Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

1- TÜRK VATANDAŞI OLMAK İÇİN GİTTİĞİ ROMANYA KONSOLOSLUĞU’NDA ÖLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ

Haber-Kamera: Halil Sadri YILMAZ – Kubilay ÖZEV / İSTANBUL, (DHA)
ROMANYA’dan İstanbul’a 20 yıl önce gelen ve burada evlenerek 2 çocuk sahibi olan Delia Simona (45), Türk vatandaşı olmak için gittiği konsoloslukta Romanya’daki teyzesinin miras nedeniyle kendisi 2003 yılında ölü olarak gösterdiğini öğrendi. “Çocuklarımın anneleriyim ama anneleri gözükmüyorum. Öyle tuhaf bir durumun içerisindeyiz. Ben Romanya’da gözükmüyorum, Türkiye vatandaşı da değilim” diyen Simona, HES kodu olmadığı için otobüslere de binemediğini belirterek yetkililerden yardım istedi.

Romanya’nın Ploeşti şehrinde dünyaya gelen Delia Simona (45) çalışmak için 2001 yılında Türkiye’ye göç etti.  İstanbul’da bir gümüşçü dükkanında çalışan Simona, 2006 yılında Arkın Çavdar ile evlenerek iki çocuk sahibi oldu. Çavdar’ın hayatını kaybetmesinin ardından Türk vatandaşı olmak için Romanya Konsolosluğu’na giden Simona, teyzesinin miras paylaşımı nedeniyle kendisini 2003 yılında mahkeme kararıyla ‘öldü’ gösterdiğini öğrendi.

“EŞİMİN ÖLÜMÜYLE ÖLÜ OLDUĞUMU ÖĞRENDİM”
Yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de yaşadığını belirten Delia Simona, “Öğrenmem eşimin vefatıyla başladı. Geçen sene Kasım ayında eşim vefat etti. Zaten eşimle de evlendikten sonra eşim benim için bir oturum izni ya da vatandaşlığa başvuruda bulunmadığı için sürekli erteledi. O zamanlar da çocukların babası vardı, vasi baba göründüğü için çoğu şeylerde pek bana gerek duyulmadı, beni saf dışı bıraktı. Eşimin ölümüyle ölü olduğumu öğrendim. Eşim öldükten sonra iki tane çocukla kaldım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığım için çocuklarım adına, kendim adına hiçbir başvuruda bulunamadım” dedi.

“MAHKEME KARARIYLA ÖLÜSÜN DEDİLER”
Türk vatandaşı olabilmek için Romanya Konsolosluğu’na gittiğini ifade eden Simona, “Benden pasaport, Romanya’ya ait kimlik ya da belge istediler. 20 sene içerisinde pasaportum ve kimliğim de kaybolmuştu. Onlara ait bir şeyimin olmadığını, sadece evlilik cüzdanımın olduğunu ve evlendiğimiz sene verilen kâğıdı gösterdim. Aldılar, incelediler, geçiştirdiler. Hatta ‘Romence’yi konuşamıyorsun’ diye kızdılar, ‘Dilini nasıl unutursun’ dediler. Sadece Romanya’daki adresimi aldılar. 1,5 ay sonra konsolosluktan arandım, oraya gittiğimde de beni 2002 yılında mahkemeye verdiklerini, 2003 yılında da mahkeme kararıyla ‘ölüsün’ dediler” şeklinde konuştu.

Reklam Alanı

“BİZİM YAPACAK BİR ŞEYİMİZ YOK DİYEREK BENİ GEÇİŞTİRDİLER”
Babasının küçükken vefat ettiğini ve Romanya’da irtibatta olduğu kimsenin olmadığını konsolosluğa anlattığını kaydeden Simona, “Bir teyzemle dayım vardı. Onlar da miras davasında benden haber alamadıkları için miras davasından bu yola başvurdular. Ben de durumumu anlattım. Bu çocukların benden başka kimselerinin olmadığını, benim de ne maddi ne manevi hiçbir durumum olmadığı için gidemeyeceğimi anlattım. Bizim yapacak bir şeyimiz yok diyerek geçiştirdiler beni ve yolladılar” ifadelerini kullandı.

