DHA YURT BÜLTENİ – 10 

dha-yurt-bulteni-10-v2kiVCWj.jpg

1) ISPARTA ŞEHİDİNİ UĞURLADI

Irak’ın kuzeyinde sürdürülen Pençe- Yıldırım Harekatı bölgesinde, arama- tarama faaliyetleri sırasında PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan İstihkam Uzman Onbaşı Yasin Özdamar (27), Isparta’nın Gelendost ilçesinde toprağa verildi.
Irak’ın kuzeyindeki Pençe- Yıldırım Harekatı bölgesinde dün öğle saatlerinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan 2 yıllık İstihkam Uzman Onbaşı Yasin Özdamar hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Özdamar şehit oldu. Şehidin cenazesi havayolu ile bu sabah saat 05.00 sıralarında Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na getirildi. Oradan nakil aracıyla Gelendost Devlet Hastanesi morguna konulan şehidin cenazesi saat 12.00 sıralarında alınarak baba ocağı Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyüne getirildi.İlk olarak baba evine getirilerek avluya konulan Türk bayrağına sarılı şehidin cenazesine babası Sadettin, annesi Keziban, ağabeyi Bayram Özdamar sarılarak helalleşti. Daha sonra şehit için köy meydanında cenaze töreni düzenlendi. Törene Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, TBMM Başkan Vekili ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Dağ Komando Okul ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, AK Parti milletvekilleri Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta ve Gelendost belediye başkanları, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Öğle vakti Isparta Müftüsü Bayram Şahin’in kıldırdığı cenaze namazının ardından şehidin Türk bayraklı tabutu, dualar eşliğinde katılanların omuzlarında taşındı. Bir süre sonra top arabasına konularak köy mezarlığına getirilen Şehit Uzman Onbaşı Yasin Özdamar, burada toprağa verildi.

Görüntü Dökümü
————–
– Şehidin evine getirilişi
– Anne ve babasının naaşına sarılması 
– Şehidin naaşı ile babasının tören alanına götürülmesi
– Şehidin cenaze namazının kılınması
– Şehidin annesinden görüntü
– Şehidin babası ve abisinden götüntü
– Detaylar

Haber-Kamera:Nurettin ARKAN-Ali ÇEVİKBAŞ-Taner ERDEM/GELENDOST (Isparta), (DHA)-

========================================================

2) TRAKTÖR KAZASINDA ÖLEN 4 KİŞİNİN PİKNİKTEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
 
