Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- (Özel) OTOGARDA BİLET SATIŞ SİSTEMLERİ KİLİTLENDİ, İSTANBUL’DAN GÖÇ BAŞLADI

Burçak BOZKUŞ – Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL (DHA) – KAPANMA kararının ardından İstanbul’da otogarda yoğunluk başladı, bilet sistemleri kilitlendi.
Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar tam kapanma kararı alındığını duyurdu. Açıklamanın ardından çok sayıda kişi otogara akın etti. Yasak başlamadan memleketlerine gitmek isteyenler, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda yoğunluk oluşturdu. Otobüs firmaları ise bilet satış sistemlerinin kilitlendiğini belirtti. 

“KAÇIŞ BAŞLADI, BİLETLER TÜKENDİ”
Otobüs firması yetkilisi Salim Tay, “Burası hareketli sabahtan beri. Önceki zamanlara göre bayağı bir hareketli. Bayram havası gibi. Karar çıktı millet kaçmaya başladı” diye konuştu. 
11 yıldır özel bir firmada otobüs şoförlüğü yapan Taner Ergin ise, “Çoğu zaten internet üzerinden alıyor biletlerini. Dün akşam kararın ardından otogar bu halde görüyorsunuz kalabalığı. Herkes bilet arıyor. Çoğu firmalarda zaten yer kalmadı. Tükendi biletler. Site kitlendi. Kaçış başladı diyelim” dedi. 

“DÜN AKŞAM AÇIKLANDI, HEMEN BİLETİ ALDIK”
Otogara gelenler ise dün akşam açıklanan kararın hemen ardından bilet aldığını söylerken, bazıları ise ileri tarihli biletlerini öne çektiğini belirtti. Yoğunluktan bilet bulamayanlar “Gidemeyeceğiz galiba, burada kaldık” derken, otobüs firma yetkilileri ise bu sabah otogarda adeta ‘bayram yoğunluğu’ oluştuğunu ifade etti.  Manisa’ya bilet alan İsmail Tosun, “Yasaklar gelince dün akşam, gitmeye karar verdim. Mecbur memlekete gideceğiz. Kaçıyoruz çocuklara, torunlara. Bayram sonuna kadar da yasak sürecek. Mecburen gidiyoruz. Dün akşam açıklandı, telefonla rezervasyon yaptırmıştım hemen gittim bileti aldım. Yoksa kalacaktık burada” şeklinde konuştu. 

“BİLET KALMAMIŞ, BU GİDİŞLE BURADA KALACAĞIZ”
Memleketi Iğdır’a gitmek için bilet bulamadığını söyleyen Musa Ekici, “Yoğunluktan site kitlenmiş. Gidemedik biz. Şu an bilet yok. Bilmiyorum nasıl olacak. Bu gidişle burada kalacağız” ifadesini kullandı. Bir başka yolcu ise, “Zaten gidecektim ama biraz daha hızlandırdık. Akşam açıklandıktan sonra kararımı hemen değiştirdim hemen yola çıktım zaten. Mecburuz kapanma şart. Daha iyi oldu böyle” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
——-
-15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan detaylar
-Vatandaş röpleri
-Firma yetkilileri ile röpler
-Muhabir anonsu (Burçak BOZKUŞ)
-Havadan arşiv
-Genel ve detay

Reklam Alanı

==============================

2-(Havadan görüntüyle)  KADIKÖY’DE OTO TAMİRHANESİNDE YANGIN 

Cengiz ÇOBAN – İsa ALMAÇAYIR – Murat KORKMAZ / İSTANBUL (DHA) KADIKÖY’de oto tamircisinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken, bir kişi dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
Kadıköy, Bostancı Oto Sanayi Sitesi’ndeki tamirci dükkanında saat 10.20 sıralarında yangın çıktı. Kaynak yapıldığı sırada çıktığı iddia edilen yangında alevler kısa sürede dükkanı sardı.  Çalışanlar ve çevredeki esnaf yangın söndürme tüpleriyle müdahale etmek istese de başarılı olamadı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangın, itfaiye ekiplerinin yarım saat süren müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında dumandan etkilenen bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yangın nedeniyle işyerinde hasar oluştu. Yangını gören bir kişi, “Kaynak yapılırken çalışma vardı büyük ihtimal bundan çıktı. İtfaiye geldi. Söndürdü yangını.” diye konuştu. Yangın çıkan tamirci havadan görüntülendi.

