DHA YURT BÜLTENİ -1

dha-yurt-bulteni-1-YKcm3YkO.jpg

1) İLK KEZ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ, BÜYÜK MENDERES NEHRİ KURUDU

AYDIN Ovası’nı sulayan Büyük Menderes Nehri, yağışların az olması nedeniyle kurudu. En kuram dönemlerinden birininden birini yaşıyan nehirdeki su seviyesinin çekilmesiyle zor durumda kalan çiftçilerden bazıları ise traktör ile set yapıp, nehrin dibinde kalan suları biriktirerek çözüm üretmeye çalışıyor. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var.” dedi.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizine dökülen 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri, en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Daha önce taşkınlarla gündeme gelen Büyük Menderes Nehri’nin kuruması Aydın Ovası’ndaki çiftçileri tedirgin etti. Yağmur ve kar yağışının diğer yıllara oranla az olması ve sıcaklıkların da yükselmeye başlaması nedeniyle geçen yıl mayıs ayında 2.5 metre yüksekliğinde su bulunan Büyük Menderes Nehri’nde neredeyse su kalmadı. Çiftçiler traktörleriyle nehrin yatağında setler yapıp, dipteki az miktardaki suyu biriktirmeye başladı. Nehrin büyük bölümünde ise dipteki kumlar ortaya çıktı. Çiftçiler nehirdeki kumlar üzerinde yürüyerek, kara kara ne yapacaklarını düşünmeye başladı.
‘NEHRİ, İLK DEFA BÖYLE GÖRDÜM’
Büyük Menderes Nehri’nin her gün suların azalarak kuruma noktasına geldiğini belirten, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “Aralık ayından bu yana yağmurlar yeterli seviyede yağmadı. Bu nedenle yıla kurak bir başlangıç yaptık. Mayıs ayının ilk haftaları Büyük Menderes Nehri’nde 2.5 metre yükseklikte su vardı. 53 yaşındayım, bu aylarda Büyük Menderes Nehri’nin bu şekilde kuruduğunu hiç görmemiştim. Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var. Çok az sayıda su olduğu için çekme şansımızda yok. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Adnan Menderes, İkizdere ve kemer Barajları’ndan da sulama için Büyük Menderes’e su salınması için çok erken. Baraj kapaklarının açılması haziran ayını bulur. Çiftçilerde çaresiz durumda. Su olmayınca tarımsal üretimde durma noktasına geliyor.
Durum böyle olunca çiftçilerde kendi başlarının çaresine bakmak için sondaj kuyusu açmaya çalışıyor. Ancak, yağmur yağmaz ise o sondaj kuyularının da çok uzun süre kullanılacağını sanmıyorum. Bizim can damarımız sudur. DSİ’de bu yıl 2 kez sulama suyu vereceğini bildirdi. 2 defa sulamayla hiçbir mahsul olmaz. Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz” dedi.
‘BU KADAR SUSUZ KALDIĞINI HİÇ GÖRMEDİM’
Menderes Nehri kıyısında arazisi bulunan Umur Posacı, “Büyük Menderes Nehri kıyısında dedemden kalma 600 dönüm arazim var. Yıllardan beri burada ekip biçeriz. Bu mevsimde susuz kaldığını hiç görmedik. Birazda plansız yapılan işler buna neden oluyor. Önceden bazı hesap ve planlar yapılsa bekli de bu hale gelmezdi. Şu anda herkes bölgede su peşinde. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Maalesef bizi çok kolay günler beklemiyor. Nehrin içine traktörlerle girerek set yapıp, su tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Kuruyan Büyük Menderes Nehrinden görüntü
-Çiftçilerin Nehrin içinde yürümesi
-Traktörle nehrin içinde set çekilmesi
-Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ile röp.
-Çiftçi Umur Posacı ile röp.
-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Burhan CEYHAN /AYDIN,(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504195
===================================================================

