Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- (ÖZEL) İSTANBUL’UN GİZLİ KALMIŞ “BALIK MÜZESİ”…  NESLİ TÜKENEN YÜZLERCE BALIK BURADA 
SERGİLENİYOR

– 52 YIL ÖNCE TUTULMUŞ BALIK BİLE YER ALIYOR

Beyza Nur GÜLER -Mertcan ÖZTÜRK / İSTANBUL,  (DHA) İSTANBUl’da çok fazla kimsenin bilmediği balık müzesinde 450’den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970’te yakalanmış bir eşkina ve 1973’te tutulmuş bir öküz balığı bile var. 
Fatih’teki Su Ürünleri Kooperatifi’nin içinde gizli kalmış ‘Balık Müzesi’, kooperatifin eski başkanı Haydar Deniz tarafından 1994 yılında kuruldu. Türkiye’de eşi benzeri olmayan yaklaşık 40 metrekarelik bu küçük müzede, 450`den fazla balık türü, akvaryum ve kavanozlarda özel bir sıvının içinde tutuluyor. Buradaki türlerin pek çoğu, ne yazık ki bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği gibi pek çok nedenden dolayı, denizleri terk etmiş. Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Ege`de tutulmuş balıkların bulunduğu kavanozlarda türlerin isimlerinin yazıldığı, hangi tarihte ve nerede tutulduğunu belirten etiketler var. İçerisinde 60’lı yıllarda tutulmuş balıkları bile barındıran bu müzedeki deniz canlıları, bugüne kadar korunmuş.  Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970’te yakalanmış bir eşkina balığı ve 1973’te tutulmuş bir öküz balığı bile var. Ancak daha uzun yıllar sergilenebilmeleri için, müdahaleye ihtiyaçları var. Kooperatifin ise imkanları kısıtlı. Bakanlık, valilik ve üniversitelerin su bilimleri fakültelerinden destek bekliyorlar.

BİRÇOĞU NESLİ TÜKENMİŞ BALIKLAR
Fatih Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Gümüşoğlu, müzenin nasıl kurulduğunu şu sözlerle anlattı:
“Rahmetli Başkanımız Haydar Deniz, 1994 yılında amatörce, ufak ufak balıkları toplayarak başladı. Zaman içinde bu gördüğünüz haline geldi. İlk kurulduğu zamanlar, burada ufak bir oda derken, limanın üst tarafına yer yapılmıştı. Geçmiş dönem belediyeler de onu yıkıyorlar, o zaman daha güzel ve halka açık gibi bir yerdi burası. Yıkılınca, bugün bu haline kadar kendi imkanlarımızla muhafaza ettik ama tabii yeterli değil. Siz zaten gezdiniz, gördünüz… Sağ olsun şu anda İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ve İl Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Ahmet Yavuz Karaca burayla ilgileniyorlar. Bir şeyler yapmak için çaba gösteriyorlar. İnşallah burayı büyütürüz halka, çocuklarımıza kazandırırız. Çünkü burada 450’nin üzerinde balık çeşidi var. Bunların birçoğu nesli tükenmiş balıklar. Burada bu kadarını muhafaza edebildik. İnşallah ileride devlet büyüklerimizin katkısı ile burayı halkımıza, çocuklarımıza kazandırırız. Bunun gayreti içerisindeyiz”

“SENELERDİR DENİZLERDEYİZ, ARTIK ÇOĞUNU GÖRMÜYORUZ”
Buradaki balıkların birçoğunun artık denizlerde olmadığını vurgulayan Gümüşoğlu, “1967’de tutulmuş balıklar var. Birçoğunun da artık nesli yok. Senelerdir denizlerdeyiz, artık çoğunu görmüyoruz. Kavanozların üzerinde hangi denizde tutulduğu ve tarihleri yazıyor. Herkesin ilgisini çekiyor… İstanbul’un, Türkiye’nin birçok yerinden hatta National Geopraphic’ten bile geldiler, burada çekim yaptılar. Buranın daha güzel, korunaklı bir hale getirilmesini herkes istiyor. Fatih Su Ürünleri Kooperatifi olarak buna gücümüz bir yere kadar yetiyor. Burası sonuçta bir balıkçı barınağı. Şu anda proje aşamasında. İnşallah hayata geçireceğimiz bir proje var. Olursa, burası çok güzel olacak” dedi.

“BİLİNMEYEN AMA ASLINDA BİLİNEN BİR MÜZE”
Pandemiden önce ziyaretçilerin müzeye daha çok ilgisi olduğunu ifade eden Mustafa Gümüşoğlu, “Su ürünleri fakültesi öğrencileri, şehir rehberleri gruplar halinde geliyor. Pandemiden önce, özellikle yaz aylarında 50-60 kişilik gruplar gelip geziyordu. Bilinmeyen ama aslında bilinen bir müze. Dünya üzerinde, hiçbir su ürünleri kooperatifinde böyle bir müze ve balık envanteri yok. Bu kadar balık çeşidinin bir arada bulunduğu bir yer, Türkiye Cumhuriyeti’nde de yok. Burası yapılırsa, o anlamda da ilk olacak. Bu kadar balığı bir araya getirmek 30-35 sene…” diye konuştu.