Görüntü dökümü
-İşyerinden yükselen alev
-Yoğun duman
-Vatandaşların yangın söndürme tüpleriyle müdahalesi
-Yaşanan panik
-İtfaiyenin müdahalesi
-Vatandaşlar ile röp
-Dumandan etkilenen kişinin görüntüsü
-Havadan görüntü
-Genel ve detay görüntüler

====================

3- (Özel) SULTANGAZİ’DE OTOMOBİLDEKİLERE POMPALI TÜFEKLE SALDIRI

Emin YEŞİL / İSTANBUL, (DHA) SULTANGAZİ’de caddede giden otomobildekilere başka bir araç sürücüsü tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Saldırıda can kaybı ya da yaralanan olmazken, saldırganın otomobiliyle kaçtığı anlar kameraya yansıdı.
Olay, dün akşam saat 21.30 sıralarında Sultançiftliği Mahallesi Ordu Caddesi üzerinde yaşandı. Sürücüsü ve plakası öğrenilemeyen seyir halindeki otomobile başka bir araçtan kimliği belirlenemeyen sürücü tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Altı el ateş eden saldırgan daha sonra aracıyla olay yerinden uzaklaştı. Şans eseri can kaybı ve yaralanan olmazken, saldırıya uğrayan sürücü de olay yerinden uzaklaştı. 
İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Saldırı sonrası polis ekipleri olay yerinde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Olayın olduğu sırada çevrede bulunanların tek tek ifadesine başvuran polis, saldırı ile ilgili bilgi aldı. Saldırıyı görebilecek iş yerlerinin güvenlik kamera görüntülerine bakan polis ekipleri çevrede araştırma yaptı. Olay yerinde saldırı sırasında kullanılan silaha ait altı boş kovan bulundu. 

“KENDİMİZİ ZOR KURTARDIK”
Olayın görgü tanıklarından Rıdvan Yılmaz, “Biz burada arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Bu sırada bir araç geçiyordu buradan. Başka bir araçta buraya geldi ve sürücüsü silahla diğer araç sürücüsüne ateş etmeye başladı. Saldırıya uğrayan araç sürücüsü kafasını eğerek, gaza basıp kaçtı. Biz de arada gidiyorduk. Kendimizi zor kurtardık.” dedi. 

KAÇIŞ ANI KAMERADA
Öte yandan silahlı saldırı düzenlediği iddia edilen saldırganın olay yerinden kaçışı güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, saldırganın aracıyla ara sokağa girerek olay yerinden uzaklaştığı, çevredekilerin panik halinde olduğu yer aldı.

Görüntü dökümü: 
———————-
-Saldırıya uğrayan aracın kaçma görüntüsü
-Olay yerinden görüntüler
-Görgü tanığıyla röportaj
-Genel ve detay görüntüler

===================

4- İÇ HAT UÇUŞLARINDA SEYAHAT BELGESİ ZORUNLULUĞU

İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)
Koronavirüs önlemleri kapsamında 29 Nisan’da başlayacak ve 17 Mayıs’ta son bulacak tam kapanma ile ilgili olarak iç hat uçuşları olan vatandaşlara seyahat izin belgesi zorunluluğu getirildi. 
Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Değerli misafirlerimiz, yetkili otoritelerin kararı gereği 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında yurt içi uçuşlar için seyahat izin belgesi zorunlu olacaktır. Belgesi olan yolcularımız uçuşlarını gerçekleştirebilirler” dedi. Tam kapanma nedeniyle zorunlu hale getirilen seyahat izin belgesini yolcular T.C. İçişleri Bakanlığı’na ait e-başvuru sistemi üzerinden veya 199’u arayarak belgelerini alabilecekler. 

