Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 14

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) VATİKAN’IN DİJİTAL ARŞİVİNDE YUNUS EMRE’NİN GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ YENİ DİVANI BULUNDU
 
VATİKAN’ın internet üzerinden paylaştığı dijital yazıtlarda büyük Türk mutasavvıfı ve halk ozanı Yunus Emre’nin daha önce gün yüzüne çıkmamış, içinde 200’e yakın şiir bulunan yeni divanı ortaya çıktı. Araştırmayı yaparak divanı bulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, “Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım sırasında Vatikan arşivinde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edildi. Çalışma 2 kitap halinde TDK yayınları arasından 1-2 ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacaktır” dedi.
Vatikan Kütüphanesi, Türk el yazmaları dijital koleksiyonlarını bir süre önce internet üzerinden paylaşırken, bu konuda araştırmalar yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, büyük Türk mutasavvıfı ve halk ozanı Yunus Emre Yunus Emre’ye ait olduğu değerlendirilen ve içinde 200’ye yakın şiirin yer aldığı yeni bir divan tespit etti. Dijital olarak indirilen yazıtlar incelemeye alınırken, Doç. Dr. Himmet Büke, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi, Türk Dünyası Vakfı ve Türk Ocakları Eskişehir Şubesi, Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre Araştırma Merkezi (YUMER) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ‘Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’ çevrim içi toplantısında yeni gelişmeyi paylaştı.
BULUNAN DİVAN 2 KİTAP HALİNE GETİRİLECEK
Online olarak düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Dr. Himmet Büke, yeni nüsha bulmanın sevincini ve büyük heyecanını yaşadığını ifade etti. Bulunan divanın 2 kitap haline getirilerek 2 ay içinde piyasaya çıkarılacağını anlatan Doç. Dr. Büke, şöyle konuştu:
“Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım esnasında Vatikan Arşivi’nde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edildi. Bu nüsha daha önce gün yüzüne çıkmamış, tanıtımı yapılmamış ve incelenmemiş bir nüshadır. 196 varaktan oluşan Vatikan nüshasında Yunus Emre’nin her iki eseri önce Risaletü’n-Nushiyye daha sonra Divan-ı İlahiyat olarak kaydedilmiştir. Nüsha hicri 1038, miladi 1629 yılında günümüzden yaklaşık 400 yıl önce istinsah edilmiş olup içinde Yunus Emre’ye ait 200’e yakın şiir bulunmaktadır. Şiirler Eski Anadolu Türkçesi döneminin Türkçesine uygunluk arz etmekle birlikte arkaik ögeler de barındırmaktadır. Bu nüsha dil özellikleri ve söz varlığı bakımından değerlendirildiğinde eldeki nüshalar içinde en eski nüshadan istinsah edilmiş bir yazma olma ihtimali çok güçlüdür. Yaklaşık 5 aydır süren yoğun çalışmalarımız neticesinde nüshanın çalışması bitmiş, gerekli dil ve içerik çalışmaları yapılmış, sözcük dizini hazırlanmıştır. Bu çalışma hakkında Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile görüşülmüş, kurum yetkililerimiz konuyla yakından ilgilenmişler ve gereken hassasiyeti fazlasıyla göstermişlerdir. Çalışma 2 kitap halinde TDK yayınları arasından 1-2 ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacaktır” dedi.
‘YUNUS EMRE’Yİ YENİDEN YAD EDİYORUZ’
Türk Ocağı Eskişehir Şubesi Başkanı Nedim Ünal, çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’ toplantılarına 46 bilim insanın katıldığını söyledi. Yunus Emre Divanı’nın yurt içi ve yurt dışında farklı nüshaları bulunduğu bilgisini veren Ünal, “Bu nüshalar içinde Fatih ve Karaman gibi nüshalar en derli toplu ve muteber nüshalar olarak kabul edilmiştir. Çalışmaların önemli kısmı bu nüshalara göre yapılmıştır. Doç. Dr. Himmet Büke, Vatikan’daki Türkçe yazma eserler üzerine çalışma yaparken, tesadüfen Yunus Emre’nin Divan’ına rastladı. Yunus Emre’nin yeni Divan’ı Eskişehir’den Türk bilim alemine takdim edildi. Yunus, Oğuz Türkçesi’nin bina edicisi. Yunus, Batı Anadolu Türkçesi’nin mimarlarından birisi. Oğuzca’nın yazıya geçmesini sağlayan, şu anda konuştuğumuz Türkçe ile konuşan ve bunu kayda geçiren büyük mutasavvıf, İslamı yaşayan ve bunun farkında olan büyük bir tekke şairi. Burada bu vesile ile hem Bizim Yunus’u yeniden yad ediyoruz, mekanı cennet olsun yattığı yer nur olsun. Hem de Eskişehir’e ve bilim hayatına ve ilim alemine Yunus’un yeni divanı hayırlı uğurlu olsun. Bu divanda da tam olarak bilmiyorum ama 180-190 civarında Yunus’a ait olduğu zannedilen şiir bulunuyor. Bunlar zaman içinde araştırılacak. Sanırım 15’nci yüzyılda yazılmış. Yunuz 13 ile 14’ncü yüzyıl arasında yaşıyor. Ölümünden kısa bir süre sonra yazılmış, kağıda geçirilmiş bir divan olduğundan bahsediliyor” diye konuştu.
KABRİ BAŞINDA ANILMIŞTI
Cumhurbaşkanlığınca Yunus Emre’nin 700’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle 2021 yılı ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ ilan edilmiş, 6 Mayıs günü Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki kabri başında dualarla anılmıştı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Çevrimiçi toplantı
-Doç. Dr. Büke’nin açıklaması
-Toplantı detayları
-Nedim Ünal’ın açıklaması
-Yeni bulunan divan sayfaları 
-Sayfalardan detaylar
-Eskişehir Valiliği
-Yunus Emre’nin kabri başında anılması
-Yunus Emre türbesi
-Türbeden detaylar