Reklam Alanı

“UZMANLAR BİR AN ÖNCE MÜDAHALE EDİP KORUNAKLI HALE GETİRMELİ”
Müzede daha önce hiç görmediği pek çok türün bulunduğunu ifade eden Gümüşoğlu, balıkların daha uzun yıllar sergilenebilmesi için uzmanların müdahalesine ihtiyaçları olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Peri Balığı, Öküz Balığı, Sarı Kuyruk Balığı… Bunlar benim bu güne kadar bu denizlerde duyduğum, gördüğüm balıklar değil. Bunun gibi daha birçok tür var burada bizim görmediğimiz. Hayatımız denizlerde geçiyor ama birçoğunu ne gördük ne duyduk. Çok çeşit var. Nesli tükenmekte olduğunu tahmin ettiğimiz çok fazla balık var içeride. İnşallah burası bir restorasyon aşamasına girerse, Su ürünleri Fakültesi’ndeki hocalarımız buradaki envanteri gözden geçirdikleri zaman, hangisinin şu anda denizlerimizde olup hangisinin olmadığı daha net ortaya çıkacak. Bizim onu tespit etme şansımız yok. Birçok tür artık kavanozlarda çürümeye başlamış. Bir yerden sonra imha olmuş vaziyete gelecek. Bir an önce buraya bir müdahalede bulunup korunaklı hale getirmek lazım. Kavanozlarının, sularının değişmesi lazım. Bunlar da uzmanların yapacağı işler. Uzmanlar da Su Bilimleri Fakültelerinde. Kavanozların içindeki sular çok özel. Bir an önce müdahale edilmesi lazım”
 
Görüntü dökümü:
————————
-Müzeden görüntüler
-Kooperatif başkanı ile röp.
-Muhabir anonsları(Beyza Nur Güler)
-Genel ve 

======================

2-  (Özel) 3 KİŞİNİN BULUNDUĞU OTOMOBİLE SİLAHLI SALDIRI KAMERADA

Emin YEŞİL / İSTANBUL, (DHA) SULTANGAZİ’de park halindeki otomobilde oturan 3 kişi silahlı saldırıya uğradı. Araçtaki bir kişi ağır yaralanırken, kimliği henüz belirlenemeyen saldırgan kayıplara karıştı. Saldırı anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. 
Olay, 24 Şubat Çarşamba, saat 15.30 sıralarında Esentepe Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sokakta park halindeki araçta bulunan Ömer O. (27) ve iki arkadaşı sohbet ettikleri sırada kimliği belirsiz bir kişi araca yaklaşarak elindeki silahla üst üste ateş açtı. 10 el ateş açan saldırgan daha sonra olay yerinden koşarak kaçmaya başladı. Çevredekiler, saldırganı yakalamak için peşinden koştu. Peşindekilere de yakalanmamak için silahla ateş açan saldırgan kayıplara karıştı.  Çok sayıda merminin ayağına isabet etmesi sonucu yaralanan Ömer O., arkadaşları tarafından otomobille Sultangazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis sevk edildi. Ekipler çevre güvenliğini aldıktan sonra bölgede inceleme yaptı. Olay yerinde, 10 adet boş kovan ve yerde içime hazır bir miktar uyuşturucu madde bulundu. Polis, güvenlik nedeniyle sokağı trafiğe kapattı. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından, saldırganın belirlenmesi için geniş kapsamlı çalışma başlattı. Yapılan çalışmaların ardından sokak tekrar trafiğe açılırken, Ömer O.’nun hastanedeki tedavisi sürüyor.

“PEŞİNDEN KOŞTUK, BİZE DE ATEŞ AÇTI”
Görgü tanıklarından Rıza Yücel, “Arabanın yanına geldi. Şoför koltuğunun yanında oturan kişiye ateş açtı. Araçta üç kişi vardı. Hastaneye diğer arkadaşları otomobille götürdü. Biz ilk başta silahı, çocuk oyuncağı zannettik. Çocuklar atıyor zannettik. Adam kaçarken biz peşine düştük. Bunun üzerine silahla bize doğru bir el ateş açtı. Biz de korkudan peşinden gitmeyi bıraktık.” dedi. 

SALDIRI ANI KAMERADA
Yaşanan silahlı saldırı bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, park halindeki araca doğru yaklaşan saldırganın silah çıkararak, önce aracın kapısını açmaya çalıştığı başarısız olunca da aracın ön sağ koltuğunda oturan Ömer O.’ya üst üste ateş açtığı yer alıyor. 10 el ateş eden saldırganın olay yerinden koşarak ara sokağa doğru kaçıyor.  Olay yerinde bulunanlar saldırganın peşinden koşuyor.  

