Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 10

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Havadaki koronavirüsü yüzde 99.9 oranında yok eden cihaz geliştirdi
 
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ahmet Korkmaz ve ekibinin tasarlayıp patentini aldığı Ultraviyole-C’li Virüs ve Bakteri Eliminatör adlı cihazın havadaki koronavirüsü yüzde 99.9 oranında yok ettiği kaydedildi.

AÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ahmet Korkmaz, mekanik havalandırma ve klima sistemlerine entegre edilebilen Ultraviyole-C’li Virüs ve Bakteri Eliminatör Cihazı’nın, kapalı mekanlarda oluşabilecek (konuşma, hapşırma ve öksürme) damlacıkları etkisiz hale getirmesi için tasarlandığını söyledi. Cihazın havada 6-7 saat asılı kalabilen ve 30 metre uzağa gidebilen hastalık oluşturan mikrop ve mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğunu ifade eden Ahmet Korkmaz, eliminatörün, Covid-19 virüsü üzerinde de etkili olduğunu belirtti.

VİRÜSÜN GENETİK YAPISINI BOZUYOR

Cihazın tek sarmallı bir RNA virüsü olan Covid-19’un genetik yapısını milisaniyeler içerisinde parçalayarak ortadan kaldırdığını açıklayan Korkmaz, “RNA ve DNA yapıları tahrip olmuş mikroorganizmalar, başka canlıların bünyesine girerek zarar verme potansiyelini kaybediyor” dedi. Korkmaz, cihazın Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği laboratuvarlarda yapılan testlerde, kapalı alanda havadaki virüs ve bakterileri yüzde 99.9 oranında imha ettiğinin raporlandığını sözlerine ekledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Teknisyenlerin cihaz üzerinde çalışmasından görüntü
– Cihazın görüntüsü
– Ahmet Korkmaz Cihazı tanıtırken görüntüsü
– RÖP: Ahmet Korkmaz

HABER: Erol AKKIR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

Reklam Alanı

=================

Meral Akşener, Şanlıurfa’da esnafı ziyaret etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Şanlıurfa’da esnafı ziyaret etti. Kendisine ikram edilen baklava ve fıstıktan yiyen Akşener, esnafın sorunlarını Meclis gündemine taşıyacağını dile getirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sabah saatlerinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. GAP Havalimanı’nda partililer tarafından karşılanan Akşener, uzun araç konvoyu eşliğinde ilk olarak Hilvan ilçesini ziyaret etti. Daha sonra Şanlıurfa kent merkezine geçen Akşener, kentin simgesi olan Balıklıgöl’ü ziyaret etti. Akşener, daha sonra Haşimiye bölgesindeki esnafı dolaştı. Kente esnafın sorunları dinlemek için geldiklerini belirten Akşener, bu sıkıntıları Mecliste dile getireceklerini ve iktidarın dikkatini bu noktaya çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Gezisi sırasında yanına gelen vatandaşlarla da fotoğraf çektiren Akşener, daha sonra Viranşehir ilçesine geçti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Balıklıgölü gezen Meral Akşener
– Esnafları ziyaret eden Akşener
– Esnafların sorunlarını dinleyen Akşener
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA) 

===================

Büfe hırsızlarını ayak izi ele verdi

ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde, sürekli aynı büfeye girerek hırsızlık yapan şüpheli ayak izlerinden yakalandı.

Olay, ilçede katlı otopark içinde bulunan büfede meydana geldi. Büfede sürekli hırsızlık olayının yaşanmasına rağmen şüpheliler bir türlü yakalanamadı. Son olarak, geçen günlerde büfeye giren iki hırsız sigara ve 700 lira para çalarak kaçtı. Güvenlik kamerasına yansıyan olayın ardından polis ekipleri, hırsızlık şüphelilerinin bıraktığı ayak izlerinden yola çıkarak şüphelileri yakaladı. Gözaltına alınan V.K. (17) ve Suriye vatandaşı Z.S.K.(18) işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. İki şüpheli hırsızlık suçundan tutuklandı.

Görüntü Dökümü 
-Olay anı güvenlik kamera görüntüsü 

Haber: EREĞLİ(Zonguldak),(DHA) 

===================

Alev alan baraka kullanılmaz hale geldi

ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde barakada çıkan yangında 1 kişi yaralandı.

