Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 13

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) EVLAT NÖBETİNDEKİ BABA: HDP’NİN İÇ YÜZÜNÜ BÜTÜN DÜNYAYA ANLATACAĞIZ
 
DİYARBAKIR’da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen 226 ailenin HDP binası önündeki oturma eylemi, 628’inci günde de sürüyor. 6 yıl önce 15 yaşındayken, kaçırılan oğlu Özkan için eylemini sürdüren Süleyman Aydın, “HDP’nin iç yüzünü bütün dünyaya duyuracağız. HDP’ye destek veren insanlar ellerini vicdanlarına koysunlar. 6 yıldır oğlumdan haber almamışım” dedi.
Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Akar, 2 yıl önce 21 Ağustos’ta kayboldu. Oğlunun teröristler tarafından dağa kaçırıldığını düşünen Hacire Akar, bir gün sonra HDP Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi başlattı. Hacire Akar’ın almadan gitmeyeceğini söylediği oğlu Mehmet Akar, eylemin 3’üncü gününde ortaya çıktı. Akar eylemine son verdi, Mehmet Akar ise mahkemece ev hapsine çarptırıldı. Hacire Akar, çocukları kayıp annelere çağrıda bulundu. Akar’ın çocuğuna kavuşması, çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler için umut oldu. Akar’ın çağrısıyla harekete geçen çocukları kayıp aileler, 3 Eylül 2019’da HDP binası önünde oturma eylemine başladı.
628 gündür devam eden eylemlere katılan aile sayısı 226’ya ulaştı. Eylem süresince Hacire Akar’ın oğlu Mehmet’in yanı sıra evlat hasreti çeken 24 aile daha çocuklarına kavuştu.
‘ANNE VE BABALAR OLARAK YILMAYACAĞIZ’
6 yıl önce 15 yaşındayken, kaçırılan oğlu Özkan için oturma eylemini sürdüren Süleyman Aydın, HDP’nin iç yüzünü tüm dünyaya duyuracaklarını söyledi. Eylemlerini sürdürme kararlı olduklarını anlatan Aydın, “Anne ve babalar olarak yılmayacağız. Sonuna kadar devam edeceğiz. HDP’nin iç yüzünü bütün dünyaya duyuracağız. HDP’ye destek veren insanlar ellerini vicdanlarına koysunlar. 6 yıldır oğlumdan haber almamışım. Halen Selahattin Demirtaş’ı savunuyorlar. Halen diyorlar ki neden cezaevindeler. Bizim çocuklarımız onun talimatıyla dağa gönderildi. Kendisinin talimatı olmasaydı bizim çocuklarımızı göndermezlerdi. Selahattin Demirtaş’a sahip çıkmak Murat Karayılan’a sahip çıkmaktır. Türkiye’nin dört bir yanından destek aldık. Allah razı olsun herkesten, biz sonuna kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Devletimiz de terörle büyük bir mücadele içinde. Biz sonuna kadar devletimizin yanındayız” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-HDP il binası
-Bina girişi
-Eylem yapılan çadır
-Baba Süleyman Aydın ile röportaj
-Kaçırılan çocukların fotoğrafları
-Eylem yapan aileler
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Burak EMEK/ DİYARBAKIR,(DHA)-

=================================================

2) DİYARBAKIR’DA TAM KAPANMA SONRASI YOĞUNLUK
 
DİYARBAKIR’da koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanmanın sona ermesiyle cadde ve sokaklarda yoğunluk oluştu, sosyal mesafeye dikkat edilmediği gözlendi. 
Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye genelinde 29 Nisan günü saat 19.00’da başlayan 17 günlük tam kapanma saat 05.00’te sona erdi. Diyarbakır’da bugün cadde ve sokaklarda yoğunluk yaşandı. Özellikle Sur ilçesinde, alışveriş mekanlarının olduğu bölgelerde insan kalabalığı oluşurken, ulaşımda da aksamalar meydana geldi. Polis ve zabıta ekipleri, sosyal mesafeye dikkat etmedikleri görülen vatandaşları sık sık uyardı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Caddelerden detay
-Maskeli ve maskesiz dolaşan vatandaşlar
-Alışveriş yapanlar
-Esnaflardan detay
-Dükkanlarına müşteri çekmeye çalışan esnaf
-Araç trafiği
-Genel ve detay