Görüntü dökümü:
———————–
-Olay yerinden görüntü
-Olayın güvenlik kamerası görüntüleri
-Vatandaşlarla röportajlar
-Hastane önünden detay
-Genel ve detay görüntüler

=============================

3- MALTEPE SOKAKLARI TEMİZLENMEYE BAŞLANDI 

Beyza Nur GÜLER-Güven USTA/ İstanbul, (DHA)  – MALTEPE’de grevin sona ermesinin ardından çöplerin dolup taştığı cadde ve sokaklar temizlenmeye başlandı.
DİSK’e bağlı Genel-İş ile Maltepe Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, 23 Şubat’ta grev kararı alınmıştı. İşçilerin günlerdir süren grevi, hafta sonu boyunca devam eden sokağa çıkma kısıtlamasında da sürdü. Maltepe Belediyesi işçilerinin grev kararı almasının ardından cadde ve sokaklardaki çöp yığınları giderek büyümüş, 6 gündür toplanmayan çöpler nedeniyle mahalleleri kötü koku sarmaya başlamıştı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç dün, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla toplu iş sözleşmesinin anlaşmayla sonuçlandığını duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük net ücret, 4 bin 700 lira oldu. Uzlaşmanın ardından bugün sabah saatlerinden itibaren Maltepe Belediyesi işçileri cadde ve sokaklardaki çöpleri temizlemeye başladı. 

İŞ MAKİNELERİ İLE TEMİZLENİYOR
İBB’nin de destek verdiği çalışmalar, tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, konteynırların çevresine taşan çöpler, ilk olarak iş makineleriyle toplanarak kamyonlara yükleniyor. Daha sonra ise çöp toplama araçları konteynerleri boşaltma işlemini gerçekleştiriyor. Öte yandan temizlik işçileri de, çevreye dağılan çöpleri süpürerek temizliyor. 

Görüntü dökümü:
———– 
-Çöplerin toplanması
-Sokakları süpüren işçiler
-Genel ve detay

================================

4- (Geniş haber) BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NDAN İSTANBUL’A YENİ RAYLI SİSTEM MÜJDESİ 

-Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 

“İstanbulumuza 12,9 km’lik 2 yeni raylı sistem hattı daha kazandırıyoruz.”

Haber: Gülseli KENARLI – Kamera: Mertcan ÖZTÜRK / İstanbul, (DHA)  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı – İstanbul Havalimanı Metrosu 2 TBM’nin (tünel açma makinesi) kazıya başlaması törenine katıldı. Halkalı’daki metro inşaatının şantiyesinde düzenlenen törende konuşan Bakan Karaismailoğlu “Dünyanın gözbebeği şehrimizde, ulaştırmanın her alanında olduğu gibi raylı sistem konforu ve hızı ile halkımızın yaşam kalitesini artırmak için projelerimizi teker teker hizmete açacağız. Modern raylı sistem hatlarıyla İstanbul halkının trafik çilesine son verirken, bir yandan da şehrimizi gürültü ve hava kirliliğinden arındırarak, çevresel sorunların azaltılmasına katkı veriyoruz. Bugün de en önemli projelerimizden olan, Küçükçekmece – Halkalı – Kayaşehir – Başakşehir – Arnavutköy – İstanbul Havalimanı Metro hattının Olimpiyatköy – Halkalı kesimindeki tünelimize ilk kazmayı vuruyoruz. Başlayacağımız kazı çalışmalarında, toplam 11 bin 800 metre ilerleyerek, bu yılın sonunda Halkalı İstasyonu’muza ulaşmayı planlıyoruz. Marmaray Halkalı İstasyonu ile başlayan yüzde 55’lik ilerleme kaydettiğimiz 31,5 kilometrelik bu hatta Marmaray, Küçükçekmece Halkalı, Olimpiyatköy, Kayaşehir, Fenertepe, Avnavutköy-2, Arnavutköy-1 ve Havalimanı istasyonları yer alıyor. Halkalı-Havalimanı Hattımız, Halkalı İstasyonundan Marmaray Banliyo hattına, Olimpiyatköy ve Kayaşehir istasyonlarında Kayaşehir- Kirazlı-Otogar-Yenikapı Metrosuna,  Havaalanından da İstanbul Havalimanı-Kağıthane- Gayrettepe hattına bağlanacaktır. İstanbul Havalimanı ile kentin merkezi lokasyonları arasındaki ulaşımın süresini, 30 dakikanın altına indirmeyi amaçlıyoruz. Bu süreye ulaşmak için hat ve araç tasarımlarımızı yaparken, saatte 120 kilometrelik hıza çıkarak ülkemizin en hızlı metrosunu yapmayı hedefledik. Bu hatların tamamlanması ile Beşiktaş Kağıthane, Kemerburgaz’dan Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece’ye de metro  bağlantıları sağlanmış olacaktır. Böylece Gebze’den Halkalı’ya uzanan Marmaray hattının devamında Halkalı- İstanbul havalimanı ve Havalimanı- Gayrettepe hatları ile toplam da yaklaşık 146 km’lik İstanbul’u çepeçevre saran bir raylı sistem hattı tamamlanmış olacaktır” dedi.