“HES KODU OLMADAN OTOBÜSE BİLE BİNEMİYORSUN”
Nasıl bir yol izleyeceğini bilemediğini belirten Simona şöyle devam etti: “HES kodum yok zaten. Otobüse binemiyorsun, bir yere gidemiyorsun. Başvuruda bulunamıyorsun, HES kodum olmadığı halde Nüfus Müdürlüğü’ne ve kaymakamlığa gidebildim. Müdürlük göç bürosuna yönlendirdi, durumumu anlattığım halde, pasaportum yok diye yolladılar. Yapabileceğimiz bir şey yok, elinde bir şeyin yok dediler. Aile nüfus cüzdanımdan hariç, çocuklarımın kimliğinde adımın yazılmasından hariç hiçbir şeyimin olmadığını söyledim. Nüfus kayıt örneklerinde eşimin benimle resmi evlilik yaptığı çıkıyor zaten.”

“DEVLET BÜYÜKLERİNDEN YARDIM İSTEDİ”
Simona devlet büyüklerinden bu konuda yardım isteyerek “Benim maddi yönden hiçbir beklentim yok zaten. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra zaten sapasağlam ayaklarımın üzerine basabilirim. Çocuklarıma en iyi şekilde maddi ve manevi yönden destek olurum ama bu şekilde çaresizim. Çocuklarımın anneleriyim ama anneleri gözükmüyorum. Öyle tuhaf bir durumun içerisindeyiz. Ben Romanya’da gözükmüyorum, Türkiye vatandaşı da değilim. Elimde hiçbir resmi belge yok, sadece aile cüzdanı var. Ondan başka bir şeyim olmadığı için de bir yere başvuramıyorum. Hastaneye gidemiyorum. Hastalansam evimde burada bayılsam, ben hastaneye gidemem” dedi.

Görüntü dökümü
————————–
-Delia Simona ile röportaj
-Simona’nın konsolosluktan verilen kağıtları göstermesi
-Simona’nın aile nüfus cüzdanını ve çocuklarının kimliğini göstermesi
-Simona’nın çocuklarına sarılması
-Muhabir anonsu (Halil Sadri Yılmaz)
-Genel ve detaylar

================

2- AYASOFYA CAMİİ’NDE BAYRAMIN 2. GÜNÜNDE CUMA NAMAZI YOĞUNLUĞU 

Burçak BOZKUŞ – Hüseyin ÇAKMAK / İSTANBUL (DHA) – Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde kılınan cuma namazında yoğun katılım oldu. 
İstanbul’un 1453’teki fethinden müzeye çevrildiği 1934’e kadar cami olarak kullanılan ve 86 yıllık müze statüsünün ardından 24 Temmuz 2020’de yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, dün ilk Ramazan Bayramı namazı heyecanı yaşandı. Bayramın 2’nci gününde ise Cuma namazını kılmak isteyenler vatandaşlar Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne geldi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında içeriye sınırlı sayıda kişi alındı, vatandaşların bir bölümü avluda ve meydanda saf tuttu.

GAZZE İÇİN DUA EDİLDİ
Ayasofya Camii İmamı namaz öncesi okuduğu hutbede, “Şu mübarek günler hürmetine, ilk kıblemiz Mescid-i Aksâ’yı ve Peygamberler şehri Kudüs’ü zalimlerin işgalinden kurtar Allah’ım. Miracın basamağı Mescid-i Aksâ’yı korumayı, bu uğurda mücadele etmeyi yeryüzündeki bütün Müslümanlara ve bizlere nasip eyle” dedi. İşgal altındaki Gazze için dua edildi.

Görüntü Dökümü:
———————
-Cuma namazından detaylar
-Meydan ve avluda namaz kılanlar
-Genel ve detay

==================

3- FATİH CAMİİ’NDE FİLİSTİN’DE ÖLENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Haber-Kamera: Murat SOLAK- Uğur ŞAHİN / İSTANBUL,(DHA)  
Fatih Camii’nde toplanan bir grup, cuma namazı sonrası İsrail’in Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüste’ki saldırılarına protesto etti. Grup cuma namazı sonrası Filistin’de ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.  
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İstanbul İl Başkanlığı’nın, Fatih Camii’nde cuma namazı sonrası düzenlediği programda bir araya gelenler, İsrail’in Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüste’ki saldırılarında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Kılınan gıyabi cenaze namazı sonrası tekbirler getirilerek İsrail aleyhine sloganlar atıldı. Ölen Filistinliler için dualar edilerek Kur’an-ı Kerim okundu. Camii avlusunda bir süre daha slogan atan grup daha sonra dağıldı. 

