Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 11

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) YUNAN ASKERLERİNİN TÜRK KARA SULARINA İTTİĞİ BOTTAKİ 23 KAÇAK GÖÇMEN KURTARILDI
 
İZMİR’in Foça ilçesi açıklarında, Yunan askerleri tarafından Türk kara sularına itilen lastik bottaki aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 23 kaçak göçmen, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.
Foça Aslanburnu mevkisi açıklarında, lastik bot üzerinde kaçak göçmenlerin olduğu bilgisi üzerine, sabah saatlerinde bölgeye Sahil Güvenlik botu ekibi sevk edildi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kaçak göçmenler, Sahil Güvenlik botuna alınarak, Foça Balıkçı Barınağı’na getirildi. Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmek için İzmir Körfezi bölgesinde bilmedikleri yerden denize açıldıkları belirlenen kaçak göçmenlerin, Yunan Deniz Kuvvetleri unsurlarınca Türk kara sularına itildikleri tespit edildi.
Yemen ve farklı Afrika ülkelerinden oldukları tespit edilen 23 kişinin, Foça Balıkçı Barınağı’nda yasal işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmir İl Göç İdaresi Başkanlığı’na gönderilmek üzere Foça Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edileceği bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Foça Balıkçı Barınağı’na getirilen kaçak göçmenlerden görüntü.
-Kaçak göçmenler arasındaki çocuklardan görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber – Kamera: Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA)

==========================================================

BAKAN SELÇUK: 23 NİSAN KUTLU OLSUN İFADESİ YERİNE ‘MUTLU OLSUN’ DEĞERLENDİRMEMİZ SÖZ KONUSU (2)
2) MARDİN’DE 61 EĞİTİM KURUMUNUN AÇILIŞINI YAPTI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Vali Mahmut Demirtaş’a yaptığı ziyaretin ardından 9 ilçede yapımı tamamlanan 61 eğitim kurumunun açılış törenine katıldı. Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki açılış töreninde konuşan Bakan Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim vizyonu çerçevesinde Türkiye’de eğitim sisteminin dünya eğitim sistemleriyle yarışması ve ileri noktaya taşınması için her türlü yolu, metodu ortaya koyup, gereğini yapmakla meşgul olduklarını söyledi. Açılış törenin yapıldığı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyan bilim ve sanat merkezinin, çocukların eğitimine önemli katkılar sağladığını aktaran Bakan Selçuk, böylesi merkezlerin yapımını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Selçuk, şöyle konuştu: 
“Mardin’in binlerce yıllık bu tarihi mirasına layık olacak şekilde, buranın hak ettiği değeri verecek şekilde eğitim yatırımlarının çok daha yukarı çıtalara taşınması vazifelerimizin başında geliyor. Şu an 9 ilçedeki 61 tesisin açılışı bir arada bulunuyoruz. Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi’nin bahçesindeyiz. Bu bahçede olmak, bu ismin altında birleşmek ve burada bilimin yolculuğuna hep beraber hazırlanıyor olmak, çocuklarımız çok daha güzel imkanlarda bulunması için fırsatlar oluşturmak çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Prof. Dr. Aziz Sancar adına bilim merkezinin kurulması için talimatı olmuştu. Bunun da hayata geçmiş olması bizi ayrıca mutlu ediyor. Bu merkezlerde özel yetenekli çocuklarımızın çok çalışma yapması için güzel ortamlar hazırlanıyor. Çocuklarımız ülkemizin bayrağını çok daha yukarılara taşıyabilmeleri için bu tür merkezlere ihtiyacımız var.” 
‘GÖÇ DALGASINDAN DOLAYI BAZI PROBLEMLER VAR’ 
Suriye’deki iç savaştan dolayı Mardin’e göçün etkisiyle eğitim alanında bazı sorunlar olduğunu anlatan Bakan Selçuk, şunları söyledi:
“Okullarımızın tamamının teknoloji imkanlarıyla buluşması, temiz, ferah ortamlar olması ve bu 61 okulumuzun açılışından da anlaşılacağı gibi önemlidir. Öğrenci sayımızdaki artışla okul sayımızdaki artışı kıyasladığımızda iyi bir yerdeyiz elbette daha çok çalışmamız lazım. Mardin’e de özel çalışmamız lazım. Buradaki nüfus hareketliliği, ihtiyaçlar noktasında bazı özel gayretlere ihtiyaç var. Mardin’de, Suriye’deki iç savaşın oluşturduğu göç dalgasından dolayı bazı problemler var, bunun farkındayız. 9 bin 813 Suriyeli öğrencimiz var, öğrenimlerine devam ediyorlar. Bu çocukların nitelikli eğitimlerini sürdürmeleri için gayret gösteriyoruz.”
’23 NİSAN COŞKUSUNU GÖNÜLDEN YAŞAMALARINI ÖNEMSİYORUZ’
Bakan Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koronavirüs tedbirleri kapsamında çeşitli etkinlikler yapacaklarını belirterek, “23 Nisan çocukların bayramı. Tabi, milli egemenlik bayramız ama çocukların neşesi, mutlulukları açısından bu yıl çok daha farklı 23 Nisan kutlamaları yapmak istiyoruz. Arkadaşlarımızla beraber neler yapabiliriz, diye düşündüğümüzde 23 Nisan’ın mutlu olması noktasında bizim işimiz oldu. Çocuklarımızın 23 Nisan coşkusunu gönülden yaşamasını çok önemsiyoruz” dedi. 

