Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ -10 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

SİYAH AKAN ÇORLU DERESİ, AĞIR KOKULAR YAYIYOR

TRAKYA’da, kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri’nin önemli kollarından Çorlu Deresi, son günlerde endüstriyel atıklarla simsiyah akmaya başladı.Havaların ısınmasıyla çevreye ağır kokular yayan derenin çevresinde oturan vatandaşlar, pandemi döneminde zor durumda kaldıklarını belirterek, önlem alınmasını istedi.
Trakya’da, kirliliğiyle gündeme gelen Ergene Nehri’nin önemli kollarından biri olan Çorlu Deresi, endüstriyel atıklar nedeniyle simsiyah akmaya başladı. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Çorlu Deresi’nin geçtiği Sağlık Mahallesi’ndekiler, yıllardır kirlilik yaşanan derede önlem alınmasını istiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte simsiyah akan derenin ağır kokuları da arttı. Mahalle sakinleri havaların daha da ısınmadan sorunlarına çare bulunmasını isteyerek, “Ağır kokular nedeniyle evlerimizde oturamıyoruz, pencelerimizi açamıyoruz. Bu pandemi döneminde çok zor durumda kalıyoruz” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tecer, Çorlu Deresi’nin endüstriyel atıklarla kirlendiğini söyledi. Bölgede Ergene Nehri’ni besleyen dereler bulunduğunu ve Çorlu Deresi’nin de bunlardan biri olduğunu belirten Tecer, “Bu bölge hem tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu hem de endüstriyel faaliyetlerin yoğun olduğu bir bölgedir. Pandemi devresinde geçen yıl bu zamanlarda endüstriyel faaliyetlerde bir kısıtlama meydana gelmişti. Bu kısıtlamanın oluşmasıyla beraber pandemi sürecinde endüstriyel faaliyetler de azaldığından dolayı atılan atık suların miktarında azalma meydana gelmişti ki bu bölgede özellikle Velimeşe, Çerkezköy ve Türkgücü gibi OSB’lerde yüzde 54’e varan atık su deşarjında azalma meydana gelmişti. Bu da bir anlamda doğanın kendi kendini temizlemesi için fırsat olmuştu o zamanlarda. Geçen günlerden bugüne kadar endüstriyel faaliyetlerin de artmasıyla beraber yine pandemi devam ediyor ama endüstriyel faaliyetlerdeki kısıtlamalar ortadan kalktı. Dolayısıyla tam kapasite çalışmasa bile sanayi tesisleri eski kapasitelerine ulaşmış durumdalar. Bu da doğal olarak Ergene Nehri’ni besleyen dereler üzerinden atık su kirliliğini oluşturmaya devam ediyor” dedi.

Görüntü dökümü
———————————
-Kirli akan Çorlu Deresi
-Dereden dronla detaylar
-Muhabir Mehmet Yirun anos
-Dere ve çevresindeki evler
-Prof.Dr. Tecer ile röp.
-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)-

=========

Reklam Alanı

POLİS, YAŞLI KADININ MARKET POŞETLERİNİ TAŞIDI
 
SAKARYA’da polis memuru, market alışverişi dönüşü poşetleri taşımakta zorlanan yaşlı kadına yardım ederek, elinden alıp, evine kadar taşıdı. 

Adapazarı’nın Çark Caddesi’nde görev yapan polis memuru, marketten alışveriş yapan yaşlı kadının poşetleri taşımakta zorlandığını fark etti. Araçtan inen polis, yaşlı kadının yanına gitti. Kadın, kendisine yaklaşan polisin ceza yazacağını zannederek, “Oğlum, kimsem yok; yalnız yaşıyorum. Mecburen çıktımö dedi.
Polis memuru ise “Teyzem biz sana yardımcı olmaya geldikö diyerek, yaşlı kadının elinden poşetleri alıp, evine kadar taşıdı. 

Görüntü dökümü
—————————-
Polisin yaşlı kadının yanına gelmesi 
Polisin poşetleri taşıması
HABER: Güven HASBAŞ/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) 

=======================================

AMBULANS HELİKOPTER KORONAVİRÜS HASTASI İÇİN HAVALANDI

OSMANİYE’de koronavirüs tedavisi gören polis memuru Üstün Altan (37), durumu ağırlaşınca hava ambulansıyla Adana’ya sevk edildi.

Osmaniye Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde koronavirüs tedavisi gören Üstün Altan’ın durumu ağırlaştı. Bunun üzerine doktorlar, Altan’ın Adana’ya sevk edilmesine karar verdi. Altan için Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 112 Hava Komuta Kontrol Merkezi’nden hava ambulansı talebinde bulunuldu. Özel ambulansla helikopter pistine getirilen Altan, koronavirüs tedbirleri kapsamında hava ambulansına alındı. Pistten havalanan helikopter, Altan’ı, tedavisi için Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdü.