Reklam Alanı

Haber-Kamera: Emrah KIZIL-Serdar SUNAR /DİYARBAKIR,(DHA)

=================================================

3) BATMAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI: TARIM SİGORTASI YAPTIRMAYAN ÇİFTÇİ ZARARDA
 
BATMAN Ovası’nda kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 70, arpa ve mercimekte ise yüzde 80 verim kaybı yaşandı. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Çok sayıda çiftçi, tarım sigortası yapmayı ihmal etti. Tarlalar sigortalı olsaydı, yarısını sigorta şirketleri karşılayacaktı” dedi.
Batman Ovası’nda çiftçiler, kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 70, arpa ve mercimekte yüzde 80 verim kaybı yaşadı. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bölgede çok sayıda çiftçi, tarım sigortası yapmayı ihmal ettiğini ve bundan dolayı zararını karşılamaktan mahrum kaldığını söyledi. Ovada incelemede bulunan Aydiş, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 bin çiftçiden 150’sinin tarım sigortası yaptığına dikkat çekerek, “Kuraklık buğdayda yüzde 70, arpa ve mercimekte ise yüzde 80’lere varan verim kaybına neden olacak. Çiftçinin bir ihmali de tarım sigortası yaptırmaması. Tarlalar sigortalı olsaydı, yarısını sigorta şirketleri karşılayacaktı. Çiftçi bu süreçte hem buğday hem de mercimekte iyi fiyat bekliyor. Ayrıca çiftçi, bankadan aldığı kredi faizinin kaldırılmasını istiyor. Aksi takdirde, çiftçi gelecek sezon için üretim yapamayacak hale gelecek.”
‘BARAJLARDAN YARARLANAMIYORUZ’
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ise çiftçinin Veysel Eroğlu-Ilısu, Batman ve Garzan barajlarından yararlanamadığını söyledi. Doğan, “Çiftçi, yanı başımızdaki barajlardan yararlanamadığı gibi, DSİ’nin pompaj kanallarından da istifade edemiyor. Eğer kanallara su verilseydi, çiftçi tarlada bir sezonda iki mahsul alabilecekti. Batman Ovası’nda yılda 250 bin ton buğday, 40 bin ton arpa ve 20 bin ton mercimek elde ediliyordu. Bu yıl kuraklıktan ötürü beklenilen rekolte gerçekleşmeyecek” diye konuştu.
Kuraklığın vurduğu köylerin muhtarları da çiftçinin acilen desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçen yıl 50 dönümlük tarlasından 12 ton mercimek elde eden Faik Yardım, bu yıl ancak 1,5 ton ürün alabileceğine dikkat çekti. Yardım, “Mercimeğin kilosunu geçen yıl 5-6 TL arasında satmıştık. Bu yıl kilosunun en azından 7 TL’ye çıkarılmasını bekliyoruz. Mercimekte de verim kaybı ciddi boyutta” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Buğday tarlası görüntüsü
-Mercimek tarlası
-Nizamettin Aydiş’ın konuşması
-Köy muhtarlarıyla röportaj
-Mercimek hasadı
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)

