Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 13 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR, DATÇA AÇIKLARINDA HEM VOLKANİK HEM FAY HAREKETLİLİĞİ VAR

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Datça’da gerçekleşen deprem fırtınasıyla ilgili, bölgede hem fay hem de volkanik hareketliliğin bulunduğunu belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün saat 00.54’te, 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ege Denizi’nde, Muğla’nın Datça ilçesinin 32 kilometre açığında ve yerin 7.12 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Datça’da hissedildi. Depremde, can ve mal kaybı olmadı. Bu depremden sonra aynı bölgede saat 13.12’ye kadar en büyüğü 4.3, en küçüğü ise 1.2 olan 21 sarsıntı daha oldu. Bu sarsıntılardan saat 08.04’te ve yerin 6.92 kilometre derinliğinde gerçekleşen 4.3 büyüklüğündeki deprem dikkati çekti.
DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem fırtınasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Şu an bölgede 20’nin üzerinde deprem oldu. Deprem yoğunluğunun yaşandığı yerin kuzeyinde küçük bir volkan var. Bunlar, aktif volkanlar düzeyinde değerlendiriliyor. Ayrıca Datça Yarımadası ile Gökova Körfezi’nin bulunduğu yerlerde de diri faylar var. Depremlerin bulunduğu bölgede Kuzey ve Güney uzanımlı normal fay niteliğindeki faylar da var” dedi.

Depremin faylardan mı yoksa volkanik hareketlilikten mi gerçekleştiğinin henüz bilinmediğini belirten Sözbilir, bu durumun yapılacak izleme sonrası tespit edileceğini kaydetti. Bölgedeki hareketliliğin Türkiye kıyılarında nereleri etkileyeceğini de belirten Sözbilir, “Bu fayların daha büyük bir deprem üretmesi durumunda özellikle Datça Yarımadası ve Gökova Körfezi gibi Bodrum kısımların etkilenebilir” dedi.

En kötü senaryoyu da değerlendiren Sözbilir, “Denizdeki faylar 6.8 ila 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. En güneydeki fay 8’e varan nerede deprem dediğimiz deprem üretme potansiyeline sahip. Şuanki depremlerde herhangi bir mal ve Can kaybına yol açacak depremde değil” dedi.
Prf. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki depremleri 1400’lü yıllarda en son püskürttüğünü de kaybetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
—————
Prof. Dr. Hasan Sözbilir röp.
Datça sokaklarından görüntü
Genel ve Detay görüntü
Haber- Kamera: Kadir ÖZEN- Mehmet ÇİL / İZMİR- MUĞLA, (DHA)

Reklam Alanı

====================

2) KENDİSİNİ BÜYÜTEN DEDESİNİ BOĞARAK ÖLDÜRDÜ, CİNAYETİ TIRNAKTAKİ DNA AYDINLATTI

KONYA’nın Sarayönü ilçesindeki evinde 2,5 ay önce ölü bulunan Ahmet Kahraman’ın (68), yapılan otopsisinde tırnaklarının altında bulunan DNA’nın torunu Mustafa Kahraman’a (30) ait olduğu ortaya çıktı. Polisin gözaltına alındığı Kahraman, suçunu itiraf etti. Bipolar bozukluğu olan Mustafa Kahraman ifadesinde, “Dedemi ittirince yere düştü. Yerde bana küfretti, ellerimle boğarak öldürdüm” dediği öğrenildi. Kahraman, mahkemece tutuklandı.

Olay, 25 Ocak’ta Sarayönü ilçesi Yukarı Mahallesi’nde meydana geldi. Ahmet Kahraman’dan haber alamayan yakınları eve geldi. Evin salonunda hareketsiz halde bulunan Kahraman’ın, gelen sağlık görevlilerince yapılan kontrolde hayatını kaybettiği belirlendi. Evde yapılan incelemenin ardından Konya Şehir Hastanesi’nde yapılan otopside Ahmet Kahraman’ın boynunda kırıklar oluştuğu tespit edildi. Başlatılan çalışmada polis ekipleri, torunu Mustafa Kahraman’ın olay günü Ahmet Kahraman’ı ziyaret ettiğini belirledi. Karaman’ı araştıran polis, annesinin küçükken soba zehirlenmesi sonucu öldüğünü, babasının ise intihar ettiğini öğrendi. Bipolar bozukluğu olduğu da ortaya çıkan Mustafa Kahraman’ın ilaç kullandığı tespit edildi. Ailesini küçük yaşta kaybeden Mustafa Kahraman’a dedesi Ahmet Kahraman ile babaannesinin baktığı belirlendi. Polis, incelemenin ardından Mustafa Kahraman’ın ifadesine başvurdu, bu sırada DNA örneği de alındı. 