Yangın, öğle saatlerinde Belen Yenimahalle’de meydana geldi. Evinin önünde bulunan barakadaki sobayı yakıp evine dönen Erdem M.(28) , bir süre sonra barakanın alev topuna döndüğünü gördü. Babasının barakada olduğunu düşünen Erdem M., yanan barakaya girmeye çalıştı. Erdem M. bu sırada yaralandı. İtfaiye ekiplerinin müdahalede bulunduğu yangın, kısa süre sonra söndürüldü. Erdem M., ambulansla özel hastaneye kaldırıldı. Baraka ise kullanılmaz hale geldi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
-Baraka yangınınından görüntüler
-Vatandaşların yangını anlatması
-Yanan eşyalar
-Genel detay görüntüler

EREĞLİ(Zonguldak),(DHA)

=============================

Facebook Antalya İstasyon açılıyor

FACEBOOK’un Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri olarak görülen topluluk merkezlerinin sonuncusu olan Antalya İstasyon için Facebook, ATSO, ANSİAD ve Habitat Derneği arasında protokol imzalandı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) düzenlenen imza protokolü ile 2019 Eylül ayında Facebook’un, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Habitat Derneği’nin (Habitat) İstanbul’da faaliyete geçirdikleri topluluk merkezi Facebook İstasyon’un uydu merkezlerinden birinin Antalya’da açılması için hazırlıklara başlandı.

PROTOKOL İMZALANDI
Hem yüz yüze hem de online katılımla hibrit gerçekleştirilen protokol imza töreni, Facebook Türkiye Kamu Politikaları Programları Müdürü Ece Başay ile birlikte Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, ATSO Başkanı Davut Çetin ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı’nın katılımıyla gerçekleşti.

13’ÜNCÜ İSTASYON
Antalya İstasyon’un, İstanbul’daki Facebook İstasyon’dan sonra Samsun, Denizli, Kırklareli, Adana, Mersin, Van, Trabzon, Bursa, Ankara, İzmir ve Çanakkale’nin ardından Facebook’un Türkiye’deki en büyük yatırımlarından biri olarak görülen topluluk merkezlerinin sonuncusu olacağı açıklandı. Facebook İstasyon, Türkiye’deki insanları, toplulukları ve işletmeleri bir araya getirmeye ve ülke ekonomisinin dijitalleşmesine odaklanan bir dizi eğitime, programa ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak.

TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Facebook Orta Doğu ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Azzam Alameddin, Antalya’da açılacak topluluk merkeziyle ilgili yaptığı açıklamada, pandemi koşullarının, bireylerin, işletmelerin, toplulukların ve STK’ların dijital dünyada kendilerini geliştirebilmelerinin ülke ekonomisi açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

2019 Eylül’de İstanbul’da Türkiye’deki ilk topluluk merkezi olarak açılan Facebook İstasyon’un, bu doğrultudaki en büyük yatırımlardan biri olduğunu kaydeden Alameddin, “Protokolünü imzaladığımız Antalya uydu merkeziyle, Facebook İstasyon’u ülkenin dört bir yanında hayata geçirme hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. Tüm topluluk merkezlerimizde online ihracat, dijital pazarlama, online güvenlik ve dijital iletişim gibi bir dizi farklı konuya odaklanan eğitim programları ve atölye çalışmaları düzenleyeceğiz” dedi.

ÜÇ ANA FONKSİYON
Bir iyi niyet sözleşmesi olarak gördükleri bu protokolle temelde bölgedeki girişimciliğin desteklenmesini hedeflediklerini açıklayan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, “Eğitim, ortak çalışma alanı ve ön kuluçka olmak üzere üç ana fonksiyonun aktif olarak işletilmesini planladığımız bu merkezler, yerelde üniversite, öğrenci, özel sektör, yerel yönetimler ve kamuyu bir araya getiren networking etkinliklerine de ev sahipliği yapacak” dedi.

