Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 12 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Samsun’da caddelerde insan yoğunluğu arttı, ekipler devreye girdi

SAMSUN’da artan vaka sayısını kontrol altına almak için kentin en kalabalık cadde ve sokaklarda polis ekipleri tarafından vatandaşların HES kodu sorgulaması yapılıyor. Kontrol sırasında uyarılara aldırış etmeyen bazı vatandaşlar, zaman zaman sosyal mesafe kurallarını ihlal ediyor.

Koronavirüs vakalarının tekrar artış göstermeye başladığı Samsun’da yapılan denetim çalışmaları artırılırken, ek tedbirler de alınmaya başlandı. Kentin işlek cadde ve sokaklarında polis ekipleri tarafından vatandaşların HES kodu sorgulaması yapılıyor,  ‘riskli’ olarak belirlenen vatandaşlar hemen ilgili birimlere yönlendiriliyor. Ekipler tarafından kalabalık caddelerde yapılan anonslarla vatandaşlar maske ve mesafe konusunda uyarılıyor. Samsun’un en kabalık noktalarından biri olan İlkadım ilçesine bağlı Mecidiye Caddesi’ndeki kalabalığı kontrol altına almak için caddenin giriş ve çıkışlarına bariyerler çekildi, polis ekipleri vatandaşların HES kodlarını kontrol ettikten sonra caddeye girişlerine izin veriyor. Kontrol sırasında uyarılara aldırış etmeyen vatandaşlar, zaman zaman sosyal mesafe kurallarını ihlal ediyor.

‘SOSYAL MESAFE KURALLARINA UYULMUYOR’
Alperen Canpolat, “Uygulama güzel ama zaman zaman sosyal mesafe kurallarına uyulmuyor. İnsanlarda hastalık olmasa bile bu kalabalıkta bulaşır. Daha güzel önlemler alınırsa uygulama da daha iyi olurö dedi.

‘KALABALIK FAZLA’
Uygulamanın yerinde olduğunu ancak kalabalığın fazla olduğunu belirten Süleyman Tuzan, “Yolumuz buradan geçiyor, o nedenle bu caddeye girmek zorunda kaldık. HES kodumuzu sordular, bizde gösterdikö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
————————-
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anonsu
-Kalabalıktan detaylar
-HES sorgulamasından detaylar
Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL-Hakan AKGÜN/SAMSUN, (DHA) 

Reklam Alanı

=======================

Salda Gölü için UNESCO’ya dünya doğal mirası başvurusu
 
BURDUR’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nün ‘dünya doğal mirası’ sayılması için UNESCO’ya başvuru yapıldı.

Yeşilova ilçesinde ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’ne ilgi, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından daha da arttı. Bembeyaz kumsalı ve turkuaz renkli suyuyla son birkaç yıldır Türkiye’nin en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan ve geçen yıl pandemiye rağmen 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Salda Gölü’nün ‘dünya doğal mirası’ sayılması için UNESCO’ya başvuruda bulunuldu. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan başvuruda Salda’nın korunması gerektiğine vurgu yapılarak, gölün ekolojik ve bilimsel açılardan önemli olduğuna işaret edildi.

UNESCO’ya gönderilen dilekçede NASA ve bilim insanlarının Salda’ya verdiği önem, Mars’taki Jezero Krateri’ne benzerliğe de yer verilirken, göldeki tek hücreli canlı oluşumunun halen devam ettiğine vurgu yapıldı. Göldeki ekolojik zenginliğin yanı sıra 2013’te yapılan çalışma sonucu belirlenen 301 sucul ve karasal bitki türünden 2’sinin endemik olduğu, ayrıca bölgedeki 110 kuş türünden 75’inin de Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında olduğu belirtildi.

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE

Yavuzkan AKDOĞAN/YEŞİLOVA (Burdur), (DHA)

===================================

Afyon’da saldırıya uğrayan çiğ köfteciye Şanlıurfalı meslektaşlarından destek

ŞANLIURFALI çiğ köfte ustaları, Afyonkarahisar’da sipariş ettiği çiğ köftenin acılı olduğu gerekçesiyle saldırıya uğrayan meslektaşlarına destek verdi. Şanlıurfalı ustalar, çiğ köftenin acı tüketilmesi gerektiğini ifade etti, tartışmanın üzücü olduğunu belirtip hem müşteri hem de saldırıya uğrayan meslektaşlarını barışmak ve köfte yemek üzere kente davet etti.

Afyonkarahisar’da bir müşterinin sipariş ettiği çiğ köftenin acılı olduğu gerekçesiyle, iş yeri çalışanına saldırması, Şanlıurfalı çiğ köfte ustalarının tepkisine yol açtı. Çiğ köftenin ana vatanının Şanlıurfa olduğunu ifade eden ustalar, köftenin acısız olamayacağını ifade etti.