“İSTANBUL’UMUZA 12,9 KM’LİK 2 YENİ RAYLI SİSTEM HATTI DAHA KAZANDIRIYORUZ”
Bakan Karaismailoğlu, “Bugün, İstanbul’da yapımını tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunduğumuz Marmaray ve Levent-Hisarüstü metrosu ile 80 kilometrelik bir hattımız bulunuyor. İstanbul’da yapımına devam ettiğimiz 6 hat da inşallah kısa bir süre içinde hizmete girecek, şu anda yapımı süren Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattı, Bakırköy sahil- Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro hattı, Başakşehir-Çam ve Sakura Hastanesi- Kayaşehir Metro hattı, Beşiktaş Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattı ve Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro hattı projelerinin toplam uzunluğu 91 kilometredir ve çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. Devam eden çalışmalarımız kadar kentimizin ihtiyacı olan yenilikleri üretmeye, en güncel ve en hızlı altyapıyı İstanbullu hemşehrilerimizle buluşturmak adına yaptığımız çalışmaları özveri ile sürdürülmektedir. Elbette ki mega kentteki raylı sistem projelerimiz bunlarla sınırlı kalmayacak, 4,5 km’lik Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem Projesi ve  8,4 km’lik Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm Projemizde de planlama aşamasındayız. İstanbul’umuza 12,9 km’lik 2 yeni raylı sistem hattı daha kazandırıyoruz. Şu an İstanbul’un raylı sistem ağının 251 kilometre olduğu düşünüldüğünde, yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde bu rakam 342 kilometreye yükselecek. Bu 342 kilometrenin yüzde 50’sini bakanlığımız kazandırmış olacaktır. Her şeyin en iyisine layık olan İstanbulluların hayatına ve İstanbul’a kattığımız her yenilik ve konfor unsuru bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır. Ne mutlu bizlere ki, bugüne dek hayata geçirdiğimiz Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul İzmir otoyolu, İstanbul Havalimanı ve pek çok raylı sistem projesi, getirdikleri faydalarla İstanbul halkının vazgeçilmezi olmuştur” diye konuştu. 

KANAL İSTANBUL
Karaismailoğlu, “İstanbullu hemşehrilerimizin hayatlarına konfor ve hız katarken, zaman ve enerji tasarrufu yanında düşük maliyetli birer ulaşım seçeneği sunulmaktadır. İstanbul’a kazandırdığımız projelerin bugün halkımız tarafından böylesine benimsenmiş olduğunu görmek, memnuniyetlerine şahit olmak bizler için en kıymetli teşekkürdür. İstanbul tarihiyle, coğrafyasıyla, nüfusuyla dünyanın en büyük metropollerinden biri. Böylesi eşsiz bir kentte atılması gereken adımlar, gündelik siyasete konu edilip, gayri ciddi tartışmalarla geçiştirilecek işler değildir. İstanbul, devlet aklı ve iradesi ile hareket edilmesi gereken, geleceğini en üstün nitelikli ve kalıcı projelerle tasarlamak zorunda olduğumuz, stratejik bir dünya kentidir. Yaptığımız bütün işler 2053, 2071’in planlandığı uzun soluklu stratejik bir ulaşım Master planın birer parçalarıdır. Kanal İstanbul da bu planın önemli bir parçasıdır. Bu nedenle İstanbullular müsterih olsunlar. Her zaman ve şartta, İstanbul’a ve İstanbullulara hizmet etmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi sadece İstanbul’da değil güzel memleketimizin her noktasında, yaklaşık 4 bin aktif şantiyede, daha iyi bir gelecek için durup dinlenmeden çalışıyoruz. Gayretimize bütün halkımız şahittir. Halkımızın ferasetinden ve bize olan itimadından bir tek gün bile şüphe duymayarak yolumuza devam edeceğiz. Küçükçekmece-Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-Havalimanı hızlı metrosunda 3 bin çalışanımız ve 6 TBM (tünel açma makinesi-köstebek) ile kazılan metromuza daha da hız veriyoruz. Halkalı-İstanbul Havalimanı Hattımızın kazı çalışmalarına 2 TBM daha katılıyor. Kayaşehir-Olimpiyatköy İstasyonu’ndaki 2 adet tünel açma makinası kazı çalışmasını aynı anda başlatıyoruz. İstanbul’umuza ve Türkiye’mize hayırlı uğurlu olsun. Kazasız-belasız bir şekilde, yılın sonunda, IŞIĞI hep birlikte görelim inşallah” şeklinde konuştu.

2022 SONUNDA TAMAMLANIYOR
Bakan Karaismailoğlu, projenin tanıtım filminin gösterildiği sırada kısa bir bilgi vererek, “İnşallah bu projelerimizin hepsini 2022 sonu itibariyle tamamlamış olacağız. Halkalı-Havalimanı 2022 sonu, 2021 sonu itibariyle de hedefimiz Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı’nı tamamlamak. İstanbul genelindeki 91 kilometrelik metro hattımızda hummalı bir çalışma var. Binlerce arkadaşımız burada çalışıyor. Gayrettepe-Havalimanı arasında 5 bine yakın arkadaşımız, yine bu Halkalı-Havalimanı hattında 4 bin tane arkadaşımızla birlikte İstanbul’a, ülkemize katkı sağlamak için büyük bir özveriyle çalışıyorlar” dedi.
Bakan Karaismailoğlu, konuşmasının ardından 2 TBM makinesi çalışmaya başlaması için butona bastı. Karaismailoğlu daha sonra tünellerde ve şantiyede incelemelerde bulundu, çalışanlarla fotoğraf çektirdi.  

