DHA İSTANBUL BÜLTENİ – 3

dha-istanbul-bulteni-3-s1xVA5bS.jpg

1- HASEKİ’DE BİR KİŞİ TRAMVAYIN ALTINDA KALDI (3) 

Ersan SAN/İSTANBUL,(DHA)- Fatih Haseki Tramvay Durağı’nda rayların üstünden karşıya geçmeye çalışan bir kişi tramvayın altında kaldı. Ağır yaralı olarak çıkartılan adam, hastaneye kaldırıldı. 

Olay Fatih Haseki Tramvay Durağı’nda meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre tramvay durağından karşıya geçmek için raylara çıkan bir kişi o sırada durağa yanaşan tramvayın altında kaldı. Çevredeki vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekiplerin tramvayın altında kalan kişiyi kurtarma çalışmalarına başladı. İtfaiye ekiplerinin 15 dakikalık çalışması sonucu ağır yaralı olarak kurtarılan adam ambulansla hastaneye kaldırıldı. Henüz kimliği belirlenemeyen kişinin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. 
Olayı gören bir yolcu ise, “Hızlı bir şekilde karşıdan karşıya geçiyordu. O anda gelen tramvayı fark edemedi. Altına düştü yüzüstü.” dedi. 

Görüntü dökümü:
———-
-Olay yeri
-Ekiplerin kurtarma çalışmaları
-Ağır yaralı adamın sıkıştığı yerden çıkarılması
-Ambulansa taşınması
-Genel ve detaylar

===================

2- (ÖZEL) – SİLİVRİ’DE KUŞLARI ÖLDÜREN ‘ÇELİK AĞ’

Burçak BOZKUŞ -Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL (DHA) –  SİLİVRİ sahilinde, kerkenezlerin ve bazı göçmen kuşların yuva yaptığı falezler, heyelanı önlemek amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından çelik ağlarla kaplandı. Çelik ağlara takılan kuşlar birer birer ölmeye başladı. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Kuşlara hapishane yaptılar” dedi. İBB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Çelik ağların bir kısmı örüldükten sonra Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ile yerinde inceleme yapıldı, kerkenezlerin yuvasına girebilmesi içini ağlarda belirli çapta delikler açılması kararlaştırıldı. Bahse konu iş tamamlanma aşamasında olup, gerekmesi halinde delik sayısı ve çapı artırılabilecektir” ifadeleri kullanıldı.
Silivri İskele Meydanı Boşnak Bahçe’deki falezlere, kaya ya da taşme ihtimaline karşı  İBB tarafından 900 metre uzunluğunda yapılan çelik ağlar, kuş popülasyonları için büyük tehlike oluşturuyor. Her yıl nisan-mayıs aylarında gelen kerkenez, güvercin, saksağan ve kargaların göç yolu üzerine yapılan tel örgüler, kuşların takılıp ölmesine neden oluyor. İBB Beyaz Masa’ya edilen şikayetler üzerine tel örgüler arasına yapılan 35 santimetrelik delikler ise yetersiz kaldı. Uzmanlar çelik ağların bir an önce kaldırılmasını aksi halde kuş popülasyonunun büyük ölçüde zarar göreceğini söyleyerek, yetkililerden çözüm istedi.

“BENİM YAPTIĞIM DİLEKÇELERLE DELİK AÇMAK MECBURİYETİNDE KALDILAR”
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, daha önce birçok kez dilekçe yazdığını, en son İBB Beyaz Masa’dan sorunu karşılamayan bir cevap aldığını söyledi. Korsan, “Falezler zaman zaman kopup kayıyorlar. Burada dolaşan halka zarar vermesin diye çektiklerini ifade ettiler ama detaylı bilgi yok. Ben ilk yapılırken geldim baktım. Yuvalara girecek yer bırakmıyorlar. Dedim buralara delik açılması gerekiyor. Yani her çekilen tele üç tane delik açarsanız kuşlar girip yuvalarına girip çıkarlar. ‘Biz anıtlardan izin almadan açamayız dediler.’ Silivri Belediyesi’ne, Beyaz Masa’ya, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na üç dilekçe yazdım. Açmak mecburiyetinde kaldılar. Çünkü bir kerkenez kanatlarını açtığında 75 santimetre oluyor. Yani burayı 80 santimetre civarında delik açılması gerekiyor. Onlar açtılar 35 santimetre delik. Yani serçe mi girecek buradan içeri?” diye konuştu.

