1) 2 KATLI AHŞAP EV ALEV ALEV YANDI
BOLU’nun Mudurnu ilçesinde, içinde kimsenin yaşamadığı 2 katlı ahşap ev alev alev yanarak, kullanılamaz hale geldi.
Yangın, dün gece saatlerinde Mudurnu ilçesine bağlı Hüsamettindere köyünde bulunan Alaaddin ve Belgin Hüseyinoğlu çiftine ait 2 katlı ahşap evde meydana geldi. İçinde kimsenin yaşamadığı ahşap evde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangını gören köylüler, durumu itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Yaklaşık 1 saatlik çalışma sonucu söndürülen yangında, ev kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Yangının amatör kamera görüntüleri
Haber: Murat KÜÇÜK/MUDURNU(Bolu),(DHA)
================================
2) ELAZIĞ’DA, KISITLAMA SONRASI HAREKETLİLİK
ELAZIĞ’ın işlek cadde ve sokakları, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının ardından kalabalıklaştı. Kent merkezindeki 4 cadde ve 1 meydana giriş için getirilen HES kodu zorunluluğu ise sürüyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında, hafta sonu kısıtlamasının uygulandığı 58 şehir arasında yer alan Elazığ’da, hafta başı cadde ve sokaklar hareketlendi. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Gazi, Vali Fahribey, Hürriyet ve Kültür caddeleri ile Ahmet Aytar Meydanı’na girişler için getirilen HES kodu uygulaması ise devam etti.
Kent sakinlerinden Ebru Aslan, hafta sonu kısıtlamasının ardından işleri nedeniyle dışarı çıktığını belirterek, “Vatandaşlardan ricam, sosyal mesafeye dikkat etmeleri. Tek temennim, bu hastalığın bir an önce bitmesi. Bu da bizim elimizde. Lütfen biraz dikkat edelim” dedi.
Gülnihal Canbay ise “HES kodu uygulamasına geçtik. İnşallah koronavirüs bir an önce biter. Herkes dikkat edip, vatandaşlık görevini yaparsa bitecek, diye temenni ediyoruz” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Cadde ve sokaklardan detay
-Hes kodu uygulamasından detay
-Vatandaşlardan detay
-Röportajlar
-Genel ve detay
Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ,(DHA)
===============================
3) İKİ ÇİFT İLE BAŞLADI, 50 MUHABBET KUŞU OLDU
ÇANAKKALE’de bir kamu kurumunda sivil savunma uzmanı olarak çalışan Selçuk Özdil’in (52), hobi olarak beslemeye başladığı muhabbet kuşlarının sayısı, geçen zaman içinde 4’ten 50’ye çıktı. Annesine ait evin bir odasında kuşlarını besleyen Özdil, hedefinin yarışmalara katılarak, derece elde etmek olduğunu söyledi.
Gençlik yıllarında güvercin besleyen sivil savunma uzmanı Selçuk Özdil, iş hayatına atılıp, aile kurduktan sonra hobi olarak muhabbet kuşu beslemeye başladı. Özdil’in iki çift aldığı muhabbet kuşunun sayısı zamanla yavrularla birlikte 50’ye ulaştı.
Selçuk Özdil, “Günümüz şartlarında insanlar apartmanlarda yaşamaya başladığından dolayı, bu kuşları beslemek biraz zor oluyor. İnsanlar da bu nedenle muhabbet kuşları, kedi, köpek gibi evcil hayvanlara yönelmeye başlıyor. Ben de kuş sevgisi içimde olduğu için muhabbet kuşuna yöneldim. İki takım kuşla başladım. Daha sonra onların yavrularını üreterek, kuşları biraz daha çoğaltmaya başladım. Bu işi seviyorum. Devlet memuruyum ama zamanımı bu kuşlarla değerlendiriyorum. Sabah mesaiye gitmeden kuşların yemlerini, mamalarını, sularını veriyorum. Akşam mesai dönüşü tekrar gelip, kontrollerini yapıyorum. Yavrular doğuyor. Onların yuva kontrollerini yapıyorum. Şu anda 20 takım kuşla devam ediyorum. Emekli olduktan sonra kuşların sayısını daha da çoğaltmayı hedefliyorum” dedi.
‘SALGINDA HERKES EVCİL HAYVAN BESLEMEYE YÖNELDİ’
Koronavirüs salgını sürecinde kısıtlamalar nedeniyle evlerinde daha fazla zaman geçirmek durumunda kalan vatandaşların evcil hayvanlar beslemeye yöneldiğine dikkat çeken Selçuk Özdil, “Pandemi döneminde bir artış oldu. Apartman hayatında yaşarken evcil hayvan olarak kedi, köpek aldığınızda bu hayvanların dışarı çıkartılıp tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Sabah, akşam dışarıya çıkartmak gerek. Ama muhabbet kuşu veya evcil kuş türünde böyle bir sorununuz yok. Sabah yemini, suyunu verdiğinizde akşama kadar idare ediyor. Hatta akıllı yemlik dediğimiz yemlikler var. Sularını tam verdiğinizde, 2-3 günlük kısa süreli tatile çıktığınızda bu kuşlar evde hayatlarını sürdürebilirler” dedi.