2) DENİZ SALYALARI TEKİRDAĞ SAHİLLERİNİ YENİDEN KAPLADI

MARMARA Denizi’nde etkili olan ve balıkçıları zor durumda bırakan deniz salyası Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ve Şarköy ilçelerinde yeniden ortaya çıkarak, sahilleri kapladı. Balıkçıların ‘kay kay’ adını verdiği deniz salyası kıyılarda kirliliğe neden oldu.
Marmara Denizi’nde şubat aylarında görülen ve yaklaşık 3 ay etkili olan deniz salyası uzun bir aradan sonra Tekirdağ sahillerinde yeniden görüldü. Aylardır balıkçılara zor anlar yaşatan ve bu yüzden Tekirdağ’da balıkçıların sezonu erken kapatmak zorunda kaldığı deniz salyası Marmaraereğlisi ve Şarköy ilçesi kıyılarında dün yeniden ortaya çıkarak, sahilleri kapladı. Balıkçıların kaykay adını da verdiği deniz salyası kıyı kesiminde kirliliğe neden oldu.
AĞLAR YIRTILDI
Marmaraeğrelisi’nde küçük tekneleriyle avlanmaya çıkan balıkçıların ağları salya nedeniyle yırtıldı. Balıkçı İsmail Topçu, “Dün akşam istavrite çıktım ağlar yırtıldı. İlk kez bu yıl bu kadar yoğun. Yırtılan ağlarımızı tamir ediyorum” dedi.
Alanın sıcaklığı ile birlikte deniz salyasının çürüyerek suyun üstüne çıktığını belirten balıkçı Sermettin Şengüllü ise, “Havaların ısınmasıyla birlikte deniz salyası artık suyun üzerine çıkmaya başladı. Deniz ısındığı için böyle oluyor. Şu an deniz çok berbat bir durumda” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Salya ile kaplı Marmara Denizi’nden detaylar
-Muhabir Mehmet Yirun’un anons
-Balıkçı İsmail Topçu ile röp.
-Şarköy sahilindeki salyalar
-Balıkçılar ağlarını tamir etmesi 
-Marmaraereğlisi sahilindeki salyalar dronla 
-Dronla salya detayları

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR-Nuri ÇAĞLAR /TEKİRDAĞ(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504191
===================================================================

3) ÇANAKKALE, HAFTALIK VAKA SAYISI EN YÜKSEK 4’ÜNCÜ KENT OLDU

KORONAVİRÜS risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir hafta içerisinde 838,89’dan 439,11’e düştü. Çanakkale, buna rağmen Türkiye’de haftalık vaka sıyısının en yüksek olduğu 4’üncü kent oldu. 
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 17-23 Nisan haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 838,89 olarak gerçekleşirken, bugün açıklanan 24-30 Nisan tablosunda bu rakam 439,11’e geriledi. 10-16 Nisan haftasındaki 962,98 olan vaka sayısıyla Türkiye’de birinci olan Çanakkale, bu hafta ise 439,11 olarak açıklanan rakamla İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ’dan sonra Türkiye dördüncüsü oldu. 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir önceki haftaya göre 399,78 kişi azalmasına rağmen, kentte tedirginlik sürdü. 
Çanakkale’de 8-14 Şubat haftasında 37,61 olan vaka sayısı, 24-30 Nisan haftasında 439,11 olarak gerçekleşirken, vaka sayısındaki artış 11.5 kat olarak gerçekleşti. 

Görüntü Dökümü
———————-
-İskelede bulunan feribottan görüntü. 
-Polis bariyerleriyle kapatılmış kordonboyu görüntüsü.
-Tarihi Saat Kulesi’nin bulunduğu caddenin boş görüntüsü.
-Boş sokak görüntüleri.

Haber-Kamera: Burak GEZEN-Nedim BAYHAN/ÇANAKKALE, (DHA)