Görüntü dökümü:
————
-ARŞİV
 
========================

5- HAVALAR ISINDI, KLİMAYA DİKKAT… PROF. DR. DÖKMETAŞ: KORONAVİRÜS SALGINININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Esma MURAT- Mertcan ÖZTÜRK/İSTANBUL, (DHA)- ENFEKSİYON Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, “Alışveriş merkezi, oteller, toplu taşıma, hastane, banka gibi yerlerde serinlemek için kullanılan klimalar koronavirüs salgınının artmasına neden oluyor. Bu nedenle başta toplu alanlar olmak üzere evlerde bile doğal havalandırma olan cam açma yöntemi kullanılmalı” dedi. 
Havaların ısınmasıyla birlikte klima ve vantilatör sistemlerinin kullanımı arttı. Koronavirüs salgınında klimalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, “Klimalar özellikle alışveriş merkezlerinde, otellerde, toplu taşıma alanlarında sürekli kullanılıyor. Ancak unutmamak lazım ki, klimalardan birçok hastalık bulaşabilir. Klimalara bağlı olarak viral enfeksiyonların birçoğu bu sıcak havalarda klima veya vantilatör kullanmakla oluyor. Mümkün olduğu kadar klimadan uzak durup doğal havalandırma yöntemlerini kullanmak gerekir. Evde, işyerimizde, toplu insanların bulunduğu her yerde klima kullanmak yerine ortamda bulunan camı ve pencereyi açmak en doğrusu. Ancak uçaklarda olduğu gibi klima kullanmanın zorunlu olduğu yerlerde ise içeriden dışarı hava sirkülasyonu yapan klimalar tercih edilmeli” diye konuştu.
 
“EVDE KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT ETMELİ” 
Evlerde bulunan klimalara değinen Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, “Vatandaşlar sadece kendi evlerinde, koronavirüs testi negatif olan ev halkıyla birlikte kısa bir süre klima kullanabilir. Ancak eve yabancı biri gelirse vantilatörler ve klimaların kullanılması koronavirüsün bulaşması açısından oldukça riskli. Vatandaşlarımız bu riski bilerek toplu alanlarda hem klima hem de vantilatör kullanmaması lazım. Kişiler bir şeklide klima kullanmak zorunda kalıyorsa klimanın düzenli bakımlarını yaptırmayı asla ihmal etmemek gerekir” dedi.
 
“DOĞAL HAVALANDIRMA YOLLARI TERCİH EDİLMELİ” 
Mümkün olduğu kadar bulunduğu ortamda sirkülasyon yapan klimalardan kaçınıp doğal havalandırma yollarını tercih etmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, “Geçen gün toplu taşıma aracına bindim ve trafik nedeniyle araç içerisinde yaklaşık bir buçuk saat bekledim. Bulunduğum toplu taşıma aracında neredeyse 100 kişi vardı. Yolculuk esnasında fark ettim ki, aracın klimaları çalışıyor. O an araçta bulunan bir yolcunun bile test sonucunun pozitif olması klima ile koronavirisün bulaş riskini kat kat artırır” diye konuştu. 
Yapılan araştırmalara göre klimalı ortamda bulunan kişilerin bulaş riskinin fazla olduğunu belirten Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Koronavirüs salgını bir yıldır ülkemizde ve dünyada var. Artık koronavirüsün bulaş yolunun yüzde 99 solunum yoluyla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kafeterya, metro, hastane, vergi daireleri ve bankalar gibi insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda mümkün olduğu kadar az insan olmalı ve bu alanlar sık sık doğal yollarla havalandırılmalı” dedi.
 
