Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 12

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SURİYELİ ANNE, BEBEĞİNİ DOĞUM İÇİN BİNDİĞİ TAKSİDE DÜNYAYA GETİRDİ

Antalya’da Suriye uyruklu Fatıma (22) ve Abdullah İbrahim (27) çiftinin, doğumunu beklediği kız bebeği, doğum sancısı tutan annenin hastaneye gitmek için bindiği İbrahim Aydemir’in taksisinde dünyaya geldi. Doktorun hastane önünde göbek kordonunu kestiği kız bebeğe ailesi ‘Ayla’ ismini verdi. 
Suriye’deki iç savaştan kaçarak Antalya’ya gelen Fatıma ile Abdullah İbrahim tanışarak hayatlarını birleştirdi. 2019 yılında ilk çocuklarını kucaklarını alan çift, geçen sene de ikinci çocuklarını beklemeye başladı. 12 Mayıs Çarşamba günü ise hamile olan Fatıma İbrahim’in sancıları başlayınca çift, evlerinin önündeki sokağa inerek taksi çağırdı. Bu sırada Fatıma İbrahim, sancılara dayanamayarak kaldırıma uzandı. Olaydan habersiz olarak çağırıldığı yere 07 T 2351 plakalı taksisiyle giden İbrahim Aydemir, kaldırımda yatan kadını görünce aracından inerek yardım etti. İbrahim Aydemir, aracına aldığı çiftin ‘hastane’ demesi üzerine Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne doğru yola çıktı.
DOKTOR GÖBEK KORDONUNU TAKSİDE KESTİ
Fatıma İbrahim’in hastaneye yetişemeden Kazım Karabekir Caddesi üzerindeyken doğum yaptığını gören Aydemir, bunun üzerine hızlı bir şekilde aracını hastanenin acil kısmına çekti. Araçtan inen Abdullah İbrahim eşinin araçta doğum yaptığını söyleyerek doktorlardan yardım istedi. Taksiye gelen doktor, doğan bebeğinin göbek kordonunu kestikten sonra anneyle hastaneye götürdü. İbrahim çifti, 2 kilogram 700 gram dünyaya gelen bebeklerine ‘Ayla’ ismini verdi.
‘KADIN ARAÇTA DOĞUM YAPTI’
O anları Demirören Haber Ajansı’na (DHA) anlatan taksi şoförü İbrahim Aydemir, “Taksi çağırma ziline basıldı. Ben de zilin çaldığı yere gittiğimde yerde yatan bir kadın gördüm. Yardımcı oldum eşiyle taksiye bindirdik. Biraz gittikten sonra neyi olduğunu sordum. Sadece ‘Doğum’ dedi. Biraz daha ilerlediğimizde kadın araçta doğum yaptı. Hızlıca hastaneye yetiştirdim. Acile geldiğimizde hemen doktorlar geldi. Çocuğu alıp göbek kordonunu kestiler. Daha sonra çocukla annesini hastaneye götürdüler” dedi.
‘ÇOK DUYGULANDIM’
Yaşadığı durumun meslek hayatının en ilginç olaylarından birisi olduğunu söyleyen Aydemir, “Böyle bir olay yaşayınca çok duygulandım. Ailemle ve çevremle de bu olayı paylaştım. Onlar da çok sevindi. Çocuğun cinsiyetini bilmiyorum. Aileyle daha sonra görüşemedim. Sadece durağa yakın oturduklarını biliyorum” diye konuştu.
‘TAKSİDE DOĞUM YAPTIM’
Takside doğum yapan Fatıma İbrahim, “Takside doğum yaptım. Sonra hastaneye gittim. Çocuk Allah’a şükür iyi” dedi. Abdullah İbrahim, “Taksi çağırdım. Taksici ağabeye teşekkür ediyorum. Beraber gittik arabasında doğum yaptı. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik. Doktor hemen geldi. Makasla göbek kordonunu kestiler. İkinci çocuğumuz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Taksi şoförü İbrahim Aydemir’den detay
– İbrahim Aydemir Röp.
– Fatıma ve Abdullah İbrahim detay
– Taksici ile ailenin buluşması
– Ayla bebekten detay görüntüler
– Fatıma İbrahim Röp.
– Abdullah İbrahim Röp.
HABER-KAMERA: Semih ERSÖZLER- Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)- 

=======================================

2) İSLAHİYE’DE VATANDAŞLAR TAM KAPANMA DÖNEMİNİ YAZLIKLARDA GEÇİRDİ
 
GAZİANTEP’in İslahiye İlçesinde, vatandaşlar tam kapanma sürecini  yazlıklarda geçirdi. 
Ülke genelinde uygulanacak 17 günlük ‘tam kapanma’ sürecinde vatandaşlar ilçe merkezinde kalmak istemeyip, ilçeye 35 kilometre uzakta bulunan 1500 rakımlı Huzurlu Yaylası ile Amanos Dağlarının eteklerindeki yazlıklara akın etti. Kapanma süreci ve Ramazan Bayramını yazlıklarda geçirenler ahşap ve prefabrik evlerin bahçelerinde zaman geçirdi.
Temiz hava ve toprakla uğraşmak için yazlıklara geldiklerini ifade eder Emine Nuray Sarıçam,” Koronavcirüs döneminde çocuklarımızın toprakla uğraşması, doğa sevgisi kazanması için tam kapanma öncesinde geldiğimiz yazlık evimizde zamanımızı geçiriyoruz. Bahçe işleriyle uğraşıp, tertemiz hava, bol oksijen alıp, çocuklarımızla bayramı burada geçirdik. Sağlığımız için kendimizi izole ettik” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– İdilli Mahallesi
– Ahşap evler
– Emine Nuray Sarıçam ile rop
– Bahçe işleriyle uğraşması
– İsmail Sarıçam ile röp
– Genel ve detay görüntüler

