karayolu’ndan yan yola, zaman zaman da yan yoldan D-100 Karayolu’na gidebilmek için tüm kuralları hiçe sayarak geri geri gitmeleri kameralar tarafından görüntülendi.
Küçükçekmece’den Avcılar’a giden sürücülerin bir bölümü D-100 Karayolu’nda ilerlerken yan yolu boş görünce buraya girmek için kuralları hiçe sayarak geri giderken, yollarında giden diğer sürücülerin yaşamını da tehlikeye sokuyor. Benzer görüntüler zaman zaman yan yolda da görülüyor. Buradaki sürücülerin de yine ters yönde ilerleyerek yollarında giden sürücülerin de can ve mal güvenliğini tehlikeye sokuyor. Cep telefonları ile görüntülenen kural tanımazlıkta bazı arazi araçları veya cip sürücülerinin ters gitme yerine refüjü aşarak boş olan yola yöneldiği dikkat çekti.

Görüntü Dökümü:
(Cep telefonu görüntüleri)
D-100 karayolundan boş olan yan yola girmek için ters yönde ilerlemeleri
İki cipin D-100 Karayolu’ndan refüjleri aşarak yan yola girmesi
Yan yoldan D-100 karayoluna açılan bağlantıdan ters yönde ilerleyerek yan yola geçenler
Yan yoldan ters yönde giderek D-100 karayoluna giden sürücüler(Gece görüntüleri)

====================

9- (ÖZEL)EYÜPSULTAN’DA TRAFİK MAGANDASININ ‘DRİFT’ YAPTIĞI ANLAR KAMERADA

Haber: Alper KORKMAZ – Erol DEĞİRMENCİ / İSTANBUL , (DHA)
Eyüpsultan’da bir kişinin, farklı noktalarda drift yaparak trafiği tehlikeye attığı anlar hem kendi, hem de videosunu çekmesini istediği vatandaşların kamerasına yansıdı.
Eyüpsultan’ın Kemerburgaz ve Göktürk mevkilerinde trafik magandasının vatandaşların canını hiçe sayarak drift yaptığı anlar kameraya yansıdı. Sürücü, sabah ve akşam saatlerinde farklı adreslerde 06 BOV 950 plakalı otomobiliyle cadde ve kavşaklarda drift yaptığı anları arkadaşlarına çektirdi. Aynı zamanda kendi kamerasıyla da trafiği tehlikeye attığı anları kaydeden kişi, bu görüntüleri sosyal medya hesabından yayınladı.

Görüntü Dökümü:
——————–
-Drift yapan sürücünün arabasından görüntüler
-Başka araçlardan drift anları

=====================

10- (ÖZEL) – KANSER SANDILAR, BİYOPSİ BİLE YAPILDI… AKCİĞERİNDEN 32 YIL SONRA ÇAM FISTIĞI ÇIKTI

– 32 yıllık çam fıstığı çilesi…
– 64 yaşındaki Yusuf Çebi’nin ömrünün yarısı çam fıstığı çilesi ile geçti.
– Çebi çam fıstığı yerken gülünce fıstık nefes borusuna kaçarak akciğerine ulaştı.
– Antibiyotik tedavisi ile başlayan süreç kanser şüphesi ve biyopsi ile devam etti
– Tüm tedavilirden sonuç alamayan talihsiz adam tam 32 yıl sonra sağlığına kavuştu. Akciğerinin sol kısmında çam fıstığı belirlenen ve enfeksiyon oluşturan Çebi, bronkoskopi ile gerçekleştirilen operasyon sonucu sağlığına kavuştu
İlknur SARGUT-Hüseyin ÇAKMAK/İSTANBUL, (DHA)- İstanbul’da yaşayan 64 yaşındaki Yusuf Çebi, bundan tam 32 yıl önce çam fıstığı yediği esnada fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli bir şekilde öksürmeye başlayan ve terleyen Çebi, şikayetleri artınca doktora gitti. Farklı hastanelerde tümör şüphesi ile araştırılan Çebi, yıllarca verilen tedavilerden yarar görmedi. 32 yıl sonra yapılan tetkiklerde akciğerin sağ tarafında tespit edilen çam fıstığı bronkoskopi ile alındı. 
İstanbul’da yaşayan Yusuf Çebi’nin, yıllar önce çalıştığı fabrikada başına talihsiz bir olay geldi. Çam fıstığı yediği esnada gülmeye başlayan Çebi, fıstığı nefes borusuna kaçırdı. Şiddetli öksürük ve terleme şikayeti başlayan Yusuf Çebi, soluğu hastanede aldı. Yapılan tetkikler sonrası çam fıstığı bulunamadı. Antibiyotik tedavisi alan Çebi, şikayetleri artarak devam edince bu kez tekrar doktora başvurdu. Çebi’ye bu kez kanser şüphesi ile tetkikler yapıldı. Bu tedaviden de sonuç alamayan talihsiz adam tam 32 yıl sonra sağlığına kavuştu. Akciğerinin sol kısmında çam fıstığı belirlenen ve enfeksiyon oluşturan Çebi, bronkoskopi ile gerçekleştirilen operasyon sonucu sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Bu hasta meslek hayatımda gördüğüm en uzun süreli yabancı cisim vakasıydı” dedi.

