Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- (Geniş haber) THODEX SORUŞTURMASINDA RANA AZAP’IN HAKİMLİK SORGUSU ORTAYA ÇIKTI

Haber: Halil Sadri YILMAZ / İSTANBUL, (DHA) Thodex soruşturmasında adli kontrolle serbest bırakılan Rana Azap’ın (27) hakimlik sorgusu da ortaya çıktı. Karantina süresi bittikten sonra savcılığa geldiğini belirten Azap, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Azap sorgusunda “Faruk Bey bana ortak gruptan ‘Her şey düzelecek’ dedi. Haberlerde yurt dışına çıktığı söylentilerinden sonra gruptaki herkesle bir açıklama yapması için baskı yaptık. Bu baskı sonunca web sitesindeki yazısını bizimle paylaştı” dedi. 

TARAFIMA YÜKLENEN SUÇLARLA ALAKAM YOKTUR
Şüpheli Rana Azap emniyet ve savcılıktaki ifadelerini tekrar ettiğini belirterek “Belirtilen suçlarla ilgili herhangi bir bağım yoktur. Ben karantinadaydım, karantina sürem bittikten sonra hakkımda çıkan haberlerden dolayı savcılığa geldim. Tarafıma yüklenen suçlarla alakam yoktur. Benim hesap hareketim olmamıştır, 50 bin lira hesap hareketi nişanlımla ilgilidir. Kendisinin dogecoin almak istemesi nedeniyle benim hesabıma yolladı paradır. Zaten ben de sistemden 50 bin lirayı çekemedim. Bunu şirkete ilettim. Ben cumartesi gününden itibaren paramı ne zaman çekebileceğimi sordum, bana ‘Sistemde sıkıntı var, düzelecek’ dediler” dediği öğrenildi. 

FARUK BEY BANA HER ŞEY DÜZELECEK DEDİ
Onur Can Gündüz’e, Serap Özer’e durumu mesaj attığını kaydeden şüpheli Azap, “Faruk Bey bana ortak gruptan ‘Her şey düzelecek’ dedi. Haberlerde yurt dışına çıktığı söylentilerinden sonra gruptaki herkesle bir açıklama yapması için baskı yaptık. Bu baskı sonunca web sitesindeki yazısını bizimle paylaştı. Ben şirkette muhasebe personeli olarak işe alındım. Personellerin yemek kart yüklemelerini, personellerin emeklilik işlemlerini, faturaların toplanmasını yapıp ay sonunda mali müşavire veriyordum. Ben Serap Hanım’la çalışıyordum, muhasebe departmanında 5 kişiydik” ifadelerini kullandı. Şüpheli Rana Azap, karantinada olduğunu yineleyerek suçlamaları kabul etmediğini vurguladı. Hakimlik, Azap’ın yurt dışına çıkmamak ve imza şeklindeki adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmasına karar vermişti. 

=============

2- TKP/ML OPERASYONUNDA ELE GEÇİRİLEN SİLAHLAR EMNİYETTE SERGİLENDİ

Reklam Alanı

Esma MURAT – Hüseyin ÇAKMAK- İSTANBUL, (DHA)- İstanbul’da TKP/ML örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen silahlar emniyet müdürlüğünde basına gösterildi.
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından terör örgütü TKP/ML örgütüne yönelik 8 adreste eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 8 şüpheliden 5’i yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda ele geçirilen 7 kalaşnikof, bir Belçika yapımı keskin nişancı tüfeği, 18 AK 47 şarjörü, nişancı kamuflajı ve el telsizi emniyette sergilendi. 

Görüntü dökümü 
——————- 
-Ele geçirilen silahlar ve materyallerin sergilenmesi 
-Genel ve detay görüntüler 

=================

3- THODEX SORUŞTURMASINDA RANA AZAP ADLİ KONTROLLE SERBEST 

Haber: Halil Sadri YILMAZ / İSTANBUL, (DHA) THODEX soruşturmasında tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen şirketin finanstan sorumlu çalışanı Rana Azap, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

TUTUKLAMA TALEBİYLE SEVK OLDU
Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen şüpheli Rana Azap, burada savcılığa ifade verdi. Savcılık şüpheli Azap’ı “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” ve “Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından tutuklama talebiyle Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 

DELİL DURUMUNUN DEĞİŞME İHTİMALİ GÖZ ÖNÜNE ALINDI
Anadolu Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli şüphe oluşmuşsa da suç vasfının ve delil durumunun şüpheli lehine değişme ihtimalini göz önüne alarak tutuklama talebinin reddine karar verdi. Hakimlik, şüpheli Rana Azap’ın yurt dışına çıkmamak ve imza şeklindeki adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasına karar verdi. 

