Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 12

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TABANCAYLA OYNARKEN KENDİSİNİ VURAN MEDİNE KURTARILAMADI
 
ADANA’da, dün evlerinde başından tabancayla vurulan 8 yaşındaki Medine Güçlü, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Medine’nin babasına ait ruhsatsız tabancayla oynadığı sırada, kazara kendisini vurduğu ortaya çıktı.
Olay, dün saat 14.00 sıralarında merkez Yüreğir ilçesine bağlı Akıncılar Mahallesi’ndeki 2 katlı evin en üst katında meydana geldi. Mutfakta oturduğu sırada silah sesi duyan Refika Güçlü, salona koştu. Güçlü, kızı Medine’yi kanlar içinde hareketsiz yatarken buldu. Refika Güçlü’nün yardım istediği komşuları, Medine’yi otomobille Yüreğir Devlet Hastanesi’ne götürdü. Tedaviye alınan Medine’nin, başından tabancayla vurulduğu belirlendi. KURTARILAMADI
Ambulansla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Medine Güçlü, burada ameliyat edildi. Ancak Medine, bugün doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.
TABANCAYLA OYNARKEN KENDİSİNİ VURMUŞ
Polis ekiplerinin evde yaptığı incelemede tabanca, boş kovan ve mermi çekirdeği bulundu. Yapılan araştırmada Medine Güçlü’nün babasına ait ruhsatsız tabancayla oynarken, kazara kendisini vurduğu saptandı.

Görüntü Dökümü
————————
-Medine Güçlü’nün ambulanstan indirilmesi
-Sedyeyle hastaneye götürülmesi
-Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin görüntüsü
-Hastane önünde bekleyen yakınlarından görüntü
-Olay yerinden genel ve detay görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

=========================================================

2) OTOMOBİLİN DEVİRDİĞİ DİREĞE, KARŞI YÖNDEKİ OTOBÜS İLE OTOMOBİL ÇARPTI
 
ESKİŞEHİR’de, TIR’la çarpışan otomobil refüje çıkıp, aydınlatma direğine çarptı. Karşı şeride devrilen direğe ise bir otobüs ve otomobil çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı.
Kaza, Fevzi Çakmak Mahallesi yakınındaki Çevre Yolu’nda meydana geldi. Bursa yönüne giden Emre K. yönetimindeki 10 ACF 341 plakalı otomobil, Ayhan K. yönetimindeki 41 R 1353 plakalı TIR ile çarpışıp refüje çıkarak aydınlatma direğine çarptı. Direk karşı şeride devrildi. Bu sırada karşı yönden gelen Ahmet İrfan Ş. yönetimindeki 26 S 0846 plakalı işçi taşıyan servis otobüsü ile Emrah K. yönetimindeki 26 ADJ 294 plakalı otomobil, direğe çarptı. Kazada, otomobil sürücüsü Emre K. ile otobüs şoförü Ahmet İrfan Ş. yaralandı.
İhbar üzerine kaza yerin polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılardan Emre K. Eskişehir Şehir Hastanesi’ne, Ahmet İrfan Ş. ise Yunusemre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Kaza nedeniyle trafiğe kapanan yol, ekiplerin çalışmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

Görüntü Dökümü
————————
-Refüje çıkan otomobilin çekiciye alınması
-Otomobilden detaylar
-Direğe çarpan otobüs
-Devrilen direk
-Kaza yerinde trafik polislerinin çalışması
-Belediye ekiplerinin yolu temizlemesi