“ÖKSÜRÜĞÜN ŞİDDETİ FABRİKAYI İNLETTİ”

Yaşadığı talihsiz olayın yıllarını aldığını söyleyen Yusuf Çebi, “32 yıl önce iş yerinde arkadaşlarla muhabbet ederken ağzımda çam fıstığı vardı.  O arada arkadaşın fıkrası beni çok güldürdü. O esnada birden öksürük başladı ve ağzımdaki çam fıstığı boğazıma kaçtı. Arkadaşlarım sırtıma vurarak ilk müdahaleyi yaptı. O esnada elime birkaç parça geldi. Biraz rahatladım ve sırtımı geriye verdiğimde kalan parçaların boğazımdan aşağı indiğini fark ettim. Bir yanma hissi başladı. Ardından şiddetli öksürük başladı, terlemeye başladım. Öksürüğümden fabrika inledi ve aynı zamanda yoğun bir terleme yaşadım. Mesai bitene kadar öksürerek bekledim” dedi.

“KANSER ŞÜPHESİ İLE BİYOPSİ YAPILDI”

İlk etapta antibiyotik tedavisi gördüğünü anlatan Çebi, kanser şüphesi ile biyopsi yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Doktora gittim beni muayene etti. Kendisine boğazıma fıstık kaçtığını anlattım. Doktor muayene etti “eğer tedaviye cevap vermezsen seni ameliyat edebiliriz” dedi. Antibiyotik tedavisi uygulandı. 3 ay kadar hastanede yattım. Balgam falan yok, sadece kuru öksürük. Şiddetli bir kuru öksürük yaşadım. Nefes almaya dahi korkuyordum. Deli bir öksürük yaşıyordum. Bir yıl sonra tekrar rahatsızlandım. Bu sefer kanser şüphesi ile biyopsi yapıldı. Ben kanser şüphesini duyunca çok korktum. Hekimlere fıstık yuttum desem de filmlerde fıstığa rastlamadıklarını söylediler. Bir hekim ciğerin benden bile sağlam dedi. 32 yılın ardından tomografide fıstık bulundu. Fıstık ciğerde enfeksiyon oluşturdu, vücudumu sarmaya başladı. Balgamda mantara yol açtı. Kafamı kaldıramıyordum. Ciğeri hep alsınlar dedim. Ama şimdi sağlığıma kavuştum, kelebekler gibiyim.” 

“TÜRKİYE’DE OLDUKÇA YAYGIN GÖRÜLÜYOR”

Yabancı cisim aspirasyonunun Türkiye’de yaygın görüldüğünü açıklayan Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Çocuklarda ölümcül sonuçlara yol açabilen bir durum. Yaşlılarda da görülebiliyor. Türban iğnesi, kalem kapağı, fıstık, para gibi cisimlerin solunum yollarına kaçması sonucu görülüyor. Yalnız bu hasta meslek hayatımda gördüğüm en uzun süreli vakaydı” dedi.

“YALANCI TÜMÖR OLUŞUYOR”

Yabancı cisimler akciğere kaçırıldığı zaman bronşların anatomik yapısı nedeniyle daha çok sağ tarafa yerleştiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Uzun süre akciğerde kaldığında organizma onu atmaya çalışıyor. O bölgede devamlı tekrarlayan enfeksiyonlar yaşanıyor. Bu durum yalancı tümöre neden olabiliyor. Biz hekimler görüntülemede bir tümör görünümü ile karşılaşabiliyoruz” diye konuştu. Görgüner, çam fıstığının tam 32 yıl sonra bronkoskopi ile alındığını ve hastanın durumunun iyi olduğunu söyledi.

