Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 14 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KILIÇDAROĞLU: EN GÜZEL TÜRKİYE’Yİ GERÇEK KILACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Çocuklar kendi evlerinde huzur içinde yaşıyorlarsa, güzel bir okula gidiyorlarsa, iyi bir eğitim alıyorlarsa, her evde huzur varsa, her evde bereket varsa en güzel Türkiye, o Türkiye’dir. Biz o Türkiye’ye hasret duyuyoruz. Ve bunu gerçek kılacağızö dedi.

Sinop’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boyabat ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu, ziyaret ettiği bir esnafa, bakır semaver hediye etti. Esnafla sohbet eden Kılıçdaroğlu, “Esnaf ve sigorta emeklilerinin en düşük aylığı asgari ücret düzeyinde olmalı. Emekliye verilecek maaş zamlarıyla ilgili TÜİK’in yaptığı fiyat araştırmaları da gerçeği yansıtmıyorö dedi.

‘KILIÇDAROĞLU DEMİYOR, ‘BAY KEMAL’ DİYOR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir konsey oluşturup vatandaşları dinlemeye davet eden Kılıçdaroğlu, “Esnaf orada, sanayici orada, KOBİ’ci orada, işçi orada, çiftçi orada, emekli orada. Hepsini çağır ve bakanlarını da bir bir sıraya dizerek sen de başlarına otur. Öbür tarafa da vatandaş otursun, anlatsın derdini. Sorunlarını dinle. Ama bunu yapmıyorlar. ‘Benim söylediğim doğrudur, Kılıçdaroğlu’nun söylediği her şey yanlıştır’ diyor. Kılıçdaroğlu da demiyor, ‘Bay Kemal’ diyor. Siz yaşadığınız şeylerden dolayı kimin doğru söylediğini görüyorsunuz. Siz geliriniz olsa, imkanınız olsa iyi bir emekli aylığı alsanız niye şikayet edeceksiniz, teşekkür edersiniz” diye konuştu. 

‘KİMİLERİ SİYASETE GİREREK KÖŞEYİ DÖNDÜ’
Güzel bir Türkiye’nin özlemini duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Çocuklar kendi evlerinde huzur içinde yaşıyorlarsa, güzel bir okula gidiyorlarsa, iyi bir eğitim alıyorlarsa, her evde huzur varsa, her evde bereket varsa en güzel Türkiye, o Türkiye’dir. Biz o Türkiye’ye hasret duyuyoruz. Ve bunu gerçek kılacağız. Bakın ben siyaseti zenginleşme aracı olarak görmedim. Ben politikaya atıldığımda mal varlığım neyse bugün de mal varlığım odur. Ben siyasete girdikten sonra mal varlığım azaldı. Ama birileri siyasete girerek köşeyi döndü. Peki bu para nereden geliyor? Ben mütevazı bir evde oturuyorum. Üstelik öyle çok büyük harcamalarım da yok. 3 çocuğum da ayrı, her birisinin eli ekmek tutuyor. Topluma örnek olmalıyız ve buna uygun bir hayat sürüyoruz. Eğer siz bunu yapmazsanız, lüks içinde yaşarsanız, vatandaşın derdini dinlemezseniz, vatandaşın arasına girmezseniz, ya vatandaş ‘senin sorunun ne’ diye düşünmezseniz, konuşmazsanız memleketin sorunlarını çözemezsiniz” şeklinde konuştu.

Boyabat’ta esnaf ziyaretinin ardından Sinop Limanı’nda bulunan tersaneye giden Kılıçdaroğlu, balıkçılarla sohbet etti. Burada balıkçıların da sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu ardından Sinop Belediyesi’ne geçti. 

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü:
————–
– Kılıçdaroğlu’nun esnaf ziyaretlerinden detaylar

Haber: Hakan AKGÜN- Oğuzhan UYSAL- Deniz ÖZEN/SİNOP, (DHA)

===================

2) KILIÇDAROĞLU, BELEDİYE ÖNÜNDE HALKA SESLENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sinop Belediyesi’ni ziyaret ederek, Belediye Başkanı Barış Ayhan ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası belediye binası önünde toplanan halka hitap eden Kılıçdaroğlu, “Bizim insanımız birinci sınıf demokrasiye sahip olmalıdır, üçüncü sınıf değil. Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir. İnsanlar sokaklarında, caddelerinde ve meydanlarında rahatça gezebilmeli ve rahatça konuşabilmelidir. O yüzden biz bu güzel ülkeyi cennete çevireceğiz, cehenmeme değil” dedi.

Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ardından Atatürk Kültür Merkezi’nde sivil toplum kuruluşu ve muhtarlarla bir araya geldi. 

Görüntü Dökümü:
————-
– Vatandaşlardan detaylar
– Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye önünde konuşması

Haber: Hakan AKGÜN, Oğuzhan UYSAL, Deniz ÖZEN/SİNOP, (DHA)

==================

3) 6 KİŞİNİN YARALANDIĞI KAVGA, ‘ÇOCUĞA CİNSEL TACİZDEN’ ÇIKTI İDDİASI

İZMİR’in Konak ilçesinde, iki grup arasında çıkan silahlarında kullanıldığı 6 kişinin yaralandığı kavgayla ilgili sır perdesi aralanmaya başladı. Bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunması nedeniyle çıktığı ileri sürülen kavgaya karıştıkları belirlenen 5 kişi gözaltına alınırken, 6 pompalı tüfek ve 1 tabancaya el konuldu.

Emir Sultan Mahallesi 1192 Sokak’ta, dün saat 20.30 sıralarında, iki grup arasında kavga çıktı. Kavgada pompalı tüfek ve tabancalar da kullanıldı. Kavgada vücutlarının çeşitli yerlerine saçma isabet eden Kudret L. (31), Adem L. (27), Kadriye L. (29), Yeliz E. (44), Meriç G. (26) ve Kadir Ç. (38) yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu, hayati tehlikelerinin bulunmadığı bildirildi. Polis, olayın ardından kavgaya karıştıkları belirlenen 5 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin ev ve üzerlerindeki aramalarda ele geçirilen 6 pompalı tüfek ve 1 tabancaya el konuldu. Kavgada, sır perdesi de aralanmaya başladı. Kavganın geçen 6 Nisan’da bir kız çocuğunun cinsel tacize uğraması nedeniyle çıktığı ileri sürüldü. Soruşturma sürerken, gözaltına alınan 5 şüphelinin polisteki işlemlerini sürdüğü bildirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Olay yerinden görüntü (arşiv)
Haber – Kamera: Davut CAN / İZMİR, (DHA)

======================

4) ORMANLIK ALANDA AYI AİLESİYLE KARŞILAŞTILAR

BOLU’nun Mengen ilçesinde arkadaşıyla birlikte ormanlık alana giden Metin Eröz, anne ayı ve 2 yavrusunu görüntüledi. Eröz, anne ayının yavrularını korumak için kendilerine kaya yuvarladığını söyledi.

Mengen ilçesinde esnaflık yapan Metin Eröz, arkadaşıyla birlikte Hızarderesi mevkiine gezi ve fotoğraf çekme amaçlı gitti. 2 arkadaş burada anne ayı ve 2 yavrusu ile karşılaştı. Metin Eröz, cep telefonunun kamerasıyla ayı ailesini görüntüledi. Ayılar, kendisini görüntüleyen Metin Eröz’ü fark edince korkuyla kaçtı. Bu sırada ayı ayağıyla büyük bir taş parçasını yokuştan aşağıya yuvarladı. Taşın geldiğini gören Metin Eröz ve arkadaşı panik yaşadı. Taş kimseye gelmedi.

‘HEYECANLI BİR MACERAMIZ OLDU’
Ayının yavrularını korumak için kendilerine kaya yuvarladığını belirten Metin Eröz, “Arkadaşımla arabayla ormana fotoğraf çekmeye giderken, yolda 3 tane canlı gördük. İlk başta domuz sandık. Daha da yaklaştığımızda bunun 3 tane ayı olduğunu fark ettik. Bir anne ve 2 küçük yavrusuydu. Arabayla yanlarına daha da yaklaştık. Onlar da doğal olarak ürküp kaçtı. Ormana, yukarı doğru kaçmaya başladılar. Biz de onları seyrederken, bizim onların arkalarından gideceğimizi düşünerek anne ayı yavrularını korumak amacıyla kaya yuvarladı. Bayağı büyük bir kayaydı. Şans eseri arabaya 1 metre kala kaya durdu ve herhangi bir zarar görmedik. Bu şekilde heyecanlı bir maceramız oldu.” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Ayıların görüntüsü
-Taşın yuvarlanması
-Yaşadıkları panik
-Metin Eröz ile röp.
Haber: Yurdaer ÖZTÜRK/MENGEN(Bolu),(DHA)

