Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 10

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

GAZETECİ SELAHATTİN DUMAN YAŞAMINI YİTİRDİ (2)
1) KARDEŞİNE ‘YAŞLI BİR İNSAN ÖLDÜĞÜNDE BİR KÜTÜPHANE YANAR’ DEMİŞ

Gazeteci yazar Selahattin Duman’ın cenazesini teslim almak için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna gelen kız kardeşi Zarif Duman Pekol “Çok ağır bir kaza geçirdi. O kazadan kurtuldu. Aort anevrizması olduğu saptandı. Ölüm noktasındayken ameliyatla kurtuldu. 8 aydır tedavi görüyordu. En son kalp kapakçığını değiştirdiler. Oldukça zor bir ameliyattı. Emeği geçen herkese ömrümün sonuna kadar minnet duyacağım. Muhteşem bir ameliyattı. Özenle bakım ve itina gösterildi. En son her şey güzel gidiyordu. Kalbi tıkır tıkır çalışıyordu. Birdenbire koroner kriz geçirdi. Kalbinin durduğunu öğrendik. Ondan sonra hayata döndüremediler. Yaz boyu ve sonbahar, kış döneminde beraberdik. Sohbetlerimizde bir gün bana Çin atasözünden bahsedip, ‘Yaşlı bir insan öldüğünde bir kütüphane yanarmış’ dedi. O gerçekten bir kütüphaneydi. Yandı gitti. Bizim de içimizi yaktı” diyerek, gözyaşı döktü.
Selahattin Duman’ın aile dostu Altan Eryılmaz Şahin de “Acımız çok büyük. Çok canımız yanıyor. Yeri doldurulamaz bir kayıp yaşadık” dedi.
Selahattin Duman’ın cenazesinin yarın öğlen saatlerinde Muğla’nın Bodrum ilçesinde toprağa verileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Zarif Duman Pekol ile röp.
-Duman’ın aile dostu Altan Eryılmaz Şahin ile röp.
-Cenazenin hastane morgundan alınmasından görüntü
-Hastane girişinden görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Hande NAYMAN/ Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, (DHA)