Görüntü Dökümü:
————-
– Karaismailoğlu’nun açıklamaları
– Butona basması
– Şantiyede incelemelerde bulunması
– Detaylar

============================

5- ESENYURT’TA KAÇAK İŞLETİLEN DİŞ MUAYENEHANESİNE BASKIN

Haber: Erol DEĞİRMENCİ – Veysel TİMDU / İSTANBUL , (DHA) ESENYURT’ta, kaçak olarak işletilen diş muayenesine polis ekipleri baskın düzenledi. Muayenehane, Esenyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince mühürlenirken, 2 doktor ile hemşire ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, Esenyurt’ta kaçak diş muayenehanesinin işletildiği bilgisine ulaştı. Ekipler, Pınar Mahallesi’ndeki adrese baskın düzenledi. Yapılan baskında Suriye uyruklu olduğu öğrenilen 2 doktor, hemşire ve 2 müşteri yakalanırken, belgeleri kontrol edilen işyerinin ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Yapılan aramalarda ise 2 adet diş ünitesi koltuğu, otoklav cihazı ve tıbbi malzemeler ele geçirildi. İş yerinin mühürlenmesi için adrese Esenyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri çağrıldı. Kaçak diş muayenesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından mühürlenirken, 2 doktor ile hemşire ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.

Görüntü dökümü:
———————-
-Polis baskın anı
-İçerideki doktor
-İçerideki hemşire
-Tıbbi cihazlar
-Genel ve detay görüntüler

=================================

6- KAŞIKÇI’NIN NİŞANLISI HATİCE CENGİZ: PRENSİN HİÇBİR SİYASİ MEŞRUİYETİ KALMAMIŞTIR

İSTANBUL, (DHA)- Suudi Arabistan devletinin talimatıyla İstanbul’da öldürüldüğü tespit edilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin ABD tarafından yayınlanan rapor hakkında basın açıklaması yapan Cengiz, Suudi Arabistan Veliaht Prensin Muhammed Bin Selman’ın cezalandırılması gerektiğini ifade ederek “Veliaht Prensin, bu raporu takiben hiçbir siyasi meşruiyeti kalmamıştır” dedi.  

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın emriyle Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü tespit edilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ABD raporu hakkında sosyal medyadan basın açıklaması yaptı. Cengiz ABD raporu hakkında “Gerçek, zaten bilinen, bir kez daha ortaya çıkarıldı ve onaylandı. Ancak bu yeterli değil, zira gerçek ancak adaletin tecelli etmesine hizmet ettiğinde anlamlı olabilir. Veliaht Prens, bu raporu takiben hiçbir siyasi meşruiyeti kalmamıştır. Bunu açık ve net bir şekilde söyleme ve harekete geçme zamanı artık gelmiştir” dedi.  

Cengiz açıklamasında şunları belirtti: “Suçsuz ve masum bir insanın hunharca öldürülmesini emreden veliahttın ertelenmeden cezalandırılması gerekmektedir. Bu sadece Cemal için aradığımız adalete hizmet etmekle kalmayıp, bilakis bundan sonra olabilecek benzer olayların önünü de kesecektir. Ancak bu şekilde, ABD’nin uygulamayı planladığı yaptırımlar anlamlı olabilir. Veliaht Prens cezalandırılmadığı takdirde, bu asıl sorumlunun sonsuza kadar yaptığının cezasını çekmeyeceğine işaret ederek, hepimizi tehlikeye atarak insanlığımızın kara bir lekesi olacaktır. Başta Biden yönetimi olmak üzere tüm dünya liderlerinin kendilerine şu soruyu sorması elzem olmuştur; ilerleyen günlerde, katil olduğu ispatlanmış ve cezalandırılmamış bir kişi ile tokalaşacaklar mı? Onu yok saymaya çalışmak ve cezalandırmayarak arafta bırakmak evrensel insanlık değerlerini yitirmemize neden olacaktır. Bu ABD’nin ve batının yıllardır savunduğu evrensel insan hakları değerleriyle nasıl örtüşür? Bugün Cemal için adalet sadece Cemal’i değil gelecekteki özgürlük adına mücadele eden tüm herkesi ifade etmektedir. Herkes elini vicdanına koyarak Veliaht Prens’in cezalandırılması için harekete geçmeye davet ediyorum. Adaletin sonunda yerini bulmaması tüm insanlık adına bir utanç olacaktır.”

