Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 12 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) FİRARİ FETÖ HÜKÜMLÜSÜ ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ, YALOVA’DA YAKALANDI
 
YALOVA’da, ‘FETÖ/PDY’ye üye olmak’tan hakkındaki 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan eski 3’üncü sınıf emniyet müdürü R.B., yakalandı. 

İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘FETÖ/PDY’ye üye olmak’ suçundan hakkında 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası ile yakalama kararı bulunan eski 3’üncü sınıf emniyet müdürü R.B.’nin Yalova’da olduğunu belirledi. Ekipler, 2 Nisan Cuma günü, Yalova’daki evinin etrafında dolaşırken, operasyonla yakaladı. R.B., işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-R.B.’nin adliyeye getirilişi ve çıkarılışı

Haber: Recep CAN/YALOVA,(DHA)

================================

2) TAMİR İÇİN BIRAKILAN OTOMOBİL ALEV ALEV YANDI 

Reklam Alanı

BOLU’da, oto sanayi sitesinde tamir için bulunan bir otomobil alev alev yandı. Yangında dükkan ve otomobil kullanılamaz hale geldi.

Yangın, saat 11.30 sıralarında Aşağı Soku Mahallesi’ndeki oto sanayi sitesinde bulunan Ayhan Karakaş’a ait dükkanda meydana geldi. Tamir için bırakılan otomobil yanmaya başladı. Yangını gören çalışanlar, durumu itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Yangın yaklaşık yarım saatlik çalışma sonucu söndürüldü. Dükkan ve otomobil yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Alev alev yangından amatör kamera görüntüleri
-İtfaiyenin söndürme çalışmaları
-Detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK-Ömer ÇETİNASLAN/BOLU,(DHA)

==============================

3) EDİRNE’DE ZİRAİ DON VURAN BUĞDAYDA YÜZDE 40 VERİM KAYBI BEKLENİYOR
 
EDİRNE’de, Bulgaristan’a sınır yüksek kesimlerde soğuk havadan etkilenip donan buğdaydan üretici yüzde 40 verim kaybı olacağını belirtti. Çiftçilerden Cemali Öztürk, “Buğdaylarımız yaşanan don sonrası sarardı, göçtü gitti. Bazı tarlalarda buğday kökten yeşerme ile kardeş yaptı ama o da pek etkili olmadı. Çoğu üretici tarlasını bozdu, ayçiçeği ekerse ekecek ekemezse nadasa bırakacak. Buğday hasadından yüze 30-40 verim kaybı bekliyoruz” dedi.

Edirne’de geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl beklenen yağışları zamanında alan buğdayda üretici yüksek verim beklerken, şubat ayında yaşanan zirai don belirli bölgelerde buğdayı vurdu. Özelikle Bulgaristan’a sınır yüksek kesimde bulunan köylerde, şubat ayında hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 12 dereceye kadar düşmesiyle yaşanan don, tarlada buğdayı kökünden etkileyip yeşermesini önledi, ürüne zarar verdi.

‘YÜZDE 40 VERİM KAYBI BEKLİYORUZ’
Buğday ekili tarlalarında yaşanan don nedeniyle hasatta yüzde 40 verim kaybı beklediklerini söyleyen Suakacağı köyü muhtarı Cemali Öztürk, “Buğdaylarda bu sene don yaşandı. Bazı tarlalarda biraz yeşerme oldu ama erken sararan tarlalarda verim düşük olacak. Bizim köyümüzle birlikte çevre köylerde de don çok etkili oldu. Don olayı yaşanmasaydı ektiğimiz buğday tarlalarından dönümünden 300-4000 kilo hasat almayı bekliyorduk ama şu an 150 kilo gibi buğday alacağız. Bu da ektiğimiz masrafı zor karşılar. Buğdaylarımız yaşanan don sonrası sarardı, göçtü gitti. Bazı tarlalarda buğday kökten yeşerme ile kardeş yaptı ama o da pek etkili olmadı. Çoğu üretici tarlasını bozdu, ayçiçeği ekerse ekecek ekemezse nadasa bırakacak. Buğday hasadından yüze 30-40 verim kaybı bekliyoruz” dedi.

