Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 10 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ‘DOKTOR BALIKLAR’ İHRAÇ EDİLİYOR

Antalya’da girişimci Mehmet Akbaş, sedef, egzama ve birçok cilt hastalığına iyi gelen ‘doktor balıklar’ Garra Rufa’nın ihracatına başladıklarını anlattı. 

Doktor balıkların sağlık turizmine de katkı sağladığını aktaran Akbaş, “Antalya’da belirli turistik alanlarda kullanılıyor. Ülkemize hem turist çekiyoruz, hem de ülkemizdeki bir ürünü ihraç ediyoruz” dedi.

Girişimci Mehmet Akbaş, ‘doktor balıklar’ olarak bilinen Garra Rufa balıklarını, 3 yıldır Antalya’daki tesislerinde ürettiklerini anlattı. Tesiste ilk olarak balıkları kuluçkada yumurtlatarak üremelerini sağladıklarını ve boyutlarına göre çeşitli havuzlara koyduklarını anlatan Akbaş, 3-4 cm boyuna gelen balıkları insanlarla buluşturduklarını söyledi. 3 yılın sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alarak 300 bin kapasiteli doktor balık üretimine ulaştıklarını aktaran Akbaş, Türkiye’nin her bir köşesindeki güzellik merkezi, otel ve SPA gibi işletmelere doktor balık üretimi yaptıklarını söyledi.
Kısa süre önce Gana’ya ihracata başladıklarını belirten Mehmet Akbaş, ilerleyen dönemde Lübnan, Nijerya ve Arnavutluk’a doktor balıkları ihraç edeceklerini aktardı. 2 milyon doktor balık üretim kapasitesine geçmeyi hedeflediklerini açıklayan Akbaş, tüm dünyaya bu balıkları tanıtmak istediklerini söyledi.
MASAJ ETKİSİ YARATIYOR
Doktor balıkların anavatanının Sivas olduğunu anlatan Mehmet Akbaş, sedef, egzama, ölü deri gibi birçok cilt hastalığına iyi geldiğini açıkladı. Doktor balıkların salgıladığı ‘dithranol’ enzimi vasıtasıyla ölü derileri vücuttan attığını aktaran Akbaş, balıkları üretip gelişmesi için yaklaşık 3 sene beklediklerini anlattı. Akbaş, “Doktor balıklar sedef hastalığına yüzde 30 iyi geliyor. Ayaktaki bazı akupunktur noktalarına değerek masaj etkisi veriyor. 10 dakikalık masajla insanlar rahatlıyor. Biz bunu hem sağlık hem de eğlence amaçlı kullanıyoruz. Antalya’da belirli turistik alanlarda kullanılıyor” dedi.
TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Doktor balıkların sağlık turizmine katkı sağladığını belirten Mehmet Akbaş, “Bazı belediyelerle anlaşmamız var. Onlar termal havuzlarına doktor balıkları koyarak dünyanın çeşitli yerlerinden turist çekmeyi planlıyor. Hem turist çekiyoruz, hem de ülkemizdeki bir ürünü yurt dışına ihraç ediyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Üretim havuzlarının görüntüsü
– Akvaryum üretim bölümünden görüntü
– Görevlilerin çalışmasından görüntü
– Balıkların akvaryum içinde görüntüsü
– Doktor balıkların akvaryum içinde çalışırken görüntüsü
– RÖP: Mehmet Akbaş
– Detaylar
HABER: Aslı DURAN-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

=========================

Reklam Alanı

2) JANDARMANIN ÇAYA GİREREK, KURTARDIĞI KARACAYA TEDAVİ 

KASTAMONU’nun Cide ilçesinde, çaya düşen karaca, jandarmanın suya girerek, kurtarmasının ardından tedavi edilip, doğaya bırakıldı.
Cide İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Kumluca Mahallesi’nde devriye gezerken, çaya düşen karacayı fark etti. Ekipler, çaya girip, karacayı yakalayarak, sudan çıkardı. Yaralandığı anlaşılan karaca, tedavi edilmek üzere veterinere götürüldü. Burada tedavisi tamamlanan karaca, Jandarma Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ile Cide Milli Parklar Şefliği ekipleri tarafından tekrar doğaya bırakıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Karacanın doğaya salınması