Görüntü dökümü: 
———————-
-Prof. Dr. İlyas Dökmetaş röportajı 
-Klima görüntüleri 
-Genel ve detay görüntüleri 

=========================

6- KADIKÖY’ÜN KORKULU RÜYASI ‘BIÇAKLI HAMİLE GASPÇI’ YAKALANDI
 
-Yeldeğirmeni Mahallesi sakinleri dehşeti yaşadıkları olayları anlattı. 

-Mahalleli sosyal medya gruplarından birbirlerine haber vermiş

-“Karnı hamile gibi bir kadından göbeğinden epey büyük bir bıçak çıkartıp kızların cep telefonunu almaya çalışıyor” 

-“Beş dakika önce olsaydı benim başıma gelebilirdi”

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR/İSTANUL,(DHA)- Kadıköy’de 3 kadının cep telefonlarını bıçak zoruyla gasp eden Cezayir uyrukuu kadın yakalandı. Bıçakla gasp bir işyerini kamerası tarafından görüntülenirken, mahalleli yaşanan dehşet anlarını anlattı.  
Olay geçtiğimiz günlerde Yeldeğirmeni Mahallesi’nde meydana geldi. İddialara göre Elif Öner isimli vatandaş bir apartmanın önünde otururken hamile bir kadın bıçağım var seni öldüreceğim” dedikten sonra telefonlarını istedi ve sırıtarak tişörtünü kaldırıp 30 santimetre büyüklüğünde bir bıçak çıkardı. Arkadaşı telefonunu yere fırlatınca kadının dikkati dağıldı ve iki kadın koşarak oradan uzaklaştı. Aynı hamile kadın Boğa Heykeli’nin yakınlarından bir kadına daha bıçak çekti. Yardım çığlıklarını duyan polisler kadını yakaladı. Cezayirli olduğu tespit edilen 22 yaşındaki S.N.E.K.’yi, mağdurlar da teşhis etti. 8 aylık hamile olduğu öğrenilen kadının, her gasp girişiminden sonra kıyafetlerini değiştirmek için bir otel odası tuttuğu belirlendi. Kadının odasında yapılan aramalarda çok sayıda kıyafet ve peruk ele geçirildi. Yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen kadın mahkemece ev hapsi verilerek serbest bırakıldı. 
 
MAHALLELİ YAŞANAN GASP OLAYINI ANLATTI
Aytekin Kaya “Bayanlar burada oturuyor. Ondan sonra tekmeler atıyor. Telefonları gasp etmeye çalışıyor. Kasatura, bıçak gibi bir şey çıkarıp gasp ediyor. Sarışın zayıf bir bayandı. Gasp ettikten sonra kaçtı. Hamile olduğu söyleniyor. Telefonla kaçarken  karşısına çıkan vatandaşa da bıçağı gösterip korkutup kaçıyor” diye konuştu.

Başka bir mahalle sakini Erol Uçak “Cezayir asıllı bir kadınmış. Cuma akşamı zannedersem burada, bizim sokağımızda bıçaklı bir gasp olayına karışmış. İki kadının cep telefonlarını gasp ederek  aldığını öğrendim. Galiba akli dengesi de yerinde değil aynı zamanda hamile bir kadınmış. Otelde kaldığı söyleniyor.” ifadelerini kullandı.
 
KOMŞULARIMIZ ÇOK TEDİRGİN OLDU
Uçak, “Komşularımız çok tedirginlerdi. Cep telefonları filan bulundu karakolda teslim edildi sahiplerine. Bir de rastgele zillere basıyormuş. Apartman kapıları açılıyor oradan giriyor. Orada sığınmaya çalışıyor. Orada kalmaya çalışıyormuş. Bıçağı varmış bir de yani, göğsünde bıçak taşıyormuş. Sonra ‘Seni öldüreceğim’ diyormuş normal değil herhalde. Önce ciddiye almamışlar ama bıçağı görmüşler. Korku filmi gibi. Size böyle normal bir insanmış gibi geliyor. Sen zannediyorsun bir adres soracak. Sonra ‘Seni öldürürüm’ filan diyormuş. Tehdit ediyor filan. Sonra bıçağı çıkartıp gasp ediyor.” diye konuştu. 