Reklam Alanı

(GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ)

Mehmet Mucahit CEYLAN-Selim KAYA/MARDİN,(DHA)- 

==========================================================

3) AB TÜRKİYE DELEGASYONU BAŞKANI BÜYÜKELÇİ MEYER-LANDRUT’DAN, ADANA’DA OKUL ZİYARETİ
 
AVRUPA Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Adana ziyaretinin 2’nci gününde Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamındaki okulu ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. 
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, sabah saatlerinde Yüreğir ilçesi Yavuzlar Mahallesi’ndeki Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu’nu ziyaret etti. PIKTES’in, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında finanse edilen okula giren Meyer-Landrut, Türkiye genelinde Suriyeli öğrenciler tarafından yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı konulu resimlerin yer aldığı serginin açılışını yaptı. Sergiyi gezen Meyer-Landrut, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediye verdi. 
Daha sonra okuldaki derslikleri ve atölyeleri gezerek incelemelerde bulunan Meyer-Landrut, okul Müdürü Aydın Kaynarpunar’dan bilgi aldı. Okulun konferans salonunda konuşan Müdür Kaynarpunar, 34 derslikli okulda, 193 yabancı uyruklu, 421 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise yapılan çalışmalar için okul yönetimi ve öğretmenlere teşekkür etti. 

Görüntü Dökümü
———————-
-AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un resim sergisinin açılışını yapması 
-Resim ve şiir yarışmasında derecele giren öğrencilere hediye vermesi 
-Okulda incelemelerde bulunması
-Derslikleri gezmesi
-Meyer-Landrut’un konferans salonunda konuşması 
-Genel görüntüler

Haber:Gülşah ÖZGEN-Kamera: ADANA,(DHA) 