===================================================================

4) MASKE TAKMAYI REDDEDEN SAĞLIK ÇALIŞANINA PARA CEZASI

ESKİŞEHİR’de alışveriş yapmak için girdiği markette tüm uyarılara karşın maske takmayı reddeden sağlık çalışanı Selime Topçu’ya, 900 lira idari para cezası kesildi.
Eskişehir’deki bir hastanede sağlık çalışanı olduğu belirtilen Selime Topçu, Odunpazarı ilçesi Arifiye Mahallesi İkieylül Caddesi’ndeki bir markete girdi. Market çalışanları maske takması konusunda Topçu’yu uyardı. Ancak uyarılara aldırış etmeyen Selime Topçu, alışveriş yapmaya devam etti.
Market yöneticilerin ihbarı üzerine gelen polis ekipleri Topçu’ya, pandemi döneminde maske takılmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Genelge var, pandemi nedeniyle maskesiz markete giremezsiniz” dedi. Tüm uyarılara karşın maske takmayacağını söyleyen Topçu’ya koronavirüs tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle 900 lira idari para cezası kesildi.
Maske takmamanın anayasal bir hak olduğunu öne süren Selime Topçu, “Maske takmıyorum, çünkü anayasal hakkımı kullanıyorum. Anayasada maske takmak gibi bir zorunluluk yok. Maske takılması için olağanüstü hal olması gerekiyor. Olağan üstü hal ilan edilmediği için genelgeyle hareket ettiklerinden dolayı, maske takmaya itiraz ediyorum” dedi.
Yapılan işlemin ardından Selime Topçu, bölgeden ayrıldı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Polis ekibinin kadına ceza yazmaları
-Kadının ceza tutanağını imzalaması
-Maske takmayan Selime Topçu’nun konuşması
-Kadının market önünden ayrılması
-Market girişindeki maske uyarı yazısı
-Market girişi

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU /ESKİŞEHİR,(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504186
===============================================================

5) DÜZCE OTOMOBİL ÇARPAN KÖPEĞİ SEDYE İLE VETERİNERE TAŞIDILAR

DÜZCE’de otomobilin çarptığı sokak köpeğini gören vatandaşlar yakında bulunan veteriner kliniğine haber verdi. Klinik çalışanları köpeği sedye ile taşıdı ve tedaviye aldı.
Olay öğleden sonra, Kültür Mahallesi Akçam Sokak’ta meydana geldi. Plakası alınamayan bir otomobil sokak köpeğine çarparak kaçtı. Vatandaşlar yakında bulunan veteriner kliniğine giderek durumu bildirdi. Klinik çalışanlarının yaptığı ilk incelemede köpeğin ayağında kırık olduğu tespit edildi. Çalışanlar yanlarında getirdikleri sedye ile köpeği kliniğe taşıyarak tedavisine başladı.
Köpeğin ayağında meydana gelen kırığın gözle görüldüğünü dile getiren Veteriner Hekim Sinem Abanoz Aşıkoğlu, “Ayakta net bir kırık olduğu gözle görülüyor. Tedavisini yapıp gereken yere teslim edeceğiz” dedi.
Bu arada, köpeğe çarparak kaçan aracın bulunması için bölgede bulunan güvenlik kameralarının incelenmesine başlandığı bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Köpeğin muayene edilmesi 
-Veteriner hekimin açıklamaları ve detaylar 

Haber-Kamera: Tugay BEKTAŞ /DÜZCE,(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504200
===================================================================

6) PEŞİNE TAKILAN ÇOCUĞU POLİS EKİPLERİNE TESLİM ETTİ

DÜZCE’de, annesi uyurken evden çıkan 6 yaşındaki Kerem Mutlu, yolu kaybedince marketten çıkan Kadriye Polat’ın peşine takıldı. Polat küçük çocuğu polis ekibine teslim etti. Ailesiyle irtibata geçen polis, çocuğu teslim etmek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.
Olay öğleden sonra, Aziziye Mahallesi’nde meydana geldi. Kadriye Polat marketten çıkarak eczaneye gittiği sırada arkasından bir çocuğun geldiğini fark etti. Polat, çocuğa adını ve nerede oturduğunu sordu. Adının Kerem Mutlu (6) olduğunu öğrendiği çocuğun nerede oturduğunu öğrenemeyen Kadriye Polat, durumu polise bildirdi. Polis ekibi, çocukla ilgilenerek, “Annen nerede? Annen ile babanı çağıralım gelsin.” dedi. Kerem annesinin evde dinlendiğini belirtti. Kadriye Polit, polis memurları gelinceye kadar
Küçük çocuğun peşine takıldığını söyleyen Kadriye Polat, “Eczanede ilaç hazırlatacaktık. Vakit geçsin diye markete gittik. Ondan sonra dönüşte de çocuk arkamızdan geldi. ‘Beni babaanneme götürün’ dedi. Adını sordum, babaannesinin nerede olduğunu öğrenmeye çalıştım. Tam adresi bilmediği için polisi aramamız gerektiğini düşündük.” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————-
-Polisin çocukla diyaloğu 
-Polis ekiplerinin çocuğa maske vermesi ve çocuğun ailesine telefonla haber vermesi 
-Çocuğu bulan Kadriye Polat ile röp ve detaylar 

