Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 11

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBETTİ
 
KAHRAMANMARAŞ’ın Andırın ilçesinde koronavirüse yakalanan Musa Avcı (88) 12 Şubat’ta, kızı Nurdan Avcı (51) 4 Mayıs’ta, damadı Mehmet Temiz (61) 15 Mayıs’ta, eşi Esma Avcı (78) ise 19 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren Mehmet Temiz’in eşi Tuncay Temiz’in ise yoğun bakımda tedavisi sürüyor.
Yeniköy Mahallesi’nde yaşayan Musa Avcı, 3 ay önce bir rahatsızlığından dolayı Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki özel bir hastaneye gitti. Tedavisinin ardından burada yaşayan kızı Nurdan Avcı’nın yanına giden ve bir süre sonra rahatsızlanan Musa Avcı, tekrar özel hastaneye gitti. Burada yapılan Covid-19 testi pozitif çıkan Musa Avcı, hastanede tedavi altına alındı ancak doktorların tüm müdahalesine rağmen 12 Şubat’ta hayatını kaybetti. Avcı, daha sonra memleketi Andırın’da toprağa verildi.
Eşini kaybetmenin acısını yaşayan Esma Avcı da bir süre sonra kızları Nurdan Avcı, Tuncay Temiz ve damadı Mehmet Temiz ile birlikte koronavirüse yakalandı. 4 kişi, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Durumları ağırlaşınca yoğun bakım servisine alınan Nurdan Avcı 4 Mayıs’ta, eniştesi Mehmet Temiz 15 Mayıs’ta, annesi Esma Avcı ise 19 Mayıs’ta hayatını kaybetti. 2 hafta içerisinde ölen anne ile kızı ve damadı Andırın’da son yolculuklarına uğurlandı.
‘BU HASTALIĞI HAFİFE ALMAYIN’
Babasını, annesini, ablasını ve eniştesini koronavirüse kurban veren Niyazi Avcı, çok büyük acı yaşadıklarını söyledi. Şubat ayında babasını, bu ay içerisinde ise annesi, ablası ve eniştesini peş peşe toprağa verdiğini belirten Avcı, “Dünyayı saran bu korona illetinde ne yazık ki biz de ailemizden 4 kişiyi kaybettik. Şubat ayında babamı, mayıs ayında ablamı, eniştemi ve annemi kaybettik. Büyük ablamın yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Rabbim bu acıları başka insanlara göstermesin. Herkesin bu hastalığa dikkat etmesi elzemdir. Herkese tavsiyem, bu hastalığı hafife almayın, dikkat edin. Herkes aşısını olsun, rabbim devletimizin de yokluğunu vermesin” dedi.
‘ALLAH’IM BU ACIYI KİMSEYE YAŞATMASIN’
Koronavirüs nedeniyle daha önce dedesi, ninesi, teyzesi ve babasını kaybeden Ercan Temiz de  annesi Tuncay Temiz’in  Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tedavisinin devam ettiğini söyledi. Koronavirüsün hayatlarına kabus gibi çöktüğünü ve en sevdiklerini ellerinden aldığını ifade eden Ercan Temiz, şu an tek dileğinin iyileşmesi için yanı başında beklediği annesiyle hastaneden yürüyerek çıkmak olduğunu kaydederek, “Koronavirüs nedeniyle ilk olarak Şubat ayında dedem hayatını kaybetti. Daha sonra 4 Mayıs’ta teyzem vefat etti. 15 Mayıs’ta ise babam vefat etti. Babamı defnederken entübe olan ninem ise 19 Mayıs’ta vefat etti. Şimdi annem yoğun bakımda tedavi görüyor. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın” diye konuştu.
‘ÖLDÜRÜYOR, SÜRÜNDÜRÜYOR’
Koronavirüsün şakasının olmadığını, o nedenle insanlardan tedbirlere uymalarını da isteyen Ercan Temiz, “Annem ve babam birinci doz aşılarını olmuşlardı. İkinci doz aşıyı olamadan hastalığa yakalandılar. Herkesin tedbirlere uymasını istiyorum. Çünkü bu hastalık öldürüyor, öldürmese bile insanı süründürüyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Niyazi Avcı’nın yakınlarının mezarını ziyaret etmesi
– mezar başında dua etmesi
– Niyazi Avcı ile röp.
– Necip Fazıl Şehir Hastanesi
– Hastane önü
– Hastaneden detay
– Ercan Temiz ile röp.
– Musa Avcı’nın sağlık fotosu
– Esma Avcı’nın sağlık fotosu
– Nurdan Avcı’nın sağlık fotosu
– Mehmet Temiz’in sağlık fotosu
– Tuncay Temiz ile Mehmet Temiz’in yan yana fotoğrafı