‘REKOR VERİM BEKLİYORDUK AMA OLMADI’
Bu yıl buğdayın zamanında ve istenilen yağışı aldığı için hasatta rekor beklediklerini fakat yaşanan don ile buğdaydan zarar ettiklerini söyleyen üretici Cafer Kayar, “Bu yıl her şey çok güzeldi, yağmur yağdı, kar yağdı ve buğdaylarımız güzel yeşeriyordu ama yaşanan dondan dolayı buğdayımız erken sarardı. Bu nedenle hasatta yüzde 40 verim kaybı bekliyoruz. Köyümüz yüksek kesimde olduğu için dondan çok etkilendi ve şu anda buğday tarlaları da çok seyrek kaldı. Ektiğimiz tarlalarda dönümünden, 500 kiloya kadar buğday alıyorduk ama şu an 250 kilo almamız mucize olacak. Bu yıl hasatta rekor verim bekliyorduk ama olmadı. Tarlalarımızı bozup yerine ayçiçeği ekmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

‘BUĞDAY BİR GECEDE SARARDI, DON BİZİ VURDU’
Buğday tarlasının yaşanan don sonrası bir gecede sarardığını anlatan Behçet Kamay, “Erken ekim yaptığımız tarlalarda, zararımız var. Geç ekilenlerde yok. Hava sıcaklığının eksi 12 düşmesiyle birlikte buğdayımız hasatta olduğu gibi bir gecede sarardı. Bazı ziraatçılara sorduğumuzda ‘tarlalarınızı ellemeyin tekrar yeşerebilir’ dedi. Daha sonra ekili olan buğday tarlalarında bölüm bölüm sararma olduğunu gördük. Ben 61 yaşındayım böyle bir şey görmedim. Bu yıl ekinin donmasını ilk defa gördüm ve yaşadım. Zararımız çok, don bizi vurdu” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Sararan buğday tarlalarından
-Detay
-Muhabir Ali Can Zeray’ın anonsu
-Buğday tarlaları
-Cemali Öztürk ile röp.
-Köyden detay
-Üretici ile röp.
-Donan buğday
-Traktörle tarlasında çalışan üretici
-Sararan farklı tarla detayları

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY-Resul ORUÇOĞLU/EDİRNE, (DHA)

============================

4) SALDA GÖLÜ’NDE DOĞA KENDİNİ YENİLEDİ, ÇAMUR ÇUKURLARI KAPANMAYA BAŞLADI
 
BURDUR’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nün geçen yıl 15 Ekim’de ziyarete kapatılmasıyla gölün Beyaz Adalar sahilinde, insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları, kendiliğinden kapanmaya başladı.

Beyaz kumu ve turkuaz mavisi suyuyla son yılların en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Salda Gölü, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nce (NASA) Mars’taki Jezero Krateri’yle benzer özellikler gösterdiğinin açıklanması sonrası daha fazla ilgi gördü. Gelen ziyaretçilerin sağlığa faydası olduğu gerekçesiyle çamur banyosu yaptığı gölün Beyaz Adalar kısmında çok sayıda çamur çukuru oluştu. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, 15 Ekim 2020’de Beyaz Adalar kısmına ziyaretçi yasağı getirildi. Burdur Valiliği de Beyaz Adalar kısmında çamur banyosu yapılmasını, kil ve çamur alınmasını yasakladı.

ÇAMUR ÇUKURLARI KAPANMAYA BAŞLADI
Beyaz Adalar kısmının ziyarete kapatılmasının üzerinden geçen yaklaşık 6 aylık sürede, göl sahilindeki çamur çukurları doğanın kendi kendini yenilemesi sonucu kapanmaya başladı. Sahildeki çamur çukurlarının gözle görülür şekilde kapandığı gözlendi.

‘ALANDA KONTROLSÜZ KULLANIMLAR MEVCUTTU’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, Beyaz Adalar bölgesinde daha önce ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için konulan barakaların kaldırıldığını söyledi. Ziyaretçi kısıtlamasıyla gölde su kalitesinin yükseldiğini, sigara içme yasağı ile Türkiye’de ilk defa dumansız hava sahası uygulanan göl olan Salda Gölü’nü korumaya ilişkin çalışmaların üst düzey çevre hassasiyetiyle yürütüldüğünü kaydeden Turan, “Salda Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmeden önce araçlar göl kıyısına kadar girmekte, göl suyuyla araçlar yıkanmakta ve stromatolit oluşumlar zarar görmekteydi. Alanda kontrolsüz kullanımlar mevcuttu. Koruma çalışmaları kapsamında öncelikle planlama çalışmalarına başlanarak mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırıldı. Göl aynasına kadar girilerek doğal dokuya zarar veren araçların girişi, ahşap bariyerler yapılarak engellendi. Alanın otopark ihtiyacı, 2 kilometre uzaklıkta sit alanı dışında, bir alanda çözümlendi. Çöp konteynerleri konularak, çöp toplama araçları alındı, sıfır atık yönetimi oluşturuldu. Göl çevresindeki yerleşimlerden kaynaklanan atık suların bertarafına yönelik atık su arıtma tesisi projelendirme çalışmaları tamamlandı. Yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sonucunda Salda Gölü’nün su kalitesi iyileştirildi. Göl kıyısında sigara içilmeyen dumansız hava sahası oluşturuldu. Alanın kontrolü için 7/24 kamera sistemi kuruldu” dedi.
Alana gelen ziyaretçilerin Salda Gölü’nün muhteşem manzarasını uzaktan izleyebilecekleri seyir teraslarının projelendirildiğini aktaran Ümit Turan, “Göl etrafındaki araç yolu üzerinde doğal dokuya zarar vermeyecek şekilde bisiklet yolu tasarlandı. Alanda günübirlik ihtiyaçlara hizmet veren eski birimler yerine, daha da geride alana seyir amaçlı gelen ziyaretçilerin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde doğayla uyumlu, ahşap, doğal zeminden yüksek üniteler yerleştirildi” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Salda Gölü
– Kaldırılan barakalar (arşiv)
– Yeni yapılan ahşap üniteler
– Salda Sahilinde kapanan çukurlar
– Detay