Haber: Mehmet SALMAN/CİDE (Kastamonu), (DHA)-

===============================

3) LİSE ÖĞRENCİLERİNDEN ASANSÖRLERDE KORONAVİRÜS BULAŞINI AZALTACAK SİSTEM

GAZİANTEP’te özel okul öğrencileri, pandemi sürecinde insanların yakın temasta olduğu asansörlerde koronavirüs bulaş riskini azaltabilecek sistem geliştirdi.
Özel Sanko Okulları’nda eğitim gören lise öğrencileri Yiğit Settar Evgülü, Gökçe Bilge, Mustafa Ali Şahin, ‘Covid-19’ projeleri ile TÜBİTAK 52’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birincisi oldu. Finalde Türkiye birinciliği hedefiyle yarışacak öğrencilerin çalışması için patent başvurusu yapıldığı bildirildi.
‘VİRÜSÜN ASANSÖRLERDE YAYILIMINI AZALTMAK İÇİN PROJE GELİŞTİRİLDİ’
Okulun Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerin salgınına karşı teknolojik gelişmeleri araştırdıklarını söyleyerek, “Öğrencilerimiz virüsün asansörlerde yayılımını azaltmak için proje geliştirdi. Esasında bu çalışma disiplinler arası çalışma. Mevcut asansörlerde havalandırma sistemi var. Fakat bu sistem türbülans şeklinde içerdeki havayı döndürüyor. Bu da içerdeki virüsün yayılmasına sebep oluyor. Öğrencilerimiz bunun için laminar dikey akım sistemini araştırdılar. Bu sistem daha çok ameliyathanelerde siterilazson için kullanılıyor. Hava dimdik aşağıya veriliyor ve yine bu hava aşağıdan dışarıya alınıyor. Öğrencilerimiz laminar sisteminin asansörlerde de çalışacağını ispatladılar” dedi.
Projeyle ilgili patent başvurunu yaptıklarını anlatan Asyalı, projenin diğer bir boyutunun da yapay zeka olduğuna dikkat çekerek, “Bu proje ile asansörlerdeki kilo kısıtlamasını kişi sınırlamasına çevirerek yapay zeka ile uyarı sistemi oluşturacağız” diye konuştu. 
‘PROJENİN ÜRETİME GEÇMESİNİ İSTİYORUZ’
Proje danışmanlarından olan öğretmen Neriman Ersönmez, robotik ve bilişim derslerinde öğrencilerin toplumsal probleme odaklanmalarını sağladıklarını söyledi. TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi platformlarda projelerini yarıştırdıklarının altını çizen Ersönmez, “Yaptığımız sistemin benzerinin olmaması patent başvurusu için bize sebep oldu. Patentimizi aldıktan sonra seri üretime geçerek öğrencilerimizi bu anlamda desteklemek istiyoruz. Literatür taramamızı yaptık. Yapay zeka ve laminar akımın kullanıldığı sisteme şu anda rastlamadık. Bu yüzden patent başvurusunda bulunabildik. Bu sistemi geliştirerek tam bütüncül hijyen sistemi planlamak istiyoruz asansörlerde. Bu sistemi sadece asansörlerde de değil aynı zamanda kapalı mekanlarda, ofislerde, sınıflarda da uygulamak istiyoruz” dedi.
‘KAPALI ALANDA BULAŞ RİSKİNİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ’
Projede yer alan okulun 9’uncu sınıf öğrencisi Mustafa Ali Şahin, kapalı alanlarda bulaş riskinin daha fazla olduğunu görünce böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Kapalı alan olan asansörlerde bu uygulamanın da eksik olduğunu hissettik. Bu alanda hiçbir çalışmanın da olmadığını görünce projeye çalışmaya başladık. Asansörlerde kullanılan mevcut havalandırma sisteminin bulaş riskini artırdığı bilinen gerçek. Bunu engellemek için mevcut havalandırma sistemini değiştirmeye karar verdik. Laboratuarlarda ve ameliyathanelerde de mikro partikürlerin yayılmasını engelleyen laminar akımı asansör kabinine entegre ettik. Projemizde havayı üstten iten alttan çeken iki ayrı fan var. Üstten havayı iten fanda tampon bölge var. Tampon bölgeyi kullanmamızın sebebi merkez ve kanat ucundaki akım farkı nedeniyle türbülans oluşuyor. Türbülansın oluşmasını istemiyoruz çünkü virüsün yayılmasına sebep oluyor. Tampon bölge akımı dengeleyip hepa filtreye havayı gönderiyor. Hepa filtre de akımı düzenli şekilde aşağıya indiriyor ve aynı zamanda alttaki fan da havayı çekip dışarıya tahliye ediyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Asansörlerde Covid-19 bulaş riskini azaltan buluş
– Okul müdürü Fırat Mümtaz Asyalı ile röp
– Proje Öğretmeni Neriman Ersönmez ile röp
– Proje Öğrencisi Mustafa Ali Şahin ile röp 
– Genel ve detay görüntüler
Haber:Kadir GÜNEŞ- Kamera:Ahmet ATMACA-GAZİANTEP-DHA) 

===========================

4) ŞÜPHELİ PAKET TEDİRGİN ETTİ

AYDIN’ın Efeler ilçesinde bulunan bir parktaki bankta unutulan poşet, bomba olabileceği şüphesiyle vatandaşları korkuttu. Bomba imha uzmanlarınca kontrollü şekilde patlatılan poşetten, kıyafet çıktı.