Ustalardan Faruk Akbaş, çiğ köftenin Şanlıurfa’dan çıktığını, Türkiye ve dünyaya mal olduğunu ifade etti. Harran Ovası’nda yetişen buğdaydan elde edilen ince bulgur, Karacadağ bölgesinde yetişen domatesle yapılmış salça ve kentte yetişen acı isot biber ile etin yoğrulması ile çiğ köftenin hazırlandığını anlatan Akbaş, Afyonkarahisar’da acılı olduğu gerekçesiyle yaşananlara üzüldüğünü ifade etti. Çiğ köftenin acısız olmayacağını savunan ve tartışmanın taraflarını Şanlıurfa’ya davet eden Akbaş, “Çiğ köfte bizim önemli bir kültürümüzdür. Çiğ köfte Şanlıurfa’nın tescili bir üründür. Adıyaman çiğ köftesi Şanlıurfa çiğ köftesiyle kesinlikle kıyaslanmaz. Afyonkarahisar’daki olay bizi çok üzdü. Bir nimet atılmaz. Esnafa karşı yapılan bir saygısızlıktır. Çiğ köfte acısız olarak düşünülemez. Eğer sen acı sevmiyorsan, çiğköfte yemeyeceksin. Çünkü isotsuz çiğ köfte olmaz. Yaşanan bu olayı kınıyoruz. Biz hepimizi üzen bu olayı tatlıya bağlamak için her iki arkadaşı da acılı çiğ köfte yemek üzere Şanlıurfa’ya bekliyoruzö şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————————-
– Çiğköfte için hazırlanan malzemeler
– Çiğköfte yoğuran Faruk Akbaş
– Çiğköftenin yoğurulması
– Faruk Akbaş açıklama yapması
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA)

======================

Yemek yapmak için yakılan ateş barakaya sıçradı, 10 koyun, 15 keçi ve 1 köpek telef oldu
 
ANTALYA’nın Demre ilçesinde Gülderen Gezerler’in yemek yapmak için boş alana yaktığı ateş, barakaya ve hayvanların bulunduğu tel örgüyle çevrili alana sıçradı. Yangında, baraka ve içerisindeki eşyalar yandı, 10 koyun, 15 keçi ve 1 köpek telef oldu.

Demre’de hurdacılık yapan Turgay Gezerler’in yaşamını sürdürdüğü Beymelek Mahallesi Saz mevkiinde barakanın yanında eşi Gülderen Gezerler’in yemek yapmak için boş alanda yaktığı ateş, büyüdü. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından çevreye yayılan yangın söndürüldü. İtfaiyenin iki kez aynı şekilde müdahalesine rağmen Gülderen Gezerler, saat 14.00 sıralarında yemek yapmak için üçüncü kez ateş yaktı. Bu kez yakılan ateş, rüzgarın da etkisiyle bir anda barakaya ve yanındaki etrafı telle çevrili alana sıçradı. Gülderen Gezerler, kayınvalidesi ve evde bulunan 3 çocuğunu dışarı çıkardı. Ahşap olan baraka ve ağılı bir anda alev kapladı.

Gökyüzünü kara dumanın kapladığı yangında alevler ise metrelerce yükseğe çıktı. İhbar üzerine olay yerine yeniden itfaiye ekipleri yönlendirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Demre Birimi’ne ait 2 ilk müdahale aracı, 2 itfaiye aracı, bir su tankeri ve ekipleri alevlere müdahale etti. Yangın sırasında çevrede toplanan vatandaşlar meraklı gözlerle itfaiyenin çalışmasını izlerken, bazıları ise sosyal medyadan canlı yayın yaptı. Yangın ekiplerin müdahalesiyle yaklaşık 20 dakikada söndürüldü. Yangında baraka ve içinde bulunan eşyalar yandı, tel örgü ile çevrili ağıllarda bulunan 10 koyun, 15 keçi ve evin altında bağlı bulunan köpek yanarak telef oldu. 

Turgay Gezerler’in Demre’de hurdacılık yaptığı, başkasından kiraladığı barakada eşi, annesi ve 4 çocuğu ile yaşamını sürdürdüğü öğrenildi. Turgay Gezerler’in yangın anında barakada bulunmadığı öğrenildi. Yangını Turgay Gezerler’in annesi, eşi ve çocukları yaşlı gözlerle izledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Yangından görüntü
– İtfaiyenin müdahalesi
– Yanan evden görüntüler
– Ağlayan ev sahipleri
– Ateşi yakan ev sahibinin görüntüsü
HABER- KAMERA: Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!