Uçak mahalle muhtarının açtığı sosyal medya grubunda, komşularının yazdıklarını da okudu: “Sokakta feryat figan sese cama çıktık. Aşağı indiğimde yirmili yaşlarda iki kız sinir krizi geçiriyor. Karnı hamile gibi bir kadından göbeğinden epey büyük bir bıçak çıkartıp kızların cep telefonunu almaya çalışıyor. Birininkini alıyor, diğer kız koşuyor. Kızlar kriz geçirdiler. Ambulansla polis çağırdık. Her ikisi de geldi. Beş dakika önce olsaydı benim başıma gelebilirdi” 
 
Nevzat Yılmaz isimli mahalleli “Arkadaşım mesaj çekti elinde bıçaklı bir kadın gasp ediyormuş diye. İnanmadım önce kameralara bakınca çok şaşırdım. Burada oturan bayanları bıçakla gasp ediyormuş. Örümcek dövmesi varmış kolunda. Gasp ettikten sonra kaçmış” diye konuştu.
 
GASP KAMERADA
Yaşanan gasp olayı bir işyerinin kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde gaspçı kadının apartman girişinde oturan kadını tekmelediği daha sonra bıçağı çekip gasp yaptığı görülüyor.
 
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————————
-Güvenlik kamera görüntüleri
-Sokaktan görüntü
-Mahalleli ile röp
-Genel ve detay görüntüler
 
======================== 
 
7- (Yeniden) AVCILAR’DA 17 GÜNLÜK KISITLAMA İÇİN İZİN BELGESİ İSTEYENLER KAYMAKAMLIĞA KOŞTU

İhsan DÖRTKARDEŞ / İSTANBUL, (DHA)- KORONAVİRÜS ile mücadele kapsamında Perşembe akşamından itibaren geçerli 17 günlük ‘Tam kapanma’ nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamasında izin almak isteyenler, kaymakamlıklara akın etti. Avcılar’daki kaymakamlığa bu amaçla gelenlere görevliler e-Devlet üzerinden başvuru yapmalarını önerdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede sokağa çıkma kısıtlaması süresince şehirlerarası seyahatine zorunlu haller dışında izin verilmeyeceği açıklandı. Kısıtlama tarihlerinde yolculuk etmek isteyenlere Avcılar Kaymakamlığı’ndaki ‘Açık Kapı’ görevlileri yardımcı olmaya çalıştı. İzin belgesi almak isteyenlerin e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerektiği belirtilirken genelgedeki hususlara ilişkin belgesi bulunanların e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı’na ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden valilik/kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulları’na iletmeleri istendi. Kaymakamlıkta görevli Kaan Pastutmaz, genelgede belirtilen hususları vatandaşlara tek tek anlattıklarını, başvuru yapmalarına yardımcı olduklarını söyledi.

Görüntü Dökümü:
——————-
Avcılar Kaymakamlığı’nda seyahat izni için başvuranlar sırada
Seyahat belgesi almak isteyenlerle röportaj
Kaymakamlık görevlisi Kaan Pastutmaz ile röportaj
Genel ve detay görüntüler

=======================

8- MARMARA DENİZİ’NDE YUNUSLARIN BALIKÇI TEKNELERİYLE DANSI KAMERADA 

Murat SOLAK – Uğur ŞAHİN/İSTANBUL, (DHA) MARMARA Denizi açıklarında yunusların, balıkçı teknelerine eşlik etmesi Cankurtaran Sahili’nden görüntülendi. Yunus sürüsünün teknelere eşlik ettiği anlar görsel şölen oluşturdu.
Marmara Denizi açıklarında sabahın erken saatlerinde görünen yunuslar, balıkçı teknelerine eşlik etti. Cankurtaran Sahili’nde beliren yunus sürüsü, yaklaşık 5 dakika deniz yüzeyinde göründükten sonra gözden kayboldu. Yunusların teknelere eşlik ettiği anlar görsel şölen oluşturdu.

