Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 11

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KADİRLİ’DE BAKAN DERYA YANIK SEVİNCİ
 
AK Partili hukukçu Derya Yanık’ın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine atanması, memleketi Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde sevinçle karşılandı. 
AK Parti 7’nci Olağan Büyük Kongresi’nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen hukukçu Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine getirildi. Bakan Yanık’ın göreve atanması, memleketi Kadirli ilçesindeki Harkaçtığı köyünde sevinçle karşılandı. Bakan Yanık’ın doğduğu ev ise DHA tarafından görüntülendi.
Bakan Yanık’ın amcasının kızı Zeliha Ziyanoğlu, “Köyümüzden kadın bakan çıkması nedeniyle çok gururlandık, mutlu olduk. Cumhurbaşkanımız’a teşekkür ederiz” dedi.
Bakan Yanık’ın amcasının oğlu Cengiz Yanık da, “Akraba ve köylümüz olarak gururluyuz. Kendisinin görevini başarıyla yerine getireceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız’a, Kadirli’ye bakan atadığı için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Köy halkı, Osmaniye’nin Adana’ya bağlı olduğu dönemde İçişleri, Gümrük ve Tekel, Millî Savunma Bakanlıkları yapan Ahmet Topaloğlu’nun ardından 30 yıl aradan sonra Kadirlili bir hemşehrilerinin bakan olarak atanması nedeniyle gururlu olduklarını söyledi. Bakan Derya Yanık’ın babasının vefatının ardından ailesiyle çocuk yaşta köyden ayrılarak Adana’ya yerleştikleri belirtildi.
DERYA YANIK 
Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Harkaçtığı köyünde 1972 yılında dünyaya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ilköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Bakan Yanık, 1995’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve Aralık 1996’da İstanbul Barosu’nda avukatlık stajını tamamladı. Serbest avukat olarak çalışmaya başlayan ve aynı zamanda AK Parti İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olan Derya Yanık, 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6’ncı dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı ve AK Parti Grup Sözcülüğü görevlerinde de bulunan Derya Yanık, AK Parti 7’nci Olağan Büyük Kongresi’nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişti.

Görüntü Dökümü
———————–
– Köyden genel ve detaylar
– Bakan Yanık’ın doğduğu ev
– Bakan Yanık’ın akrabalarıyla röportaj
– Bakan Yanık’ın amcasının kızı Zeliha Ziyanoğlu ile röportaj
– Bakan Yanık’ın amcasının oğlu Cengiz Yanık ile röportaj 