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA

=====================================

3) ALANYA’DA POLİS DENETİMLERİNİ SÜRDÜRDÜ

Antalya’nın Alanya ilçesinde polis ekipleri, tam kapanma önlemleri kapsamında bayramın son gününde de denetimlerini aralıksız sürdürüyor.
Alanya’da polis ve jandarma ekipleri, ülke genelinde uygulanan 17 günlük kısıtlamada denetimlerine aralıksız devam ediyor. Polis ekipleri görev alanları içerisinde yer alan bölgede 14 ayrı noktada, tek tek tüm araçları kontrol ederken, yaya olarak gidenlere de izin belgesi sordu. Bayramın son günü de sıkı yapılan denetimlerde vatandaşlar koronavirüs tedbirleri kapsamında uyarılırken, sokağa çıkma izni olmayanlara da cezai işlem uygulandı. 

Görüntü Dökümü
———————–
– Denetimlerden genel ve detay görüntüler

HABER-KAMERA: Burcu MUTLU- Engin ANAK/ALANYA, (DHA)

======================================

4) İZMİT’TE KUMAR BASKININDA 24 KİŞİ YAKALANDI
 
İZMİT’te, bir kahvehane ile eve yapılan baskında kumar oynayan 24 kişiye koronavirüs tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle para cezası kesildi. Kumar oynayan ve oynanması için yer sağlayanlar hakkında adli işlem başlatıldı.
İzmit’te dün bir kahvehane ile evde kumar oynandığı yönünde ihbar alan polis ekipleri hareket geçti. Kahvehaneye yapılan baskında 14 kişinin maske ve sosyal mesafe kurallarını ihlal ederek oyun oynadıkları tespit edildi. Eve yapılan baskında ise 10 kişinin kumar oynadıkları belirlendi.
24 kişiye koronavirüs tedbirlerine uymadıkları için ceza kesildi. Ayrıca kumar oynayan ve kumar oynanması için yer ve imkan sağlayanlar hakkında adli işlem başlatıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Baskınlardan görüntüler(polis kamerası)

HABER: Selda Hatun TAN/İZMİT(Kocaeli),(DHA)

======================================

5) ŞANLIURFA’DA, GÖBEKLİTEPE DİKİLİTAŞI İÇİN BM SERGİSİ HEYECANI
 
ŞANLIURFA’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe’de bulunan, neolitik döneme ait, ‘T’ biçiminde ve 5,5 metre yüksekliğinde olan ‘P18’ numaralı dikilitaşın sert kireç taşından yapılacak kopyasının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde sergilenecek olmasının heyecanı yaşanıyor. 
Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle ‘tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen Göbeklitepe’den bir eserin kopyası, New York’taki BM Genel Merkezi’nde sergilenecek. Dünya kültür mirası Göbeklitepe’nin ‘D yapısı’ olarak adlandırılan bölümünde bulunan 5,5 metre yüksekliğindeki ‘P18’ numaralı dikilitaşın (stel) sert kireç taşından yapılacak kopyası, BM’ye resmi sanat hediyesi olarak sunulacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki varlıklar arasında yer alan ve dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olan Göbeklitepe’de ‘P18’ numaralı dikilitaşın sert kireç taşından yapılacak kopyasının BM Genel Merkezi’nde sergileneceğini açıklaması, Şanlıurfalıları heyecanlandırdı. Göbeklitepe’nin yurt dışı tanıtımı sevincini yaşadıklarını belirten Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “İnanç turizmin başkenti olan Şanlıurfa’nın adının tüm dünyada ‘Göbeklitepe’ ile anılması bizleri çok mutlu etti. Bakanlığımızın hayata geçireceği projeden dolayı çok teşekkür ediyor” dedi. 
Göbeklitepe’yi ziyaret eden yabancı turistler ise buradaki yapının bir benzerinin New York’ta sergilenecek olmasının, turizm adına güzel gelişme olduğunu belirtti. 
TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da açılışını yaptığı ve o senenin ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin odak noktası haline gelen Göbeklitepe’nin ‘P18’ steli, New York’taki BM Genel Merkezi’nde sergilenen ikinci Anadolu eseri olacak. Hititler ile Mısır arasında M.Ö. 1280’li yıllarda gerçekleşen Kadeş Savaşı sonrası imzalanan ve tarihte diplomatik metinlerin en eski örneklerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki Kadeş Barış Antlaşması metninin bakırdan yapılan büyütülmüş kopyası, 1970 yılında BM Genel Sekreteri U Thant’a sunulmuştu. Türkiye’den ikinci eser olarak Göbeklitepe’ye ait eserin kopyasının BM’de sergiye sunulması için de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkililerince 2019 yılında ön temaslarda bulunulmuştu. BM Genel Merkezi’nde kalıcı olarak sergilenecek eser, Göbeklitepe’nin evrensel kültür mirası olma özelliğini göstererek, önemli tanıtım fırsatı sunacak.

Görüntü Dökümü
———————–
– Göbeklitepe’den drone görüntüsü 
– Göbeklitepe’yi gezenler
– Turistlerle yapılan röp.
– Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’la yapılan röp.
– Genel ve detay görüntüler
Haber:Ali LEYLAK-Kamera:Ömer ŞULUL -ŞANLIURFA – DHA
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!