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ /DÜZCE,(DHA) 
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504201
===================================================================

7) GÜRÜN’DE SAĞANAK YAĞMUR DEREYİ TAŞIRDI, BALIKLAR YOLA SAVRULDU

SİVAS’ın Gürün ilçesinde etkili olan sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinden geçen Çakçur Deresi’nin taşmasıyla balıkların bir kısmı karayoluna savruldu.
Gürün ilçesinde dün akşam saatlerinde sağanak yağmur etkili oldu. Yaklaşık yarım saat aralıklarla etkili olan sağanak, ilçe merkezinden geçen Tohma Çayı’na karışan Çakçur Deresi’nin taşmasına neden oldu. Taşan sular nedeniyle ilçe içinden geçen Kayseri-Malatya karayolu önlem amaçlı bir süre trafiğe kapatıldı. Şuğul ve Çakçur Mahallesi’nde taşan sular nedeniyle yol ve köprülerde hasar meydana geldi. Taşan dere nedeniyle sudaki balıkların da bir kısmının yollara savrulduğu görüldü. İlçe Özel İdare ekipleri ile Gürün Belediyesi itfaiye ekipleri ilçede hasar tespit çalışması başlattı. 

Görüntü Dökümü
———————-
-İlçeden görüntüler
-Tayan dereden görüntüler
-Hasar gören yerler
-Yola savrulan balıklar

Haber-Kamera: Kadriye GÜLSOY /GÜRÜN(Sivas),(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504204 
===================================================================

8) HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ İKİ KARDEŞ, BIÇAKLI SALDIRIDA YARALANDI

ADANA’da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce bıçaklanan hırsızlık şüphelisi kardeşlerden Buğra Ş. ağır, ağabeyi Sait Ş. ise hafif şekilde yaralandı.  Olay, saat 01.30 sıralarında merkez Sarıçam ilçesi Gültepe Mahallesi’nde meydana geldi. Bir siteye hırsızlık amacıyla girdikleri iddia edilen Buğra Ş. ve ağabeyi Sait Ş., sitede oturduğu öne sürülen kimliği belirsiz kişilerce kovalanmaya başlandı. Hırsızlık şüphelisi iki kardeşi yakalayıp, bacaklarından bıçaklayan kimliği belirsiz kişiler, daha sonra olay yerinden kaçarak izlerini kaybettirdi. Ağır yaralanan kardeşlerden Buğra Ş. bir inşaata saklanırken, hafif yaralı ağabeyi ise 200 metre uzaktaki başka bir siteye gidip, görevlilerden yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Buğra Ş.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
Yaralıların tedavisi sürerken, yaralama olayına karışan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı. Polis, olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Görüntü Dökümü
———————-
-Olay yerinden görüntü
-Olay yeri inceleme polislerinin çalışması
-Yaralının bıraktığı malzemeler
-Olay yerindeki polisler

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ /ADANA,(DHA)
05.05.2021 – Haber Kodu : 210505007
===================================================================

9) ELAZIĞ’DA FIRTINANIN ETKİSİYLE BİNANIN DIŞ KAPLAMASI SÖKÜLDÜ

ELAZIĞ’da, etkili olan fırtına nedeniyle bir binanın dış kaplaması yerinden sökülerek sokağa düştü. 
Elazığ’da, dün etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden yapılan uyarının ardından gün boyu etkisini sürdüren fırtınada bir binanın dış cephe kaplamaları yerinden söküldü. Binadan sökülen parçalar ise çevrede tehlike oluştururken, olayda can kaybı ya da yaralanma olmadı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Kent genelinden detay
-Zarar gören binalardan detay
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ /ELAZIĞ,(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504189
===================================================================