======================

5) BU MAHALLENİN GEÇİMİ MANDA SÜTÜ VE KAYMAĞINDAN
 
BALIKESİR’in Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Yakupiye Mahallesi sakinleri, son yıllarda geçimlerin manda üretimiyle sağlamaya başladı. Mahallede sadece birkaç ailenin uğraştığı manda yetiştiriciliği, manda sütü ve kaymağına olan talebin artmasıyla bütün köye yayıldı. Manda sütünün kilosu perakende olarak 10-12 liradan, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan manda kaymağının kilosu ise, 100-120 liradan alıcı buluyor. 

Altıeylül ilçesinin kırsal Yakupköy Mahallesi’ndeki ekonomik yaşam manda üretiminin artmasıyla değişti. Mahallede sadece birkaç ailenin uğraştığı manda yetiştiriciliği, manda kaymağına olan talebin artmasıyla bütün köye yayıldı. Manda yetiştiriciliğiyle birlikte mahalledeki tarım arazilerine de yemlik bitkiler ekilmeye başladı. Mandalarda daha yağlı bir süt elde edilirken, bu nedenle sütten de daha yoğun yoğurt ve kaymaklar elde ediliyor. Manda sütünün kilosu da perakende olarak 10 lira ile 12 lira arasında satışa sunuluyor. Manda yetiştiricileri genellikle kaymak üretimi yaptığı için sütü bulmak da çok kolay olmuyor. Manda kaymağının kilosu da 100-120 lira arasında satılıyor. 

Dedelerinden kalma manda üretimi mesleğinde ailesinin 4’üncü kuşak temsilcisi olan 52 yaşındaki Ali Çırpıcı, şu anda oğlunu sektöre hazırlarken, bilgi ve birikimlerini de ona aktarıyor. Balıkesir İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’nde başkan yardımcılığı görevini de sürdüren Ali Çırpıcı, kendisi gibi çocuklarının ve şu anda da torunlarının mandalarının içinde yetiştiğini söyledi. Erkeklerin mandaların bakımlarıyla ilgilendiğini kadınlarında süt sağımına yardım ederken, kaynatma işlerini sürdürdüğünü söyleyen Çırpıcı, Yakupköy Mahallesi’nde 50 hanenin manda yetiştiriciliği yaptığını belirti.
Ali Çırpıcı, “Şu anda oğlum bu işe başladı. Bizler bebekliğimizden itibaren mandaların yanında yetişmiş ve bu işe gönül vermiş bir aileyiz. Balıkesir ilinde 2 kırsal mahallede manda üretimi ön plana çıkmakta. Bizim mahallemizde 50 hane şu anda bu işle geçimini sağlıyorö dedi.

2010 yılına kadar Balıkesir’de sınırlı sayıda manda bulunduğunu ve az bir üretim olduğunu belirten Çırpıcı, manda birliğinin kurulmasıyla, birçok insanın hayatının da değiştiğini belirtti. Çırpıcı, “Balıkesir’de daha önce manda yetiştiriciliği birliği yoktu. 2010 yılında, birlik kurulunca piyasaya daha iyi girmeye ve tanıtımlarla birlikte manda kaymağı başta olmak üzere süt ve yoğurtta talep görmeye başladı. O yıla kadar giderek azalan manda sayısı ise tam tersine arttı. Bizim mahallemizde 50 hane geçimini bu işle sağlıyor. Şu anda mahallemizde 700’ün üzerinde anaç mandamız varö dedi.

MAHALLENİN TARIMI, MANDALARLA DEĞİŞTİ
Kırsal mahallede 2010 yılına kadar hayvancılıktan çok tarım sektöründe çalışmalar olduğunu söyleyen Çırpıcı, ağırlıklı olarak domates, biber, pancar ve pamuk üretildiğini anlattı. Manda üreticiliğinin artması sonrasında çiftçilerin ürün değiştirdiğini belirten Çırpıcı, “Yaklaşık 10 yıldır mandalara için yem üretimine yönelik mısır ve buğday daha çok ekilmeye başladı. Ürünlerin değerinde satılacağı bir pazar oluştu. Balıkesir’de yaklaşık 4 bin anaç manda bulunmakta. Türkiye’de yaklaşık 80 bin olan manda sayısı da devlet desteklemelerini ardından 200 bin civarını bulduö diye konuştu.

