Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ -13

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

POLİSTEN KAÇAN SÜRÜCÜ: POLİSLER DE ÇOK HIZLILARMIŞ HELAL OLSUN

AKSARAY’da polis kontrol noktasında ‘dur’ ihtarına uymayan sürücü 2 kilometre kovalamaca sonrasında yakalandı. Ehliyetsiz olduğu belirlenen Deniz U.’ya toplam 8 bin 860 lira para cezası uygulandı. Sürücü Deniz U. (30), ”Dur ihtarına uymadım, kırmızı ışıkta geçtim ve sokak kısıtlamasında dışarı çıktım pişmanım. Polisler de çok hızlılarmış helal olsun” dedi.

Ereğli Kapı Mahallesi’nde sokağa çıkma kısıtlaması denetimi yapan polis ekipleri, kontrol noktasına yaklaşan 39 LH 661 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayıp kaçan otomobil sürücüsü, 2 kilometrelik kovalamaca sonrasında başka bir kontrol noktasında durduruldu. Sokağa çıkma kısıtlamasından muafiyet izni ve ehliyeti olmayan sürücü Deniz U.’ya dur ihtarına uymamak, kırmızı ışıkta geçmek, ehliyetsiz araç kullanmak ve sokağa çıkma kısıtlamasını ihlalden toplam 8 bin 860 lira para cezası uygulandı. Sürücü Deniz U. kendisini görüntüleyen basın mensuplarına “Dur ihtarına uymadım, kırmızı ışıkta geçtim ve sokak kısıtlamasında dışarı çıktım, pişmanım. Polisler de çok hızlılarmış halel olsun” dedi.

(Görüntü Dökümü
—————–

– Polis ekiplerinin ceza yazması

Reklam Alanı

– Sürücüsü Deniz U’un kuralara uymadığı söylemesi

-Polislere pişman olduğunu söylemesi  

– Pişmanım polislerde çok hızlılarmış halel olsun demesi

-Genel detaylar

( Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))
=============================================

EVİNİN YATAK ODASINDA ÇIKAN YANGINI GÖZYAŞLARIYLA İZLEDİ

KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde 2’nci kattaki bir evin yatak odasında çıkan yangın itfaiye tarafından kısa sürede söndürüldü. Aydın Yücel itfaiye ekiplerinin çalışmalarını gözyaşları içerisinde izledi. 

Olay öğle saatlerinde Körfez Atalar Mahallesi Doğan Caddesi üzerinde meydana geldi. Binanın 2’nci katındaki dairenin yatak odasında bilinmeyen bir nedenle başlayan yangın, kısa sürede odanın tamamını sardı. Evde bulunan Aydın Yücel dumanları görerek sokağa çıkarken, çevredekilerin ihbarı üzerine polis, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri geldi. İtfaiye ekipleri alevlere müdahale ederken, ev sahibi Aydın Yücel çalışmaları gözyaşları ile takip etti. Yangın, itfaiyenin yaklaşık 1 saatlik çalışması ile kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın nedeniyle yatak odasında hasar oluştu. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
– Olay yerinden görüntüler 
– İtfaiyenin çalışmaları 
– Ev sahibi Aydın Yücel’in göz yaşları içerisinde çalışmaları takip etmesi 
– Detay 

HABER-KAMERA: Nabi YAZICI/KÖRFEZ(Kocaeli),(DHA) 

=========

SOSYAL MESAFEYİ HİÇE SAYIP, KAZAYI CEP TELEFONLARIYLA GÖRÜNTÜLEDİLER

AKSARAY’da hafriyat kamyonunun TIR’a arkadan çarpması sonucu meydana gelen kazada sürücü Recep İnce (50), yaralandı. Kazada kamyonda sıkışan sürücüyü ekipler kurtarmaya çalışırken, olay yerinde toplanan kalabalık ise sosyal mesafeyi unutup, cep telefonu kameralarıyla kurtarma çalışmasını görüntülemeye çalıştı.

Kaza, saat 12.00 sıralarında Aksaray- Konya Karayolunun 10’uncu kilometresinde Yapılcan Köyü çıkışanda meydana geldi. Recep İnce (50), yönetimindeki 68 AAC 317 plakalı hafriyat kamyonu, önünde seyreden Murat Er (42), idaresindeki 68 BH 400 plakalı TIR’a arkadan çarptı. Kazada kamyon sürücüsü İnce yaralandı. Araç içinde sıkışan İnce, itfaiye ve AFAD ekiplerinin yaklaşık 20 dakika süren çalışması sonucu sıkıştığı yerden kurtarıldı. Yaralı sürücü ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde toplanan kalabalık ise sosyal mesafe kurallarını unutup, cep telefonu kameralarıyla kurtarma çalışmalarını görüntülemeye çalıştı.