10) TAM KAPANMADA NARGİLE KEYFİ YAPARKEN YAKALANDILAR

AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararına rağmen gizlice müşteri kabul eden 2 kafeye polis ekiplerince baskın düzenlendi. Baskında, nargile içtiği belirlenen 17 kişiye toplam 58 bin 650 TL para cezası kesilirken, işletme sahipleri hakkında idari işlem başlatıldı. 
Kuşadası’nda koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken Atatürk Bulvarı üzerindeki iki kafenin gizlice müşteri kabul ettiği ihbarını alan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, belirtilen adreslere dün akşam saatlerinde baskın düzenledi. İşletmelere giren ekipler, içeride çok sayıda müşterinin sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak masalarda oturup yasak olmasına rağmen nargile içtiğini belirledi. Baskın sonucunda her iki kafede bulunan 17 kişiye Umumi Hıfzısıhha Kanunu uyarınca kişi başı 3 bin 450 liradan toplam 58 bin 650 TL para cezası uygulandı. İşletme sahipleri hakkında ise idari işlem başlatıldı. 

Görüntü Dökümü
———————-
(Cep telefonu kamerası)
-Polis ekiplerinin baskını

Haber: Eşber OKAYER /KUŞADASI(Aydın),(DHA)
05.05.2021 – Haber Kodu : 210505002
===================================================================

11) POLİSTEN KAÇTILAR, MASKE AMBALAJINA GİZLEDİKLERİ UYUŞTURUCUYLA YAKALANDILAR

ADANA’da polisin ‘dur’ ihtarında bulunduğu otomobil sürücüsü ve arkadaşı, birkaç kilometre süren kovalamaca sonucu yakalandı. Otomobil sürücüsü Miraç Cankut Y. (20) ve arkadaşı Orhan K.’yı (21) gözaltına alan polis, otomobilde yaptığı aramalarda maske ambalajı içerisine gizlenmiş metamfetamin ve kubar esrar ele geçirdi.
Gece yarısı merkez Seyhan ilçesi Yeşilyurt Mahallesi ara sokaklarında devriye görevinde bulunan polis ekibi, durumundan şüphelendiği 01 AHA 710 plakalı otomobili durdurmak istedi. Polisin ‘dur’ ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçmaya başladı. Birkaç kilometre süren kovalama sonucu otomobil, Alparslan Türkeş Bulvarı’nda yakalandı. Otomobil sürücüsü Miraç Cankurt Y. ve yanındaki Orhan K.’yı gözaltına alan polis, otomobilde yaptığı aramada maske ambalajı içerisine gizlenmiş bir miktar metamfetamin ve kubar esrar ele geçirdi. Otomobil, yediemin otoparkına çekilirken, gözaltına alınan iki şüpheli, Bağlar Polis Merkezi’ne götürüldü. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü
———————-
-Yakalanan otomobil
-Polis araçları
-Sivil polisin araçta arama yapması
-Araçta uyuşuturucu bulunması
-Polis aracındaki şüpheliler
-Polis aracının gidişi

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ /ADANA,(DHA)
05.05.2021 – Haber Kodu : 210505004
===================================================================