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA

==============================================

2) TRAFİKTE YOL VERME KAVGASI: 1 ÖLÜ, 3 YARALI
 
ANTALYA’nın Alanya ilçesinde trafikte yol verme nedeniyle çıkan kavgada İbrahim Halil Yiğitbay (34) öldü, 3 kişi yaralandı. Olayla ilgili 15 kişi gözaltına alındı.
Alanya’nın Dinek Mahallesi’nde dün saat 21.30 sıralarında trafik ışıklarında 2 otomobilde bulunan 15 kişilik grup ile 07 HYB 63 plakalı hafif ticari aracın sürücüsü Hasan Yiğitbay, yanındaki akrabaları İbrahim Halil ve Nihat Yiğitbay (28) arasında yol verme nedeniyle tartıştı. Buradan 200 metre ilerideki ışıklara gelindiğinde 10 kişilik motosikletli grup ve otomobillerdekiler, Yiğitbay’ın kullandığı aracın önünü kesti. Buradaki tartışma, kavgaya dönüştü. Kavga sırasında İbrahim Halil Yiğitbay, diğer gruptan bir kişi tarafından kalbinden ve boynundan bıçaklanırken, Nihat Yiğitbay ise aldığı darbelerle yaralandı.
HASTANEDE YAŞAMINI YİTİRDİ
Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Gelen sağlık ekiplerince ilk müdahaleleri yapılan yaralılar ambulansla ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Yaralılardan İbrahim Halil Yiğitbay doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Nihat Yiğitbay’ın ise sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
15 YARALI
Polisin yaptığı çalışmayla olaya karıştığı tespit edilen 15 kişi, yakalanarak gözaltına alındı. 2’si hafif yaralı, 7’si ise çocuk yaşta olduğu belirlenen şüpheliler, işlemleri için polis merkezine götürüldü.

Görüntü Dökümü
———————–
– Olay yerinden görüntüler
– Yaralı ambulansa bindirilirken görüntü 

Reklam Alanı

HABER- KAMERA: Burcu MUTLU/ ALANYA (Antalya), (DHA)