Haber-Kamera: Efendi ERKAYIRAN OSMANİYE, DHA

=================================================

2)VAKA SAYISINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇANAKKALE’DE YENİ TEDBİRLER ALINDI
 
ÇANAKKALE’nin, 10-16 Nisan haftasında 100 bin nüfusta 962,98’e ulaşan koronavirüs vaka sayısıyla Türkiye’de birinci sırada yer alması üzerine, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak yeni tedbirler aldı. Alınan tedbirler kapsamında salı ve cuma günü kurulan pazarlara T.C Kimlik No’sunun son rakam grubuna göre katılım sağlanabilecek ve bir kişi aynı hafta iki pazara gidemeyecek. Ayrıca cenaze töreni ve mezarlık ziyaretinde vatandaşlara HES kodu sorgulaması yapılacak, açık alanda 2 kişiden daha fazla kişi bir araya gelemeyecek.
Koronavirüs risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu olan ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir haftada 797,34’ten 962,98’e yükseldi. Çanakkale, bu artış ile 10-16 Nisan haftasındaki vaka sayısında Türkiye’de en riskli il olarak kayıtlara geçti. Çanakkale’de vaka sayıları, 8 Şubat’tan günümüze değin 26 kat artış gösterdi. Bu tablo kentte yaşayanları endişelendirirken, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak ek tedbirler aldı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, işyerlerine, verilen hizmet dışında ziyaretleri ve ikramları yasakladı. Yüz yüze eğitim yapmaya devam eden okul öncesi eğitim kurumları ve anasınıflarının uzaktan eğitime devam etmesi kararlaştırıldı.
MEZARLIKTA HES KODU UYGULAMASI
Cenaze törenlerinde, genelge ve kararla belirtilen katılım sayı sınırına uyulması ve mezarlık ziyaretlerinde sosyal mesafenin sağlanması gibi tedbirlere ek olarak, bundan böyle cenaze törenlerinde ve mezarlık ziyaretlerinde vatandaşlara, mezarlık görevlileri tarafından HES kodu sorgulaması yapılacak.
HALK PAZARINA GİRİŞLER KISITLANDI
Kentte salı ve cuma günleri kurulan halk pazarlarında daha önce alınan kararlar doğrultusunda sebze ve meyve reyonları ile giyim reyonlarının farklı günlerde kurulması ve tezgahlar arasındaki mesafenin 3 metre olması kararlaştırılmıştı. Alınan yeni tedbirler kapsamında, vatandaşların halk pazarlarına girişlerine de kısıtlama getirildi. Salı günü kurulan pazara T.C Kimlik No’su son hanesi 0,2 ve 4 olanların, Cuma günü kurulan pazara T.C Kimlik No’su son hanesi 6 ve 8 olanların giriş yapmalarına izin verilecek.
Kurul, özel sektörde imkanlar ölçüsünde esnek ve uzaktan mesai yapılması yönünde de karar aldı. Alınan tedbirlere göre, ticari yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüslerle, personel ve işçi servisi yapan araçlarda ayakta yolcu alınmayacak, oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak, sürücünün ve yolcuların HES kodu sorgulanacak.
AÇIK ALANDA 2 KİŞİDEN DAHA FAZLA KİŞİ BİR ARAYA GELEMEYECEK
Alışveriş merkezlerinin açık alanları da dahil olmak üzere açık alanlarda çekirdek aileler hariç 2 kişiden daha fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklandı. Kentte artan vaka sayılarının önüne geçebilmek için işletmelerden gel-al şeklinde alınan yiyecek ve içeceklerin açık alanlarda kalabalık oluşturularak tüketilmesi de yasaklar arasında yer aldı. Ayrıca, vatandaşların ev ziyaretleri ve evlerine konaklamalı misafir kabul etmesi de yasaklandı.
SAHİL BANTLARI, PARK VE BAHÇELER KAPATILMIŞTI
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, bir süre önce aldığı kararlarla kentteki sahil bantları ile park ve bahçelerin 17 Mayıs tarihine kadar vatandaşların kullanımına kapatılmasına karar vermişti. Bu doğrultuda park ve bahçelerin kapıları kapatıldı, kordon boyuna girişler de konulan demir bariyerlerle önlendi.  

Görüntü Dökümü
———————–
-Çanakkale Şehir Mezarlığından görüntü
-Mezarlıktan görüntü
-Çanakkale Belediyesi Pazar yerinden görüntü
-Burak Gezen’in anonsu
-İnal Mukan ile röp.
-Erdinç Altınçekiç ile röp.

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)

====================================================

3) ‘YOĞUN BAKIMIMIZDA AŞILI OLUP YATAN HASTA YOK’
 
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, aşılanmanın önemine dikkat çekerek, “Özellikle yoğun bakımımızda şu anda aşılı olup yatan hiçbir hastamız yok ve olmadı. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın hepsi aşısız veya geç kalıp bir doz aşı yaptıran vatandaşlar. Burada aşının önemini ve kıymetini görüyoruz. Aşı hakkı tanınmışken bu vatandaşların aşı yaptırmalarını biz sağlık çalışanları olarak rica ediyoruz” dedi.
Vaka sayıları tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nca ilk açıklanan risk haritasında 17,40 olarak açıklanan veriler son açıklanan haritada ise 89,01’e yükseldi. Vaka sayıları artarken, hastanelere başvuran hasta sayıları da artamaya başladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, tüm dünyada ve ülkemizde pandeminin birinci yılını bitirdikten sonra tekrar pikler gördüklerini söyledi.

‘BİZİ HEYECANLADIRAN VERİ’
Ülkemizde de hem acil başvurularının hem de servis yatışlarıyla ilgili artışlar gördüklerini belirten Başhekim İliklerden, “Bir hastane başhekimi olarak yoğun bakım ve servis yatışlarında belli oranda yatışların olduğunu söylemek zorundayım. Kapasitemizi arttırmış durumda değiliz ama acil başvuruları çok arttı. Bu anlamda riskli grup hastaların aşılanmış olması bize yatış gerektiren hasta sayısında bir azalma olduğunu gösteriyor. Bu da tüm dünyada olduğu gibi aşının etkinliğini gösteren bizleri umutlandıran sağlık çalışanlarını heyecanlandıran bir veri. Özellikle yatan hastalarda yaş sınırının düşmüş olması özellikle 60-65 yaş hastaların ek hastalıkları olan kişilerin yatış oranındaki azalma bizi çok mutlu etti. Ve aynı zamanda riskli, yönetimi zor, takibi sıkıntılı olan hasta gruplarına hastanemizde uzun süre yatışlarının olmaması da hem pandemi riskinin hastane içinde yayılmasını engellemiş oluyor hem de biz sağlık çalışanlarına daha umut veren daha az yorucu bir tedavi süreci sunuyor” dedi.

