DHA YURT BÜLTENİ – 10

dha-yurt-bulteni-10-tbyhXzsP.jpg

16 YAŞINDAKİ KURYE, TIR’IN ALTINDA KALARAK HAYATINI KAYBETTİ

Bursa’da 16 yaşındaki kurye Samet Bilir, yolun karşısına geçtiği sırada aynı güzergahta ilerleyen A.Ç. (47) idaresindeki TIR’ın altında kaldı. Bilir kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, kaza anı güvenlik kamerasına anbean yansıdı.

Kaza, Perşembe günü merkez Osmangazi ilçesi İsmetiye Caddesi üzerinde saat 13.00 sıralarında meydana geldi. Bir pidecide motosikletli kurye olarak çalışan Samet Bilir, 06 CHD 501 plakalı motosikletiyle ana yolun karşına geçtiği sırada, aynı güzergâhta ilerleyen A.Ç. idaresindeki 16 TB 459 plakalı TIR’ın altında kaldı. Durumu anlayan TIR sürücüsü, aracını durdurup inerek, yaralının yanına koştu. O sırada kazayı gören vatandaşlar polisi ve sağlık ekiplerini aradı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralıyı ilk müdahalesinin ardından ambulans ile Bursa Şehir Hastanesi’ne kaldırdı. Ağır yaralanan Bilir burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen TIR sürücüsü A.Ç. adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Öte yandan kaza anı çevredeki işyeri kameralarına da yansıdı. Görüntülerde iki TIR’ın arasından geçmeye çalışan kurye Samet Bilir’in TIR’ın altında kaldığı anlar yer aldı.

Görüntü Dökümü
-Kaza anı güvenlik kamerası

Haber: Derya EVREN Kamera: BURSA,(DHA)

===============

Kelebekler Vadisi’nde kaçak su kullanımı devam ediyor

MUĞLA’nın Fethiye ilçesindeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi’ne akan şelaleyi besleyen kaynaktan; Faralya Mahallesi’nde yaşayanlar ile bölgedeki otel ve pansiyon sahiplerinin borular döşeyerek kaçak su kullanmaya devam ettikleri ortaya çıktı. Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kaçak su kullanımıyla ilgili bir süre önce soruşturma başlattığı belirtildi.

Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı bir süre önce başlattığı; 33 yıldır yaşanan kaçak su kullanımıyla ilgili soruşturmasını sürdürüyor. Kelebekler Vadisi’nin işletmesini elinde bulunduran Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Avukat Hasan Gürbüz, şelalenin kaynağından kullanılan kaçak su ile ilgili olarak, “Yaz aylarının gelmesiyle su kullanımı daha da artacak ve vadide kuraklık yaşanacak” dedi.

Fethiye ilçesinde yer alan ve dünyaca tanınan Ölüdeniz’deki, 80’den fazla kelebek türünün yaşadığı Kelebekler Vadisi’ne tam ortasından dökülen şelale, yaklaşık 50 metrelik bir mesafe kat ettikten sonra denizle buluşuyor. Şelaleye, Babadağ eteklerindeki kırsal Faralya Mahallesi Güdürümsü mevkiindeki kaynaktan çıkarak gelen su, son dönemde azaldı. Yapılan incelemeler sonunda da kaynaktan şelaleye kadar olan yaklaşık 200 metrelik bölümde çok sayıda irili ufaklı kaçak borular olduğu belirlendi. Olayın ortaya çıkmasının ardından Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı 26 Mart’ta soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında jandarma suyun kaynağına gelerek fotoğraf ve görüntüler çekerek inceleme yaptı. Soruşturmanın devamında kaçak su kullananların tespit edilip, ifadeleri alınacağı bildirildi.

SU SAYAÇLARI BİLE YOK
Kelebekler Vadisi’ndeki suyun azalmasının nedeninin tam 33 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Faralya Mahallesi sakinleri, aralarında para toplayıp, 1988 yılında bölgeye su deposu yaptırdı. Kaçak yerleştirdikleri borularla da evlerine su çekti. Tarlalarını da buradan sulayan mahallelinin ardından bölgedeki bazı otel, motel ve pansiyonlar da beton ya da plastik su depoları yerleştirip, kaynaktan su almaya başladı. Böylelikle tam 33 yıl boyunca 200 haneli, 568 kişi nüfuslu Faralya Mahallesi’ndeki evler ile işletmeler tarafından kaçak su kullanıldı. Yüzme havuzları bile bu kaynağa döşenen borularla dolduruldu. Yapılan incelemede mahalledeki ev ve tesislerin büyük bölümünde su sayacı olmadığı gibi abonelik bulunmadığı da belirlendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi ise kaçak su kullanımının önlenmesi için Özel Çevre Koruma alanı olan Faralya Mahallesi’nin Milli Emlak’tan devrini bekliyor.