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-Caner AKSU / ESKİŞEHİR-DHA

=========================================================

3) DİYARBAKIR VE MUŞ’TAKİ EVLAT NÖBETİNDEKİ AİLELERDEN DAYANIŞMA MESAJI
 
DİYARBAKIR’da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen 226 ailenin HDP binası önündeki oturma eylemi, 597’nci günde de sürüyor. Evlat nöbeti tutan aileler, Muş’ta eylem yapan ailelerle görüntülü görüşerek terör örgütü PKK’ya tepkilerini dile getirdi.
Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Akar, 21 Ağustos 2019’da ortadan kayboldu. Akar’ın annesi Hacire Akar, 1 gün sonra HDP’nin Diyarbakır’daki binası önüne geldi. Oğlunun HDP’liler tarafından dağa kaçırıldığını söyleyen anne Akar, il binası önünde oturma eylemi başlattı. Eylemin 3’üncü gününde ortaya çıkan Mehmet Akar, mahkemece ev hapsiyle cezalandırıldı. Oğluna kavuşup, eylemine son veren Hacire Akar, çocukları kayıp annelere çağrıda bulundu. Akar’ın çocuğuna kavuşması, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler için umut oldu. Akar’ın çağrısıyla harekete geçen çocukları kayıp aileler, 3 Eylül 2019’da HDP binası önünde oturma eylemine başladı.
EVLADINA KAVUŞAN AİLE SAYISI 24 OLDU
Hacire Akar’ın oğlu Mehmet’in yanı sıra eyleme katılanlardan Hatice Ceylan’ın oğlu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kızları Mekiye, Halime Kadran’ın torunu Halil İbrahim, Necla-Metin Açan çiftinin oğlu Harun, Nizamettin-Aslıhan Eşrefoğlu çiftinin oğlu Hüseyin, Gevriye Ayhan’ın kızı Pelda, Melik Aslan’ın oğlu Volkan, Muhteber Birlik’in oğlu Veysi, Cahide Alkan’ın oğlu Mehmet Emin, Şahize Altınkaynak’ın kızı Halise Alptekin, Naime Dalmış’ın kızı Tekoşin Açar, Sait Açar’ın oğlu Haşim, Cemal Ertaş’ın oğlu Ramazan, Sever Fidan’ın oğlu Tayfur Fidan, Gülşen Çetin’in oğlu Erdal Çetin, FahrettinMeryem Akkuş çiftinin oğulları Erkan, Fattah-Perihan Kaya çiftinin oğlu Cuma, Safiye-Mehmet Emin Coşkun çiftinin oğlu İbrahim Coşkun, Mehmet-Keziban Yalçın çiftinin kızları Yasmin ve evlat nöbetinde olmayan 3 ailenin çocukları ile en son Selma Han’ın oğlu Onur’un da teslim olmasıyla evlatlarına kavuşan aile sayısı 24 oldu.
DİYARBAKIR VE MUŞ’TAKİ AİLELERDEN DAYANIŞMA MESAJI
HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde başlatılan evlat nöbeti, Türkiye’nin birçok kentine de yansıdı. Eylemin başlatıldığı Muş’ta terör örgütü PKK tarafından çocukları dağa kaçırılan Özcan ve Teker aileleri, Diyarbakır’daki ailelerle görüntü görüşme yaparak, birbirlerine dayanışma mesajı verdi. Görüşmede aileler, terör örgütü PKK’ya tepkilerini dile getirerek, eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Muş’taki ailelerle yaptıkları görüşmeyi değerlendiren 2 yıl önce kaçırılan oğlu Mustafa için eşi Rauf ile evlat nöbetini sürdüren Ayşegül Biçer, başlattıkları evlat nöbetine desteklerin her geçen gün arttığını ifade ederek, “Muş, Van, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır ve Almanya ile birlikte PKK ile HDP’yi bitireceğiz. Burada Muş’ta eylem yapan aileler pandemi nedeniyle  yanlarında olamadık. İnanıyoruz ki anne ve babalar mücadeleleri ile büyüyecektir” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
-Ailelerden detay
-Muş’taki ailelerle gerçekleşen görüntülü görüşme
-Diyarbakır Annelerinden destek mesajları
-Anne Ayşegül Biçer’in konuşması
-Atılan sloganlar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

====================================================

4) 900 YILLIK CAMİDE, ENDİŞELİ İBADET
 
BURDUR’un Çavdır ilçesinde, yaklaşık 900 yıldır minaresinden ezan okunan tarihi Dengere Camisi, ahşap ve örme taş mimarisiyle dikkati çekiyor. Cemaat, tarihi cami için restorasyon isterken, namaz kılarken üzerlerine yıkılmasından korktuklarını söyledi.
Çavdır ilçesi Bölmepınar köyünde ahşap ve örme taş tekniğiyle inşa edilen tarihi Dengere Camisi, zamana meydan okuyor. Farklı mimarisiyle dikkati çeken caminin ne zaman inşa edildiğine dair bir kitabesi bulunmadığı için yaşı bilinmese de incelemeler sonucunda 1123 yılında inşa edildiği üzerinde duruluyor. Anadolu Selçuklu camileri geleneğinde inşa edilen Dengere Camisi’nin minaresinden yaklaşık 900 yıldır ezan sesi yükseliyor. Köyün az sayıda nüfusu bu camide ibadet edip, kalan vakitlerini de geniş bahçesinde oturarak geçiriyor.