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan bir parktaki bankta, bugün saat 12.00 sıralarında bir poşet görenler bomba olabileceği şüphesiyle polise bildirdi. İhbar üzerinde olay yerine polis ve bomba imha uzmanları çağrıldı. Şüpheli paketin bulunduğu park ve çevresi güvenlik amaçlı araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Paket üzerinde çalışma başlatan bomba imha ekipleri, şüpheli paketi fünyeyle patlattı. İmha sonrası kontrol edilen paketin içerisinden kadın kıyafetleri çıktı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Şüpheli poşetten,
– Çevrede alınan güvenlik önlemlerinden,
– Bomba imza uzmanının poşeti incelemesinden,
– Şüpheli poşetin fünye ile patlatılmasından
– Patlama sonrası poşetin içerisinden çıkan kıyafetlerden
Haber- Kamera: Cemal YILDIRIM / AYDIN, (DHA)

===========================

5) TUSAŞ VE GTÜ ARASINDA DONANIM VE YAZILIM PROTOKOLÜ İMZALANDI

GEBZE Teknik Üniversitesi ile TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) arasında Yüksek Başarımlı Hesaplama Alanında Donanım ve Yazılım Protokolü imzalandı. Normal bilgisayarlara göre her biri 10 kat hızlı olan 240 çekirdekli ‘yüksek başarımlı hesaplama’ sistemi kurulan bilgisayarlar sayesinde GTÜ mühendislik öğrencilerinin yeni projeler üretmeye teşvik etmesi ve yenilikçi çalışmalara katılım sağlamaları hedefleniyor.

Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen donanım ve yazılım protokol imza törenine Gebze Teknik Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TEI Finans ve Tedarik Direktörü Ercan Öztürk ve akademisyenler katılırken, protokole imza atıldı. TEI, Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Uzay ve Havacılık Fakültelerinde 25 akademik personel ve 250 öğrencinin kullanabileceği, gerçek hayatta yaşanabilecek olayları simülasyonlarla açıklayabilecekleri, tasarım detaylarını tüm ayrıntıları ile inceleyebilecekleri, birden fazla benzetimi aynı anda gerçekleştirebilecekleri ve bu sayede çalışmalarında daha hızlı hareket etme imkanı kazanacakları yazılımla çalışmalarını sürdürecek. Yüksek mühendislik gerektiren ürünlerin araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında kullanılacak olan bu yazılıma ilave olarak, analiz ve hesaplama çalışmalarına hız kazandıracak, normal bilgisayarlara göre her biri 10 kat hızlı olan 240 çekirdekli ‘yüksek başarımlı hesaplama’ sistemi de hibe edildi.

‘UÇAK MOTORLARI AĞIRLIKLI BİR FAKÜLTEYE DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ’
GTÜ’yü uçak motoru ağırlıklı bir fakülteye dönüştürmeye çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, “Özellikle Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki fakültemizi uçak motorları ağırlıklı bir fakülteye dönüştürmeye çalışıyoruz. Yavaş yavaş yapıyoruz çünkü sadece bir uçak motorunun kompresör test düzeneği 10 ile 15 milyon dolar arasında. Getirip buraya kurmak çok iyi olur, araştırma yaparsınız, data çıkarırsınız, test verileri bile çok değerli. Kurduğumuz bilgisayarlarda analizleri çalıştırırsınız ama sonuç olarak bunlar analiz sonucu bunun bir de deneysel teyidinin yapılması lazım. Bunların da farkındayız. İnşallah bizler bu kurumların başında oldukça ve bu işlerin ne kadar önemli olduğunu bildikçe Türkiye’de de üniversitelerde mükemmeliyet merkezi oluşturarak motor konusunda Gebze’yi ön plana çıkarmak istiyoruz. Türkiye’de havacılık motorlarının bir mükemmeliyet merkezi haline gelsin diye alt yapıyı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu projemiz de onun bir parçası. Hayırlı olsun hepimize.ö dedi.

‘PROJELER ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN FIRSATLAR YARATIYOR’
Yapılan projelerin öğrenciler için fırsatlar yarattığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “Türkiye havacılık sanayisine yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sunarak bizleri daima gururlandıran TUSAŞ Motor Sanayii hem Ar-Ge hem de üretim kabiliyetleri bakımından üniversitemiz adına çok değerli bir paydaşımızdır. Geçtiğimiz yıllarda mühendislik fakültemizde hizmete giren ‘Yüksek Hesaplamalı Araştırma Laboratuvarı’ nın kurulmasında göstermiş oldukları destek nedeniyle de bir kez daha TEI yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Türk Hava Savunma sanayi için TEI’nin yürütmekte olduğu projeler hem milletimiz hem de üniversitemizde eğitim gören öğrencilerimiz için büyük fırsatlar yaratmaktadır.” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü 
-Konuşmalar
-İmzaların atılması
-Haber-Kamera-Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/GEBZE(Kocaeli)(DHA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!