=========================================================

(ÖZEL)
2) İNŞAATINA 27 YIL ÖNCE BAŞLANAN SİTE TAMAMLANAMADI

Reklam Alanı

BURSA’da, bir kooperatif tarafından 27 yıl önce inşaatına başlanan 110 dairelik site bitirilemedi. Çeşitli nedenlerle arsa sahibi ve müteahhitlerle davalık olan kooperatif üyeleri, ölüm tehditleri aldıklarını söyledi. Kooperatife büyük umutlarla üye olduklarını belirten Nadiye Yılmaz, “Bazı üyeler evlerine taşınamadan öldü. Projemiz tamamlanırsa sitemizin ismini ‘Huzur’ olarak değiştireceğiz” dedi.
Kentte 1994 yılında kurulan kooperatif, topladığı üyeler ile 110 dairelik site inşaatına başladı. Kooperatif yönetimi sitenin yapılacağı arsayı, sahibi Serdar D.’nin başka bir arsasına yurt binası yapma karşılığında alacakları konusunda anlaştı. Ancak iddiaya göre Serdar D., kendisiyle yapılan sözleşmeye uymayarak, arsanın tapusunu kooperatife vermedi. Bunun üzerine kooperatif yönetimi arsanın tapusunu almak için 2005 yılında dava açtı. 10 yıl süren dava süresince Serdar D. kooperatif tarafından kendisi için yapılan yurtları işletirken, site inşaatı ise bu sürede durduruldu. Dava sonucunda kooperatif yönetimi, arsanın tapusunu aldı. 
Serdar D., 2009 yılında yurt inşaatının tam olarak bitmediği gerekçesiyle kooperatife tazminat davası açtı. İddiaya göre davaya bilirkişi olarak Serdar D.’nin başka bir davada avukatlığını yapan kişi atandı. Davada, kooperatifin Serdar D.’ye 7 milyon TL tazminat ödemesi kararlaştırıldı. Kooperatif, dava sonucuna itiraz etti.
Kooperatif yönetimi, 6 ay önce yapılan seçimle değiştirildi. İnşaatın bitmesi için çalışmalara başlayan yönetim kurulu üyeleri, eski taşeron firma sahibi M.K. ve müteahhit İ.B. tarafından ölümle tehdit edildiklerini öne sürdü. Kooperatifin 110 üyesi, evlerinin bitirilmesi için yetkililerden yardım istedi.
‘BİRÇOK KİŞİ EVLERİNE TAŞINMADAN ÖLDÜ’
Yaşadıkları süreci anlatan kooperatif üyesi Nadiye Yılmaz, “Nazlı Yapı Kooperatifi, yıllardır bitmeyen, zulüm çeken bir kooperatif. Burada toplamda 110 aileyiz. Sayıya vurduğumuz zaman 400-450 kişiye tekabül ediyor. Birçok insan kooperatifin bittiğini göremeden öldü. Bu kooperatifte sayısız sorun var. Toprak sahibi, 10 yıl boyunca bize tapu vermedi. Biz mahkeme kararıyla tapuyu aldık. Daha sonra toprak karşılığı yaptığımız yurtları 10 yıl boyunca kendisi işletti ve 5 yıl önce bu yurtları yıktırdı. Bu yurtlar yerine gayet lüks apartmanlar yaptırdı. Oradan da gelir kazandı. Hala kooperatifimizde oturamıyoruz. Yıktırdığı yurtlarla ilgili bize tazminat davası açtı. Açtığı davada bilirkişilik yapan kişi, kendisinin başka bir davadan avukatlığını yapan kişi. Biz buna itiraz ettik fakat ‘Kovuşturmaya gerek yoktur’ cevabını aldık. Kendisinin başka davada avukatlığını yapan kişi, bizi faiziyle birlikte 110 aileyi 6-7 milyon liraya tekabül eden bir faize karar kıldı. Yerel mahkeme de böyle bir karar verdi. Bu kadar aile, bu kadar acı çekerken, evlerimize taşınamamışken, usulsüzce bize hükmettikleri bu tazminat kararıyla biz yıkıldık. Şu an dava İstinaf Mahkemesi’nde ama bizler endişeliyiz” dedi.
‘TEHDİT EDİYORLAR’
6 ay önce yönetim kurulunun değiştiğini söyleyen Yılmaz, “Yeni yönetim bir şeyler yapmaya çalışıyor fakat burası 3 müteahhit değiştiren bir kooperatif. Eski müteahhitler yeni yönetimi sürekli tehdit ediyor. O yüzden biz çok mağduruz” diye konuştu.
Civarda bitmeyen 3 kooperatifin olduğunu belirten Nadiye Yılmaz, “3 kooperatifin altından da aynı isimler çıkacak. Bunlar bitmeyen kooperatifler. Bizi mağdur eden isimler aynı. Kooperatif dar gelirli aileler için mükemmel bir yapılanma. Bu dönemde ev sahibi olmak çok zor. Kooperatif gibi yapılanmalar sayesinde bizler ev sahibi oluyoruz. O kadar kötü niyetli insanlar var ki, ne yazık ki bu dar gelirli aileler daire sahibi olmayı beklerken misli fazlasıyla para ödemelerine rağmen daire sahibi olamıyorlar” ifadelerini kullandı.
‘6 AY ÖNCESİNE KADAR ASANSÖRÜMÜZ YOKTU’
Toprak sahibi ile olan anlaşmazlıklarını anlatan Yılmaz, “27 yıl önce temelleri atıldı. Toprak sahibi yüzünden 2005-2015 yılları arasında 10 yıl boyunca buraya çivi çakamadık. Daha sonra, geçmiş yönetimimiz sağlıklı çalışmadığı için yine kanımız emilmeye devam edildi. Yeni yönetim gelene kadar asansörümüz yoktu. Küçük çocuklarımın asansör boşluğundan düşme tehlikesi vardı. Biz asansör boşluklarına tahtalar çiviledik. Çevre düzenlememiz yok. Çamurun içinde yaşıyoruz. Yeni yönetim geldikten sonra işlemler hızlandı ve dolayısıyla insanlar daha yeni evlerine taşınmaya başladı. 45 aile son 6 aylık süre zarfında taşındı. Biz, üzerimize yük olan, toprak sahibiyle alakalı usulsüzlük kaynayan bu davadan kurtulmak istiyoruz. Tehditlerden kurtulmak istiyoruz” dedi.
‘KOOPERATİFİN ADINI ‘HUZUR’ OLARAK DEĞİŞTİRECEĞİZ’
Bazı üyelerin evlerine taşınamadan hayatını kaybettiğini belirten Yılmaz, “Bu kooperatife yazılan birçok insan öldü ama onların torunları ve çocukları bu kooperatifte yaşasın. Kooperatifimizin adını, Nazlı Yapı Kooperatifi’nden ‘Huzur Sitesi’ne dönüştüreceğiz. Çünkü biz huzur istiyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Sitelerden dron görüntüleri
-Toplanan site sakinlerinden detaylar
-Bozuk yol ve site çevresinden detaylar
-Site sakini Nadiye Yılmaz ile röportaj