“KUŞLARA KUŞ HAPİSHANESİ YAPTIK, SÖKÜLÜP İSTİNAT DUVARI YAPILMALI”
 Başkan Korsan, sözlerine şöyle devam etti;
“Şimdi gerekli kurumlara yazışmaları yapacağız. Kuşlara kuş hapishanesi yaptık biz burada. Kuşlara, kerkenezlere hapishane yaptık, güvercinlere hapishane yaptık. Zaten delik açmışlar on tane onbeş tane. Buraya yüzlerce delik açılması gerekiyor. Bir güvercin girdi çıkamadı. İtfaiyeye haber verdik, gelinceye kadar hayvan öldü. Tellere çarpa çarpa. Yani yavrular nasıl çıkacak buradan yarın öbür gün? Bunun yerine buraya  L şeklinde, istinat duvarı yapılmalı.” 

“BİR DOĞAN TÜRÜNÜN İSTANBUL’DA BİLİNEN TEK ÜREME NOKTASI”
Kuş Gözlemcisi Metin Tuncer ise, tel örgü yerine başka bir çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini vurguladı. Tuncer, “İstanbul çok önemli bir göç noktası. Yüzlerce farklı kuş türü buradan göç yapıyorlar, üreme amacıyla. Afrika’dan başlayan göç, Kuzey ülkelerine kadar devam ediyor. Şu anda konuştuğumuz kuş türü küçük kerkenez. Bir doğan türü ve İstanbul’da bilinen tek üreme noktasındayız şu anda. Belki de gördüğünüz uçan kuşlar,   burada doğdular. Ve kendi yavrularını dünyaya getirmek için binlerce kilometre yol yaparak buraya geldiler. Ama belediyenin sürpriziyle karşılaştılar. Tamamen insanları düşünerek yapılmış iyi niyetli bir çalışma ama yanlış yapılan bir çalışma. Çünkü üzeri kapandığı için bu kuşların hem yuvalarına girmeleri çıkmaları çok zorlaşıyor hem de doğacak yavruların o telin dışına çıkması imkansız hale geliyor” ifadelerini kullandı.

“BELİRLİ MESAFELERDE DELİKLER AÇILMIŞ AMA MAALESEF YETERLİ DEĞİL”
Önlem amaçlı yapılan tel örgülerin kuş türlerine ciddi anlamda zarar vereceğini söyleyen Metin Tuncer, “Bu anlamda hızlı bir şekilde bu tellerin kaldırılması gerekiyor. Geçici çözümler üretilmiş, belirli mesafelerde delikler açılmış ama maalesef yeterli değil. Çok fazla telef olmuş kuş var, tellere takıldığı için. Dolayısıyla yetkililerin en hızlı şekilde bu telleri kaldırması ve daha sonra bu işin uzmanlarıyla tekrar burada bir çözüm üretilmesi yoluna gidilmesi lazım. Sadece kerkenezler için değil, tüm diğer kuş türleri için ki burada güvercinler, saksağanlar, kargalar hep birlikte yaşıyorlar. Maalesef giriş çıkışları kesinlikle kapatılmış durumda” şeklinde konuştu.

İBB’DEN AÇIKLAMA
Konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ies yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Çelik ağların bir kısmı örüldükten sonra Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ile yerinde incelemelerde bulunulmuş olup, kerkenezlerin yuvasına girebilmesi ile ilgili ağlarda belirli çapta delikler açılması kararlaştırılmıştır. Şantiye sahasında 1 adet numune yapılarak Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan’dan onay alınmış ve en küçüğü 35 cm çapında olmak üzere 40 cm’e kadar çapları değişen delikler aralıklı olarak açılmıştır. İş devam ederken Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ile görüşmeler devam etmiş ve yapılan imalat ile ilgili görüşleri alınmıştır. Bahse konu iş tamamlanma aşamasında olup, gerekmesi halinde delik sayısı ve çapı arttırılabilecektir” denildi.