‘YOĞUN BAKIMDA AŞILI KİMSE YOK’
Özellikle aşının önemine dikkat çeken Başhekim İliklerden, “Yalnız şunu belirtmek gerekir ki özellikle yoğun bakımımızda şu anda aşılı olup hiçbir hastamız yok ve olmadı. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın hepsi aşısız veya bir doz aşı yaptıran vatandaşlar. Burada aşının önemini ve kıymetini görüyoruz. Aşı yaptırmayan bir vatandaşın hem kendisine, hem ailesine, çevresine hem de tüm sağlık çalışanlarına haksızlık yaptığını düşünüyorum. Aşı hakkı tanınmışken bu vatandaşların aşı yaptırmalarını biz sağlık çalışanları olarak rica ediyoruz.  Ama aşılamaya baktığımızda çok eğitimli insanların da aşılarını yaptırmadığını görüyoruz. Türkiye’mizin bir çok bölgesine göre bulaş riskinin vaka sayılarının en az olduğu bölgelerde yaşıyoruz. Bunun da araştırılması gerekir bence” ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi acilinden detaylar
-Hastane giriş ve çıkışlarından detaylar
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden ile röportaj
-Hastane giriş çıkışlarından detaylar
-Hastaneye gelen vatandaşlardan detaylar