Görüntü dökümü:
—————
-Mesajın fotoğrafı
-ARŞİV görüntüler

===============================

7- CORONAVAC AŞISI İLE İLGİLİ İDDİALARA KEYMEN İLAÇ’TAN AÇIKLAMA

Özlem YURTÇU KARABULUT / İSTANBUL,  (DHA) Sinovac aşısının Türkiye’ye getirilmesi süreciyle ilgili Çinli firmanın Türkiyedeki yasal temsilcisi Keymen İlaç A.Ş. aracı firma oldukları ve kendilerine 12 milyon dolar ödeme yapıldığı yönündeki iddialar üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada,  “Aşı üreticilerinin, Mayıs ayında milyarlarca para hibe eden ülkelere bile aşı tedarik edemediklerinin, ilgili ülkelerin üreticileri mahkemeye vereceklerinin ortada olduğu bir dönemde, bir milyon doz aşının hibe edildiği ve bunun üzerinden yolsuzluk yapıldığı algısını yaratmak, en hafif tabiri ile kötü niyettir. Ülkemizde yapılan aşılama sayısının artması ile birlikte dozu artan yalan ve iftiraları şaşkınlıkla ve bir anlam veremeden üzüntüyle izlemekteyiz” denildi. Açıklamada,  firmanın  maruz bırakıldığı hakaret ve ithamlara yönelik olarak gerekli hukuki sürecin de başlatıldığı duyuruldu.

“AŞIYI ÜLKEMİZE DE GETİRTEBİLMEK İÇİN NİSAN AYINDA GİRİŞİMDE BULUNDUK”
Açıklamada, Keymen İlaç’ın 2013 yılından beri Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili yasal distribütörü olduğuna işaret edilerek, Sinovac firmasına ait ürünlerin Türkiye’deki ruhsat sahibi olduğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemiz ve dünyanın içinden geçtiği zorlu pandemi sürecinde gerek ülkemize aşının kazandırılabilmesi gerek dünyadaki aşı çalışmalarına gücümüz ölçüsünde katkı sağlayabilmek için firmamız pandeminin ilk günlerinde, Nisan 2020’de Faz 3 çalışmalarının ülkemizde gerçekleştirilmesi ile ilgili yasal izin ve etik kurul başvurularını yapmıştır. Etik kurul izinleri bu konuda tüm aşamaları yüksek titizlikle inceleyen Hacettepe Üniversitesi Etik Kurulu’nca değerlendirilmiş ve süreç, 15 Eylül 2020 tarihinde tamamlanmış, akabinde kamuoyuna da yansıdığı üzere 16 Eylül 2020 tarihinde Faz 3 çalışmalarına başlanmıştır. Aşı çalışmalarını desteklemek ve öncelikli aşı alabilmek için firmalara milyarlarca dolar/euro hibelerin  verildiği aylarda, Keymen İlaç dünyanın dev aşı firmalarının, üreticilerinin, aşı enstitülerinin ancak cesaret edebildiği bir klinik çalışmaya soyunmuş; sonucunun başarılı olup olmayacağı belli olmayan, başarılı olsa dahi henüz ülkemizin bu aşıyı alıp almayacağı bile belirsizken, milyonlarca dolara mal olan ve bu maliyetin tamamına yakını Keymen İlaç tarafından hiçbir ticari beklenti olmaksızın ve tüm riskler göze alınarak karşılanan bir çalışmanın altına girmiştir.”

“TÜRKİYE EN UYGUN FİYATLA AŞIYA ULAŞTI”
Firmadan iddialara ilişkin yapılan yazılı açıklamada aşı tedariğinde Türkiye’nin en uygun fiyatla aşıya ulaşabilmiş olmasına da işaret edilerek “Ne mutlu bize ki üstümüze aldığımız bu ağır yük ve sorumluluğun sonucu olarak da aşı tedariğinin son derece zor ve kısıtlı imkanlarla yürütüldüğü bu süreçte, kapasiteler ve yasal izinler dahilinde şu an dünyadaki en uygun fiyata ülkemiz nüfusuna yetecek kadar doz aşıya ulaşabilme imkanı ve dünyada nüfus başına aşılamada en önde giden ülkelerden biri olma konumuna gelmemiz sağlanmıştır.” denildi.

“FİYATIN TİCARİ SIR OLARAK KALMASI SİNOVAC’IN TERCİHİDİR”
Aşının satın alınması ile ilgili mali konuların, Sinovac Firmasının Genel Müdürü Helen Yang’ın Türkiye’ye gelmesiyle, bizzat Sağlık Bakanlığı ve Devlet Malzeme Ofisi (DMO) nezdinde gerçekleştirildiğinin altı çizilen açıklamada, “Hem ülkemizin menfaatleri hem de aşı üretimiyle ilgili asgari maliyetler gözetilerek CoronaVac aşısının doz fiyatı konusunda anlaşmaya varılmıştır. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı üzere şu anda bu aşıyı en ucuz bedel ile alan ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Ancak Sinovac firması ticari bir firmadır ve firmanın diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerinin etkilenmemesi adına birim fiyatının gizli tutulması konusunda anlaşılmış olup son günlerde çirkin bir şekilde alay konusu edilen ‘Ticari Sır’ konusu bundan ibarettir. Unutulmamalıdır ki ticari sırrın korunması, gerek ulusal mevzuatımızda, gerekse uluslararası anlaşmalarda düzenlenmiş ve ihlali halinde cezai ve hukuki yaptırımları bulunmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