Görüntü Dökümü:
————-
-Tel örgülerden detaylar
– Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ile röp
– Kuş Gözlemcisi Metin Tuncer ile röp
-İBB Beyaz masa ile yapılan yazışmalar
-Muhabir anonsu (Burçak BOZKUŞ)
-Genel ve detay

=================

3- (ÖZEL) – SİVRİSİNEKLER ORTAYA ÇIKTI, PROF. DR. YILMAZ UYARDI

Yalın ONAT – Buğra BENLİOĞLU/İSTANBUL(DHA)- İSTANBUL’da havaların ısınmasıyla sivrisinekler birçok ilçede ortaya çıktı. “Koronavirüsün sivrisineklerinden bulaşmadığını bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur” diyen  İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi  Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz , özellikle kapanma sürecinde evde olanlara Batı Nil Ateşi uyarısı yaptı. Hüseyin Yılmaz, “Avrupa’da 2014’ten beri ciddi enfeksiyonlar oluşturuyor. Aslında ciddi sorun. Vatandaşlar özellikle evlerinin pencerelerini sivrisineklerin geçemeyeceği tarzda yapsınlar. Sivrisinek kovucular koysunlar bulundukları yerlere. Mümkün olduğu kadar sivrisineklerin bizi ısırmasını engellememiz gerekiyor” dedi.
İstanbul’da bir çok ilçede sivrisinekler ortaya çıktı. Kapanma sürecinde evde olanlar sivrisinekle de mücadele ediyor.

“SİVRİSİNEKLER TOPLAMDA 50 KADAR VİRÜS BULAŞTIRABİLİR”
Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüs’ü bulaştırdığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi 
Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz uyarılarda bulundu.
“Koronavirüsün sivrisineklerinden bulaşmadığını bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur” diyen Yılmaz, “Kan emerek enfeksiyon bulaştırırlar. Ciddi enfeksiyonlar bulaştırabilir sivrisinekler. Toplamda 50 kadar virüs bulaştırabilirler. İnsanlarda ciddi enfeksiyon ve salgın yapabilecek virüsler bunlar. Daha Trakya bölgesinden 5 bin kadar sivrisinek topladık. 5 bin sivrisinekten birinde Batı Nil Ateşi bulduk” diye konuştu. Tehlikenin devam ettiğine işaret eden Yılmaz, “Avrupa’da 2014’ten beri ciddi enfeksiyonlar oluşturuyor. Aslında ciddi bir sorun. Vatandaşlar özellikle evlerinin pencerelerini sivrisineklerin geçemeyeceği tarzda yapsınlar. Sivrisinek kovucular koysunlar bulundukları yerlere. Mümkün olduğu kadar sivrisineklerin bizi ısırmasını engellememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DEREDEN GELİYOR, ÇOCUKLARIN HER YERİNİ YEDİLER”
Sivrisineklerin en yoğun görüldüğü yerlerden biri de Avcılar Yeşilkent Mahallesi. Mahalle sakinleri, çevredeki dereden kaynaklandığını öne sürdükleri  sivrisineklerden rahatsız. Mahalle sakini bir kadın, “Kapıyı bacayı açamıyoruz. Çocukları ısırıyor, her yerleri kabarıyor çocukların. Dereden geliyor sinekler. Akşamları çok oluyor” dedi. Evi dere yakınında olan Dursun Koç da “Sinekler rahatsız ediyor. Sinek ilacı kullanıyoruz, tül perde takıyoruz. Şimdiden başladı. Sene sonuna, kar yağana kadar devam ediyor. Dereden geliyor” şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————————
Mahalleli ile röp
Dereden detaylar 
Prof.Dr.Hüseyin Yılmaz ile röp
Laboratuvar detayları 
Muhabir anons (Yalın ONAT) 

===================

4- FETÖ’NÜN AFRİKA YAPILANMASI KURUCUSU İBRAHİM TATAR, ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Murat SOLAK – Uğur ŞAHİN/İSTANBUL,(DHA) FETÖ/ PDY terör örgütünün sözde Afrika yapılanması kurucusu İbrahim Tatar emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün gece İstanbul’da FETÖ terör örgütüne yönelik ortak operasyon düzenlemiş,  Ümraniye’deki operasyonda örgütün Afrika yapılanmasını başlatan ve örgüt içerisinde sözde kahraman ilan edilen İbrahim Tatar, gaybubet evinde yakalanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri tamamlanan İbrahim Tatar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan’da bulunan  İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi.