Görüntü dökümü:
-Akciğerden çıkarılan çam fıstığı görüntüsü
-Yusuf Çebi’nin Prof. Dr. Ali Metin Görgüner ile görüşmesi
-Hastanın akciğer filmi
-Yusuf Çebi röportajı
-Hekim röportajı

=================

11- EMEKLİ ÖĞRETMENİ DOLANDIRMAYA ÇALIŞIRKEN SUÇÜSTÜ YAKALANDI

Ali AKSOYER-Adem VAROL/İSTANBUL,(DHA) BAKIRKÖY’de kendini polis olarak tanıtan Mehmet A.K.(42) isimli şüpheli, emekli öğretmen E.A.’yı dolandırmak isterken polisler tarafından suçüstü yakalandı.
Olay, 13 Ocak tarihinde Bakırköy’de yaşandı. İddiaya göre emekli öğretmen E.A., bilinmeyen bir numara tarafından arandı. Telefondaki kişi ona polis olduğunu belirterek; “Bir kuyumcu soyuldu, sizin kimliğinizi buldum. Burada 13 bin dolar kayıp” dediği öne sürüldü. Parasının kontrol edilip geri verileceğini zanneden E.A., şüphelinin isteği üzerine bir de sözleşme hazırladı. Sözleşmede parayı polis memuruna teslim ettiği, paranın miktarını, bulunan kimliğin kendisine ait olmadığını belirterek imzaladı. Konuşmalara şahit olan E.A.’nın komşuları, hemen polis ekiplerine ihbarda bulundu.

TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
Asayiş Şube Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, ihbar üzerine olay yerine geldi. Polis ekipleri, şüpheliyi parayı teslim aldığı sırada suçüstü yakaladı. Para mağdura iade edilirken, şüpheli Mehmet A.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü dökümü
—————–
-Şüphelinin adliyeye sevk görüntüleri
-Mağdura ait dolarlar

====================

12-BOŞ KALAN ÜSKÜDAR VE KADIKÖY MEYDANLARI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Haber-Kamera: Ali Kerem BENGİ / İSTANBUL (DHA) KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması devam ederken Kadıköy ve Üsküdar meydanları boş kaldı.
Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ediyor.  Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Üsküdar ve Kadıköy’de yollar ve meydanlar boş kaldı. Polisler de kısıtlama nedeniyle kurulan noktalarda denetim yaptı. Boş kalan meydanlar havadan görüntülendi.

Görüntü Dökümü 
———————-
-Üsküdar ve Kadıköy meydanları
-Trafik denetiminden detaylar
-Genel ve detaylar 

===============

13- 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ’NDE KISITLAMA DENETİMİ

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR /İSTANBUL-DHA SOKAĞA çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonunda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde denetim yapıldı.
Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığını hafta sonunda İstanbul’da denetimler arttırıldı. Kısıtlama kapsamında 15 Temmuz Köprüsü’nde oluşturulan denetim noktasında ekipler tarafından sürücülerin ve yolcuların belgeleri kontrol edildi. Polis ekipleri araçları tek tek durdurarak, sürücülerin evrak ve izin belgelerini kontrol etti. Denetlemeler sırasında ekipler izin belgelerinin kontrolü yanında kış lastiği denetimi de yaptı. Denetimler sırasında kısıtlamadan muaf olan taksi sürücüsüne emniyet kemeri takılı olmadığı için ceza kesildi.

Görüntü dökümü
——————-
-15 Temmuz Şehitler Köprüsünden görüntü
-Ekiplerin araçları durdurması
-İzin belgelerini kontrol etmesi
-Araçların lastiklerini kontrol etmesi
-Taksi sürücüsüne ceza yazılması
-Sürücü ile röp
-Genel ve detay görüntüler

=====================

14-(Özel) SULTANGAZİ’DE MAĞAZADAN CEP TELEFONU HIRSIZLIĞI KAMERADA

Emin YEŞİL/İSTANBUL,(DHA) SULTANGAZİ’de, iki genç kız alışveriş yapmak bahanesiyle geldikleri mağazadan cep telefonu çaldı. O anlar iş yerinin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.
Olay, Sultangazi Cebeci Mahallesi Eski Edirne Asfaltı Caddesi üzerinde bulunan giyim mağazasında gerçekleşti. Mağazaya alışveriş yapmak bahanesiyle gelen iki genç kız, bir süre reyonları inceledi. Daha sonra biri mağaza çalışanlarını oyalarken diğeri ise kasa üzerinde bulunan cep telefonunu çaldı. Rahat tavırlarıyla dikkat çeken iki genç kız daha sonra kayıplara karıştı.
 