Kazada yaralanan kamyon sürücüsü Recep İnce’nin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü
——————————————-
– İtfaiye ile AFAD ekiplerin kurtarma  çalışması
– Meraklı kalabalığın cep telefonu ile görüntü alması
-Vatandaşların çekim yaparken sosyal mesafeyi unutması
-Ekiplerin yaralı sürücü Recep İnce’yi kurtarması
-Sedye ile ambulansa alınışı
-Kaza yapan tır ve kamyondan genel görüntü
-Olayı gören Yapılcan köyü bekçisi Zeki Deniz röp 

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))
=============================================

KENDİSİNE KÜFRETTİĞİNİ ÖNE SÜRDÜĞÜ ARKADAŞINI BACAĞINDAN VURDU

KONYA’da Ahmet Y. (23), kendisine küfrettiğini iddia ettiği arkadaşı Ömer Ali K’yi (25) tabancayla bacağından vurdu.

Olay, dün saat 23.00 sıralarında merkez Meram ilçesi Hadimi Mahallesi Küreçayı Sokak’ta meydana geldi. Kısıtlamaya rağmen sokakta buluşan Ömer Ali K. ile arkadaşı Ahmet Y. arasında bir süre sonra tartışma çıktı. Tartışma, kısa sürede kavgaya dönüştü. Ahmet Y., yanında bulunan tabanca ile Ömer Ali K’ye ateş etti. Bacağına isabet eden kurşunla yaralanan Ömer Ali K., çevredekilerin çağırdığı ambulansla Konya Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Evinde gözaltına alınarak Lalebahçe Polis Merkezi’ne götürülen Ahmet Y.’nin ilk ifadesinde Ömer Ali K.’yi kendisine küfrettiği için vurduğunu söylediği belirtildi.

(Görüntü dökümü:
——————————–
-Olay yerinden görüntüler
-Zanlı Ahmet Y.’nin yakalanması
-Sağlık kontrolünden geçirilmesi 
-Detay
(KJ:Haber-Kamera;Yasin URAL/KONYA, (DHA))

===============

PAZAR YERLERİNDE YOĞUNLUK YAŞANDI, GİRİŞLERDE KUYRUKLAR OLUŞTU

Bursa’nın İnegöl ilçesinde tam kapanma gününde açılan sebze ve meyve pazarlarında yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar Zabıta ekiplerince içeriye sınırlı sayıda alınınca, pazarların girişlerinde uzun kuyruklar oluştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre; koronavirüs tedbirleri kapsamında ‘tam kapanma’ uygulamasında, tarımsal ürünlerin 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde saat 10.00 ile 17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olunması kararı alındı. Mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin zayi olabileceği yönünde bulunulan tespitler sonucu alınan bu karar sonrası, vatandaşlar da soluğu pazar yerlerinde aldı.

İnegöl ilçesinde kurulan 8 ayrı pazar yerinde yoğunluk yaşanırken, Zabıta ekipleri pazar içlerindeki yoğunluğu azaltmak için vatandaşları, peyder pey içeriye aldı. Yaşanan yoğunluk nedeniyle pazar yeri girişlerinde uzun kuyruklar oluştu. Pazarlardaki ürünler ise saatler içerisinde tükendi. İnegöl İlçe Kaymakamı Eren Arslan ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da, pazar yerlerinde incelemelerde bulundu.

Görüntü dökümü;
-Pazar yerlerinden detaylar
-Girişteki yoğunluk
-Dron görüntüleri

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

======================

KÜTAHYA’DA, KURULAN SEMT PAZARLARI İÇİN 9 CADDE TRAFİĞE KAPATILDI

KÜTAHYA’da, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle bugün kurulan semt pazarlarında tedbirlerin tam olarak uygulanabilmesi amacıyla pazarlara yakın bölgedeki 9 cadde ve bağlantılı sokaklar trafiğe kapatıldı
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile bugün kent merkezinde toplam 10 semt pazarı açıldı. Kurulan pazar yerlerinde tezgahlar arasındaki mesafenin en az 3 metre olmasına dikkat edildiği görüldü.
İl Hıfzıssıhha Kurulu da, pazarlarda koronavirüs tedbirlerinin tam olarak uygulanabilmesi amacıyla bir dizi ek kararlar aldı. Buna göre vatandaşların yoğunluk oluşturabileceği Fuatpaşa Caddesi, Fevzi Çakmak Caddesi’nin Fatih Işıklı kavşak ile pazar yeri arasında kalan kesimi, Çinigar Caddesi, Gaybiefendi Caddesi’nin Cuma Pazarı kavşağı ile Haber Sokak arası, Fatin Rüştü Zorlu Caddesi, Akif Dede Caddesi, Radar Caddesi’nin pazar yeri girişi ile Reha Caddesi arası, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Akşemsettin Caddesi ile bağlantılı ara sokakları araç trafiğine kapatılmasına karar verildi. Karar üzerine polis ekipleri cadde ve sokak girişlerini demir bariyerlerle kapattı.
Görüntü dökümü:
-Kapatılan caddelerden görüntü
-Pazarlardan detaylar
-Vatandaşlardan detaylar
-Genel görüntüler
Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA-DHA