Görüntü dökümü:
———–
-İbrahim Tatar’ın emniyetten çıkışı
-Genel ve detaylar

====================

5- (Havadan görüntülerle) İSTANBUL BARAJLARINDA DOLULUK ORANLARI YENİDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ali AKSOYER/İSTANBUL(DHA)İSTANBUL’un barajlarında doluluk oranları yeniden düşüşe geçti. İSKİ verilerine göre, barajlardaki su seviyesi son bir haftada yüzde 1.15 azalarak, yüzde 79.94 olarak ölçüldü. Doluluk oranı yüzde 64.32 olan Alibeyköy Barajı’ndaki son durum havadan görüntülendi.

BİR HAFTADA YÜZDE 1.15 AZALDI 
İstanbul’da yüzde 20’nin altına kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranları, geçtiğimiz haftalarda peş peşe gelen yağışlı hava ile artışa geçti. Geçen hafta yüzde 80’in üzerine çıkan baraj doluluk oranlarındaki artış, durdu. İSKİ verilerine göre son bir haftada barajlardaki doluluk oranı yüzde 1.15 azaldı.  Doluluk oranı yüzde 79.94’e düştü.  

EN DOLU DARLIK BARAJI
İstanbul’un en fazla dolululuğa ulaşan barajı ise Darlık Barajı oldu. Darlık Barajı’nda doluluk oranı 96.88 olarak ölçüldü. Yüzde 93.04 doluluk oranıyla Elmalı Barajı doluluk oranı en fazla 2’nci baraj olurken, doluluk oranı en düşük baraj yüzde 43.52 ile Sazlıdere Barajı. 

İstanbul’un Barajlarındaki bugünkü doluluk oranları;
Alibeyköy   Barajı                                      yüzde  64.32
Büyükçekmece Barajı                                yüzde   76.78
Darlık Barajı                                               yüzde   96.88
Elmalı Barajı                                              yüzde  93.04
Istranacalar                                                yüzde  53.81
Kazandere Barajı                                       yüzde  74.70
Ömerli Barajı                                              yüzde 92.56
Papuçdere Barajı                                       yüzde   74.78
Sazlıdere Barajı                                         yüzde  43.52
Terkos Barajı                                              yüzde  79.33
 
=====================

6- (Özel) İKİ BİNA ARASINDAKİ BOŞLUĞA DÜŞEN KIZI  İTFAİYE KURTARDI

Vedat BAYRAKTAR – Emin YEŞİL/İSTANBUL,(DHA) – ESENLER’DE, evinin balkon kapısını açarken dengesini kaybeden Duygu Kaya, iki bina arasındaki boşluğu düşerek sıkıştı. İtfaiye erleri tarafından kurtarılan Duygu Kaya, ambulansla hastaneye kaldırıldı. 
Olay dün akşam saatlerinde Kazım Karabekir Mahallesi 1001 Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, Duygu Kaya(18) ikinci kattaki evinin balkon kapısını açmaya çalıştı. Sıkışan kapıyı zorlayan Kaya, kapıyı açtığı sırada dengesini kaybederek iki bina arasındaki boşluğa düştü. Boşluğa düşen Kaya, çığlık atarak yardım istedi. Kızın sesini duyan komşular durumu polis, sağlık ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri merdivenli araçla, Duygu Kaya’yı sıkıştığı yerden çıkartarak sağlık ekiplerine teslim etti. Ambulansla hastaneye kaldıran Duygu Kaya’nın vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu öğrenildi.  Mahalle sakini “Anne diye’ bağırdı biz de dışarı çıktık. Genç kızın bina boşluğuna düştüğünü gördük. Sonra ekipler geldi, kurtardı.” dedi. 