HIRSIZLIK ANI KAMERADA
Hırsızlık anı ise mağazanın güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, mağazadan içeri giren iki genç kızın çalan müziğin ritmine kapıldığı ve güle oynaya içeri girdikleri görülüyor. Bir süre mağazadaki ürünleri inceleyen ikiliden biri eline aldığı çanta ile ilgili mağaza çalışanlarından bilgi aldığı ve çalışanları oyaladığı kameraya yansırken, diğer arkadaşı ise mağaza çalışanına ait kasa üzerinde bulunan cep telefonunu çalıyor. İkili daha sonra mağazadan ayrılıyor.

Görüntü Dökümü:
————–
Güvenlik kamera görüntüleri
-İki genç kızın oynayarak içeri girmesi
-Biri kasadaki çalışanı oyalarken diğerinin telefonu alması

=======================

15-  PANDEMİ DÖNEMİNDE BARINAKLARDAKİ KÖPEK SAYISI ARTTI

Haber-Kamera: Elif YAVUZ-Buğra BENLİĞOLU/İSTANBUL, DHA
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle barınaklardaki köpek sayısı arttı. Sahiplendiği köpeklere bakmakta zorlanan ve koronavirüsün hayvanlardan bulaştığını düşünen kişilerin köpeklerini terk ettiğini belirten barınak işletmecesi Bilgehan Tufanoğlu, “Pandemi döneminde barınağa gelen köpek sayısında ortalama yüzde 40-50 oranında bir artış söz konusu oldu. Sokakta savunmasız kalan hayvanlarımızı barınağımızın çatısı altına almak zorunda kaldık” dedi.

HEPSİ ÖMÜRLÜK YUVALARINI BEKLİYOR
Duru Patiler Sokak Hayvanları Koruma Derneği tarafından sokağa terk edilen, şiddet gören kedi ve köpekler İstanbul Çekmeköy’de bir barınakta koruma altına alınarak bakımları yapılıyor. Derneğin Başkan Yardımcısı Bilgehan Tufanoğlu, “Dernek olarak sokaktan kurtulan sahipsiz ya da sahiplenip sokağa terk edilmiş, trafik kazası geçirmiş, şiddet görmüş köpekleri himayemize alıyoruz. Veteriner kontrollerini yaptıktan, ilaçlarını verdikten sonra sosyal medya aracılığı ile ömürlük yuvalarına kavuşacak sahiplendirme ilanları veriyoruz. 10-15 kö
pekle yola çıkmıştım. Şimdi 150’ye yakın köpek ve 50’ye yakın kedimiz var. Hepsi bir yuva bekliyor” dedi.

PANDEMİ BARINLARI DA VURDU
Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi döneminde barınaktaki köpek sayısının arttığını söyleyen Tufanoğlu, “Pandemi döneminde barınağa gelen köpek sayısında ortalama yüzde 40-50 oranında bir artış söz konusu oldu. Koronanın hayvanlardan bulaştığına inanan insanlar köpeklerini kedilerini sokağa terk ettiler. Sokakta savunmasız kalan hayvanlarımızı barınağımızın çatısı altına almak zorunda kaldık” diye konuştu. Tufanoğlu, kurtarılacak hayvanlar için tüm ihbarları dikkate aldıklarını ve her cana el uzatmak için çabaladıklarını ifade etti. Bilgehan Tufanoğlu, “Kendi sokağında ya da çevresinde kurtarmış evinde bakma imkanı olmayan insanlar mama karşılığında ya da veteriner masrafları karşılığında bize de destek amaçlı köpeklerini buraya getiriyorlar. Burada bakılmasını sağlıyorlar. Onlar da hem kendi köpeklerine hem bizlere destek oluyorlar” dedi.

BOYNUNDAN VURULAN BİR KÖPEK ÖMÜRLÜK YUVASINI BEKLİYOR
Bir hayvan sever tarafından kurtarılan ve boynundan vurulduğu öğrenilen bir köpek de ömürlük sahibini ve yuvasını bekliyor. Kırklareli’nin bir köyünden yaralı köpeği kurtaran hayvan sever, “Köpek Kırklareli’nden geldi. Biz orada bir köyde beslemeye gidiyorduk. Boynunda bir akıntı vardı. Çok korkak bir köpek olduğu için bir türlü yakalayamamıştık. Bu 1-2 ay devam etti. Daha sonra bir şekilde yakalayıp veterinere götürdük ve röntgen çekildiği zaman boynunda bir kurşun olduğu ortaya çıktı. Daha sonra ameliyat oldu. Şu an burada bakılacak ama biz ona ömürlük bir yuva arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü
—————
-Barınaktaki kedi ve köpeklerden detaylar
-Bilgehan Tufanoğlu röportajı
-Hayvan severler tarafından getirilen yaralı köpek
-Köpeklerin ve kedilerin beslenmesi

Exit mobile version