“AŞININ ÜLKEMİZDEKİ DOLUMU İÇİN TÜM TEDARİĞİ SAĞLADIK”
Üretim ve dolum kapasitelerinden kaynaklanan aşı tedarik sıkıntısı nedeniyle, pandeminin geldiği koşullarda, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu aşıyı en kısa sürede temin edilmesi için uygulamaya hazır ürünün yanı sıra, aşının yığın halde üretilmesi ve dolumunun ülkemizde yapılmasıyla aşılama programının aksamadan hızla devam ettirilmesinin hedeflendiği belirtilen açıklama şu ifadelerle devam etti: “Tüm dünyada enjektör ve vial sıkıntısı yaşanmaktayken dolum için gerekli tüm malzemenin temini ve yatırımlar, Keymen İlaç tarafından zamanında yapılmış, maliyeti firmamızca karşılanmıştır. Sözleşme gereği Devlet Malzeme Ofisi’ne verilmesi gereken teminat mektupları, lojistik işlemler, dolum tesislerinin işlemleri için gerekli tüm nakit akışı, şirketimiz tarafımızdan karşılanmıştır. Bu yatırımlar ciddi yatırımlar olup Devlet Malzeme Ofisinden sözleşmeye istinaden tek kuruş avans veya peşin ödeme alınmadığı gibi, kamu bankalarından da tek kuruş kredi kullanılmamıştır. Sinovac firması, tüm dünyaya uyguladığı, sözleşmenin imzalanması ile birlikte yüzde 50 peşin ödeme şartından, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevzuatlarına uymadığı için ticari risklerin bir kısmını Keymen İlaç’ın karşılaması ile vazgeçmiştir. Devlet Malzeme Ofisinden peşin ödeme ya da avans alınmadığı için firmamızca yapılan bunca ödemelerin bir kısmının karşılanabilmesi için 1 milyon doz aşı Sinovac firmasının talebiyle, bedelsiz olarak şirketimize gönderilmiştir. Bu aşının karşılığı, bahsedilen tüm bu giderler için kullanılmıştır.”

“TEK BİR KURUŞ KAR YA DA GELİR BEKLENTİMİZ OLMADI”
“Özetle bu süreç üretici firma ile tam ve tek yetkili distribütör arasındaki bir ticari mahsuplaşma işlemidir. Sinovac firması ile yapılan sözleşme kapsamında 1 milyon doz aşının hibe edilmesi söz konusu olmayıp, alınan bütçenin her kuruşunun karşılığı vardır. Keymen İlaç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden tek kuruş komisyon, kar ve benzeri bir gelir elde etmemiştir, böyle bir beklentisi de yoktur, olamaz, olmamıştır. Bu aşı ile ilgili tüm ticari edinimler, Sinovac firmasıyla 2013 yılında yapılmış olan temsilcilik anlaşmasına dayalı olarak, bu firmanın ürünlerinin satışı, lojistiği ve benzeri işlemlerin gerçekleştirilmesiyle sınırlıdır. Çok rahatlıkla anlaşılacağı üzere buradaki sorumluluğumuzun tanımı ‘aracı (komisyoncu-yandaş-lüpletici-götürücü-haramzade vb.) firma’ değil, ‘yetkili firmadır’. Ülkemizdeki aşılama sürecinin herhangi bir zarar görmeden ve aksamadan yürütülmesi için harcanan bunca emek ve alınan riskler, hiçbir kamu mevzuatı çiğnenmeden, hiçbir kamu çalışanı zor durumda bırakılmadan ve ülkemizin tek bir kuruşunun heba olmasına izin vermeksizin yapılmıştır.”

“HER TÜRLÜ FATURAYI İBRAZ EDERİZ, USULSÜZ BELGE TOPLAMAYA ÇALIŞMAYIN”
“Aşılama programı aksatılmadan, gerekli yasal ihracat prosedürlerinin en kısa sürede tamamlanarak, aşı temininin olabildiğince düzenli ve hızlı yapılması, Sağlık Bakanımız ve bakanlık yetkililerinin hem yurt dışı muhatapları hem de Sinovac nezdinde olağanüstü gayretleri ile gerçekleşmektedir. Aşı konusunun siyasi çıkar malzemesi yapılması ve toplumun yanıltılması böylesine kritik bir süreçte kabul edilemez. Keymen İlaç’ın tüm ticari faaliyetlerinde asla ödün vermediği ve vermeyeceği iki konu, insan sağlığı ve ülkenin çıkarlarıdır. Şu ana kadar yaptığı tüm işlerde şeffaf olup tüm enerjisini mesnetsiz iddialara karşılık vermek yerine, ülkenin pandemiden kurtulması için daha çok çalışmaya ve nihai hedefi olarak ülkemizde kendi aşılarımızı kendimizin üretmesi için bağlantıların ve altyapının oluşturulmasına harcamayı tercih etmektedir. Gerektiğinde tüm faturalar, bizzat Keymen İlaç tarafından ibraz edilebilir, bunun için Türkiye Cumhuriyeti memurlarının usulsüz iş yapmaya zorlanmasının gereği yoktur. Zira söz konusu evrakları kendi zihniyetlerindeki aracı tanımına uygun kişi ya da kişililerle yolsuzluk ve usulsüzlükle elde edip, kasıtlı olarak yolsuzluk yapılıyormuş algısını yaratmak için kamuoyuna sunan kişilere, bu durumun açıklaması daha önceden yapılmıştır.”