Görüntü dökümü:
———————-
-Yunuslardan görüntü
-Tekneyle balık tutanlardan görüntü
-Genel ve detaylar görüntüler
 
====================

9- MÜNİR NURETTİN SELÇUK, MEZARI BAŞINDA ANILDI 

Esma MURAT-Mertcan ÖZTÜRK/İSTANBUL,(DHA)- Türk musikisinin duayen ismi Münir Nurettin Selçuk, ölümünün 40’ıncı yılında mezarı başında anıldı. 

Münir Nurettin Selçuk’un Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı katıldı. Kur’an-ı Kerim okunup, dular edilen anmanın ardından konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Münir Nurettin Selçuk, 80 yıldan fazla yaşamış ve gerçekten çok bereketli bir ömür sürmüş bir sanatkarımız. Türk musikisinin son büyük üstatlarından biridir. Münir Nurettin Selçuk, çok kültürlü bir aileden geliyor. Babası şairdir. Anne tarafından ise Selçuklulara mensuptur. Münir Nurettin Selçuk, aynı zamanda padişah müezzinliği yapmış bir isimdir. Geleneksel musikimizin yanında batı musikisinde eğitim almak için Paris’e gitmiştir. Münir Nurettin Selçuk, farklı alanlar önüne çıkmasına rağmen musikiye olan sevgisinden dolayı farklı alanlara yönelmemiştir. İcrasıyla, bestesiyle musikimize getirmiş olduğu yorumla örnek bir sanatkardır” dedi. 

“TÜRK MUSİKİMİZİN EN BELİRLEYİCİ ÖNCÜ İSMİDİR”
Selçuk’un kış döneminde ve gündüzleri beste yapmadığını belirten Yılmaz, “Selçuk, daha çok sabah saatlerinde beste yaparmış. Geleneksel musikimizi çok iyi bilen ve ona yeni bir yaklaşım da getiren biridir. Eğer bugün geleneksel Türk musikimiz hayatta ise Münir Nurettin Selçuk, bunu en belirleyici öncü isimlerinden biridir. Bana sorarsanız Yahya Kemal ve Münir Nurettin Selçuk ikilisi İstanbul’un kelimesi sesi ve sedası olmuştur. Aynı zamanda Münir Nurettin Selçuk, Behçet Kemal Çağlar, Nedim, Fuzuli ve Faruk Nafız Çamlıbel gibi pek çok şairimizin şirine hayat veren isim olmuştur. Ama daha da önemlisi Münir Nurettin Selçuk, İstanbul dile getiren, İstanbul’u anlatan büyük bir sanatkardır. Bugün vefatının 40’ıncı yılı, biz de salgın şartlarını dikkate alarak anma gerçekleştiriyoruz. Münir Nurettin Selçuk’u anmak ve anlatmak demek, bizim medeniyetimizi anlatmak yolunda en önemli adımdır” diye konuştu. 

Görüntü dökümü:
——————–
-Anmadan görüntüler 
-İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz konuşması 
-Genel ve detay görüntüler 