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

=============================

5) KUZUSU OLMADAN ASLA
 
ADANA’da mağaza işletmecesi Burçin Umay (35), arkadaşının çiftliğinde sütü gelmeyen koyunun bir günlük yavrusunu sahiplendi. Umay, ‘Kahve’ ismini verdiği kuzusunu 3 ay boyunca sütle besleyerek hayatta kalmasını sağladı. Evde bir kedisi bir de köpeği bulunan Umay, iş yerine de gezmeye de Kahve’yle birlikte gidiyor. Kendisini anne gibi gören kuzusu Kahve ile evde film izleyip cips yiyen Burçin Umay, eğlenceli tüm anları da sosyal medyadaki takipçileriyle paylaşıyor.

Aralık ayında küçükbaş hayvan çiftliği bulunan yakınını ziyaret eden Burçin Umay (35), çiftlikte koyunlardan birinin doğum yaptığı kuzusunu, sütü gelmeyince besleyemediğini gördü. Kuzuyu sahiplenen Umay, yanına alıp eve getirdi. Veteriner kontrolünden geçirerek bakımlarını yaptırdığı kuzuya ‘Kahve’ adını veren Umay, evinde büyütmeye başladı. 4 aydır hiç yanından ayırmadığı kuzuya kıyafet giydirip, altına bebek bezi bağlayan Umay, sosyal aktivitelerini de yine kuzuyla yapmaya başladı. Kahve ile akşamları cips yiyerek film izleyen Umay, çektiği eğlenceli videoları da sosyal medya hesabından paylaştı. Umay’ın iş yerinde müşterilerini kucağında karşıladığı kuzusu, kısa sürede herkesin ilgi odağı oldu

‘KAHVE İLE EVDE DÜZENLİ OLARAK FİLM İZLİYORUZ’
Kuzuya aldıkları ilk günden itibaren evde baktıklarını ve 3 ay boyunca sütle beslediklerini anlatan Burçin Umay, “Beni annesi olarak görüyor. İlk geldiği günden itibaren hep benimle uyudu. Bizimle iş yerimize geliyor. Evde düzenli olarak film izliyoruz. Bana eşlik ediyor. İş yerimizin olduğu caddede artık herkes ona alıştı. Caddenin maskotu oldu. Bazı insanlar köpek sanıp, sevmeye geliyor. ‘Ay yerim’ diyorlar bizde onlara ‘yemeyin alınıyor’ diyoruz” dedi.

‘KAHVE’YE EV İNŞA EDİYORUZ’
Seyhan Baraj Gölü’ne yakın alanda ev yaptırdıklarını söyleyen Umay, “Evin bahçesine de Kahve’ye özel çok tatlı pembe ev inşa ediyoruz. Üzerine ‘Kahve’nin evi’ yazacağız. Duvarlarında Kahve’nin fotoğraflarının olduğu bir ev olacak” diye konuştu.
Mağazaya alışverişe gelen Kerem Doğukan (17), kuzuyu görünce şaşkınlığını gizleyemeyerek, “Ben kedi, köpek beklerken kuzuyla karşılaşınca çok şaşırdım ama gerçekten çok tatlı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Burçin Umay ile röp
– Kuzunun cips yemesi
– Film izlemesi
– Banyo etmesi
– Köpek ile oynaması
– Genel ve detaylar

HaberYusuf KANTARLI-Kamera:Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)

===================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!