TIRNAKLARDAKİ DNA ELE VERDİ
Konya Adli Tıp Kurumu’nca düzenlenen raporda, Ahmet Kahraman’ın tırnaklarının arasında boğuşma sırasında olduğu belirlenen torunu Mustafa Kahraman’a ait DNA tespit edildi. Raporun ardından salı günü Konya Cinayet Büro Amirliği ekipleri, Mustafa Kahraman’ı gözaltına alındı. 

‘KÜFREDİNCE BOĞARAK ÖLDÜRDÜM’
Konya Asayiş Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alınan Mustafa Kahraman, suçunu itiraf etti. Kahraman’in ifadesinde, “Babaannem hastanede yatıyordu. Durumunu öğrenmek için dedemin evine gittim. Dedem bana ‘neden bizi bırakıp gittin’ diyerek kızmaya başladı. Bize sahip çıkmadığını söyledim. Hataları yüzünden evden ayrıldığımı söyledim. Bu sırada bana küfür ve hakaret etmeye başladı. Ben de dedemi ittirince yere düştü. Yerde bana küfretmeye devam edince ellerimle boğarak öldürdüm” dediği öğrenildi.
İfadesinin ardından dün Sarayönü Adliyesi’ne sevk edilen Mustafa Kahraman, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü dökümü:
-Adliyeden görüntüler
-Zanlı Mustafa Kahraman’ın adliyeye götürülmesi
Haber-Kamera:Hasan DÖNMEZ- Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA, (DHA))

==========================

3) ŞIRNAK’TA ŞEHİT 136 POLİSİN ANISINA FİDAN DİKİLDİ

ŞIRNAK’ın Çizre ilçesinde, terörle mücadelede şehit olan 136 polis için fidan dikildi.

İl Emniyet Müdürlüğü’nce, Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Şırnak’ta görev yaptıkları sırada terörle mücadelede şehit olan 136 polisin anısına fidan dikildi. Cizre karayolu kontrol noktasındaki fidan dikim törenine Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı AK Parti’li Mehmet Yarka, 23’üncü Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İdris Acartürk, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte; her fidana, şehit polislerin isimleri ve fotoğraflarının yer aldığı kartlar asıldı.

Programda konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, şehitlerin hatırasının devlet ve millet için çok değerli olduğunu söyledi. Vali Pehlivan, “Bu fidanları kendileri de birer fidan olan, vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin birliği beraberliği, şanlı bayrağımızın ilelebet gönderde dalgalanması ve renginin asla solmaması için canını feda eden 136 emniyet şehidimiz hatırasına dikeceğiz. Şehitlerimizin hatırası milletimiz için devletimiz için her türlü takdirin üstünde çok kıymetli, çok değerli. Gelen nesillerimiz onların hatırasına her meslek grubunda sahip çıkıyor. Güvenlik güçlerimiz hem terörle mücadele konusunda hem güvenlik ve asayiş ile ilgili konularda gece demeden gündüz demeden koşturuyorlar, görev yapıyorlar. Ve bu görevleri yaparken zamanlarının çoğunu mesaide geçiriyorlar. Aileleri de bu bağlamda fedakarlık yapıyor. Ben bu vesile ile emniyet mensuplarımızı şükranla selamlıyorum. Aynı şekilde ailelerine de şükranlarımı ifade ediyorum. İşte geleceğimizin umudu çocuklarımızla beraberiz. Hepsi pırıl pırıl umut saçıyor. Bize, milletimize, devletimize güç veriyor. Onların en iyi şekilde, huzurlu, güvenli ortamlarda yetişmesi için gerek emniyet, jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri’miz ve bütün kurum ve kuruluşlarımızla gerek Şırnak ilimizde gerekse yurdumuzun her köşesinde arkadaşlarımızla birlikte bu mesai devam ediyor” dedi.