==========================================================

4) SERADA ISITMA MALİYETİNİ AZALTMAK İÇİN ELEKTRİKLİ BATTANİYEYLE FİDANLARI ISITIYORLAR
 
HATAY’ın Altınözü ilçesinde zeytin fidanı yetiştiren Müyesser (41) ve Kemal (61) Binicioğlu çifti, kurdukları 50 metrekarelik serada iklimlendirme maliyetini azaltmak için elektrikli battaniye kullanarak 150 bin TL yatırım maliyetini 70 bin TL’ye düşürdü.
İlçeye bağlı Fatikli Mahallesi’nde zeytin ticareti ve bahçe işleriyle uğraşan 5 çocuk sahibi Müyesser ve Kemal Binicioğlu çifti, 4 yıl önce hobi olarak zeytin fidanı üretmeye başladı. Başarılı olduklarını düşünen aile, fidanların ticaretini yapmaya karar verdi. Bu yıl 50 metrekarelik arazilerine sera kurmaya karar veren çift, iklimlendirme sistemiyle birlikte 150 bin TL yatırım maliyetiyle karşılaştı. Bu maliyeti düşürmek için fikir üreten aile, fidanları elektrikli battaniyeyle ısıtıp denemeler yaptı. Uyguladıkları yöntemde başarılı olan aile, zeytin ve zeytinyağıyla meşhur bölge için büyük önem taşıyan halhalı ve saurani cinsi zeytin fidanlarını, 70 bin TL’ye mal ettikleri serada seri şekilde üretip, satmaya başladı.
‘FİDANLARA ISIYI, ELEKTRİKLİ BATTANİYE İLE VERİYORUZ’
Müyesser Binicioğlu, eşi Kemal ve çocukları ile beraber bu işi severek yaptıklarını, kendileri için doğal bir terapi haline geldiğini söyledi. Altınözü’nde zeytincilik ile ilgilenen kişi sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Binicioğlu, “Hatay’da zeytin fidancılığı işini binlerce kişi yapıyor. Önemli olan farkını ortaya koymak, biz de bodur halhalı zeytin türü fidanı ile bu başarıyı sağladık. Bodur halhalı fidanlarını köklendirirken belirli bir ısı yakalamamız gerekiyor. Bu ısıyı elektrikli battaniye ile sağlıyoruz. Isı sağlamamız gerekiyordu, çözüm yolu olarak denedik ve oldu. Akabinde fidanların standart bir ısı istediği fikrine vardık. Kökün gece-gündüz 20 derece sıcaklıkta kalması şart. Nemlendirmesi 75 derece olması lazım. Nem düştüğü zaman kök kurur. Battaniyenin altında ise strafor var. Sistem amatörce ama zamanla daha modern şeyler yapmayı düşünüyoruzö dedi.
‘DESTEK VERİLİRSE, İŞİ BÜYÜTMEK İSTİYORUZ’
Fidan yetiştirme işinde bu seviyeye gelmek için ailece çok emekler verdiklerini aktaran Binicioğlu, şunları söyledi: “Zeytin fidanlarımız filizlendi, güzel netice aldık. Deneyerek, yanılarak, tekrar deneyerek, pes etmeyerek bu seviyeye geldik. Yaptığımız iş çok maliyetli. İlk başta başaramadık, fidanlarımız heba oldu. Pes etmedik ve ikinci ekimimizde bu yıl güzel sonuçlar aldık. Zeytin fidanı dışında, ceviz, badem, nar gibi birçok fidan daha yetiştirebiliyoruz ama hiçbir destek almıyoruz. Destek verilirse, bu işi daha da büyütüp, çok kişiye istihdam sağlamak isteriz. Bodur halhalı dediğimiz zeytin fidanının patentini almak istiyoruz. Zor yetişen bir fidan türüdür. Kimse neredeyse yetiştiremiyor. İlk yıldan verim alacağız, bodur fidanlarımız altı ayda filiz verdi. Biz onu filizden alıyoruz, filiz dediğimiz zeytin tanesi verecek olan yer. Onu ektiğimiz için aynı yılda ürün veriyor ve bu sürekli böyle devam ediyor. Ocak, Şubat ayları herkes sobasının dibinde ısınırken biz köy köy gezip, sağlıklı, kusursuz ağaçlardan filiz alıyoruz”

Görüntü Dökümü
———————–
– Zeytin fidanı serasından detaylar
– Elektrikli battaniye ile ısıtılan fidanlardan detaylar
– Zeytin fidanı bakımından detaylar
– Çiftçi Müyesser Binicioğlu’nun konuşması

Haber-Kamera: İzzet NAZLI / HATAY,(DHA)