Görüntü dökümü:
———–
Aktüel görüntü
İtfaiye ekiplerinin kızı kurtardığı anlar
Kızın ambulansa bindirilmesi
Binadan detaylar
Röportajlar
Genel görüntü ve detaylar

===================

7- UNKAPANI KAVŞAĞI YENİLENİYOR, TRAMVAY EMİNÖNÜ’NE UZANIYOR

Melike YAZGILI/İSTANBUL- YOĞUN trafik akışında yer alan ve ekonomik ömrünü tamamlayan Unkapanı Kavşağı yenileniyor. Tam kapanma sürecinde yapılacak çalışmalar kapsamında Cibali-Alibeyköy Tramvayı’nı Eminönü’ne uzatacak 350 metre uzunluğunda alt geçit de inşa edilecek. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ekonomik ömrünü tamamlayan ve olası bir depremde yıkılma riski taşıyan Unkapanı Kavşağı’nın yıkımına 5 Mayıs’ta başlanacağını duyurdu. “Unkapanı Kavşağı Köprü Yenileme ve Tramvay Alt Geçidi İnşaatı” projesi kapsamında mevcut 5 açıklıklı köprü yıkılarak, 32,50 metre genişliğinde 44 metre uzunluğunda 2 açıklıklı yeni bir köprü yapılacak. Aynı zamanda Cibali’ye kadar tamamlanmış olan Eminönü – Alibeyköy Tramvay hattının Unkapanı bölgesinde 350 metre uzunluğunda alt geçit inşa edilecek. 

KAVŞAK 3 AYDA TAMAMLANACAK 
İlk etapta 5 Mayıs 2021 ile 17 Mayıs 2021 arasında dönel kavşak şeklindeki trafik sirkülasyon planını oluşturabilmek için kavşak içindeki dönel kollar ile Ragıp Gümüşpala Caddesi trafiğe kapatılacak. Kavşak içinde bulunan 29 ağaç da zarar görmeden taşınacak.  İmalat esnasında trafiği yönlendirmek için trafik sirkülasyon projesi hazırlandı. Buna göre, kavşak kolları geçici olarak kaldırılarak trafik dönel kavşak şeklinde çalışacak. 17 Mayıs 2021 tarihinden sonra trafik akışı 3 ay süre ile yeni oluşturulacak olan dönel kavşaktan sağlanacak. Bu süreçte eski köprü yıkımı, yeni köprülü kavşak imalatı yapılacak ve yağmursuyu ile atık su hatları yenilenecek. 31 Temmuz 2021 tarihine kadar bu imalatlar tamamlanacak ve kavşak trafiğe açılacak.  Tramvay hattı alt geçit çalışmalarına ise 18 Mayıs 2021 tarihinde başlanacak ve çalışma 31 Temmuz 2022 tarihinde bitirilecek. Bu süreçte 57 ağacın daha transplantasyonu yapılacak.           

Görüntü dökümü:
———–
-Proje ile ilgili fotoğraf ve haritalar
-ARŞİV
-Köprünün havadan ve yerden görüntüleri

================

8- ARNAVUTKÖY’DE MOTOSİKLETİN OTOMOBİLE ÇARPMA ANI KAMERADA 

Taylan ERGÜN / İSTANBUL (DHA)- ARNAVUTKÖY’de motosiklet, sürücüsünün park ettiği yerden yola çıkardığı otomobile çarptı. Motosiklet sürücüsünün hafif sıyrıklarla atlattığı kaza anları güvenlik kameralarına yansıdı. 
Kaza, 29 Nisan Perşembe günü Arnavutköy Fatih Caddesi’nde meydana geldi. Caddede seyir halindeki motosikletli sürücü, park ettiği yerden yola çıkmaya çalışan bir otomobili son anda fark etti. Otomobile çarpmamak için manevra yapan motosiklet sürücüsü, otomobil ile orta refüj arasına girdi. Direksiyon hakimiyetini kaybeden motosikletli sürücü daha sonra motosikletiyle birlikte yola savruldu. Şans eseri kazadan hafif sıyrıklarla kurtulan sürücünün o anları bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

Görüntülü haber:
———————-
-Otomobilin park ettiği yerden çıkması
-Motosikletlinin otomobile çarpması
-Vatandaşların toplanması
-Genel ve detay görüntüler