ÖNEMLİ BİR İŞBİRLİĞİ PLATFORMU
Gelişen teknolojiyle birlikte gelen değişim ve dönüşüm sürecinde ‘dijitalleşme’ konusuna odaklandıklarını söyleyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Antalya İstasyon çıktığımız yolculukta bize katkı verecek önemli bir işbirliği platformu olacak. Bu değerli işbirliğinin bölgemizdeki tüm girişimcilerimiz ve üyelerimiz için katkı yaratacağına inanıyor, emek veren tüm kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

YENİ NESİL GİRİŞİMCİLİK
Antalya’da girişimcilik adına yapılan çalışmalarda öncü bir kurum olduklarını ve girişimcilik ekosistemini büyütmek adına 19 yıldır sürdürülebilir bir politika yürüttüklerini dile getiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı ise “Facebook İstasyon projesinin Antalya bölge ayağında ATSO ile birlikte iş birliği içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve sorumluluklarımızın da farkındayız. Facebook İstasyon’un Antalya’da yeni nesil girişimciliğe büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

KÜRESEL PAZAR FIRSATI
Antalya İstasyon, farklı sosyal gruplar ve toplulukların bir araya gelerek fikir paylaşımında bulunabilecekleri ve çalışabilecekleri fiziksel alan sunarken, aynı zamanda şehirdeki işletmelere küresel pazarlara ulaşmaları ve iş arayışında olan bireylere iş bulmaları için de destek olmayı hedefliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Toplantı salonundan genel görüntü
– ATSO Başkanı Davut Çetin’in konuşması
– ANSİAD Başkanı Akın Akıncı’nın konuşması
– Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın konuşma
– Online bağlantı ile görüşme
– Toplu fotoğraf çekimi ve detay

HABER-KAMERA: Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- 

===============================

CHP’li Öztrak: Bu korona dünya savaşı gibi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, “Bütün dünyada kabul edilen bir gerçek var. Bu korona dünya savaşı gibi. Korona salgını bittiğinde hangi ülkeler esnafını hızla yeniden üretime geçirebilecek, KOBİ’lerini üretim yaptırabilecek. İnsanları yeniden hızla çalışabilecek durumda tuttuysa bu savaşın kazananı o ülkeler olacakö dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, Çorum’da iş dünyası temsilcileriyle buluştu. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nda Türkiye ekonomisi konusunda açıklamalarda bulunan Öztrak, yeni kurulan CHP Ekonomi Masası hakkında bilgi verdi. Öztrak, temmuz ayından itibaren ortaya çıkan finansal çalkantıların ciddi sorunlar yarattığını o zamandan gördüklerini belirterek, “Masamızın iki temel görevi var. İlki sorunları yaşayanlardan dinlemek bugün de bunun için sizlerle birlikteyiz. İkinci amacımız da dinlediğimiz sorunları ortak akılla çözüme kavuşturmakö dedi.

Sorunların çözümü noktasında Türkiye’de üç yeniye ihtiyaç olduğunu ifade eden Öztrak, “Yeni kurallara ihtiyaç var, yeni kurumlara ve yeni kadrolara ihtiyacımız var. Tek adam vesayet rejimi 2018 yılında hayata geçti ondan sonra devlet krizinin giderek daha da tırmanmaya başladığını gördük. Kurumlar süratle yıprandı. Özellikle hukuk devleti ve demokratik değerlerin ciddi bir yıpranma süreci içine girdiğini gördük. Bu da ister istemez ekonomiyi de etkiliyor çünkü mal güvenliğinin olmadığı yerde yatırım olmuyor. Can ve mal güvenliği olmayan toplumlarda tüketim eğilimi düşmeye başlıyorö diye konuştu.

‘İŞSİZLİK İSE YÜZDE 30’A DAYANDI’
Ekonomideki sorunların koronavirüs salgınıyla daha da büyüdüğünü savunan Öztrak, şöyle konuştu:
“Ekonomi 1.8 büyürken, insanlar mevcut işlerini kaybettiler. Yeni iş yaratılmadı onun üzerine 1 yılda işini kaybedenlerin sayısı 1 milyon 272 bin kişi. Hazır vergiyle büyüdüğümüz buradan da belli oluyor. Geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 30’a dayandı. Geniş tanımlı işsizlerin sayısı 11 milyon kişi arttı. En gelişmiş 20 ekonomi arasında Türkiye. Enflasyonu en yüksek ikinci ülkeyiz. Yine G20 ülkeleri arasında faizi en yüksek ikinci ülkeyiz. Yani bu şişerek büyümenin bize ikinci maliyeti hem enflasyonun hem de faizlerin çok yüksek seviyelere gelmesi oldu. 2020’nin cari açığı 2013 yılının cari açığından daha yüksek. Uzun zamandan beri ilk defa Türkiye faiz dışı dengesi açık vermeye başladı. Bu borç dinamiklerinin bozulması anlamına geliyor. Ve en son olarak bu büyümeyi gerçekleştirirken Türkiye çok ciddi şekilde rezervlerini eritti.ö