Görüntü dökümü
—————————–
Helikopterin pistte pervanelerini çalıştırması
Helikopterin pistten havalanması
Helikopterin havada gidişi
Hastanın sedye ile getirilip helikoptere alınmasından foto görüntü
Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE-DHA 

=============================================

VAN’DA SOKAKTA YANMIŞ ERKEK CESEDİ BULUNDU

VAN’ın İpekyolu ilçesinde, sokakta yanmış erkek cesedi bulundu. Adli Tıp Kurumuna götürülen cesetle ilgili inceleme başlatıldı. 

İpekyolu ilçesine bağlı Yenimahalle Yazıcı Sokak’ta, sabah saatlerinde iş yerlerine gitmek için evlerinden çıkanlar, sokakta yanmış bir ceset gördü. Haber verilmesi üzerine olay yerine polisler geldi. Cesedin bir erkeğe ait olduğu tespit edildi. Ceset, olay yerine gelen cenaze aracıyla Van Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. 

Görüntü dökümü
——————————
-Olay yerinden cep telefonu ile görüntü
-Polis ekiplerinin yaptığı incelemeler
-Olay yerinden detaylar

Orhan AŞAN/VAN, (DHA)- 

===========================

BALIKÇILARIN ‘KUYRUK TEŞVİKİ’ SEVİNCİ
 
AKDENİZ ve Ege’de balıkçılara ve balıklara zarar veren balon balığının 8 türü için kuyruk teşviki, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yeniden uygulamaya alındı. ‘Lagocephalus sceleratus’ türü balon balığına kuyruğu 5 liradan 500 bin adet, diğer 7 balon balığı türüne ise 5 milyon adet ve kuyruk başına 50 kuruş ödeneceğinin açıklanması, balıkçılar tarafından sevinçle karşılandı.
Kızıldeniz’den gelerek, Akdeniz ve Ege’de balıkçıların ağlarına zarar verip, kendi türleri de dahil olmak üzere birçok balığı yiyerek, zarar veren balon balığı popülasyonu, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl 1 milyon adet ‘lagocephalus sceleratus’ türü balon balığı için kuyruk başı 5 lira ödeme yapacağını duyurdu. Balıkçıların büyük ilgi gösterdiği uygulamada sadece Antalya’da 20 günde 36 bin balon balığı kuyruğu getirildi.
Balıkçıların büyük beklenti içinde oldukları kuyruk teşviki, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yeniden uygulamaya alındı. ‘Lagocephalus sceleratus’ türü balon balığına kuyruğu 5 liradan 500 bin adet, diğer 7 balon balığı türüne ise 5 milyon adet ve kuyruk başına 50 kuruş ödeneceğinin açıklanması, balıkçılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Sürenin yıl sonuna kadar uzatılmasının daha çok balık tutma imkanı sağlayacağını değerlendiren balıkçılar, ek gelir fırsatı yakaladıklarını kaydetti. 
‘EKONOMİYE KAZANDIRILMASI LAZIM’
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küçük balıkçıların zor durumda olduğunu söyledi. Kararın küçük balıklar açısından iyi olduğunu belirten Gökoğlu, “Bu balıkların ülkemiz için faydaya dönmesi, ekonomiye kazandırılması lazım. Eti, zehri, derisi kullanılmalıdır. Sürüden bir kısmını çekeceğiz ancak tamamen yok etmek mümkün değil. Akdeniz’e bu balıklar artık girdi ve sürekli çoğalacaktır” dedi.
Antalya Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Cengiz Balta da balıkçı için güzel destek olduğunu söyledi. 6 aylık zamanda daha iyi balık yakalama imkanı bulabileceklerini belirten Balta, “Arkadaşlarımız balon balığına daha çok yönelecek. Şu anda yumurta zamanı ve tutulursa üremesinin de önüne geçilmiş olur” diye konuştu.
Balon balıklarının, balıkçılığı bitirdiğini kaydeden Hüseyin Baştürk ise “Geçen yıl 835 kuyruk verdim, 4 bin liranın üzerinde destek aldım. Çok sevindik. 4 gözle bekliyorduk yeniden açılmasını. Hem ekonomiye kazandıralım hem de bu balıktan kurtulalım. Tüm balon balıklarının fiyatının 5 lira olması lazım. Balon balığı seçmeye mi başlayacağız şimdi?” dedi.
Balıkçı Tevfik Kamun, balon balıklarının hem denize hem balıkçılara zarar verdiğini belirterek, “Geçen yıl 800 liralık yakalamıştım. Teknem arızalıydı. Bu yıl 2 bin adet yakalarım” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Balon balığının kutuyu parçalarken görüntü
– Balon balığının oltayla denizden çekilirken
– Teknede balon balığı
– Balıkçı barınağından ve teknelerden görüntü
– RÖP1: Mehmet Gökoğlu ile röportaj
– RÖP2: Birlik Başkanı Cengiz Balta ile röportaj
– RÖP3: Hüseyin Baştürk ile röportaj
– RÖP4: Tevfik Kamun ile röportaj
– DHA Muhabiri Alpaslan Çınar’ın anonsu

HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

=======================================================

NİĞDE’DE PATATES EKİMİ BAŞLADI 

TÜRKİYE’nin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Niğde’de yeni sezon patates ekimleri başladı. 