===============

9- İSTANBUL, ULUSLARARASI GİRİŞİMCİLİĞİN MERKEZİ OLUYOR 

Burçak BOZKUŞ – Mertcan ÖZTÜRK / İSTANBUL (DHA) – İstanbul’da Uluslararası Girişimcilik Merkezi hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi himayesinde, 600 milyon genç için çalışmalar yürüten İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ve Türkiye’nin en büyük tematik teknoparkı olan Bilişim Vadisi tarafından kurulacak merkez için taraflar arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İş birliği protokolü, Beşiktaş’ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, ICYF Başkanı Taha Ayhan ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nun katılımı ile imzalandı. Türkiye’de yaşayan veya öğrenim gören yabancı genç girişimcilere kapılarını açacak merkez ile gençlere ihtiyaç duydukları imkanların sunulması hedefleniyor. Bünyesinde girişimcilik dersleri verilecek, ticarileşme sürecinde destekler sunulacak, danışmanlık ve mentorlük çalışmaları yürütülecek olan merkez, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin ile Bilişim Vadisi’nin öncülüğünde ve ICYF’in koordinasyonunda İstanbul’daki yerleşkesinde hizmet verecek.

“BU PROJE İLE SES GETİREN PROJELERE YENİLERİ EKLENECEKTİR”
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, “Ülkemiz; özellikle son yıllarda girişimcilik adına verimli bir ekosistemin meydana gelmesi için ihtiyaç duyulan doğruları bir araya getirdi. Oluşan verimli zemini ülkemizde bulunan yabancı girişimcilerimizin de istifadesine sunmak istiyoruz. Bilişim Vadisi olarak teknik eğitim ve danışmanlık sürecini üstleneceğimiz ve kurum olarak mentorlük yapacağımız bu proje ile inanıyorum ki ülkemizden doğan ve global anlamda ses getiren projelere yenileri eklenecektir.” dedi.

“GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ KURULMASI İÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA KARAR VERDİK”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu da, “Türkiye’deki birçok uluslararası etkinlikte, malumunuz pandemi öncesinde yıl boyunca farklı etkinliklerde uluslararası girişimcilerin toplandırıcı merkezi haline gelmişti İstanbul. Bizim de bu etkinliklerin hepsine desteğimiz oldu. Bu programda da ana paydaş olarak bir programı yürütüyorduk. Burada dünyanın çok farklı coğrafyalarından katılımcıları Türkiye’de misafir ediyorduk. Ama bu çalışmayı yıl boyunca yaymak için, bunun sürekli yürütülen bir program haline dönüştürmek için bir adım atılması gerektiğini düşündük ve bu bağlamda şu anda bizimle beraber bulunan paydaşlarımız ile ilerlemeye karar verdik. Yine pandemi döneminde online etkinliklerde de özellikle teknoloji girişimciliğine yönelik çalışmalarda Türkiye’de yer alan uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye bir şekilde gelip burada çalışmaya başlamış girişimcilerin ilgisini gözlemledik. Yani Balkanlar’dan, Azerbaycan’dan, Pakistan’dan, körfez ülkelerinden, diğer Arap ülkelerinden girişimcilerin Türkiye’deki faaliyetlerini daha da öte seviyelere çıkarmak için bizim bu yatırımcılarla buluşma toplantılarımıza katıldıklarını gözlemledik. Bu bağlamda biz de uluslararası bir odağı olan bir girişimcilik merkezi kurulması için iş birliği yapmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
—————-
-İmza protokolünden detaylar
-Konuşmalar
-Genel ve detay

===================

10- PENDİK’TE EŞİNİ UYURKEN DAMBILLA ÖLDÜREN SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Halil Sadri YILMAZ / İSTANBUL, (DHA)  PENDİK’te 25 yıllık eşi Hanife Yenisu’yu (46) uykusundayken dambılla kafasına vurarak öldürdüğü iddia edilen Erol Yenisu (51) hakkında “Kendini savunamayacak durumda bulunan eşe karşı tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Erol Yenisu ve Hanife Yenisu’nun 25 yıldır evli olduğu ve aralarında uzun süredir geçimsizlik bulunduğu anlatıldı. İddianamede Hanife Yenisu’nun geçtiğimiz Ocak ayında eşinden şikayetçi olduğu ve mahkemenin Hanife Yenisu’ya koruma kararı verdiği belirtildi. Söz konusu karara Erol Yenisu’nun öfkelendiği ve evden ayrılarak yaklaşık 2-3 hafta yurdun değişik illerini gezdikten sonra eve dönerek çocukları ve eşiyle birlikte yaşamaya devam ettiği kaydedildi.