Görüntü dökümü
——————–
-Şüpheli Rana Azap’ın avukatıyla birlikte hakimlik önünde beklemesi
 
======================

4- İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TKP/ML OPERASYONUNUN DETAYLARINI AÇIKLADI 

-İçişleri Bakanlığı: 

“Örgütün illegal alan sorumlusu ve askeri kanat sorumlusuyla birlikte askeri kanadında faaliyet yürüten 5 kişi gözaltına alınmıştır”

Haber: Özden ATİK-Çağrı ÇALIŞKAN-Soner HASIRCIOĞLU/İstanbul, DHA
İstanbul’da 8 ayrı adrese yönelik TKP/ML silahlı terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 8 şüpheliden 5’i yakalanarak gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada operayonun detayları paylaşıldı. Örgütün illegal alan sorumlusu ve askeri kanat sorumlusu da yakalandı. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul’da sansasyonel eylem arayışında oldukları iddia edilen TKP/ML silahlı terör örgütüne yönelik bu sabah saatlerinde hücre evleri olduğu değerlendirilen 6 ilçede 8 ayrı adrese operasyon düzenlendi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Son dönemde yürütülen  başarılı operasyonlar sonucu ülkemiz içerisinde kırsal alan faaliyetleri sona erdirilen, güç ve taban kitlesinde kayıp yaşayan TKP/ML terör örgütünün; devlet büyüklerine ve bürokratlarına, siyasi parti yöneticilerine ve binalarına, emniyet hizmet binalarına ve polis ekip araçlarına yönelik eylem planlayan hücre evi yapılanmasına yönelik İstanbul’da operasyon gerçekleştirilmiştir.” denildi. 

6 FARKLI İLÇEDE 8 HÜCRE EVİ
Açıklamada ayrıca “İstanbul İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüklerine bağlı ekiplerce 6 farklı ilçede örgüte ait toplamda 8 hücre evine düzenlenen operasyonda; örgütün illegal alan sorumlusu ve askeri kanat sorumlusuyla birlikte askeri kanadında faaliyet yürüten 5 kişi gözaltına alınmıştır.” ifadeleri yer aldı. 

7 KALAŞNİKOF ELE GEÇİRİLDİ
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen eş zamanlı operasyonda, adreslerde yapılan aramalarda 7 adet AK 47 (kalaşnikof) marka uzun namlulu otomatik silah, 18 adet kalaşnikof silaha ait şarjör, 1 adet askeri kamuflaj, 1 adet el telsizi, 1 adet Belçika yapımı uzun namlulu piyade tüfeği ile çok sayıda dijital materyal ile örgütsel doküman ele geçirilerek incelenmek üzere el konuldu. Operasyon sonucu gözaltına alınan 5 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor. 

Görüntü Dökümü: 
————
MALTEPE
-Polis ekiplerinden görüntü 
-PÖH’ten görüntü 
-Binadan görüntü 
-Gözaltına alınan şüphelinin araca bindirilmesi 
BAHÇELİEVLER
-Polis ekiplerinden görüntü 
-PÖH’ten görüntü 
-Binadan görüntü 
-Polisin binaya girişi
-Gözaltına alınan şüpheli
-Genel ve detay görüntüler 

==============

5- (GENİŞ HABER) THODEX SORUŞTURMASINDA FİRARİ YENGE DE YAKALANDI…

Halil Sadri YILMAZ – Hilal ÖZTÜRK/İSTANBUL, (DHA) – Kripto para borsası Thodex’le ilgili soruşturmada Faruk Fatih Özer’in yengesi Zuhal Özer, Kuşadası’nda yakalandı. Soruşturmada Özer dışında firari şüpheli kalmadı. 
Soruşturma için kilit önemde olduğu değerlendirilen 3 şüpheliden yazılımcı Oral Çınar, finans departmanında çalışan Rana Azap dün yakalanmıştı. Thodex’in firari patronu Özer’in  tutuklanan abisi Güven  Özer’in eşi Zuhal Özer de polisin sıkı takibiyle yakalandı. Özer’in Kuşadası’nda gizlendiği öğrenildi.  İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında daha önce ifadeleri alınan şirket çalışanları, Faruk Fatih Özer’in bu işte yalnız olmadığını, firari  şüpheli şirket yöneticileriyle ortak hareket ettiklerini düşündüklerini anlattılar. Dolandırıcılık olayından haberdar olmadıklarını ama bu durumun Özer’in de aralarında olduğu şirket yöneticilerinin ortak planı olduğunu savundular.