KAÇAK SU KULLANIMINA DEVAM EDİLİYOR
Faralya Mahallesi’ndeki otel, pansiyon ve evlerin kaçak su kullanımının iki hafta önce ortaya çıkmasına rağmen akarsuyun kaynağında yapılan herhangi bir çalışma olmadığı görüldü. Mahalledeki evler ve tesisler kaynaktan kaçak borularla su çekmeye devam ediyor.

‘YAZIN SU KULLANIMI DAHA DA ARTACAK VADİDE KURAKLIK YAŞANACAK’
Kelebekler Vadisi’nin işletmesini elinde bulunduran Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Avukat Hasan Gürbüz, vadinin tehlike altında olduğunu ifade ederek, “Kaçak su kullanımının ortaya çıkmasının ardından halen bir çözüm üretilmedi. İlgili kurumlar inceleme yaptı. Ama iki hafta geçti hala kaçak su kullanımına devam ediliyor. Savcılık da soruşturma başlattı. Ben de şikayetçi oldum. Yaz aylarının gelmesiyle su kullanımı daha da artacak burada da kuraklık yaşanacak. Kaynaktan su alınıp, tankerlerle satıldığını da biliyoruz. Şelalenin kaynağından kaçak su kullanımı devam ederse, şelale kurur ve Kelebekler Vadisinin doğasını sulamak mümkün olmaz ve burası içinde ciddi bir tehlike demek” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Kelebekler Vadisi’nin dron görüntüsü (arşiv)
-Mahalleden ve havuzlu işletmelerden görüntü
-Şelalenin kaynağındaki borular ve depolardan görüntü
-Kelebekler vadisinden görüntü (Arşiv)
-Kelebekler Vadisi’ndeki şelaleden görüntü (Arşiv)
-Avukat Hasan Gürbüz ile röp.
-Muhabir anonsu

Haber:  Ramazan ÇETİN – Kamera: Deniz TOKAT / FETHİYE (Muğla) (DHA)

=================

ŞANLIURFA’DA MOTORİZE NARKOTİMLER UYUŞTURUCU TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRMIYOR

ŞANLIURFA’da narkotim motorize ekiplerinin 3 ayda düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan 22 kişi tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesindeki narkotim motorize ekipler, kent merkezinde uyuşturucu ve uyarıcı madde satışı ile kullanımına yönelik denetimler gerçekleştirdi. Gençlerin yoğunlukta bulunduğu başta kafe, park, bahçe ile mahalle aralarındaki kahvehanelere denetimler gerçekleştiren ekipler, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımının engellenmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Kentte riskli bölge olarak bilinen Eyyübiye, Direkli, Bahçelievler, Bağlarbaşı mahallelerinde ve mağaralar bölgesinde eğitimli köpekle çalışma yapan ekipler, burada şüpheli kişilerin ve araçların tespiti ve incelemesini gerçekleştirdi. Operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 45 kişiden 22’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Operasyonlarda ayrıca 1 tüfek, 6 tabanca, 120 gram eroin, 130 gram esrar, 120 uyuşturucu hap, 200 gram metamfetamin ve 300 gram bonzai ele geçirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Devriyeye çıkan motorize ekipler
– Araçları durdurup arama yapan polisler
– Eğitimli köpekler araçlarda arama yapması
– Mağaralar bölgesinde arama yapan ekipler
– Genel ve detay görüntüler

Haber: Ali LEYLAK – Kamera: Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA)

===============

Felçli kadın ağıldan bozma barakada yaşamaya çalışıyor

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde yatağa bağımlı, yüzde 95 engelli raporu olan Fatma Kırteke (56) koyun ağılından bozma, naylonlarla kapatılan, tuvaleti ve banyosu olmayan barakada 15 yaşındaki kızı ile birlikte yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Güçlükle konuşabilen Fatma Kırteke, tedavisi için yardım beklediğini söyledi. Fatma Kırteke’nin kardeşi Nurettin Kırteke de, “Ablam bir süre fizik tedavi görse ayağa kalkıp kendi ihtiyaçlarını görebilecek” dedi.