ÇOCUKLARININ ÇALIŞTIĞI DAMBILLA ÖLDÜRDÜ
Olay günü olan 22 Şubat günü şüphelinin oğlunu işe gönderdikten sonra çocuklarının evde ağırlık çalışmasında kullandıkları dambılın demir çubuğu ile eşi Hanife Yenisu’ya birkaç kez vurduğu ve eşini öldürdüğü belirtildi. Şüpheli Erol Yenisu’nun olayın ardından karakola gidip teslim olduğu aktarıldı. 

KANUNU ELEŞTİREN MESAJ ATMIŞ 
İddianamede şüpheli Erol Yenisu’nun olaydan yaklaşık 1 ay önce  6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddet Önlenmesine Dair Kanun’u eleştirir nitelikte oğlu Cevher Yenisu’ya telefon mesajı attığı dikkate alınarak şüphelinin öldürme eylemini daha önce kurguladığı ve eylemini kurgu dahilinde gerçekleştirdiği öne sürüldü. İddianamede şüpheli ile maktul arasında olaydan önce kısa bir tartışmanın varlığı kabul edilse de bu tartışmanın öldürmeye kararlı olan şüphelinin öldürme iradesini etkileyen bir durum olarak kabul edilemeyeceği ve bu nedenle öldürme eyleminin tasarlanarak gerçekleştirildiğinin kabulünde zorunluluk bulunduğu ifade edildi.

“KENDİNİ SAVUNAMAYACAK DURUMDA OLMASINDAN FAYDALANDI”
Şüpheli Erol Yenisu’nun emniyette verdiği ifadesinde maktul uyku halindeyken suçu işlendiğini beyan etmesine rağmen savcılık ve hakimlik ifadesinde beyanını inkar ederek maktul uyanıkken ve telefonda bir şey izlerken eylemini gerçekleştirdiğini iddia ettiği hatırlatıldı. İddianamede olay yerinde çekilen fotoğraflar ve video görüntülerinin incelenmesinde maktule ait telefonun kılıfı içerisinde yatağa uzak mesafede şifonyerin üzerinde bulunduğu ve telefona ait kulaklığın yatağında yanındaki etajerin üzerinde bulunduğu belirtildi. Değerlendirme kısmında telefonun uzakta bulunmasının şüphelinin bu yöndeki savunmasının doğru olmadığı, şüphelinin maktulün uyku halindeyken kendisini savunamayacak durumda olmasından faydalanarak eylemini kolaylıkla gerçekleştirdiği iddia edildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ
İddianamede şüpheli Erol Yenisu’nun “Kendini savunamayacak durumda bulunan eşe karşı tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Tutuklu şüpheli önümüzdeki günlerde iddianameyi kabul eden Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————
Arşiv 

===================

11- ANADOLU VE RUMELİ HİSARI’NDA RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Uğur ŞAHİN / İSTANBUL , (DHA)  Anadolu ve Rumeli Hisarı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. 
İstanbul’un tarihi simgelerinden olan Anadolu ve Rumeli Hisarı’nda İBB tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalışmaların başladığı noktalardan Beykoz’daki Anadolu Hisarı’nda, dün akşam saatlerinde incelemelerde bulundu. Anadolu Hisarı’nda başlayan restorasyon çalışmalarını inceleyen İmamoğlu, “Böylesi kıymetli bir alanın, çok sağlıklı bir biçime kavuşması gerekiyordu. Bugün Anadolu Hisarı’ndayız. Çünkü burada restorasyon işlerimiz başladı. Yanındaki namazgahı da içine alan, çok özel bir restorasyon çalışması var. Onayları, her şey bitti. Elimizdeki projeyi uygulayacağız ve hem Beykoz’a hem İstanbul’umuza çok güzel bir gezi alanını, tarihle buluşma alanını ve aynı zamanda bir sanat kültür alanını buluşturmuş olacağız. Rumeli Hisarı’nın da ciddi bir restorasyona ihtiyacı vardı. Orada da restorasyona başladık. Yani eşzamanlı, iki önemli izi, çok kıymetli iki eseri İstanbullulara ve bütün dünyaya, tekrar böyle güçlü bir biçimde tanıtmanın, anlatmanın fırsatını yakalayacağız. ” dedi.

Görüntü dökümü 
-İmamoğlu Anadolu Hisarı İnceleme 
-İmamoğlu Röp 
-Haber Detay 

 

Exit mobile version