“BÜTÜN MÜSLÜMANLARI TERÖRİST İSRAİL’E KARŞI BİRLİK OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Gıyabi cenaze namazı öncesi basın açıklaması yapan AGD İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sefer Gökduman, “Biz bütün Müslümanları ve mazlumları terörist İsrail’e karşı birlik olmaya davet ediyoruz. Siyonist İsrail’e karşı birlik çarımız, tepkilerimiz, açıklamalarımız harekete geçmesi gereken herkes harekete geçinceye kadar devam edecektir. Terörist örgütü İsrail’in Kudüs’ten ve işgal ettiği topraklardan sökülüp atılacağı günler çok yakındır. Bebek, kadın, yaşlı demeden kan döken terörist örgüt İsrail, hak ettiği tokadı Allah’ın izniyle bir araya gelmiş birlik olmuş Müslümanlar tarafından yiyecektir. Bölgeye ve dünyaya huzur ancak bu şekilde gelecektir” dedi. 

Görüntü dökümü:
———————-
-Cuma namazından görüntü 
-Toplanan gruptan görüntü 
-Kılınan gıyabi cenaze namazı 
-Sefer Gökduman basın açıklaması 
-Atılan sloganlar 
-Genel ve detaylar 

=================

4- (Havadan görüntülerle) ZEYTİNBURNU’NDA SÖKÜMÜ YAPILAN GEMİ TAMAMEN KARAYA ALINDI

Haber-Kamera: Serdar ALTINTEPE / İSTANBUL,(DHA)- ZEYTİNBURNU sahilinde ocak ayında karaya oturan geminin söküm işlemi devam ediyor. Büyük bir kısmı biten söküm işlemlerinde geminin denizde kalan son parçası da karaya alındı.
Marmara Denizi’nde şiddetli fırtınanın etkisiyle 29 Ocak’ta saat 15.45 sıralarında Zeytinburnu, Ahırkapı’da Morini Limanı’na kayıtlı ve Comoros Bayraklı “Streamline” isimli kargo gemisi sürüklenerek karaya oturmuştu. 11.06.2018 tarihinden itibaren boş olarak Ahırkapı Serbest Demir Alanında demirlemiş haldeyken sürüklenen ve karaya oturan gemi için yerinde söküm kararı verilmişti. 
Hazırlıkların tamamlanmasının ardından ilk olarak 8 Mart’ta yerinde bozum ve söküm işlemi başladı. Ara vermeden devam eden söküm çalışmalarında geminin denizde bulunan son parçası da karaya alındı. Büyük bir kısmı biten söküm çalışmaları karada devam ediyor. 

Görüntü dökümü:
—————–
Karaya alınan son parçanın havadan görüntüsü
Çalışmaların havadan görüntüsü
İşçilerin çalışması
Gemiden aktüel görüntü

====================

5- ARNAVUTKÖY’DE İŞ YERİNE KORONAVİRÜS BASKINI; 40 KİŞİYE 138 BİN 760 LİRA CEZA

İSTANBUL, (DHA) – ARNAVUTKÖY’de iş yerine düzenlenen baskında, sokağa çıkma kısıtlamasını ve sosyal mesafe kurallarını ihlal eden 40 kişiye 138 bin 760 lira para cezası uyguladı. Baskın anı da kameya yansıdı. Arnavutköy Nenehatun Mahallesi Fatih Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir iş yerinin açık olduğu ve içerde kumar oynandığı bilgisi alan polis ekipleri dün harekete geçti. Polis ekipleri, iş yerine baskın düzenledi. Baskında içerde bulunan 40 kişinin sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri, sosyal mesafe kurallarına aykırı bir şekilde bir arada bulundukları ve oyun oynadıkları tespit edildi. İçerde bulunan 40 kişiye “1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” 282. maddesi gereğince toplam 138 bin 760 lira idari para cezası işlemi uygulandı. İş yerinin faaliyetlerine geçici olarak son verildi.