Manavgat’ta yaşayan Fatma Kırteke, 13 yıl önce eşinden ayrıldıktan sonra kimsesi olmadığı için o zaman yeni doğan kızıyla Çolaklı Mahallesi’ndeki erkek kardeşi Nurettin Kırteke’nin yanına sığındı. Fatma Kırteke kızıyla birlikte çobanlık yapan kardeşinin yanında koyun ağılından bozma naylonlarla kapatılan, tuvaleti ve banyosu olmayan, hijyen şartlarının bulunmadığı bir barakada yaşamını sürdürmeye çalıştı. Psikolojik sorunlar yaşayan Fatma Kırteke ardından önce şeker hastası oldu, daha sonra böbrekleri iflas etti ve astım rahatsızlığı geçirdi. Bu rahatsızlıkların tedavisi sırasında geçen yıl felç olan Fatma Kırteke, kardeşi tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Yaklaşık 20 günlük tedavinin ardından ayağa kalkan ve Manavgat’a dönen Fatma Kırteke’nin rahatsızlığı bu sene haziran ayında yeniden nüksetti. Koronavirüs salgını nedeniyle hasta nakil aracı ve ambulans bulunamadığı için Antalya’ya gidemeyen Fatma Kırteke, kardeşi Nurettin Kırteke tarafından Manavgat Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Yaklaşık 2 ay süren tedavinin ardından Manavgat Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesi olması ve artan koronavirüs vakaları nedeniyle risk grubunda değerlendirilen Fatma Kırteke taburcu edildi.

TEMMUZ AYINDAN BERİ YATALAK
Çoban ağılından bozma barakada yaklaşık 8 aydır yatalak vaziyette, 15 yaşındaki kızı, erkek kardeşi ve onun eşi ve çocukları tarafından bakılan Fatma Kırteke hayırseverlerden ve ilgili kurumlardan yardım bekliyor. Geçirdiği felç nedeniyle güçlükle konuşan Fatma Kırteke, rahatsızlığının kullandığı ilaçlardan kaynaklandığını, temmuz ayından beri yatalak halde olduğunu ve yardım beklediğini söyledi.

’20 GÜN TEDAVİ OLDU VE AYAĞA KALKTI’
Ablası Fatma Kırteke’nin, astım, şeker ve böbrek rahatsızlığı olduğunu, ayrıca psikolojik sorunlar yaşadığını söyleyen Nurettin Kırteke, “Ablam kullandığı ilaçlar nedeniyle bu duruma geldi. Geçen sene ilk rahatsızlık ortaya çıktığında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdüm. Orada 20 gün tedavi oldu ve ayağa kalktı. Bu sene haziran ayında yeniden rahatsızlanınca ambulans bulamadım bu nedenle Antalya’ya götüremedim. Manavgat Devlet Hastanesi’ne götürdüm, 2 ay kadar hastanede kaldı” dedi.

‘FİZİK TEDAVİ ÜNİTESİNDE TEDAVİYE İHTİYACI VAR’
Koronavirüs salgını nedeniyle 2 ayın sonunda ablasının tedavisine evden devam edilmesine karar verildiğini söyleyen Nurettin Kırteke, “Ablamın aslında fizik tedavi ünitesinde tedaviye ihtiyacı var ama maalesef devlet hastanesinde koronavirüs nedeniyle kapalı. Özel hastanelere başvurdum bana ‘biz yeşil kartlı hastayla neden uğraşalım’ dediler. Bakmadılar. Ablam bir süre fizik tedavi görse ayağa kalkıp kendi ihtiyaçlarını görebilecek” diye konuştu.

‘ÇENESİNİ GÜÇLÜKLE OYNATIYOR’
Ablası için devletin kendilerine 1650 lira bakım parası ve bezlerini verdiğini söyleyen Nurettin Kırteke, “Ablam çenesini güçlükle oynattığı için katı yiyecekler yiyemiyor. Ona mama veriyoruz. Mama alamadığımız zamanlar çorba veriyoruz. Katı yiyecek olursa da ağzımızda yumuşatıp öyle veriyoruz” dedi.

Kendisinin 27 yıldır koyun çobanlığı yaptığını belirten Nurettin Kırteke, ağılın bulunduğu arazinin de kendisinin olmadığını, kiralık olduğunu söyledi.

GORÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Fatma Kırteke’nin yaşadığı yerin dış görünüşü
– Fatma Kırteke’nin yaşadığı yerden görüntü
– Fatma Kırteke’nin güçlükle konuşup yardım isteği
– Nurettin Kırteke’nin açıklaması
– Dışarıdan detay görüntü

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN- Ömer KARÇA/MANAVGAT (Antalya), (DHA)

===============

POLİS EKİPLERİNE PASTA SÜRPRİZİ 

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yerel basın mensupları, siyah minibüste silah bulunduğu ihbarına gelen polis ekiplerine pastalı sürpriz yaptı.

10 Nisan Polis haftası nedeniyle İnegöl’de görevli yerel basın mensupları, polis ekiplerine sürpriz yaptı. Atatürk anıtında düzenlenen törenin ardından basın mensupları, Anıt çevresinde siyah bir minibüste silah bulunduğu ihbarını yaptı.  İhbar üzerine harekete geçen ekipler, aracı durdurup aradıklarında pasta sürprizi ile karşılaştı. İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan Baydemir, basın mensuplarına teşekkür etti.

Görüntü dökümü;
-Polis ekiplerine sürpriz
-Açıklamalar
-Detaylar

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

Exit mobile version