==============================================

3) KÖYÜNDE 2,7 MİLYON LİRALIK YATIRIMLA TARIMA BAŞLADI, 20 KADINI İSTİHDAM ETTİ
 
İSTANBUL’da yaşayan iş insanı Sezgin Çalışkan, çocukluk arkadaşlarıyla bir araya gelerek, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Miyesseler köyünde 630 dönümlük araziyi kiralayıp, 2,7 milyon TL’lik yatırımla tarıma başladı. Bölgedeki 20 köylü kadını da istihdam eden Çalışkan, örnek olmak ve toprağın bereketini göstermek için yatırımını köyüne yaptığını söyledi.
İstanbul’da ve farklı şehirlerdeki imalathanelerinde pasta, kurabiye gibi unlu mamuller üreterek zincir marketlerin tedarikçiliğini yapan Sezgin Çalışkan, çocukluk arkadaşları Ercan Topaloğlu ve Emrah Turan ile bir araya gelerek, memleketleri Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine yatırım yapmaya karar verdi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Miyesseler köyü yakınındaki Filyos Çayı kenarında atıl durumdaki 630 dönüm arazi kiralayan Sezgin Çalışkan ve arkadaşları, alana ilk olarak 185 bin çilek ile 100 bin kapya biberi fidesi dikti. Çevre köylerden 20 kadın istihdam edilerek, üretime başlandı. Üretilen ürünler için zincir marketlerle anlaşmalar yapıldı. Çaycuma Belediyesi de yapılan yatırıma destek için Çalışkan’a üretim ve istihdamı artırması amacıyla 300 bin çilek fidesi desteğinde bulundu. Üretim alanı gün geçtikçe artırılırken, hasat zamanında 35 kadına istihdam edilmesi hedefleniyor. Çalışkan, ayrıca toprak verimliliğini analiz ettirdikten sonra bölge toprağının ne kadar verimli olduğunu köylülere de anlatmaya başladı. Tarlasını köylülere açan Çalışkan, halkı boş arazileri işleyerek üretime katkıda bulunmaları için profesyonel üretimi öğretmek için çalışmalar yapıyor.
2,7 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Sezgin Çalışkan, 18 yıldır gıda sektöründe çalışmalar yaptığını ve ilk kez kendi memleketine yatırım yaptığını söyledi. Köyündeki boş arazileri iyi tarım uygulamasıyla buluşturma hedefiyle arkadaşlarıyla yola çıktıklarını anlatan Çalışkan, “Biz buraları kiralayıp yatırım yapmaya karar verdik. Şu anda 600 dönümün üzerinde yer işliyoruz. 2,7 milyon civarında yatırımımız var. Günlük ortalama 20 kişi istihdam ediyoruz, tabii hasat zamanı da 35 kişiye çıkmayı planlıyoruz. Genelde köylerden kadınları çalıştırıyoruz. Kadınlara bu işin nasıl yapabileceklerini de öğretiyoruz. Burada öğrenip kendi bahçelerinizde bunlarını da yapabileceklerini teşvik ediyoruz” dedi.
‘BÖLGE TOPRAĞI ANTALYA KADAR VERİMLİ’
Tarlada henüz üretime başlamadan önce zincir marketlerle yaptıkları sözleşme gereği pazarlama konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:
“Burası tarla, bahçe dışında aslında fabrika. Biz bunun bölgeye örnek olması ve daha da geliştirilmesini istiyoruz. Burada 7 toprak analizi yaptık. Türkiye’nin önde gelen gübre ürünlerinin mühendisleri geldi, burada araştırma yaptık. Antalya’dan sulama işini profesyonel ekiplere verdik. Bir saat içinde 570 ton suyu bu alana verebiliyoruz. Testleri geçti. Antalya’dan bizim dezavantajlarımız da var ama ciddi avantajlarımız da var. Biz ektiğimiz çileği havalar müsait etti mi 6-7 ayda hasat edebiliyorsunuz. Antalya çok sıcak bölge olduğu için bu ürünü orada yapamazsınız. Biz ekip, satalım, para kazanalım değil, bölgeye örnek olalım istedik. Bu bölgesel kalkınma projesi. Milli servet buralar. Bu toprakların yatıyor olması bize üzüyor. Belediyemiz ile de projemiz var. Üretime ve istihdama önem veriyorlar. Köylerde de bu işleri canlandırmayı hedefliyoruz.”
Ercan Topaloğlu ise hedeflerinin daha çok üretimle daha çok insana tarımı aşılamak olduğunu ifade ederek, “Sonuç itibarıyla çok güzel bir noktadayız. Küçük bir alan kuracaktık ancak daha büyük bir proje yaptık” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Dron ile tarla görüntüsü
-Tarladan detaylar
-Sezgin Çalışkan’ın tarlayı incelemesi
-Tarlada çalışan kadınlar
-Sezgin Çalışkan ile röp.
-Ercan Topaloğlu ile röp.