==========

VAN’DA SALGININ SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİSİ ARAŞTIRILDI

VAN Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları tarafından, salgın döneminde ön safta yer alan sağlık çalışanları arasında yapılan psikolojik araştırmada, özellikle kadın, hemşire, evliler ile kesin tanı almış alanlarda çalışanlarda daha yüksek hem de şiddetli posttravmatik stres bozukluğu semptomlarının görüldüğü ortaya çıktı. Çalışmayı yürüten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Bulut, İran’a komşuluğumuzdan dolayı, İran’da da pandeminin ağır geçmesi nedeniyle, aslında pandemiyle psikolojik olarak ilk mücadele edenlerin Van’daki sağlık çalışanları olduğunu söyledi. 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaparken Ankara’ya tayin olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Bulut, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrah Uzmanı Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Sefa Sayar, Rize Recep Tayyip Erdoğan Araştırma Hastanesi Psikiyatrı Uzmanı Buket Koparal ve Üroloji Uzmanı Dr. Ender Cem Bulut, salgının sağlık çalışanları üzerindeki psikolojik etkisini değerlendirmek için çalışma yaptı.

‘PSİKOLOJİK ETKİLERİNİ GÖRMEK İSTEDİK’

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli 348 sağlık çalışanının bu süreçteki psikolojik etkilerini görmek için 22 soruluk anket hazırlandı. Ankette katılımcıların yaş, cinsiyet gibi demografik verileri ile çalıştıkları bölümlerle ilgili meslek, medeni durum gibi bilgileri yer aldı. Yapılan araştırmayla Van’daki sağlık çalışanlarının Covid-19 ve ilgili faktörlerden psikolojik olarak ne ölçüde etkilendiği amaçlandı. Çalışmada sağlıkçıların bu süreçten daha fazla etkilendikleri ve genelinde ise posttravmatik stres bozukluğu semptomları beraberinde birçok sorunun yaşandığı ortaya çıktı. 

‘EN ÇOK HEMŞİRE, KADIN VE EVLİLER ETKİLENDİ’

Araştırmada, kadın, hemşire, evliler ile kesin tanı almış alanlarda çalışanlarda bu oran hem yüksek çıktı, hem de şiddetli posttravmatik stres bozukluğu semptomları görüldü. Şu an Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Bulut, salgından en çok etkilenen sağlık çalışanlarında kontrol grubuna göre posttravmatik stres bozukluğu semptomlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Bu durumun da gün içinde hemşirelerin hastalarla daha sık temas etmesi gösterilirken, belirtiler arasında uykusuzluğun hemşirelerde daha yaygın görüldüğü belirtildi. Yapılan çalışma, ‘The international journal of clinical practice’ dergisinde yayınlandı.

Çalışmayı yürüten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Bulut, İran’ın salgınla yoğun olarak mücadele etmesi nedeniyle Türkiye’de ilk olası vakaların Van’da görüldüğünü söyledi. Dr. Bulut şöyle konuştu:

“İran sınır kapısında sahra hastaneleri kuruldu. Aslında pandemiyle psikolojik olarak ilk mücadele eden Van’daki sağlık çalışanları oldu. Bu belirsizlik ve psikolojik yük altında çalışan sağlıkçıların varlığını görmek bizi bu çalışmayı ortaya koymak istedik. Çalışmanın sonunda da posttravmatik stres bozukluğu gördük. Bu da travmatik olaylara maruz kaldıktan sonra insanlarda görülen psikiyatrik bir bozukluktur. Bunu yaşayan insanlar yaşadığı travmaların hatıralarını tekrar tekrar yaşarlar. Kaçınma davranışı gösterirler ve umutsuzluk duygularını yoğun olarak yaşarlar. Bizim çalışmamızda da posttravmatik stres bozukluğu kontrol grubuna göre sağlık çalışanlarına göre daha fazlaydı. Sağlık çalışanlarını arasında da kadınlarda, hemşirelerde, evlilerde ve kesin tanı almış alanlarda çalışanlarda hem daha yüksek oranda hem de daha şiddetli görüldü. Bizim çalışmamız sağlık çalışanlarının önemli ölçüde etkilendiklerini ortaya koydu. Salgınla etkili mücadele için hizmet içi eğitimler psikolojik destek veren birimlerin kurulması ile etkiler asgari düzeye indirilebilir.”