=================================================

4) HATAY’DA İŞ YERLERİN AÇAN ESNAF, ‘KURALLARA UYALIM’ ÇAĞRISI YAPTI
 
HATAY’da tam kapanma döneminin sona erdiği bugün, normalleşme adımları çerçevesinde birçok işletme faaliyete başladı. Kentte, Tarihi Uzun Çarşı’da kontrollü normalleşme yoğunluğu yaşandı. Sabahın erken saatlerinde esnaf, müşteri kabul etmeye başladı. Esnaf, tekrar tam kapanma olmaması için herkesi dikkatli olmaya davet etti.
Türkiye genelinde 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerini kapsayan tam kapanma dönemi, bugün saat 05.00 itibari ile sona erdi. Kapanma sonrası eski düzene tedbirli bir şekilde dönülmesi amacıyla normalleşme adımları atıldı. Hatay’ın Antakya ilçesinde sabahın erken saatlerinde dükkanlarını açan esnafl, maske ve mesafe kuralına uygun bir şekilde müşteri kabul etmeye başladı. Kentte, Tarihi Uzun Çarşı’da kontrollü normalleşmenin ilk gününde yoğunluk yaşandı.
Bir süredir iş yerlerini kapalı tuttuklarını ve bugün tekrar faaliyete başladıklarını söyleyen esnaf Selim Balcıoğlu, “Çok şükür dükkanımızı açtık, işimize başladık. Vatandaşlarımızdan istirham ediyorum, herkes lütfen kurallara uysun tekrar bu sıkıntıları yaşamayalım, bir daha tam kapanma gelmesin. Biz nasıl kurallara uyuyorsak, herkes uyması gerekiyorö ifadelerine yer verdi.
‘KURALLARA UYALIM’
Koronavirüs salgınından bir an önce kurtulmayı dileyen esnaf Sedat Kutnu, tam kapanma döneminin sona erdiği bugün çarşıda yoğunluk yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bundan sonra işlerimiz iyi olacak, buna inanıyoruz. Ama lütfen bu illet hastalığa yakalanıp eski günlere dönmemek için kurallara lütfen uyalım, maskemizi takalımö dedi.
Et lokantası olarak paket servisi yaptıklarını belirten Kutnu, ilerleyen günlerde müşteri kabul etmeye başlamak istediklerini söyledi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Tarihi Uzun Çarşı’dan detaylar
– Vatandaşın yoğun olduğu bölgelerden detaylar
– Esnaf Sedat Kutnu’nun konuşması
– Esnaf Selim Balcıoğlu’nun konuşması
– Kent merkezinden detaylar
– Araç yoğunluğundan detaylar

Haber-Kamera: İzzet NAZLI / HATAY,(DHA)

=========================================

5) ELAZIĞ’DA FİLİSTİN’E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
 
ELAZIĞ’da bazı siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla İsrail’in saldırılarına uğrayan Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi.

İsrail’in Gazze ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları nedeniyle Elazığ’da CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi temsilcilerinin katılımıyla Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi. İzzetpaşa Camisi önünden başlayan ve Öğretmenevi önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Filistinlilere destek olmanın yurttaşlık görevi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“İsrail siyonizminin Filistinli Müslüman kardeşlerimize karşı yıllardır uyguladığı baskının, zulmün isyanını Elazığ’dan bir ışık saçmak için çıktığımız yolda bize verdiğiniz destekten dolayı hepinize teşekkür ederim. Filistin halkının yanında olmak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan 84 milyon yurttaşımızın asli görevi ve sorumluluğudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak, biz Mustafa Kemal’in kültüründen, geleneğinden, cumhuriyetin değerlerinden gelenler olarak Filistin’deki kardeşlerimize sahip çıkmayı kendimizi bir yurttaşlık görevi biliriz.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Gürsel Erol’dan detay
-Yürüyüşten detay
-Açıklama
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ,(DHA)

=========================================

6) ZONGULDAK’TA TAM KAPANMA SONRASI DİKKAT ÇEKEN YOĞUNLUK

ZONGULDAK’ta, tam kapanmanın ardından haftanın ilk gününde kent merkezinde yoğunluk yaşandı.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle uygulanan 17 günlük tam kapanmanın ardından kent merkezinde yoğunluk yaşandı. Kentin en işlek caddesi Gazipaşa’da banka ve iş yerleri önünde kuyruklar oluştu. Polis ekipleri, vatandaşları sosyal mesafeye uyması konusunda uyardı.
Uzun süre sonra kent merkezine geldiğini ifade eden Yaşar Kapucu, “İnsanlar sıkıldı evde. Banka önlerinde kuyruklar var. Ben aşı oldum ama dikkat etmek gerekiyor. Şu an kent merkezinde pandemi yokmuş gibi. İnsanlar dikkat etsin. Artar mı artmaz mı insanların davranışına bağlı.” dedi.
Suat Karaaslan ise 65 yaş üstü olarak uzun süredir evde durduğunu ifade ederek, “Kontrollü serbestleşme diyorlar ama bu kontrolsüz serbestleşme. Aslında kısıtlamanın daha kontrollü devam etmesi gerekiyordu ama bize de hak verilmesi lazım. Biz 65 yaş üstü olarak 1,5 yıldır kapalıyız. Biraz nefes alınması lazımdı. Sonuçları göreceğiz.” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Kent merkezinden detaylar
-Valilik detay
-Yaşar Kapucu ve Suat Karaaslan ile röp.

HABER-KAMERA: Aytaç ÖZTÜRK/ZONGULDAK, (DHA)

========================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!