===================

10- ÇİN’E BAKIR YERİNE KALDIRIM TAŞI GÖNDERMİŞLERDİ; HAKLARINDA İDDİANAME DÜZENLENDİ 

Sevda SARIKAYA-İSTANBUL(DHA)-İsviçre merkezli bir firmanın, Türk şirketiyle anlaşarak İstanbul üzerinden Çin’e göndermek istediği 36 milyon dolarlık bakır külçeleri kaldırım taşıyla değiştiren 16 kişilik dolandırıcılık şebekesine yönelik soruşturma tamamlandı, iddianame düzenlendi. Suç şebekesinin yöneticisi olan Şüpheli Hasan K. ve Soner Ç.’nin 3 ayrı suçtan toplamda 33 yıla kadar hapis ve 10 bin gün adli para cezası verilmesinin talep edildiği iddianamede diğer 14 şüphelinin 29 yıla kadar hapsi istendi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, merkezi İsviçre’de bulunan şirketle, Tekirdağ’da bulunan şirket arasında saf bakır alımına dair yapılan sözleşmeye yer verildi. Sözleşme gereği saf bakırların Tekirdağ’dan Çin’in Lianyungang kentine 36 milyon dolar ödeme karşılığında gönderileceğinin anlatıldığı iddianamede suçtan zarar gören firmaya sevkiyatın ulaştığı esnada konteynerlerda saf bakır yerine maddi değeri olmayan kaldırım taşı gönderilmesi üzerine soruşturmanın başlatıldığı anlatıldı. 

SAHTE SİGORTA POLİÇESİ HAZIRLADILAR
İddianamede şüpheli Tayfun G.’nin kaldırım taşlarını bakırmış gibi göstererek 6 adet sahte sigorta poliçesi hazırladığı belirtildi. Aynı zamanda iddianamede Tayfun G.’nin dolandırıcılıktan elde edilen paranın bir kısmının kendisine verildiğine dair beyanları yer aldı. Ambarlı Gümrük Limanı’ndan 8 ayrı sevkiyatta gönderilen kaldırım taşının herhangi bir sekteye uğramaması ve deşifre olmadan gemilere yüklenmesi aşamasında Vedat U.’nun, Çağrı K.’nın ve Bora İ.’nin görev aldıkları belirtildi.  İsviçre menşeli “Mercuria” firması ile “Groupama Sigorta” ve “Maersk Denizcilik” şirketinin “suçtan zarar gören” taraf olduğu belirtilirken Tekirdağ merkezli “Bietsan” firması ile birlikte toplam 5 şirketin ise dolandırıcılıktan “malen sorumlu” olduğu kaydedildi.
Şüphelilerin emir ve talimat zinciri içerisinde hareket ettiklerine dair bulguların bulunduğuna yer verilen iddianamede şüpheli Hasan K. ve Soner Ç.’nin suç örgütü kurdukları, talimat ile diğer şüphelilerin eylemlerini dizayn ettikleri ve bu çerçevede suç örgütünde yönetici sıfatlarının bulunduğu anlatıldı. Savcılık, örgüt yöneticileri olan Hasan K., Soner Ç. ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçundan 4 yıldan 8 yıla kadar ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 6 yıldan 20 yıla kadar, ‘zincirleme olarak özel belgede sahtecilik’ suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar toplamda 33 yıl 3 aya kadar hapis talebinde bulundu.
Diğer şüpheliler Saime Ç., Dursun Ç., Muammer K., Orhan M., Ferhat U., Başak Y., Sinan Ç., Ufuk Ç., Tayfun G., Ramazan Ö. ve Vedat U.’nun örgüt yöneticilerinin emir ve talimatı doğrultusunda örgüte üye oldukları ve örgüt çerçevesinde eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtildi. Bu şüpheliler için savcı ‘Örgüte üye olma’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Zincirleme olarak özel belgede sahtecilik’ suçlarından 9’ar yıl 3’er aydan 29’ar yıl 3’er aya kadar hapsini istedi. Suç örgütünün gümrük işlemlerinde görevli oldukları tespit edilen şüpheli Sedat U., Çağrı K. ve Bora İ.’nin örgüte üye olmamakla örgüte birlikte bilerek ve isteyerek yardımda bulunduklarının da kaydedildiği iddianamede savcı bu şüpheliler için de ‘Örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Zincirleme olarak özel belgede sahtecilik’ suçlarından 9’ar yıl 3’er aydan 29’ar yıl 3’er aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!