==========================================================

5) BİTLİS’TE KIZILAY’DAN GÜNDE 3 BİN KİŞİYE SICAK YEMEK
 
BİTLİS’te, Kızılay Şubesi gönüllüleri ile birlikte 400 aileden yaklaşık 3 bin kişiye sıcak yemek hizmeti veriliyor. Yemek dağıtımının ramazan ayı boyunca devam edeceği belirtildi. 
Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve Kızılay Şubesi’nin ortaklaşa yürüttüğü hizmet kapsamında, günlük çıkarılan yemekler, sefer taslarına bırakılarak, 8 ekip ve 40 gönüllü tarafından önceden belirlenen adreslere götürülüyor. Bitlis Kızılay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahfuz Soyugüzel, günlük sıcak yemek dağıtımı için kentteki bütün mahallelere gittiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bitlis Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Bitlis Belediyesi ve Kızılay şubemizin ortak yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde günlük 400 aileye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Gönüllülerimiz ile birlikte her gün belirlenen adreslere giderek sıcak yemeklerini bırakıyoruz. Bitlis’in coğrafyası ve dar sokakları nedeniyle araçların girmediği yerlerde bazen gönüllülerimiz yürümek zorunda kalıyor. Bu işi de severek yapıyoruz. Gönüllülerimiz gittikleri evlerde kısa sohbetler ederek, vatandaşlarımızın dertlerini de diniyor. Bazen de bizlere gelerek sorunlarını anlatıyorlar. Bizlerde elimizden geldiğince onlara yardım etmeye çalışıyoruz.”
Gönüllülerden Cansel İlgüz ise Kızılay’ın çalışmasında gönüllü çalıştığını belirtip, “Mahallelerde ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret ediyoruz. Yemeklerini bırakarak, onlarla sohbet ediyoruz. Onlardan aldığımız dertlerini, Kızılay şubemizdeki yetkililerimizle görüşüyoruz. Elimizden geldiğince de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorumö dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Aşevinin önünden görüntü
-Yemeklerin hazırlanmasından detay
-Hazırlanan yemeklerin doldurulması
-Araçlara yüklenmesinden görüntü
-Mahallelerdeki dar sokaklarda yemeklerin ailelere teslim edilmesi
-Kızılay Bitlis Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahfuz Soyugüzel ile röportaj
-Kızılay gönüllüsü Cansel İlgüz ile röportaj
-Gönüllülerin zor yollardan geçerek yemek götürmeleri

HABER: Özcan ÇİRİŞ- Ceren KURTYE/BİTLİS, (DHA)- 

==========================================================

6) BİNGÖL’DE KADIN KOOPERATİFİ ÜYELERİNDEN ‘ASKIDA YEMEK’ PROJESİ

BİNGÖL’ün ilk kadın kooperatifi üyeleri, ürettiği el sanatları ve yöresel yemeklerin yanı sıra, ramazan ayına özel askıda yemek kampanyası başlattı. Kooperatif Başkanı Merve Dilan Dağ, “Ramazan ayına özel yaptığımız günlük menülerle, ilçedeki hayırseverlerin katkılarıyla, ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
Bingöl’ün Genç ilçesinde bir araya gelen 11 kadın, Genç Üreten Eller Kadın Girişimi Kooperatifi’ni kurdu. Kentin ilk kadın kooperatifinde el sanatları, kurslar ve meslek edinmeye yönelik çeşitli etkinlikler yapan üyeler, ramazan ayı nedeniyle ihtiyaç sahipleri için ‘askıda yemek’ projesini başlattı. Kooperatif Başkanı Merve Dilan Dağ, 11 kadınla böylesi bir girişim başlattıklarını ifade ederek, faaliyetlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Hayırseverlerin desteğiyle ‘askıda yemek’ projesinde ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzattıklarını söyleyen Dağ, “Ramazan ayına özel askıda yemek projesini uygulamaya başladık. Yaptığımız günlük menülerle Genç ilçesinde bulunan hayırsever iş adamlarımız, kurum amirlerimizin vatandaşların katkılarıyla ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Mahalle muhtarlarından aldığımız bilgilerle ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Ramazan ayının bereketiyle kalplere gönüllere dokunmaya çalışıyoruz. Bizlere desteğini esirmeyen Kaymakam Arif Gül’e, Belediye Başkanı Mehmet Zeki Dirik’e ve hayırseverlere teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi.

Görüntü dökümü
————————–
Yemek alanından detaylar
Merve Dilan Dağ’ın konuşması
Genel ve Detay görüntüler
Haber-Kamera: Aziz ÖNAL/BİNGÖL,(DHA)

==========================================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!