=============

6- (havadan görüntülerle geniş haber) TUZLA’DA LOJİSTİK FİRMASINA AİT DEPONUN ÇATISINDA YANGIN 

Gamze ŞİMŞEK – Cengiz ÇOBAN – Murat KORKMAZ / İSTANBUL (DHA) Tuzla’da lojistik firmasına ait deponun çatısında yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen yangında, çatıda hasar oluştu.
Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Burgaz Caddesi’nde bulunan tek katlı lojistik deposunun çatısında saat 13.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları görenler durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine Tuzla, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli ve Ümraniye’den ekipler sevk edildi. Polis bölgede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de olay yerinde hazır bekletildi. İtfaiye ekiplerinin bir saatlik çalışması sonucunda yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, deponun çatısında hasar oluştu. Yangın çıkan depo havadan da görüntülendi.

Görüntü dökümü 
-Yangın çıkan depo
-Olay yerindeki İtfaiye ekipleri
-İtfaiye ekiplerinin çalışması 
-Olay yerinde bekleyen ambulans
-Muhabir anons( Gamze Şimşek)
-Deponun havadan görüntüsü 
-Genel ve detay 

==================

7- (havadan görüntülerle) 19 MAYIS BİSİKLET TURU AYASOFYA’DAN BAŞLADI

Gülseli KENARLI – Harun UYANIK – Zeki GÜNAL / İstanbul, (DHA)- 102 bisiklet sporcusunun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı şehir turu Ayasofya’dan törenle başladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 19 Mayıs’ın 102. yılına özel 102 sporcunun katıldığı etkinliğin startını verdi. 
Tören öncesi Vali Yerlikaya sporcularla sohbet etti. Daha sonra 13 yaşındaki basketbolcu Eçrin Mart bir top sektirme gösterisi yaptı. Vali Yerlikaya, Ayasofya’dan başlayan ve Dolmabahçe Sarayı’nda bitecek olana 21 kilometrelik bisiklet turunun startını verdi. 
Törende bir top sektirme gösterisi yapan Galatasaray U13 takımında basketbol oyuncusu 13 yaşındaki Eçrin Mart, “Hem babam basketçi, hem de benim içimde olan bir tutku var. O yüzden basketbola adadım kendimi. Çok mutluyum ve heyecanlıyım” dedi. 
Mehmet Büyüksoy, “Atamızı böyle her fırsatta anmak isterim ve onun bayramlarını. Onu unutmamak ve unutturmamak adına yapılan her şeyde varım” diye konuştu.  Parkurun en küçüklerinden 10 yaşındaki Aslı Güneş, “Buraya 19 Mayıs’a geldiğim için mutluyum, hem burada bisiklet için spor da yapmış oluyoruz” dedi. 

MISIR İKRAM ETTİ 
Törenin ardından Vali Ali Yerlikaya, Sultanahmet Meydanı’nda bulunan vatandaşlarla ve turistlerle sohbet etti. Yerlikaya burada bulunan bir mısır tezgahına giderek kendisini takip eden gazetecilere ve vatandaşlara mısır ikram etti. 
 
Görüntü Dökümü:
———————
– Bisikletçilerin görüntüsü
– Valinin bisikletçilerle sohbeti
– Sektirme gösterisi
– Valinin açıklamaları 
– Havadan görüntüler
– Valinin vatandaşlarla sohbeti
– Valinin mısır dağıtması 
– Detaylar   