HABER: Gülay KUYUCU-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)-

=================================================

4) DOKTORLAR KORONAVİRÜS PANDEMİSİNİN KİTABINI YAZDI
 
ESKİŞEHİR’de Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Karagülle ile İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Uğur Uslu, 1 yılı aşkın süredir mücadele edilen koronavirüs pandemisiyle ilgili kitap yazdı. Başhekim Karagülle sağlık çalışanları için rehber niteliğindeki kitapta, maske ve koruyucu kıyafet giyiminden, hemşirelik hizmetlerine kadar birçok konunun yer aldığını belirterek, “Pandemi sürecinde hastane hizmetlerinde neler değişti, nelere dikkat ettik, neleri daha düzgün yaptık? Neleri daha iyi yaptığımızda başarılı sonuçlar aldığımızı gördüğümüz çalışmaların aslında bir kitaba dökülmesi işlemiydi” dedi.
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Karagülle ile iç hastalıkları uzmanı Dr. Ali Uğur Uslu, 1 yılı geride kalan koronavirüsle mücadele ön safta yer aldı. Bu zamana kadar yaşadıkları tecrübeleri bir araya getiren Uzm. Dr. Karagülle ve Uzm. Dr. Uslu, ‘Covid-19 Sürecinde Sağlık Hizmeti Yönetimi Pratik Yaklaşıklar’ ismini verdikleri 175 sayfalık kitap hazırladı. Basımı tamamlanan kitap piyasaya çıkarken, Uzm. Dr. Karagülle, kitapta, maske ve koruyucu kıyafet giyiminden, hemşirelik hizmetlerine kadar birçok konunun yer aldığını söyledi.
Kitapta özellikle koronavirüs pandemisi sürecinde hastane hizmetlerinde neler değiştiğine dikkat çektiğini anlatan Uzm. Dr. Karagülle, “Bir yılı aşkın bir süredir Covid-19 pandemisi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir şekilde mücadele veriyoruz. Bu çok aşina olduğumuz bir konu değil ama bu yeni süreçle beraber yeni bir sağlık sistemi, yeni bir altyapı ile beraber yeni bir çalışma düzenine geçtik. Bizim aslında bu kitaptaki temel yaklaşımımız şuydu; pandemi sürecinde hastane hizmetlerinde neler değişti, nelere dikkat ettik, neleri daha düzgün yaptık? Neleri daha iyi yaptığımızda başarılı sonuçlar aldığımızı gördüğümüz çalışmaların aslında bir kitaba dökülmesi işlemiydi. Bu kitabın içeriği aslında, hastanın hastane kapısından içeriye girdiği andan itibaren, taburcu olana kadar geçen süreçte hastaya verilen hizmetlerin nasıl olacağı, nasıl daha kaliteli hizmet verileceğini göstermesi açısından rehber bir kitap” dedi.
HEMŞİRELİK HİZMETLERİNİ, HEMŞİRE ANLATTI
Kitapta hastane içerisindeki hemşirelik hizmetleri bir hemşire tarafından anlatıldığını kaydeden Karagülle, “Bu kitap hazırlanırken, Sağlık Bakanlığı’nın rehberi dahil tüm uluslararası kılavuzlardaki bilgileri de içerecek şekilde düzenlendi. Sadece hekimlerden ibaret değil, bu bir ekip çalışması. Örneğin, hastane içerisindeki hemşirelik hizmetleri bir hemşire hanım tarafından düzenlendi. Bu kitapta hastalığın tanısından itibaren, tedavisine kadar geçen süreçte hangi tedavilerin uygulandığı, nelerin yapıldığı, yapılan görüntüleme hizmetinde nelere dikkat edildiği, görüntüleme hizmetinde ne gibi bulguların gözlendiğine varıncaya kadar her şeyin ayrıntıları ile anlatıldığı bir kitap. Bunun dışında, tabii bu hastalıkla uğraşırken bir taraftan da sağlık personelinin korunması amacı ile kişisel korunma ekipmanlarının nasıl kullanılacağı, bunların ne sıklıkla değiştirileceği, nelere dikkat edileceği noktasında ayrıntılar içeriyor. Aslında bu, hastanede çalışan hekiminden hizmetlisine kadar her personelin elinin altında, neler yapacağının, hem kendisine hastalığı bulaştırmadan hastaya daha iyi hizmet vereceğini gösteren bir kaynak kitap konumunda. Bence sağlık profesyonelleri açısından oldukça güzel bir kitap. Sadece hastanede değil, bu tüm Türkiye’deki sağlık işi ile ya da Covid ile uğraşan tüm birimlerde rahatlıkla kullanılabilecek bir kaynak olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Uzm. Dr. Karagülle ve Uzm. Dr. Uslu tarafından hazırlanan ‘Covid-19 Sürecinde Sağlık Hizmeti Yönetimi Pratik Yaklaşıklar’ isimli kitabın ön sözünde ise şunlar yer aldı:
“Kitabımız, bu zorlu süreçte önemli sayıda Covid-19 hastasının tedavisinin ve bakımının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği bir pandemi hastanesindeki, her hizmet dalından uzmanların tecrübelerinin bulunduğu ortak üründür. Amacımız, bu bilgilerin halen devam eden pandemi ve bundan sonraki ortaya çıkabilecek pandemiler ile mücadelede sağlık çalışanlarına ışık kaynağı olması ve sağlık hizmet sunumunu kolaylaştırmasıdır. Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının fedakarlık ve destanlık örneğini yazan, büyük bir ortak emeğin ürünü olan bu kitaba katkıda bulunan tüm yazarlara saygı ve şükranlarımı sunuyorum” ifadeleri yer aldı”

Görüntü Dökümü
———————–
-Uzm. Dr. Karagülle’den detaylar
-Kitabı incelemesi
-Kitaptan detaylar
-Karagülle ile röp.
-Kitap kapağından görüntü

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

=================================================

5) ESKİŞEHİR’DE OTOMOBİLDEN TEYP ÇALAN 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI
 
ESKİŞEHİR’in Odunpazarı ilçesinde park halindeki otomobilden teyp çalan 2 kişi, güvenlik kamerasından tespit edilerek yakalandı.
Odunpazarı ilçesi Yenikent Mahallesi’nde oturan Kaan İlçin, sabah işe gitmek için otomobilinin yanına gittiğinde, teybinin çalındığını fark etti. Apartmanın güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen İlçin, 2 şüphelinin sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saat 04.30 sıralarında, 5 dakikada otomobilin kapısını açıp, teybi çaldıktan sonra kaçtığını gördü. İhbar üzerine polis ekiplerince otomobilde parmak izi araştırması yapıldı, 2 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerinden yola çıkarak Yusuf K. ile Sezer Y.’yi yakaladı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Şüphelilerin adliyeye getirilmesi
-Güvenlik kamerasına yansıyan hırsızlık anlarının görüntüleri

Haber-Kamera: Caner AKSU / ESKİŞEHİR-DHA

=================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!