‘MERKEZ BANKASI’NDA DÖVİZ KALMADI’
Merkez Bankası’nda döviz kalmadığını öne süren Öztrak, “26 Şubat itibariyle Türkiye’nin Merkez Bankası’ndaki rezerv bilançosu 42,5 milyar dolar açık veriyor. Merkez Bankası’nda döviz kalmadı. Şu soruya çok kızıyorlar. 128 milyar dolar nerede? Biz bunu kendimiz için sormuyoruz. Bu milletin parası. Türkiye 2019’un Mart ayından 2020’nin Kasım ayına kadar 128 milyar dolar satmış. Türk Lirası sürekli değer kaybediyorsa ona müdahale etmemeniz gerekir. Ancak Türkiye 2019’un sonundan itibaren dünyada hiçbir şekilde görülmeyen ekonomi olarak da pek de bilinmeyen faizi düşürerek enflasyonu düşürme yaklaşımı içine girmiş durumda. Böyle bir olay dünyada yok, ekonomi teorisinde de yok. İşte faizi düşürerek enflasyonu düşürmek için bol miktarda rezerv sattı. Ve rezervlerimiz boşa gittiö ifadesinde bulundu.

‘BU KORONA DÜNYA SAVAŞI GİBİ’
Salgın sürecinde yanlış politikalar uygulandığını savunan Öztrak, “Esnafımız, çiftçimiz, çalışanlarımız canlarıyla cüzdanları arasında sıkıştı. Bizim de içinde olduğumuz gelişen ve orta gelirli ülkeler 2020’de milli gelirlerinin yüzde 3,6’sı kadar bütçeden doğrudan destek verdiler. Peki biz ne yaptık. Biz milli gelirimizin sadece yüzde 1’i onların dörtte biri kadar destek verdik. Türkiye bu süreçte vatandaşına en fazla borç veren ülke oldu. Esnafı, çiftçiyi, vatandaşı borca batırdık. Şu anda aşırı borçlu bir ekonomimiz var. Bütün dünyada kabul edilen bir gerçek var. Bu korona dünya savaşı gibi. Korona salgını bittiğinde hangi ülkeler esnafını hızla yeniden üretime geçirebilecek, KOBİ’lerine üretim yaptırabilecek. İnsanları yeniden hızla çalışabilecek durumda tuttuysa bu savaşın kazananı o ülkeler olacakö dedi.

‘128 MİLYAR DOLAR REZERVİ ERİTEN BÜROKRATLARA SAHİP ÇIKILDI’
2020 Kasım’ında ekonomide yönetimin değiştiğini hatırlatan Öztrak, “Ama bu yönetim de ciddi hatalar yaptı. Millet dövizde para tutmaktan vazgeçsin, yeniden Türk Lirası’na dönsün diye döviz kurunun kontrolsüz bir biçimde gevşemesine göz yumuldu. Eski yönetim övülerek eski politikalara dönüleceği endişesi yaratıldı. Bu da belirsizliği artırdı. Sermaye kaçmaya başladı. Sonra 128 milyar dolar rezervi eriten bürokratlara sahip çıkıldı. Bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Hâlbuki bunun bir usulü, esası var. Satacaksınız, sattığınızı duyuracaksınız ya da müdahale yaparsanız, bu kadar müdahale yaptım diye Merkez Bankası’nın sayfasında duyuracaksınız. Bunları kim yaptı, kim imza attı bunların mutlaka incelenmesi gerekiyorö açıklamasında bulundu.

‘İŞSİZLİK VERİLERİYLE İLGİLİ KUŞKULAR VAR’
TÜİK’in verilerinin güven vermediğini kaydeden Öztrak, “İşsizlik verileriyle ilgili kuşkular var. Gerçek işsizlik oranını gizliyorlar. Ekonomimiz çok daha kırılgan, esnafımız cinnet getirme noktasında. Daha geçen hafta Osmaniye ve Adana’da 2 müzisyen yaşamına son verdi. İnsanlarımız canlarıyla hükümete ihtar çekiyorö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
-Parti otobüsüyle  toplantı salonuna gelinmesi
-Toplantı salonunda Saygı Durusu ve  İstiklal Maşı
-CHP Öztrak konuşması
-Detaylar

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!