====================

8- (Havadan görüntülerle) KADIKÖY’DE KLASİK OTOMOBİLLERLE 19 MAYIS KONVOYU 

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR-Murat KORKMAZ/İSTANBUL,(DHA)
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD), bir döneme damgasını vurmuş onlarca klasik araçla Kadıköy’ün caddelerinde konvoy oluşturdu. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlik havadan da görüntülendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 102. Yılı  İstanbul’da da renkli aktivitelerle kutlanıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD), bir döneme damgasını vurmuş klasik araçlarla Kadıköy’de konvoy oluşturdu. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyeleri, Türk bayraklarıyla süslenmiş klasik araçlarla bir araya geldi. Çeşitli modellerinden oluşan klasik araçlar ana caddelerde konvoy oluşturdu. Konvoy sırasında sürücüler kornalarıyla vatandaşları selamlarken, vatandaşlar tarafından da alkışlandılar. 
İstanbul Klasik Otomobil Severleri üyesi Serkan Okay “Yine her ulusal bayramda olduğu gibi bir araya geldik. 100’e yakın klasik araçla Kadıköy caddelerinde konvoy halinde ilerleyip bu coşkuyu yaşamak istiyoruz. 19 Mayıs coşkusuyla Atamızın ve milletimizin, doğum günü olarak gördüğümüz 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacağız” diye konuştu. Etkinliğe katılan Tuğba Süslü “Çok mutluyum. Atatürk’e her şeyi borçluyuz. Konvoya biz de katılıp coşku içinde kutlayacağız” dedi. Klasik otomobillerin konvoyu havadan da görüntülendi.

Görüntü dökümü:
———————-
-Klasik otomobillerden görüntü
-Vatandaşlar ile röp
-Konvoydan görüntü
-Vatandaşların konvoyu el sallaması ve alkışlaması
-Evlerinde vatandaşların konvoyu alkışlaması
-Havadan görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

==================

9- (Havadan görüntüyle) MOTOSİKLETLİLERDEN 19 MAYIS KORTEJİ

Ali AKSOYER/İSTANBUL(DHA)İSTANBUL’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda yüzlerce sürücü bayraklarla süsledikleri motosikletlerle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçti. Yolun sağ şeridinden ilerleyen kortejin köprüden geçişi yaklaşık yarım saat sürdü. Köprüde giden sürücülerin de korna çalarak destek verdiği kortejdekiler Edirnekapı Şehitliği’ni ziyarette etti.
Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Caddebostan Sahili’nde buluşan yüzlerce motosiklet kullanıcısı, bayraklarla süsledikleri motosikletleriyle kortej oluşturdu. Yüzlerce motorun oluşturduğu korteje, otoyolda ilerleyen otomobil sürücüleri de korna çalarak destek verdi. Geçmiş yıllarda köprüye otomobil girişinin durdurulmasıyla toplu olarak 15 Temmuz köprüsünden geçen motosiklet korteji, bu kez otomobillerin arasında tek ve ikişerli sıralar halinde geçtiler. Yüzlerce motosiklet tutkununun oluşturduğu kortejin köprüden geçmesi yaklaşık 30 dakika sürdü. Motosiklet kortejine katılan sürücüler toplu olarak Edirnekapı Şehitliği’ne giderek dua ettiler.

Görüntü dökümü:
——–
-Kortejin köprüden geçmesi
-Detaylar

===============

10-  SİLİVRİ’DE BIÇAKLI KAVGADA ÖLDÜRÜLEN GENÇ, DOĞUM GÜNÜNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Uğur Samet AVCI / İSTANBUL (DHA) Silivri’de iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada hayatını kaybeden Mertcan Kaya, 23’üncü doğum gününde toprağa verildi.
Silivri, Mimar Sinan Mahallesi Kumluk mevkisinde iki grup arasında omuz atma yüzünden çıktığı öne sürülen bıçaklı kavgada iki kardeşten Mertcan Kaya hayatını kaybetti, Metehan Vehbi Kaya ise ağır yaralandı. Mertcan Kaya, doğum günü olan bugün, Esentepe Cami’nde kılınan cenaze namazının ardından Selimpaşa Merkez Mezarlığı’nda toprağa verildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Kaymakamı Ali Partal, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu ile siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı cenazede acılı aile yakınları gözyaşlarına boğuldu. Ağır yaralı olan Metehan Vehbi Kaya’nın tedavisi ise Silivri Devlet Hastanesi’nde sürüyor.

ŞÜPHELİLER TUTUKLANDI
Öte yandan bıçaklı kavganın ardından çok yönlü araştırma başlatan polis ekipleri, 4 şüpheliyi gözaltına aldı. Geniş güvenlik önlemleri altında Silivri Adliyesi’ne sevk edilen ve arka kapıdan içeri alınan 4 şüpheli, sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 
-Cenaze töreninden detaylar 
-Adliye girişinden detaylar 
-Kavganın yaşandığı noktadan detaylar 
-Mertcan’ın fotoğrafı 
-Genel ve detaylar 