12) MARMARİS POLİSİ, TAM KAPANMA DENETİMLERİNDE MOBESE VE DRONELERDEN YARARLANIYOR

MUĞLA’nın Marmaris ilçesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanmada, kontrol noktalarındaki polis ekiplerinin yanı sıra MOBESE merkezindeki 223 kamera ve drone ile denetleniyor. 9 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında ilçede polis ekipleri, bin 493 araç ile 2 bin 678 kişiyi kontrol etti. Tam kapanma genelgesine uymayan 123 kişiye ceza kesildi. Belgeleri eksik olan 13 araç, çekiciyle otoparka kaldırıldı. Çeşitli mahkemelerden hakkında yakalama ve zorla getirme kararı bulunan 19 kişi ise gözaltına alındı.
9 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Marmaris cadde ve sokaklarında görev yapan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 68 kişilik yaya polis ekibi, 14 motorize ve 16 bekçi ekibi, tam kapanma uygulamasında görev yaptı. MOBESE biriminde görevli 4 polis memuru ise sokaklarda dolaşan kişileri kameralar üzerinden tek tek tespit ederek sahadaki ekiplere bilgi verdi. Sahada görev yapan yaya, motorize polis ve bekçiler, sokaktaki kişilerin yanına giderek belgelerini inceledi. Denetimlerde, hareket halindeki araçlar ve sürücüler ile yolcular kontrol edildi, park halindeki araçların plakaları alınarak anında sicil taraması yapıldı. Denetimlerde birçok mahalle ve sokak ise drone ile kontrol edildi.
29 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında MOBESE, drone ve devriye gezen polis ekipleri, bin 493 araç ile 2 bin 678 kişiyi kontrol etti. Tam kapanma genelgesine uymayan 123 kişiye ceza kesildi. Tam kapanma tedbirlerine uymayan sürücü ve vatandaşlara tutulan tutanaklar, uygulanması için Marmaris İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’na gönderildi. Evrakları eksik olan 13 araç, çekiciyle otoparka kaldırıldı. Çeşitli mahkemelerden hakkında yakalama ve zorla getirme kararı bulunan 19 kişi de gözaltına alındı.
“TEKNOLOJİ GÖREVİMİZİ KOLAYLAŞTIRIYOR”
Marmaris İlçe Trafik Tescil Denetleme Şube Amiri ve MOBESE Sorumlusu Komiser Barış Havsalı, denetlemelerle ilgili, “İlçemizde korona virüs salgını tedbirleri kapsamında yaptığımız rutin denetimleri tam kapanma kararıyla artırdık. Polis sorumluluk alanlarındaki 223 MOBESE kamerası ve devriye ekiplerimizle 7 gün 24 saat esasına göre kontroller yapılıyor. Tam kapanma genelgesine göre sürücü ve vatandaşlar kontrol ediliyor. Kurallara uymayan kişilere ceza işlem tutanağı düzenliyoruz. Yapılan MOBESE ve drone denetimleriyle çıkabilecek bir olay veya durum anında müdahale ile engelleniyor. Ayrıca, belediye bünyesindeki park ve bahçelerdeki kameralar ile entegreyiz. Sıklıkla gidilen bu noktalar da kontrol ediliyor. Kamera ve teknolojik cihazlarla yaptığımız denetimler, görevimizi kolaylaştırıyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Marmaris girişi nüfus tabela ve hâkim tepe genel görüntü
-Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü MOBESE merkezi genel-ayrıntılı görüntü
-MOBESE merkezinde polislerin tam denetim kontrolleri telsiz bildirimleri
-MOBESE talimatına göre sokakta denetim yapan ekipler genel görüntü
-Marmaris İlçe Trafik Tescil Denetleme Şube Amiri ve MOBESE -Sorumlusu Komiser Barış Havsalı ile röportaj
-Polis drone ile Marmaris genel çekim

Haber-Kamera: Ali GÜNDOĞAN /MARMARİS(Muğla),(DHA)
===================================================================

13) EVİNDE BAYGIN HALDE BULUNAN ŞEKER HASTASI KADINI POLİS KURTARDI

BURSA’nın İznik İlçesinde dün sabah saatlerinden beri kendisinden haber alınamayan şeker hastası Zahide Alanya’yı (73), baygın şekilde televizyon başında gören polis ekipleri, camı kırarak kurtardı.
Olay, gece saat 01.00 sıralarında Bursa’nın İznik İlçesi Kılıçaslan Caddesi’nde meydana geldi. Evinde tek yaşayan şeker hastası Zahide Alanya’dan dün sabah saat 10.00’dan beri haber alamayan kızı, durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, evin ziline bastı. Kapının açılmaması üzerine evin etrafını kontrol eden ekipler, camdan içeri baktıklarında televizyonun açık olduğunu gördü. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısıyla görüşen ekipler, alınan iznin ardından camı kırarak eve girdi. Yaşlı kadını televizyon karşısında baygın şekilde bulan ekipler, durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Alanya, ambulansla İznik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Polis ekiplerinin evi kontrol etmesi
-Camı kırıp içeri girmesi
-Baygın kadının ambulansa bindirilmesi
-Detaylar