Görüntü Dökümü:
—————-
Baskından görüntü
İçerde bulunanlardan görüntü
Genel ve detaylar

========================

6- ŞİŞLİ’DE YAŞLI KADINI “MİT ÜYESİYİM” DİYEREK DOLANDIRAN ŞÜPHELİ YAKALANDI

* Şüpheli kadının, apartmana giriş ve çıkışı da güvenlik kameralarına yansıdı.

İSTANBUL, (DHA)
ŞİŞLİ’de telefonda kendisini Milli İstihbarat Teşkilatı üyesi olarak tanıtarak, yaşlı kadını suça karıştığı ve hesabındaki paraları kendisine teslim etmesi gerektiğini söyleyerek dolandıran şüpheli yakalandı. Mahkemeden serbest bırakılan şüphelinin apartmana giriş ve çıkışı anları da güvenlik kameralarına yansıdı.
Kendisini Milli İstihbarat Teşkilatı üyesi olarak tanıtan bir kişi, yaşlı kadını cep telefonu ile arayıp suça karıştığını ve hesabında bulunan paraları kendisine teslim etmesi gerektiğini söyledi. Yaşlı kadın da çok sayıda ziynet eşyası, 195 bin lira ve 20 bin dolar parayı bu kişiye verdi. Daha sonra dolandırıldığını anlayan yaşlı kadın, polise ihbar da bulundu. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, “Nitelikli Dolandırıcılık” suçunu gerçekleştiren şüpheliyi yakalamak için yaşlı kadının evinin çevresinde bulunan güvenlik kamera görüntülerini inceledi. Görüntülerin mağdur kadına da gösterilmesi neticesinde  olayı gerçekleştirdiği tespit edilen G.F., isimli şüpheli kadın Şişli’de ikametinde yakalandı. Şüpheli kadınla ilgili geriye dönük yapılan araştırmalarda 5 Mart 2021 tarihinde Şişli’de meydana gelen bir başka “Nitelikli Dolandırıcılık” olayının da faili olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan ve  “Nitelikli Dolandırıcılık” suçundan dün adli makamlara sevk edilen şüpheli G.F. isimli kadın, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü:
————-
Şüpheli kadının apartmana girmesi
Apartmandan çıkması
Sokakta yürümesi
Genel ve detaylar
 
================

7- THY KABİN MEMURLARINDAN KİMSESİZ ÇOCUKLARA BAYRAM HEDİYESİ

İbrahim YILDIZ / İSTANBUL, (DHA) TÜRK Hava Yolları (THY)’de görevli kabin memurları, Ramazan Bayramı’nda kimsesiz ve ihtiyaç sahibi 415 çocuğa kıyafet hediye etti.  ‘İsimsizlerTK’ isimli sosyal medya hesapları aracılığıyla ihtiyaç sahipleri için destek toplayan 34 kişiden oluşan ve THY’de kabin memuru olarak görev yapan ekip, Ramazan Bayramı nedeniyle bir organizasyon düzelendi. Toplanan yardımlarla ilk olarak Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki çocuklara bayram hediyelerini veren ekip, daha sonra belirlenen 17 noktada çocuklara ve ailelere de ulaştı. Kabin memurları her çocuk için şort, tişört ve gömlekten oluşan 2 takım kıyafet teslim ederken, çocukların bayram sevincine ortak oldu.

39 PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİLER
Uçakta görev yaparken tanıştıkları arkadaşları ile yeryüzünde ihtiyaç sahibi kimselere dokunan kabin memurları bayram organizasyonları sonrası 39. projelerini tamamlamış oldu. Pandemi döneminde 1007 aileye hijyen ürünü ve erzak ulaştıran iyilik elçileri, Elazığ ve İzmir depremlerinde de etkilenen bölge halkına yardımda da bulundu. Kendilerini “Aile” olarak tanımlayan grubun, diğer bir çalışması ise Mardin’de bir anasınıfı ve Ağrı’da bir kütüphane açmak oldu.

Görüntü dökümü:
————————
-Türk Hava Yolları Kabin Memurlarının paylaştığı bayram hediyesi dağıtımı görüntüleri
-Detay görüntüler

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!