==================

11- USTA OYUNCU EROL KESKİN İÇİN TÖREN

Yalın ONAT – Ömer HASAR/İSTANBUL(DHA)  – ÜNLÜ oyuncu Erol Keskin için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi.
89 yaşında hayatını kaybeden Erol Keskin için ilk tören  Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’de düzenlendi.
Törene, eşi Suna Keskin, 62 yıllık arkadaşı ve komşusu ünlü oyuncu Göksel Kortay, kardeşi Cengiz Keskin, sahne arkadaşı Füsun Erbulak ve çok sayıda seveni ile öğrencileri katıldı. Usta oyuncunun Türk bayrağına sarılı tabutu başında sevenleri saygı duruşunda bulundu. Eşi Suna Keskin “Erol Keskin, Türk Tiyatrosu’nun ahlakıydı. Benim 60 yıllık eşim, arkadaşım, hocamdı. İnanın çok acı, çok kıymetliydi, çok değerliydi bunu sadece ben söylemiyorum. Son on yıldır ne yazık ki çok rahatsızdı. 10 yıldır ben, çok önemli çok değerli bir aktörle hayatımı en zor ama en güzel rolünü oynadım” dedi.

“HEM CİDDİYDİ HEM ÇOK KOMİKTİ” 
Cenaze törenine katılan Erol Keskin’in sahne Arkadaşı Füsun Erbulak ise “Erol Keskin’le çok oyunda oynadım. Onunla turnelerde çok çok eğlendim. O hem ciddiydi hem de çok komikti. O ciddiyetiyle de çok komik bir insandı. Çok kültürlü görgülü bilgili bir insandı” diye konuştu. 

“ZAMAN ZAMAN ONU ANTHONY HOPKİNS İLE KARŞILAŞTIRIRDIK” 
Erol Keskin’in yakın arkadaşı Göksel Kortay, “62 yıllık dostum o günden beri hayat yolunda hep birlikte yürüdük. Hep çok yakındık. Aynı zamanda komşumdu. Bu ülkenin yetiştirdiği en önemli, en büyük ustalardan biriydi. Muhteşem bir oyuncuydu. Zaman zaman onu Anthony Hopkins’le karşılaştırırdık. Bana göre gördüğüm oyunlarda Erol, Anthony Hopkins’ten daha iyi oynuyordu. O kadar büyük bir sanatçıydı” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından usta oyuncunun cenazesi Teşvikiye Camii’ne götürüldü. 

Görüntü Dökümü 
————-
Cenaze Töreninden detaylar 
Suna Keskin ile röp 
Kardeşi Cengiz Keskin kardeşi ile röp
Füsun Erbulak ile röp

================

12-  ALMANYA’DAN GELEN ÇÖPLERİ TAŞIYAN FİRMANIN YETKİLİSİ: KAYBIMIZI ALMANYA ÖDEMELİ
 
Esma MURAT-Kubilay ÖZEV- İSTANBUL, (DHA)-Almanya’dan Türkiye’ye getirilen atığın ithalatı yasak evsel atık olduğunun ortaya çıkması üzerine limanlarda bekletilen 400 konteynerden47’sini Ocak ayından bu yana teslim alamayan taşıyıcı firmalardan Monax Global Lojistik’in yetkilisi Serhat Akan, “Bu olay dolandırıcılık. Bu ürünlerin atık malzeme olduğu Almanya’dan çıkarken nasıl fark edilmedi? Maddi kaybı bize Almanya’nın ödemesi gerekiyor” dedi. 

Almanya’da bulunan 3B GmbH  ile Düzce’de bulunan 2B Plast isimli firmaların sahibi Erol Akarslan, Almanya’dan Türkiye’ye 400 konteyner geri dönüşüm atığı ithal etti. Ancak Türkiye gümrüklerinde konteynerlerde yüklü atıkların ithalatı yasak geri dönüşümsüz evsel atıklar olduğu ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Almanya’dan evsel atıkları geri almasını istedi. Basel Sözleşmesi hükümleri gereği atıkların iade edileceği bildirilirken, 400 konteynerden 47’si ile taşıma işini gerçekleştirilen Monax Global Lojistik yöneticisi Serhat Akan,”Almanya tarafından üretime sokulmuş olan yaklaşık 400 konteyner var.  Ancak bu konteynerlerin sadece 47 tanesi bizim aracılığımızla Türkiye limanlarına geldi. Denetimler ile Almanya’dan gelen çöplerin Türkiye’ye girmesi engellendi. Biz konteyner temin ederken şunu fark ettik; Almanya’daki firma, temini gerçekleştirirken kendi adının dışında aracı bir firma kullanmış. Bu çöp atıklar yasaklı madde olarak sayıldığı için Türkiye’den içeriye giremiyorö dedi. Ocak ayından bu yana çöplerin limanlarda beklediğini belirten Akan, “Yasaklı madde olarak kabul edilen çöp atıklar bizler için ciddi bir demolaj yükü oluşturmaya başladı. Ayrıca bizlerin konteynerleri temin ettiğimiz armatörler, bu konteynerleri yeniden dolaşıma sokamıyor. 2B Plast Geri Dönüşüm firması yetkililerine hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Biz iki ay boyunca sürekli gidip, geldik. Bir yol bulmaya çalıştık. Bu malların Türkiye’den giremeyeceğini anlatmaya çalıştık. Şirket belli bir süre bununla ilgili adımlar atar gibi oldu ancak sonrasında iletişimimiz tamamen kesildi. Şimdi şirketten kimseye ulaşamıyoruz. Biz de konuyu bakanlıklara bıraktık” ifadelerini kullandı. 