‘ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KADIN VE EVLİ OLMAK’

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ise hastanenin 5 bin çalışanı olduğunu belirterek, “Bölgenin de büyük oranda salgın yükünü kaldıran bir hastanedir. Dr. Dilek Bulut’un öncülük ettiği bir çalışma grubu olarak salgının sağlık çalışanlarında ürettiği psikolojik sorunlarını irdelemeyi düşündük. Amacımız bu süreçte sağlık çalışanları ne kadar etkileniyor, en çok etkilenen grup hangisi ve daha da önemlisi kaygıyı uyku bozukluğunu belirleyebilmekti. Çünkü bunu belirlersek buna göre önlemler alabiliriz diye düşündük. Özellikle hemşire grubumuzda hem kaygı hem stres doktorlara göre fazla. Ayrıca kesin tanı almış Covit alanında çalışanların kaygı, endişe ve stres bozukluğu, uykusuzluk diğer alanlarda çalışanlara göre daha fazla olduğunu gördük. Etkileyen en önemli faktör ise kadın ve evli olmaktır. Muhtemelen çocuk kaygısından dolayıdır” diye konuştu. 

‘HEP KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE OLDUK’

Covit servisinde çalışan hemşire Yasemin Özgür ise bu süreçte yaşadıklarını anlattı. 14 yıldır bu meslekte çalıştığını ve eşinin de pandemi servisinde çalıştığını belirten Örgür, “Şu anda plastik cerrahi servisindeyiz ama şimdi Covid-19 pandemi servisi olarak hizmet vermektedir. İlk defa bir salgınla bu kadar ciddi mücadele ediyoruz. Tabi en ön safta bizler mücadele ediyoruz. İlk hepimizde korku, panik, endişe çok oluştu. Çünkü daha önce karşılaştığımız bir süreç değildi. Çocuklarımız vardı ve bu salgın bizi ne derece etkileyecekti bunu bilemiyorduk. Ve hepimizde korku ve endişe vardı. Bundan dolayı sürekli psikologla görüşme ve irtibat halinde olma durumu oldu. Çünkü acaba buradan kaptığımız hastalığı ailemize, hasta yakınlarına götürür müyüz diye bilemiyorduk ve endişeliydik” dedi. 

‘ÇOCUĞUMUZ VARDI ANNEYDİK’

Bu süreçte kendilerini en çok etkileyenin çocukları olduğunu belirten Özgür, “Bu süreçte biliyorsunuz birçok yer kapandı. Bakıcılar sağlık çalışanı olduğumuz için çocuk bakmayı reddettiler. Gelebilecek anne ve babamız yoktu, çünkü yaşlı oldukları için onlar da korkuyorlardı. Eşimde sağlıkçı olduğu için diğerlerine nazaran daha fazla etkilendiğimi düşünüyorum. Çünkü eşim de pandemi servisinde çalışıyordu. Çocuğu nereye bırakacağımızı bilemiyorduk. Yıllık izin ve idari izinlerle zaman zaman bu durumu idare etmeye çalıştık. Hastane yönetiminden destek çok gördük. Çünkü hepimiz çok korkuyorduk. Endişe ve panik çok fazlaydı. Çocuğumuzu kime bırakacağız diye düşünüyorduk çünkü kendi canımızdan çok onları düşünmeye başladık” diye konuştu. 

‘HAYATIN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜM’

Bu süreçte hayatın gerçek yüzünü gördüğünü de belirten Özgür, “Evet bizim için çok zordu. Psikolojik olarak çok yıprandık. Çünkü hastalar birden gidiyordu.  Genel durumları kötüleşiyordu. Bu normal takip ettiğimiz servis hastaları gibi değildi. Ama bizde bu sürece biraz daha alışmaya başladık” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı ve Covid-19 Servisi Birim Sorumlusu Mehmet Koçer de, “Birçok hastalıkta, birçok doğal afette görev aldım. Ama ilk defa tüm dünyayı böyle tehdit eden bir salgınla karşı karşıya kaldık. Çok zorlu bir süreçti ve çok korkuyorduk. Hepimizin aileleri, çocukları vardı. Çok korkuyor ve panikliyorduk. Evimize ve çocuklarımıza hastalık bulaştıracağız diye çok tedirgindik ama zamanla buna alıştık” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
-Hastaneden genel
-Hastane tabelası
-Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ile röportaj
-Kovit servisinde çalışma yürüten hemşireler
-Kovit servisinde çalışan Yasemin Özgür ile röportaj
-Kovit servisindeki çalışmalardan detaylar
-Covid-19 Servisi Birim Sorumlusu Mehmet Koçer 

Gülay KUYUCU/VAN, (DHA)- 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!