Görüntü Dökümü
———
Vali’nin gelişi
Fidanların dikimi
Fidan sahasından görüntü
Vali Pehlivan’ın konuşması
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, (DHA)

========================

4) BAŞKAN SÖĞÜT: KÖRFEZ BELEDİYESİ BORCUNU ÖDEDİ
 
KOCAELİ Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt göreve geldikleri günden bu yana 450 milyon liralık vergi ve sigorta borcunun büyük ölçüde kapatıldığını belirterek, “Devletimizin ayağımıza getirdiği imkanlar doğrultusunda borcumuzu ödedik. Bu Körfez ilçesinin geleceği açısından çok önemliydi” dedi.

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, başkanlık görevine geldiği ilk iki yılını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. İki yılda ekonomiden, sanata, sanattan eğitime kadar birçok alanda faaliyetler yürüttüklerini belirten Söğüt, seçim dönemlerinde verdikleri vaatleri bir bir yerine getirdiklerini ifade etti. Körfez Belediyesi’nin yaklaşık 450 milyon liralık vergi ve sigorta borcunu da büyük oranda kapattıklarını belirten Söğüt, “Bunu Körfez için bir fırsat olarak değerlendirdik. Kararlılık ve cesaretle özellikle Körfez ilçesinin geleceğini sıkıntıya sokacak borçlarla ilgili önemli bir adım attık. Bu bizim için çok önemliydi. Geldiğimiz gün itibariyle ortaya koyduğumuz borçlarla ilgili hep ödeme altyapılarını hazırladık. Bu borçlardan Körfez’i nasıl kurtarabiliriz, diye düşündük. Çünkü bu borçlar yarın ayağımıza dolanacak bir boyuttaydı. Bu borçlar 80’li yıllardan gelen borçlardı. Bu borçlar devletimize olan vergi ve sigorta borçlarıydı. Haliyle geçmişteki belediye başkanlarımız, bizler neticede daha fazla hizmetle vatandaşlarımızı buluşturabilmek adına bu borçların ödenmesini hep öteledik. Nereye kadar öteleyecektik, faiz yükü çok ciddi boyutlara ulaşmıştı. Devletimiz de o kadar güzel imkanı ayağımıza getirdi ki, eğer bunu kaçırsaydık hakikaten ilçemizin geleceği açısından büyük kötülük yapmış olurduk” dedi.

‘KÖRFEZ’İN GELECEĞİ AÇISINDA ÇOK ÖNEMLİYDİ’
Ödenen borçların ilçe belediyesi adına çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Söğüt, “Devletimiz bir gün borcunu almak için kararlılıkla bir adım atacaktı, yeni yasalar ve düzenlemeler ile bu borçların üzerine gidileceğini biliyorduk. Biz de bunu fırsat bildik ve 450 milyon liranın ana parasını ödediğimiz zaman faizimiz siliniyordu. Baktığımız zaman ana para toplamda 200 milyon lira civarındaydı. Bu 200 milyon lirayı ödediğimiz takdirde devletimiz tarafından faizin silineceğini öğrendik. Bu imkan kaçırılabilir miydi? Bu borçları ödedik yaklaşık 15 milyon civarında borcumuz kaldı, onu da yapılandırdık, inşallah onu da ödeyeceğiz. Bu Körfez’in geleceği açısından çok önemliydi, çok değerliydi” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
-Basın toplantısından görüntüler
-Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’ün konuşması
-Detaylar
Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU/KÖRFEZ(Kocaeli),(DHA)

===========================

5) KAVŞAKTA OTOMOBİLE ÇARPMAMAK İÇİN MANEVRA YAPINCA TAKLA ATTI

KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde kavşakta otomobile çarpmamak için ani manevra yapan araç refüje çıkarak takla attı. Aracın takla atma anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Kaza dün saat 22.30 sıralarında Körfez Hacıosman Mahallesi Hızır Reis Caddesi üzerinde meydana geldi. Enes B. idaresindeki 41 SS 734 plakalı otomobil kavşakta bir otomobile çarpmamak için ani manevra yaptı. Orta refüje çarpan otomobil takla attı. Kazada sürücü Enes B. yaralanmazken, otomobil hasar gördü. 