DUVARLARDAKİ DELİKLERİN SIRRI
Doğu-batı ekseninde dikdörtgen planlı tasarlanan tarihi cami, yığma taş tekniğiyle inşa edildi. Caminin tavan asma katı ahşapla inşa edilirken camiyi taşıyan ahşap direkler ise klasik Roma döneminin mermer sütunları üzerine oturtuldu. 1968 yılında caminin genelinde yapılan restorasyonla ahşap bölümlerin büyük kısmı yenilenirken, camiyi taşıyan direklere ise dokunulmadı. Horasan harcıyla dış cephesi sıvanan caminin oyma tekniğiyle süslenen ahşap giriş kapısının da caminin ilk kapısı olduğu tahmin ediliyor. Cami inşa edilirken içerideki akustiği sağlamak için duvarlara açılan deliklerin arkasına birer boş küp yerleştirilmiş. Bu şekilde çıplak sesin caminin her köşesine eşit şekilde dağılımı sağlanmış. Ayrıca caminin tek şerefeli minaresi bugüne kadar hiç restorasyon görmeden ayakta kalabildi.
‘NAMAZ KILARKEN ÜZERİMİZE YIKILACAK’
Bölmepınar Köyü Muhtarı Ayhan Kılıç (58), çocukluğunun bu cami çevresinde geçtiğini söyledi. 2-3 yıldır restorasyonla uğraştıklarını belirten Kılıç, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden söz veriliyor geleceklerine dair. Ancak ne gelen var ne giden. Restorasyon için çok uğraşıyoruz. Bütçe ayrılacağını söylüyorlar. Her tarafının restore edilmesi lazım. Atalarımız korumuş, bize bırakıp gitmiş. Biz de korumak istiyoruz. Restore edilmezse bir gün namaz kılarken başımıza yıkılacak” diye konuştu.
Cami cemaatinden Hilmi Çetin (82), vakit namazları dışında cuma namazı için camiye mutlaka geldiğini belirtti. Caminin bakımsız olduğundan dert yanan Çetin, “Çok bakımsız ama ne yapalım geliyoruz namaz kılmak için” dedi.
Camiye köy halkının baktığını belirten Durali Alp ise 1968 yılında restore edildiğini ancak yeniden elden geçirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Görüntü Dökümü
————————
– Dengere Bölmepınar Eski Camii’den dış plan detay
– Camiinin minaresi detay
– Camiinin ahşap yerleri, sütunlarından detay
– Cami içerisinde oturan vatandaş detay
– Caminin girişi detay
– Cami girişindeki doğal kaynak suyundan detay
– Caminin kırık camından detay
– Caminin uzak plan görüntüsü
– Caminin minaresi yakın ve uzak plan görüntüler (minaredeki işlemelerden detay)
– DHA Muhabiri Alparslan ÇINAR’ın cami yazısının önünde sabit plan anonsu
– Caminin taşlarından detaylar
– Camiye vatandaşların girmesi 
– Caminin şadırvanından detay
– DHA Muhabiri Alparslan ÇINAR’ın caminin sütunları önünde hareketli anonsu
– RÖP1: Durali ALP 
– RÖP2: Bölmepınar köyü muhtarı Ayhan Kılıç 
– DHA Muhabiri Alparslan ÇINAR’ın cami içerisinde akustik ile ilgili hareketli anonsu
– Cami içerisindeki deliklerden detaylar

HABER: Alparslan ÇINAR-Mesut MADAN-KAMERA:Burak YALMAN/BURDUR,(DHA)

=========================================================

5) AMBULANS ÇALIŞANLARI HASTAYA ULAŞMAK İÇİN YOLDAKİ KÜTÜK VE AĞAÇLARI TEMİZLEDİ

DENİZLİ’nin Tavas ilçesinde dağlık alanda rahatsızlanan vatandaşa müdahale etmek için ambulansla yola çıkan acil sağlık ekibi, orman yolunda ağaç kesim çalışması nedeniyle devrilen kütükler ve ağaç dalları nedeniyle zor anlar yaşadı. İnsan hayatı için saniyelerle yarışan acil sağlık çalışanları, hastaya ulaşabilmek için yoldaki kütük ve ağaç dallarını kendi elleriyle kaldırması cep telefonuyla görüntülendi.
Tavas’ın Nikfer Mahallesi’nde bulunan 112 Acil Sağlık İstasyonu çalışanları, Derinkuyu Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda bir kişinin rahatsızlandığı ihbarı üzerine ambulansla yola çıktı. Rahatsızlanan vatandaşa ulaşmak için ormanlık alandaki yoldan gitmek zorunda kalan acil sağlık ekibi, ağaç kesim çalışması sırasında yola devrilen kütükler ve ağaç dallarıyla karşılaştı. Ambulans kapalı olan yoldan geçemeyince acil sağlık çalışanları paramedik Ramazan Çalık ile İbrahim Ebci, araçtan inerek elleriyle kütükleri ve ağaç dallarını kenara sürükleyip, yolu açtı. İnsan hayatı için saniyelerle yarışan acil sağlık ekibinin bu davranışını, ambulansı kullanan ve araçtan ayrılmayan Süleyman Sarıkayış tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Ekipler kısa sürede rahatsızlanan vatandaşa ulaşarak, Tavas Devlet Hastanesi’ne kaldırılmasını sağladı.