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ ZONGULDAK,(DHA)

=============================================

4) MAYIS AYINDA ERCİYES’İN 3400 RAKIMINDA KAYAK YAPTILAR

HACILAR Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (HADAK) sporcuları, mayıs ayında karların erimediği Erciyes’in 3400 rakımında kayak yaparak, antrenmanlarına devam ediyor.
HADAK’ın dağ kayağı sporcuları, yarışmalar için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 10 sporcu, Mayıs ayı olmasına rağmen karların erimediği 3400 rakımda Erciyes’in eşsiz manzarasında kayak yaptı. Sporculara Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Ahmet Duran başkanlık etti. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Duran, “Geçtiğimiz sezon dağ kayağı sporcularıyla beraber tırmanış antrenmanı ve sert zeminde kayak çalışmaları yaptık. Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda Trabzon’da düzenlenen Türkiye şampiyonasına katılım sağladık.  HADAK olarak 3 yıldır dağ kayağı sporunu yapmaktayız. Milli sporcu yetiştirmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Sporcuların kayak yapacağı alana yürümesi
-Sporcuların kayak yapması

Haber-Kamera:KAYSERİ,(DHA)

==============================================

5) KARADENİZ’E ‘DOĞA TATİLİ’ İLGİSİ
 
KARADENİZ Bölgesi, koronavirüs nedeniyle evde kalanların doğa tatilinde tercihi oluyor. Bölgede yayla, dağ ve termal kaplıca tesislerinde rezervasyonlar artmaya başladı. 
Pandemi döneminde evde kalanlar, doğaya yöneliyor. Yaz döneminde doğa tatili tercih edenlerin adresi ise Karadeniz Bölgesi oluyor. Doğasıyla ziyaretçilerinin beğenisini toplayan bölgede tatil planlaması yapanlar, doğa ve kültür turları ile termal tesisleri tercih ediyor. Koronavirüs salgınında evde kalanlar, özlediği doğa tatili için Rize’de yayla, dağ ve termal kaplıca konaklama tesislerinde rezervasyonlarını yaptırıyor.
YEŞİL ÖRTÜ İLGİ ÇEKİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca örnek yayla modellerinin oluşturulacağı alanlardan biri olan Rize’nin İkizdere Vadisi, yeşil örtüsü, yaylaları, gölleri, ormanlık alanları, ahşap evleri ve doğa manzarasıyla dikkat çekiyor. Bulutların üzerindeki yaylalara gelenler, seyrine doyumsuz manzaraların keyfini çıkarıyor. İkizdere ilçesinin Ilıca köyünde yer altından 72 derece sıcaklıkla çıkan ve içerdiği 4 bin 541 mineral oranı ile dünyanın en kalitelilerinden olduğu belirtilen termal su kaynağı da birçok kişinin adresi oluyor.
‘DOĞAYA İLGİ ARTTI’
Turizm işletmesi yöneticisi Amaç Ekşi, pandemi sürecinde evlerde kaldıklarını belirterek 17 günlük son uzun kısıtlamanın ardından halkın bunaldığını söyledi. Ekşi, “Doğaya olan ilginin artığını yaz dönemindeki rezervasyonlardan görüyoruz. İnsanlarımız doğaya gelmek istiyor. İkizdere Vadisi’nde çok sayıda şelale ve yürüme parkuru mevcut. Vadiye gelenler doğa yürüyüşü yapıyor, şelaleleri ziyaret ediyor, derede alabalık tutuyorlar, termal havuzlarda vakit geçiriyorlar. Yüzde yüz doğa ile iç içe oluyorlar” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-İkizdere Vadisi’nden doğa manzaraları
-Derelerden detaylar
-Turizm işletmesi yöneticisi Amaç Ekşi ile röp.

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-DHA 

==============================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!