İNEK SÜTÜNDEN 3 KAT PAHALI
Balıkesir genelinde manda sütü genel olarak kaymak üretiminde kullanılıyor. Kaymağın altında kalan süt ile de peynir yapılıyor. Mandanın çok fazla süt vermemesiyle birlikte yağlı bir süte sahip olduğunu söyleyen Çırpıcı, inek sütüne oranla 4 kat daha pahalı olduğunu belirtti. Çırpıcı, “Balıkesir’de manda sütü ağırlıklı olarak kaymak yapımında kullanılıyor. Ondan sonra da yoğurt olarak tüketiliyor. Tabi yavaş yavaş çiğ süt olarak da talep görmeye başladı. Manda sütünün yağ oranının yüksek olması nedeniyle daha kalın ve homojen bir kaymak oluşmakta. Manda sütünden yapılan yoğurt da daha sert bir kıvama sahip. İnek sütü
perakende de 3.75-4 lira arasında satılırken, manda sütünün şu anda perakende fiyatı 10 ile 12 lira arasında alıcı buluyor. Manda sütünün pahalı olmasının sebebi, bir manda ortalama 6-7 litre süt vermekte ve yağ oranı da oldukça yüksektirö dedi.

MANDA KAYMAĞININ HAZIRLANMASI
Ali Çırpıcı manda kaymağının yapılışıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Süt sağıldıktan sonra süzülür. Bir tencereye önce 2 litre su ve ardından 8 litre süt konarak kaynatılır. Taşma derecesine geldikten sonra ateş söndürülür. Sonra tencerenin üzerine sele koyup, üzerini bezle kapatırız. Bezi 3-4 saat sonra alır, 8 saat daha bekledikten sonra da buzdolabına koyarız. Buzdolabında bekledikten sonra iyice katılaşan kaymağın kesme işlemine başlarız. Manda kaymağı bölgemizde en fazla yöresel tatlılarımız olan Balıkesir kaymaklısı, ekmek kadayıfı arasına konur, höşmerim ve Kemalpaşa tatlısının da üzerine eklenerek servis edilir. Aynı zamanda kahvaltılarda da bal-kaymak yapılıp, ayrı bir lezzet olarak sunulmaktadırö

GÖRÜNÜTÜ DÖKÜMÜ
-Mandalardan genel ve detay görüntü
-Ali Çırpıcı röp
-Mandalardan süt salınmasından detay görüntü
-Kaymağın yapılış aşamalarından genel ve detay görüntü
Haber-Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/BALIKESİR, (DHA)

==========================

6) ÇAM KESE BÖCEĞİNE KARŞI DOĞAYA ‘TERMİNATÖR BÖCEK’ SALINDI

MERSİN’de Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, ağaçlara zarar veren çam kese böceğine (thaumetopoea pityocampa) karşı orman alanına terminatör böcek (calosoma sycophanta) bıraktı.

Mersin’de Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Mezitli ilçesi Kuzucu Mahallesi’ndeki 27 hektarlık orman alanına, çam kese böcekleriyle mücadele etmesi için bin 80 terminatör böcek bırakıldı.
Çalışmalara katılan ve ormana böcek bırakan İl Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, “Ormanların devamlılığı ve gelişimini olumsuz etkilemede çok önemli yere sahip olan dumansız yangın dediğimiz böcek zararlıları var. Bu böcek zararlılarıyla zamanında ve uygun tekniklerle mücadele etmemiz gerekiyor. Özellikle Akdeniz’de en yaygın olarak çam ağaçlarımıza zarar veren türlerden biri çam kese böceğidir. Doğada ayrı bir tahribata sebep olmadan, biyolojik mücadele dediğimiz yöntemleri kullanıyoruz. Laboratuvarda ürettiğimiz 20 binin üzerinde larva ve erişkin böceği ormanlara bırakmayı hedefliyoruz” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Böceklerin üretildiği laboratuvar
-Üretilen böcek ve larvalar
-Ormana böcek ve larva bırakılması
-Kenan Akduman röp
Haber-Kamera: Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!