Görüntü Dökümü
————————
(Cep telefonu görüntüsü)
-Acil sağlık çalışanlarının yoldaki kütükleri ve ağaç dallarını kaldırması

Haber: Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

=========================================================

6) KIZILAY GENEL BAŞKANI KINIK: KAN İHTİYACIMIZ ALARM VERİYOR
 
BATMAN’da, Kızılay Kan Merkezi’nin açılışına katılan Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, pandemi ve ramazan ayı nedeniyle kan bağışında ciddi düşüş olduğunu belirtti. Kınık, “Kan, sürekli ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç, pandemi etkisinde olan ülkemizde daha fazla hissediliyor. Ramazan ayının ve pandeminin etkisiyle azalan kan ihtiyaçlarımız, alarm veriliyor. Ulusal kan stoklarımızın da asgari seviyenin altında düşmemesi için vatandaşlarımıza kan vermeleri için çağrı yapıyoruz” dedi.
Batman Kızılay Kan Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ile çok sayıda kişinin katılımıyla açılışı yapılan Kızılay Kan Merkezi’nin, kan konusunda bölgedeki sağlık sistemine destek sunması hedefleniyor. Kan Merkezi’nin açılış programında konuşan Kızılay Genel Başkanı Kınık, kan bağışındaki düşüşün kan stoklarını etkilediğini söyledi. Pandemi ve ramazan ayı nedeniyle kan bağışında azalma oluştuğunu söyleyen Kınık, şöyle konuştu: 
“Kan sürekli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç pandemi etkisinde olan ülkemizde daha fazla hissediliyor. Bu çerçevede ramazan ayının ve pandeminin etkisiyle azalan kan ihtiyaçlarımız alarm veriliyor. Ulusal kan stoklarımızın da asgari seviyesinin altında düşmemesi için vatandaşlarımıza çağrı yapıyoruz. Ramazan ayı boyunca da düzenlenmiş iftar saatlerimizde uygun bir şekilde vatandaşlarımız kanını bağışlayabilirler. Kan bağışı için internet sitemiz var. Bu sitemizden ve mobil bağış uygulamalarımızdan randevu alabilir. Türkiye’nin 300 noktasında kendilerine en yakın lokasyonu seçerek kan bağışında bulunabilirler. Pandemi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları bulunuyor. Kan bağışçıları bu kısıtlamalardan muaf, almış oldukları randevuyu güvenlik güçlerine gösterdiklerinde kan bağışı merkezine ulaşabilirler. Sürekli kan alması gereken talasemi hastalarımız ve lösemili yavrularımız var. Bunları ihmal etmememiz gerekiyor. Kök hücre bağışlarına devam etmemiz gerekiyor. Kan bağışı sadece insandan insana yapılan bir bağış, dolayısıyla bir insanın şifası için diğerinin elini tutması gerekiyor.” 

Görüntü Dökümü
———————–
-Kan Merkezi’nden görüntü
-Açılış töreni ve açılışa katılanlar
-Kınık’ın açıklaması
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)

=========================================================

7) KOCAELİ’DE TAVŞANCIL EVLERİ RESTORE EDİLECEK
 
KOCAELİ’nin Dilovası ilçesindeki 66 tarihi ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi arasında yapılan protokol ile restore edilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi arasında Tarihi Tavşancıl Evleri Yaşatma Projesi için protokol imzalandı. Dilovası Tavşancıl Meydanı’nda düzenlenen törene Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen ve mahalleli katıldı. Taşdelen ve Şayir’in imzaladığı protokol kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğundaki tescilli 20 bina ile Dilovası Belediyesi sorumluluğundaki 46 tarihi yapının restorasyonu yapılacak.
Törende konuşan Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, “Tavşancıl’da Ulu Önder Atatürk’ün silah arkadaşlarından Yahya Kaptan var. Onun tarihi burada. Bir tarih yaşandı burada. Biz bundan çok etkilendik. Ekip arkadaşlarımla ilk işlerimizden biri de tarihi dokuları ön plana çıkarmak oldu” dedi.
Kocaeli’de yaklaşık bin adet tescilli kültürel varlık olduğunu söyleyen Kocaeli İl Kültür Müdürü Fatih Taşdelen, “İnşallah 20 adet bakanlığımızın sorumluluğunda, 46 adet de belediyemizin sorumluluğunda 66 adet sivil mimarlık örneğimizin projeleri hazırlanacak. Uygulama yardımları da alınarak Tavşancılımız turizme, kültüre, tarihe kazandırılmış olacak” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Restore edilecek binalardan görüntüler
– Törenden görüntüler
– Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir’in konuşması
– Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen’in konuşması

HABER-KAMERA: Dinçer AKBİR/DİLOVASI(Kocaeli),(DHA)

=========================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!