‘ERKEK DE DİŞİ DE KONUŞUR’
Çeşit çeşit muhabbet kuşu bulunduğunu da söyleyen Selçuk Özdil, “İnsanlar petshoplardan alırken yavru muhabbet kuşlarını tercih etmeli. Çünkü bunları insana alıştırmak daha kolay oluyor. Herkes ‘ben erkek muhabbet kuşu istiyorum’ diyor. Dişi muhabbet kuşları da erkek muhabbet kuşları da konuşuyor. İnsanların bu kuşlara verdiği sevgi, ilgi, alaka önemlidir. Bunları verdikten sonra bütün muhabbet kuşları konuşur. Bunların 2 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar satılan türleri var. Bu kuş türleri yarışmaya katılıyor. Yarışmalarda tüy, renk yapısına göre bakılıyor. Ona göre değerlendiriliyor. Şu anda benim en değerli kuşum Show muhabbet kuşu dediğimiz tür. Bu takımı Ankara’dan 2 bin liraya aldım. Ben hayvanları seviyorum. Hedefim ileride daha üst vasıflara çıkarak yarışmalara katılmak. Çünkü Türkiye genelinde muhabbet kuşlarının yarışmaları oluyor. Ben şu anda hobi olarak alt vasıflardan başladım. İleride hedefim daha üst vasıflara çıkarak, yarışmalarda derece almakö diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Muhabbet kuşlarından görüntü.
– Selçuk Özdil röp.
– Selçuk Özdil’in kuşları beslemesinden görüntü.
Haber-Kamera: Burak GEZEN-Cemhan ŞEN/ÇANAKKALE, (DHA)
===============================
4) MERSİN’DE PAPATYALAR ÇİÇEK AÇTI
MERSİN’de baharın gelişiyle papatyalar çiçek açtı. Papatyaların kapladığı arazilerde bir yandan doğa tutkunları vakit geçirirken, diğer yandan da besiciler sürülerini otlattı.
Akdeniz Bölgesi, bu yıl kış aylarında geçen yıllara göre, daha az yağış alırken, mart sonundan itibaren de havalar ısınmaya başladı. Bununla birlikte nisan yağmurları bölgede zaman zaman etkisini gösterirken doğal güzellikler de ön plana çıkmaya başladı. İlkbaharın başladığı Mersin’de yeşil arazilerin büyük bölümünde papatyalar açmaya başladı. Kentte, özellikle denize kıyısı olan Erdemli, Anamur, Bozyazı ve Silifke ilçelerindeki yeşil alanları beyaz papatyalar süsledi. Bu güzel görüntüleri fırsat bilen doğaseverler de bu bölgelerde vakit geçirip, fotoğraf çekimi yaptı. İlçelerdeki besiciler ise keçi ve koyunlarını otlatmak için yeşil alanlara gelmeye başladı. Mesire alanlarıyla yan yana olan arazileri kaplayan papatyalar, toprağı beyaza bürüdü.
BÖLGEDE PAPATYALAR ARTTI
Papatya ve yeşilliklerin insana huzur verdiğini ve çalışırken mutlu olduklarını kaydeden küçükbaş hayvan yetiştiricisi Alim Gürsoy, yaşadığı Silifke ilçesinde yılın bu dönemi papatyaların toprağı süslediğini söyledi. Bununla birlikte geçen yıldan beri etkisini gösteren pandemiyle doğanın kendini yenilemeye başladığını belirten Gürsoy, “Bu durum doğaya yaradı. Bölgede papatyaların miktarı önceki yıllara göre arttıö dedi.
Papatya açan tarlalara fotoğraf çekmek için gelen Celal Çay ise manzara eşliğinde vakit geçirmenin huzur verici olduğunu dile getirdi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Papatya açan yeşil alanlardan detaylar
– Doğaseverin papatyaların fotoğrafını çekmesi
– İş insanı Celal Çay ile röportaj
– Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Alim Gürsoy ile röportaj
– Yeşil alanlarda koyun sürüsünü otlaması
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Ali Rıza EREN/SİLİFKE (Mersin), (DHA)
=============================
5) REYHANLI’DA BESİCİLERE SAHADA ‘SÜRÜ YÖNETİCİLİĞİ’ KURSU
HATAY’ın Reyhanlı ilçesinde besicilerin daha bilinçli şekilde hayvan yetiştirmelerini sağlamak amacıyla Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü eğitmenleri tarafından 32 kişiye, ‘sürü yöneticiliği’ kursu verildi.
Reyhanlı HEM tarafından, besicilerin daha bilinçli şekilde hayvan yetiştirmelerini sağlamak amacıyla açılan sürü yöneticiliği kursuna 32 kişi katıldı. Kursa katılanlara teorik eğitimin dışında sahada da eğitim verildi. Usta öğretici Süleyman Şanverdi, kursiyerlere hayvan yetiştirilmesi, beslenmesi, bakımı ve meralara götürülüp getirilmesi konularında detaylı bilgi verdi.
Reyhanlı’da daha çok beslenen hayvanların özellikleri hakkında da ayrıntılı bilgiler veren Şanverdi, “Yöremizde tercih edilen koyunlar daha çok ‘ivesi’ ırkıdır. Keçi yetiştiriciliğinde ise Halep, Şam keçisidir. Nadiren ‘Malta keçisi’ ırkı da görülür. Bunların tercih edilme sebebi hem süt ve hem oğlak verimliliğidir. Koyun açısından ise kuzulama dönemi ile süt ve et verimliliği açısından ivesi ırkı kombine ırk olarak diğer ırklara göre daha verimlidirö dedi.
SAHADA UYGULAMA EĞİTİMİ
Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan sürü yetiştiriciliği kursunda sahada uygulama eğitimi verildiğini anlatan Şanverdi, mera alanında hayvanların konaklayacakları alanlardan, sulama sistemlerinden söz etti. Kursiyerlerin aldıkları eğitimle daha bilinçli şekilde sürü yöneticiliğini yapabilme imkanı buldukları, devletin verdiği hibe programlarından yararlanabilecekleri kaydedildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Koyun ve keçiler
-Eğitim alan besiciler
-Usta öğretici Şanverdi eğitim verirken
-Mera alanından detaylar
-Usta öğretici Şanverdi açıklaması
Haber, Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)-
=============================