ANKARA’nın Haymana ilçesinde piknik dönüşünde traktörün römorkunun devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Necmiye Tan (70) ile torunları İlknur Akyüz (16), Belina Tan (9) ve Dilay Koyuncu’nun da (1) aralarında bulunduğu kişilerin son görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Belina Tan’ın (9), kazada yaralanan annesi Zeliha Tan’ın kucağında olduğu görüldü. Ölen Dilay Koyuncu’nun da dün doğum günü olduğu belirtildi. Kaza, dün saat 19.30 sıralarında ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki Mangal Dağı yakınlarında meydana geldi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma öncesi Ankara kent merkezinden Haymana ilçesine bağlı Bahçecik köyüne giden Tan ve Koyuncu aileleri, köydeki yakınlarıyla birlikte, Sakarya Meydan Muharebesi Mangaldağı Şehitliği’ni ziyaret edip, piknik yaptı. İki aile piknik dönüşü, Hamza Tan yönetimindeki 06 DBH 74 plakalı traktör ile köye doğru yola çıktı. Ancak, 21 kişinin bulunduğu traktörün römorku, bilinmeyen nedenle devrildi. Kazada Necmiye Tan ile torunları İlknur Akyüz, Belina Tan ve Dilay Koyuncu hayatını kaybetti, sürücü Hamza Tan ve eşi Zeliha Tan ile birlikte, ölen 3 çocuğunun anne ve babalarının da aralarında bulunduğu toplam 18 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Haymana Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan 18 kişiden 5’i taburcu edildi. 13 yaralı ise Ankara’daki hastanelere sevk edildi.
SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Bu arada, pikniğe gidenlerin son görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonu ile kaydedilen görüntüde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu grubun arazide yan yana oturdukları görüldü. Hastanede tedavisi süren Zeliha Tan’ın, kucağında ölen kızı Belina ile ilgilendiği görüldü.
Ayrıca, kazada yaralanan Mehmet-Hazel Koyuncu çiftinin ölen çocukları Dilay’ın ise dün doğum günü olduğu ortaya çıktı.
OTOPSİ İŞLEMLERİ SÜRÜYOR
Ankara Adli Tıp Kurumu’nda otopsi işlemleri süren 4 kişinin cenazelerin ikindi namaz sonrası Bahçecik köyünde toprağa verilmesi bekleniyor. Kazada ölen İlknur’un annesi Ayşe ile babası Yücel Akyüz, Belina’nın annesi Zeliha ile babası Hamza Tan, Dilay’ın annesi Hazel ile babası Mehmet Koyuncu ile birlikte 9 kişinin daha tedavisi hastanede devam ediyor. 
KÖYDE ÜZÜNTÜ HAKİM
3’ü çocuk 4 kişinin öldüğü kaza nedeniyle Bahçecik köyünde üzüntü hakim. Köylüler, Necmiye Tan ile 3 torunun hayatını kaybettiği kazanın üzüntüsünü yaşıyor. Necmiye Tan’ın yaşadığı evin önüne kurulan taziye çadırına gelenler, kazada ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletti.
‘OLAY YERİ SAVAŞ ALANI GİBİYDİ’
Sürücü Hamza Tan’ın kuzeni Tamer Tan, kazanın ardından olay yerine ilk gidenlerden biri olduğunu söyleyerek, “Römorkun üstünde ne kadar çoluk çocuk varsa aileleriyle beraber altında kalıyor. Topladık hepsini. Sanki bir bomba üstlerine düşmüş gibi dağılmışlardı. 15- 20 tane 112 aracı geldi, bindirdik, götürdük hastaneye. Ardından durumları ağır olduğu için Ankara’ya götürüldü. Kuzenlerim vefat etti. Olay yeri çok kötüydü, savaş alanı gibiydi. Traktörün yarısı yoktu. Traktörü kullanan amcamın oğlu kuzenim kötüydü, şoktaydı” dedi.

Görüntü Dökümü
—————–
-Pimknikten görüntü

Buğra OLAÇ- Onur CAN KANKAL/HAYMANA (Ankara), (DHA)-

=======================================================

3) KAYSERİ VALİSİ: ŞAMPİYONLUK KUTLAMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ
 
KAYSERİ Valisi Şehmus Günaydın, bu akşam sona erecek Süper Lig sonrası şampiyonluk kutlamalarına izin vermeyeceklerini açıklayarak, “Aksi takdirde kısıtlamaları ihlal ederek dışarıdaki toplanmalar karşısında görevlilerimiz gereken yasal işlemi yapacaktır” dedi.
Vali Şehmus Günaydın, Cumhuriyet Meydanı’ndaki kısıtlama denetimlerine katıldı. Vali Günaydın, Süper Lig’in bu akşam oynanacak karşılaşmalar ile sona ereceğini anımsattı. Günaydın, “Bakanlığımız genelge yayınladı ve duyuruları yaptık. Şampiyonluk kutlamalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için mutlaka bu çağrıya kulak vermelerini istiyoruz. Aksi takdirde kısıtlamaları ihlal ederek dışarıdaki toplanmalar karşısında görevlilerimiz gereken yasal işlemi yapacaktır. Vatandaşlarımız evlerinde kalsınlar. 17 Mayıs’tan sonra yapılacak toplantı yapılarak şampiyonluk kutlamaları için bir düzenleme yapılacaksa bu çerçevede kutlamalar yapılacaktır. Kısıtlamalarla birlikte sonuç aldığımız bir dönemde emeklerin heba olmaması için vatandaşların kesin olarak sokağa çıkmaması gerekiyor. Bu konuda gereken tedbirler en üst seviyede alındı. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsunlar” dedi.