“ÜLKEMİZDE AŞILAMA ORANI ARTTIKÇA YALAN VE İFTİRALAR DA ARTIYOR”
“Klinik çalışmanın başlaması ile birlikte firmamıza ait gümrük kayıtlarının illegal yollarla elde edilmesiyle başlayan taciz sürecinde de kendilerine istedikleri zaman istedikleri bilgi ve evrağı tarafımızdan talep edebilecekleri ifade edilmiştir. Aşı üreticilerinin, Mayıs ayında milyarlarca para hibe eden ülkelere bile aşı tedarik edemediklerinin, ilgili ülkelerin üreticileri mahkemeye vereceklerinin ortada olduğu bir dönemde, bir milyon doz aşının hibe edildiği ve bunun üzerinden yolsuzluk yapıldığı algısını yaratmak, en hafif tabiri ile kötü niyettir. Ülkemizde yapılan aşılama sayısının artması ile birlikte dozu artan yalan ve iftiraları şaşkınlıkla ve bir anlam veremeden üzüntüyle izlemekteyiz. Her gün yüzlerce insanımızın hayatını kaybettiği, maddi ve manevi sıkıntıların yaşanmasına yol açan böylesine hayati bir konudan siyasi rant beklentisiyle sorumsuzca davranarak ülkemizin aşı temin sürecine verilen zarar ve firmamızın maruz bırakıldığı hakaret ve ithamların karşılığını öncelikle halkımızın vicdanına bırakmakla birlikte gerekli hukuki sürecin de başlatıldığını kamuoyuna duyururuz.”

=============================

8 – “MUŞLU UÇKANLAR” ÜYELERİNİN GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ SİLAHLI SALDIRIDAN SONRA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER 

Ali Çağlar TINBEK / İSTANBUL (DHA) 
‘Muşlu Uçkanlar’ olarak bilinen suç örgütüne yapılan operasyonda çete lideri ve yöneticilerinde aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Öte yandan çete üyelerinin gerçekleştirdikleri silahlı saldırının ardından çekilen görüntüler ortaya çıktı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Kâğıthane, Eyüpsultan, Şişli, Beyoğlu, Sultangazi ilçelerinde faaliyet gösteren ve gasp, tefecilik, kasten yaralama ve tehdit suçlarını işlediği tespit edilen ‘Muşlu Uçkanlar’ çetesine operasyon düzenlenmişti. Çete lideri E.U. ve yöneticiler A.D. ve S.Ö.’nün de aralarında bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 7 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet av tüfeği, 532 adet değişik çapta fişek, bir miktar uyuşturucu, yüklü miktarda senet, nakit para ve 1 adet tapu ele geçirilmişti. Gözaltına alınan 14 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Öte yandan çete üyelerinin gerçekleştirdikleri silahlı saldırının ardından çekilen görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde yaralanan bir kişi, iki kişi tarafından otomobile taşınıyor.

Görüntü Dökümü
—————–
-Silahlı saldırı sonrası çekilen görüntüler

==============================

9 – ÜMRANİYE VE KÜÇÜKÇEKMECE’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU KAMERADA

Ali ÇAĞLAR TINBEK / İSTANBUL (DHA) – ÜMRANİYE ve Küçükçekmece’de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda toplam 781 bin adet extacy ve sentetik hap ele geçirilirken, operasyon anları kameraya yansıdı. 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 26 Şubat’ta Ümraniye ve Küçükçekmece’de uyuşturucu operasyonu düzenledi. Operasyonda 5 şüpheli gözaltına alınırken, aramalarda 691 bin 400 adet extacy hap ve 89 bin 922 adet gerica sentetik hap ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden T.Ö. tutuklanırken, diğer şüpheliler  A.N., C.F., E.B. ve A.A. ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Öte yandan operasyonlar kapsamında Küçükçekmece’de bir TIR’ın içerisinde yapılan aramalarda gizli bölmeye saklanmış şekilde çok sayıda uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyon anları da kameraya yansıdı. 

Görüntü dökümü:
——————————
-Operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu maddeler
-Operasyon anında TIR’da yapılan aramalar
-TIR’ın içerisinde bulunan uyuşturucu maddelerin görüntüsü
-Sergiden görüntü
-Genel ve detaylar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!