KAZA ANI GÜVENLİK KAMERASINDA
Otomobilin refüje çarparak takla atma anı bölgedeki bir akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde aracın kavşaktaki otomobile çarpmamak için manevra yapması ve refüje çarptıktan sonra takla attığı anlar yer alıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Güvenlik kamerası görüntüsü
– Kaza yapan aracın fotoğrafları

HABER: Nabi YAZICI/KÖRFEZ(Kocaeli),(DHA)

============================

6) BİLİNÇSİZ SÜRÜCÜLER, GELİŞİ GÜZEL PARK EDEN ARAÇLAR İTFAİYEYİ ENGELLİYOR / EK GÖRÜNTÜ

MERSİN’de gelen ihbarlarla yola çıkan itfaiye ekipleri trafikte yol vermeyen, ara sokaklara gelişi güzel park eden araçlar nedeniyle büyük zorluk çekiyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Amiri Engin Özer, “İtfaiye, polis ya da ambulanslar siren çalıyorsa mutlaka acil bir duruma gidiyordur. Bu sizin aileniz, yakınlarınız da olabilir” diye uyardı.
Zamanla yarışan itfaiye erleri için her saniye çok kıymetli. Olay yerine en hızlı şekilde ulaşmaya çalışan itfaiye erleri, olay yerine ulaşana kadar pek çok zorlukla mücadele ediyor. En önemli sorunları ise, dar sokaklara bilinçsizce araçlarını park eden sürücüler. Mersin kent merkezinde itfaiye ekipleri trafikte yol vermeyen, ara sokaklara gelişi güzel park eden araçlar nedeniyle büyük zorluk çekiyor. Özellikle ara sokaklara park edilen araçlar, itfaiyenin geçişini engellerken araçların zamanında çekilmemesi vakalara ulaşılmasını geciktiriyor. Vatandaşları itfaiyeye karşı bilinçli olmaya çağıran Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Amiri Engin Özer, “İtfaiye, polis ya da ambulanslar siren çalıyorsa mutlaka acil bir duruma gidiyordur. Bu sizin aileniz, yakınlarınız da olabilir” sözleriyle uyardı.
‘CAN KURTARMAYA GİDİYORUZ BİZE ENGEL OLMAYIN’
İtfaiye ekiplerinin 30 saniye ile 1 dakika arasında çıkış yaparak vakaya gittiğini belirten Özer, şunları söyledi:
“Öncelikle ışıklarda bekleyen araçlar acil durumumuzdan dolayı açtığımız sirenleri duydukları halde yol vermiyorlar ya da belli bir süre bekledikten sonra yol veriyorlar. Bu bize zaman kaybettiriyor. Onun üzerine gittiğimiz bölgelerdeki dar sokaklara yapılan yanlış, düzensiz parklar nedeniyle girmekte sıkıntı yaşıyoruz. Yeri geliyor uzun mesafelere hortum çekerek müdahale etmek zorunda kalıyoruz. Bunlar da yangına müdahalede zaman kaybına neden oluyor. Geçtiğimiz yıl vaka giderken siren çaldığımız için önümüzde duran araçtaki sürücü camı açarak bize ağza alınmayacak küfür etti. Bunu duyduğumuzda şok olduk. Sonuçta biz can kurtarmaya gidiyoruz. Fermuar sistemi dediğimiz bir yöntem var. İtfaiye araçları geldiğinde dikiz aynamızdan görünce sağ taraftaki araçlar sağa, sol taraftaki araçlar sola yanaşarak bize ortadan yol vermeleri lazım. Dar alanlara park ederken acil durumları gözetmeliyiz.  Vatandaşlarımızın bir itfaiye aracının büyüklüğünü düşünerek ona göre park etmeleri gerekiyor.  Biz o sokağa rahatça girebilmeliyiz.”
KENT İÇİ VAKALARA 5 DAKİKADA ULAŞIM
İtfaiye Daire Başkanlığı Araç Amiri Alperen Tabak da özellikle itfaiye araçlarının dönüş yapması için gerekli alanının bırakılmamasından şikayet etti. Tabak, “Şoför arkadaşlarımız çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda 197 şoför, 90 itfaiye aracı ve 14 kurtarma aracımız mevcut. Yangın yerine Avrupa standartlarına göre 8 dakika, kırsal alanda da 30 dakikada gitmek zorundayız. Biz kent içindeki vakalara 4.5-5 dakikada gidiyoruz. Vakaya giderken yaşadığımız en büyük sıkıntı dar alanların köşelerine araç koymaları, kırmızı ışıkta yol vermemeleri bizi sıkıntıya sokuyor” diye konuştu.
‘VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLSUN’
6 yıllık itfaiye şoförü Harun Keleş ise “Araçlar kaldırıma yanaştırmadan park ediyorlar. Bu bizim geçişimizi engelliyor. İnsanlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bu da yangınlara müdahalemizi engelliyor” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-İtfaiye aracının ara sokaktan geçme çabası

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN-Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!