Haber: Muammer İRTEM-Kamera: Semih ŞAHİN/BURSA, (DHA)

=========================================================

3) ARDAHAN’DA DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

VAKA artışının yaşandığı Ardahan’da, Vali Hüseyin Öner koronavirüs denetimlerini sıklaştırdı. Esnaf ve vatandaşı; maske, mesafe ve temizlik kurullarına uymaları için uyaran Öner, “Hastalık gün geçtikçe artıyor. Daha fazla özen göstermemiz gerekiyor” dedi. 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 10-16 Nisan illere göre haftalık vaka tablosunda Ardahan’da vaka sayısının yeniden yükselişe geçmesi denetimleri de sıklaştırdı. 3-9 Nisan tablosunda vaka oranın düştüğü iki ilden biri olan Ardahan’da bir önceki tabloda koronavirüs vaka oranı yüz binde 179,91 iken son verilere göre 230,86’ya yükseldi. Kentte vaka oranın artması ardından “Dinamik Denetleme Modeli” ile Vali Hüseyin Öner beraberinde Belediye Başkanı Faruk Demir, Vali Yardımcısı Cem Gümrükçü, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı Ali Naci Aldemir, ilgili kurum müdürleri, esnaf odaları temsilcileri ve muhtarlarla birlikte denetimlere çıktı.
Denetim kapsamında otogar, pazar ve halka açık yerlerde vatandaşlara maske, mesafe ve temizlik kurallarını hatırlatan Vali Öner, virüsün yayılım hızını durdurmak için herkesin kurallara uyması gerektiğini söyledi. Vali Öner, “İl olarak benim başkanlığımda emniyet, jandarma, daire müdürleri ile birlikte denetim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda denetleme ekiplerimiz aracılığıyla işyeri sahiplerini ve vatandaşlarımızı kurallara uymaları konusunda uyarıyoruz. Hastalık gün geçtikçe artıyor. Daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Bunu vatandaşlarımıza ve esnaflarımıza sık sık hatırlatıyoruz. Bu kapsamda pazarı denetledik. Vatandaşlar, maske takma konusunda hassasiyet gösteriyor. Bazen sosyal mesafe kuralının ihlal ettiklerine tanık olduğumuz için uyarılarda bulunuyoruz. Çok sıkı şekilde konuyu takip ediyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————  
-Vali Hüseyin Öner ve beraberindekilerinin denetleme yapması
-Pazar yeri denetimi
-Vali Hüseyin Öner ile röp.
-Otogar denetlemesi

Haber-Kamera: Deniz BAŞLI / ARDAHAN, (DHA)