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Mayıs ayının gelmesiyle birlikte çiftçilerin bölgede patates ekimine başladığını kaydetti. Kentte bu sezon yaklaşık 235 bin dekar alanda patates yetiştirilmesinin beklendiğini, Niğde’nin Türkiye’nin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşıladığını anlatan Başkan Kenar, “Yine de çiftçi olarak üretmeye devam edeceğiz, patateslerimizi toprakla buluşturacağız. Bölgede patates ekimi tüm hızıyla devam ediyor. Bu sene de geçen yılki kadar patates ekileceğini düşünüyorum. Çünkü çiftçimizin bölgemizde fasulye, patates ve buğday gibi ürünlerden başka alternatif ürün yetiştiremiyor. Sancılı da olsa patates ekmeye devam edeceğiz. Geçen dönem yaklaşık 235 bin dekar alanda patates ekildi. Bu yıl da aynı alan kadar ekileceğini düşünüyoruz” dedi.
Konaklı Beldesi’nde yaklaşık 100 dekar alanda patates eken çiftçi Bayram Elmas da ağustos ayında patates hasadı yapılacağını anlattı. Ekimde aile bireyleri olarak çalıştıklarını ifade eden Elmas, şöyle konuştu: “2020 yılında çiftçiler olarak biraz üzüldük. Emeğimizin karşılığını alamadık. Girdi maliyetleri yüksek. Bu sene yine yükseldi. Bizim fazlasında gözümüz yok. Sadece maliyetimizi kurtaralım üstünde de küçük bir ekmek parçası yersek o yeter. Patatesi 4-5 liraya satmanın hesabını yapmıyoruz. Tüketiciyi de düşünüyoruz. TMO, patates alımı yaptığı için devletimizden Allah razı olsun. Öncelikle Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz, çok isabetli bir karardı.”
Elmas, bu alımların ekim-kasım gibi yapılsaydı daha fazla çiftçinin yararlanabileceğine dikkati çekerek, alım sayesinde taban fiyatın belirlendiğini ve üreticinin korunduğunu vurguladı.

Görüntü dökümü
—————————–
-Patates ekimi yapılırken görüntü
-Çiftçilerden görüntü
-Patates tohumlarının traktöre yüklenmesi
-Tarktörün ekim yaparken görüntüsü
-Detay görüntüler
Haber-Kamera: Ali KADI – NİĞDE – DHA 

==============

MERİNOS KIRMASI KOYUNU, BEŞİZ DOĞURDU

BALIKESİR’in Savaştepe ilçesinde hayvancılık yapan İsmail Tulum’un merinos kırması koyunu, beş yavru dünyaya getirdi.
Savaştepe’de yaşayan 55 yaşındaki İsmail Tulum, yaklaşık 30 yıl boyunca sürdürdüğü büyükbaş hayvancılığı bırakarak, küçükbaş hayvancılığa başladı. İki yıl önce aldığı 10 küçükbaş hayvan ile besiciliğe başladığını anlatan Tulum, “Şansım yaver gitti, hayvanlarım çoğunlukla ikiz, üçüz, dördüz doğurdu. Bu sene ise belki de bir daha göremeyeceğim bir olayla karşılaştım. Bir tane koyunum 5 tane yavru verdi. Çok mutluyum. Bu durumu tamamen koyunlarımın veteriner hekim kontrolünde olmasına bağlıyorum. Bu bölgede daha önce hiç beşiz doğum duymadım. Benim başıma geldi çok mutlu oldumö dedi.
İsmail Tulum’un eşi Arzu Tulum ise “Büyükbaş hayvancılıktan vazgeçip koyun aldık. İki senedir küçükbaş hayvancılığa yöneldik. Bu sene ikizlerimiz, üçüzlerimiz, dördüzlerimiz oldu. En sonda beşizimiz oldu. Çok Mutluyuzö diye konuştu.
Savaştepe’de 4 yıldan bu yana serbest veteriner hekim olarak çalıştığını söyleyen Barış Çetin, çoğul doğumlarla alakalı çeşitli faktörler olduğunu söyledi. Çetin, “Bunlar genetik faktörler, bakım besleme, barınma şartlarındaki hayvan refahı, vitamin ve mineral takviyeleri bir de dışarıdan uygulayacağımız hormonlarla ikizlik oranını artırmaktayız. İsmail Bey’in koyunu ise tamamen doğal olarak bakım ve beslemenin ön planda tutulmasıyla kendiliğinden beşiz doğurdu. Genelde beşiz doğumlara çok sık rastlamıyoruz. Üçüz veya dördüz gibi durumlara rastlıyoruz ama kuzular sağlıklı doğmuyor. İsmail abinin kuzuları gayet sağlıklı. Anne de sağlıklı. Biz mutluyuz. İsmail abimiz mutlu. Umarım tüm üreticilerimiz mutlu olurö dedi.

Görüntü dökümü
-Koyunlardan genel ve detay görüntü
-İsmail Tukum röp
-Arzu Tulum röp
-Barış Çetin röp

Haber-Kamera: Alper ÇOBANOĞLU/SAVAŞTEPE (Balıkesir), (DHA)

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!