“BASEL SÖZLEŞMESİ’NE GÖRE ALMANYA ÇÖPLERİNİ GERİ ALMAK ZORUNDA” 
Basel Sözleşmesi’nden bahseden Akan, “Bu sözleşmenin sekizinci maddesi şu şekilde; ‘İhraç eden ülke, ithal eden ülkenin gümrük sınırları içerisinde ürünün içeriye girmesine izin verilmiyorsa, 90 gün içerisinde koşulsuz şartsız ürünlerini geri almak zorunda.’ Bu sözleşmede açık bir şekilde belirtildiği gibi Almanya çöplerini geri almak zorunda. Bu olaydan sonra oluşacak maddi kaybı bize Almanya’nın ödemesi gerekiyor. Ben bu olayı dolandırıcılık olarak değerlendiriyorum. Bunun nedeni ise sonuç olarak yasaklı bir maddenin Türkiye’ye kadar gelmesi ve Almanya’daki bu firmaların atıkları ülkeden çıkardıkları için teşvik alması” ifadelerini kullandı. 

“TÜRKİYE BİR ÇÖPLÜK ÜLKESİ DEĞİL” 
Almanya’dan gelen çöplerin içerisinde kullanılmış maskeler de olduğunu vurgulayan Akan, “Bu ürünlerin atık malzeme olduğu Almanya’dan çıkarken nasıl fark edilmedi? Ama şükür ki Türkiye gümrüklerinde fark edildi. Lojistik firması olarak bu ürünlerin gerçekten plastik olup olmadığını denetleyecek yetkinliğe sahip değiliz. Biz sadece konteyner yollayabiliriz. Gümrük görevlileri bunu denetlemeli. Almanya gümrüğü bunu tespit edemedi ancak Türkiye gümrüğü tespit etti. Türkiye ise şu an Almanya’ya bu çöpleri alması için baskı yapıyor. Sonuç olarak Türkiye bir çöplük ülkesi değil” diye konuştu. 

ALMANYA’YA İADESİ SAĞLANACAK 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denilmişti; “2B Plast Geri Dönüşüm Sanayi İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından ithal edilmek suretiyle 2020 yılı Aralık, 2021 yılı Ocak ve Şubat aylarında ülkemize getirilen atıkların kontrolü neticesinde bu atıkların bir kısmının 2021 yılı itibarıyla yasak listeye alınan plastik atıklar olduğu tespit edildiğinden, söz konusu atıklar için mahrece iade işlemlerinin ivedilikle yapılması ithalatçı firmaya bildirilmiştir. Ayrıca firmanın atık ithalatçısı kayıt belgesi de 03 Mart 2021 tarihi itibarıyla iptal edilmiştir. Almanya ve Belçika’nın ithaline izin verilmeyen atıkları geri alma yükümlülüğü çerçevesinde, söz konusu ülkelerin atıklarının iade edilmesi konusunda Basel Sekretaryası’nın bilgilendirilmesi için gerekli bilgi ve belgeler Dışişleri Bakanlığı’na iletilmiştir. İthali yasak listesinde yer aldığı belirlenen atıkların, çimento ve yakma tesislerinde bertarafının Bakanlığımızca uygun bulunmadığı, atıkların Basel sözleşmesinin ilgili hükmü doğrultusunda ivedilikle mahrece iade edilmesi gerektiği firmaya bildirilmiştir. Basel Sözleşmesi hükümleri gereği atığın mahrece iadesi sağlanacaktır.”

 
Görüntü Dökümü:
—–
-Röportaj ve detaylar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!