Görüntü dökümü:
——————————
– Kayseri Valisi Şehmus Günaydın açıklamaları
– Denetlemelerden görüntüler
– Diğer görüntüler
Haber – Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ, (DHA)

===================================

4) AYVALIK’IN KIRMIZI MERCANLARI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
 
BALIKESİR’in Ayvalık ilçesi, tam kapanma sonrası 24 adası, tarihi dokusu, mübadil mutfağı ve su altı tutkunlarına benzersiz bir deneyim sunduğu sualtı güzellikleriyle yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor. Türkiye’de kırmızı mercanların büyük resifler halinde bulunduğu Ayvalık’taki dalış tekneleri, ilerleyen günlerde başlayacak kontrollü normalleşme süreciyle birlikte sualtı tutkunları için hazırlıklarını tamamladı.
Adaları ile ilginç ve özel bir denizel ekosisteme sahip Ayvalık, su altı güzellikleriyle de önemli bir konumda yer alıyor. Dünyada sadece bir benzeri İtalya’nın Portofino kentinde bulunduğu belirtilen kırmızı mercanların yanı sıra farklı balık türlerine de ev sahipliği yapan Ayvalık’ın su altı dünyası, her yıl yerli turistleri ağırlarken, yabancı dalış meraklıları tarafından da keşfedilmeyi bekliyor. Bölgede kırmızı mercanların yanı sıra süngerler, denizyıldızları, gümüş ve karabaş balığı gibi canlı türleri görülüyor. Kırmızı mercanlar nedeniyle Ayvalık, Türkiye’nin Kızıldeniz’i olarak anılıyor. Ayvalık’ın su altı zenginlikleri, önümüzdeki günlerde başlayacak kontrollü normalleşme süreciyle birlikte keşfetmek isteyenleri ağırlamaya hazırlanıyor. 
6 NOKTADA MERCAN RESİFLERİ BULUNUYOR
Ayvalık açıklarında 6 noktada mercan resifleri bulunuyor. Delimehmet 1 ve 2, Kerbela, Tokmaklar, Ezerbey ile Nejat Coşkun adı verilen bölgelerde bulunan kırmızı ve beyaz renkteki mercanlar, yaklaşık 30 metre civarında görülmeye başlanıyor. Türkiye’de kırmızı mercanların büyük resifler halinde bulunduğu en önemli nokta olan Ayvalık, bu özelliğiyle ön plana çıkıyor. Bu durum sualtı fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor.
DALIŞ TEKNELERİ SEZON HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR
9 ay boyunca, 60 dalış noktasında Ayvalık’ın su altı güzelliklerini görme imkanı sunan liman bölgesindeki dalış tekneleri, tam kapanma sürecinde sezon hazırlığı yaptı. Bölgede 14 yıldan bu yana rehber dalgıçlık yapan Nuri Büyükdilsiz, Ayvalık’ın renkli bitki ve hayvan popülasyonuyla, özellikle su altı fotoğrafçılarının büyük ilgisini çektiğini söyledi. Berrak suları ve renkli su altı dünyasıyla Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerden de fotoğrafçıların bölgeye geldiğini belirten Büyükdilsiz, “Sezon için hazırlıklarımıza başladık. Bütün tüplerimizin içlerini kumlattık. Vanalarımızı temizledik. Regülatörlerimizi komple elden geçirdik. Malzemelerimizi hazırladık. Allah nasip ederse mayıs ayının sonuna doğru, yani kapanma sürecinin bitiminden itibaren tüm konuklarımızı dalışa götüreceğiz. Ayvalık’ımızın su altı güzellikleri anlatılır gibi değil. Dünyaca meşhur kırmızı mercanlarımız var. Kırmızı mercanlar, pandemiden dolayı çok uzun süredir dokunulmadığından muhtemelen gayet temiz ve canlanmış durumda olacak. Sualtı canlılığı çok fazla olacak. Balık popülasyonunun çok artmış olacağını bekliyoruzö ifadelerini kullandı.

Görüntü dökümü
————————–
-Dalış teknesinden genel ve detay görüntüler
-Kırmızı mercanlardan genel ve detay görüntüler
-Nuri Büyükdilsiz ile röp
Haber-Kamera: Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

===================================

Exit mobile version