Haber-Kamera: Şenol POYRAZ /İZNİK(Bursa),(DHA)
05.05.2021 – Haber Kodu : 210505009
===================================================================

14) BURSA’DA ROMAN VATANDAŞLAR, SURİYE’DE İNTİHAR EDEN ASKER İÇİN EYLEM YAPTI

BURSA’nın İznik ilçesinde Roman vatandaşlar, Suriye’nin İdlib kentinde askerlik yaptığı sırada 29 Nisan perşembe günü intihar eden Caner Sarmaşık’ın şehit sayılması için eylem yaptı. Türk bayrağı ile yürüyüş yapmak isteyen Roman vatandaşlar, polisin pandemi nedeniyle yaptığı uyarının ardından dağıldı.
Suriye’nin İdlib kentinde askerlik yaptığı sırada intihar eden Piyade Er Caner Sarmaşık’ın ölümüyle ilgili Bursa’nın İznik ilçesinde Roman vatandaşlar eylem yapıldı. CHP’li Roman Milletvekili Özcan Purçu’nun yanı sıra Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel ve ailenin Caner Sarmaşık’ın ölümünün şüpheli olduğu yönündeki açıklamalarına dikkat çeken yaklaşık 50 dolayında Roman vatandaşı, ellerinde Türk bayrağı ile yürüyüş yapmak istedi. Tekbir getirip, slogan atan kalabalık Sarmaşık’ın şehit sayılmasını istedi. Kalabalık, polisin pandemi nedeniyle dağılmaları konusunda uyarılarının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Eylemden görüntüler
-Genel ve detaylar

Haber-Kamera: Şenol POYRAZ /İZNİK(Bursa),(DHA)
05.05.2021 – Haber Kodu : 210505008
===================================================================

15) TARİHİ KADIKALESİ’NİN ÜZERİ GÖBEKLİTEPE GİBİ KAPATILACAK

AYDIN’ın Kuşadası ilçesindeki tarihi Kadıkalesi- Anaia Höyüğü’nün üzerinin çatı ile kapatılması için çalışma başlatıldı. Göbeklitepe gibi höyüğün üzerinin tamamen kapatılması planlanan projenin 3 milyon TL’ye mal olacağı bildirildi.
Kuşadası’nın Kadıkale Mahallesi’nde bulunan tarihi Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nün üzerinin Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de olduğu gibi tamamen çatıyla kapatılması için harekete geçildi. İl Turizm Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından yürütülen çalışmanın 4 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Toplam 2 bin 150 metrekare alanı kapsayacak işlemin 3 milyon TL’ye mal olacağı bildirildi.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Kuşadası Kaymakamı Saadettin Yücel ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Kuşadası Belediyesi’nin verdiği destekle kazı çalışmalarının sürdüğü Kadıkalesi Ören Yeri’ne ziyaret etti.
‘BÖLGE TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MİRAS’
Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nün bölge tarihi açısından çok büyük ve önemli bir miras olduğunu belirten İl Turizm Müdürü Umut Tuncer, “İlk etapta buradaki anıtsal kilisenin üzerini örteceğiz. Kilisenin üzeri, Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Göbeklitepe’de olduğu gibi membran malzemeden çatıyla kapatılacak. Çalışmanın 4 ay gibi kısa bir sürede bitirilmesini planlıyoruz” dedi.
‘TURİSTLER RAHAT EDECEK’
AK Parti Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise, “Proje tamamlandığında turistler bu bölgede gezerken gölge alanda daha rahat edecekler. Bunun bir örneği Şanlıurfa’da Göbeklitepe’de var. Burası, oradaki alandan daha büyük. Buradaki tarihinde yaşamasını sağlayacağız. Çalışma, Türkiye’deki antik kentlere ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
-İnceleme gezisinden görüntü
-Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nden görüntü
-Aydın İl Turizm Müdürü Dr. Umut Tuncer ile röp.
-AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ile röp.
-Çatı kaplamasından görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Eşber OKAYER /KUŞADASI(Aydın),(DHA)
04.05.2021 – Haber Kodu : 210504188
===================================================================

Exit mobile version