=========================================================

(ÖZEL)
4) KUZU GÖBEĞİ MANTARINI LABORATUVAR ORTAMINDA ÜRETMEYİ HEDEFLİYORLAR
 
DÜZCE Üniversitesi tarafından kuzu göbeği mantarının laboratuvar ortamında yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Üniversitenin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof.Dr. Ertuğrul Kaya, “Bunu yetiştirsek dünyada ilk olacağız” dedi.
Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi mantar laboratuvarlarında hem yemeklik hem ilaç olarak kullanılan mantarların kültür ortamında yetişmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda henüz laboratuvar ortamında kültür edilememiş kuzu göbeği mantarı üzerinde çalışmalar başladı. Prof.Dr. Ertuğrul Kaya, Avrupa’da kuzu göbeği mantarının tercih edildiğini belirterek, “Ülkemizde oldukça fazla yetişiyor. Bu sene doğal ortamında az yetiştiği için fiyatı oldukça yükseldi. Fiyatları normal yemelik mantar fiyatlarına göre çok yüksek seyir ediyor. Yaş olanı için kilogram fiyatı 200 ile 300 lira arasında değişiyor. Kuru halinin fiyatları ise daha çok yükseliyor. Kilogramı 3 bin lira civarında.” dedi.
Prof.Dr. Ertuğrul Kaya, kuzu göbeği mantarının doğada bazı bitkilerle birlikte mikorizon yaşadığını düşündüklerini ve bu sebeple kültür ortamında yetiştirilemediğini dile getirerek, “Bazı bitkilerle birlikte mikorizan yaşadığı düşünülüyor. Bu nedenle üretimi yapılamadı. Biz farklı türlerini topladık. Düzce’den, Ege ve Akdeniz’de ormanlardan numuneleri topladık ve mikorizan olmayanların üzerinde çalışmalarımızı başlattık. Biz üretim çalışmalarıyla ilgili olarak misal çalışması başlattık. Misal üretimini başardık. Şu anda komposlara nakil işlemlerini yaptık. En iyi kompos ortamını bulmak için çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
‘ÜMİTLİYİZ’
Çalışmaların başarıyla tamamlanması durumunda dünyada ilk kez kuzu göbeği mantarının laboratuvar ortamında yetişeceğini söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Bu konuda çalışan bilim insanları kendi aralarında bunun üretimini kimse yapamaz, yapan çok popüler olur, yapan çok başarılı olur şeklinde görüş bildirilmesi vardır. Biz bunun şapka üretimini de gerçekleştirirsek bu konuda dünyada ilk olacağız. Bu konuda oldukça ümitliyiz.” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
-Kuzu göbeği mantarının misalleme çalışmalarından görüntü
-Kuzu göbeği mantarının görüntüsü
-Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ile röp ve detaylar

HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)

=========================================================

5) APARTMANDAN BİSİKLET HIRSIZLIĞI KAMERADA
 
MERSİN’de 3 çocuğun, girdikleri apartmanda bisiklet çaldıkları anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Çocuklardan 2’sinin binerek, birinin ise iterek bisikletleri götürdüğü görüldü.
Olay, 17 Nisan cumartesi günü merkez Toroslar ilçesi Halkkent Mahallesi’nde meydana geldi. Apartmandaki 3 bisikletin yerinde olmadığını fark eden aileler, güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Görüntülerden bisikletlerin çocuklar tarafından çalındığı tespit edildi. İhbar üzerine adrese sevk edilen polis ekipleri, görüntülerden yola çıkarak bisikletleri bulmak için çalışma başlattı.
Kısıtlama nedeniyle dışarıda kimsenin olmadığı görülen kamera görüntülerinde çocuklardan 2’sinin binerek, diğerinin ise iterek bisikleti götürdüğü görüldü.

Görüntü Dökümü
————————
-Çocukların apartmanın önüne gelmesi
-Çocukların apartmana girmesi
-Çocukların bisikletle uzaklaşması

Haber-Kamera: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

=========================================================

6) KÖY OKULU ÖĞRENCİLERİNİN ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ ZİYARETİ
 
GAZİANTEP’te, Çaykuyu Köyü İlkokulu’nun öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi ilk defa müze gezdi. Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret eden öğrenciler, çok mutlu olduklarını belirtti. 
Çaykuyu Köyü İlkokulu’nun öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etti. İlk defa müze ziyareti yapan öğrenciler, müzede yer alan çocuk oyun alanında, görseller eşliğinde müze içinde geçen masalı dinledi. Öğrencilere eserler ve arkeoloji hakkında da bilgiler verildi. Çocuklara, ziyaret sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Biri Arkeolog mu dedi’ adlı hikaye kitabı hediye edildi.

Görüntü Dökümü
————————
– Müzeyi ziyaret eden öğrenciler
– Yaptığı etkinlikler
– Kitap hediye edilmesi  
– Genel ve detay görüntüler

 Haber:-Kamera:-GAZİANTEP-DHA

=========================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!