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

=============================================

2) TARIM İŞÇİLERİNİ TAŞIYAN MİNİBÜS ŞARAMPOLE DÜŞTÜ: 2’Sİ AĞIR 7 YARALI

MERSİN’in Tarsus ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkarak şarampole düşen minibüste bulunan tarım işçilerinden 7’si yaralandı.
Kaza, saat 15.00 sıralarında Kelahmet Mahallesi’ndeki grup yolunda meydana geldi. Durmuş Köse yönetimindeki, içerisinde 12 tarım işçisi bulunan 58 ACG 501 plakalı minibüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki elektrik direğine çarptıktan sonra şarampole düştü. Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 2’si ağır, 7 yaralı ilk müdahalenin ardından ambulanslarla çevredeki hastanelere götürüldü.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Minibüsün çarptığı elektrik direği
– Kaza yapan minibüs
– Olay yeri genel

Haber-Kamera:Okan ÇALIŞKAN/TARSUS,(Mersin),(DHA)

=============================================

ANNELER GÜNÜ ÇİÇEKLERİNİ, ŞEHİT OĞLU EREN BÜLBÜL’ÜN KABRİNE BIRAKIP, DUA ETTİ
 
TRABZON’da Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, ziyaret edip, çiçek verdiği şehit annelerinin, Anneler Günü’nü kutladı. Maçka ilçesinde, 11 Ağustos 2017 yılında PKK’lı teröristlerin erzak çaldığını ihbar edip, güvenlik güçlerine yer gösterirken, açılan ateşle şehit olan Eren Bülbül’ün (15) annesi Ayşe Bülbül de, hediye çiçekleri oğlunun kabrine bırakıp, dua etti.
Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, ilçede yaşayan şehit annelerini, Anneler Günü’nde unutmadı. Başkan Koçkan, Maçka ilçesinde, 4 yıl önce, PKK’lı teröristlerin erzak çaldığını ihbar edip, güvenlik güçlerine yer gösterirken, açılan ateşle şehit olan Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül’ü, ardından da 2015’te Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun tahliyesi için düzenlenen Şah Fırat Operasyonu sırasında şehit olan Astsubay Başçavuş Halit Avcı’nın annesi Fatma Avcı ile Şırnak’ta 1998 yılında şehit düşen Hasan Yiğit’in annesi Fatma Yiğit’i de ziyaret ederek, Anneler Günü’nü kutladı. Ziyarette çiçeklerini alan şehit anneleri, duacı olduklarını söylediği Başkan Koçhan’a teşekkür etti.
ÇİÇEĞİ ŞEHİT OĞLUNUN KABRİNE BIRAKTI
Anne Ayşe Bülbül, Başkan Koçhan tarafından kendisine hediye edilen çiçekleri oğlunun kabrine götürüp, dua etti.  Başkan Koçhan, elini öptüğü Ayşe Bülbül’e “Ayşe teyzeciğim, bizi de bir evladın kabul et. Anneler Günü’n kutlu olsun” dedi.
Anneler Günü’nün her yıl buruk geçtiğini söyleyen anne Ayşe Bülbül de, “Allah razı olsun. Annelik  çok zor ve kutsal bir görevdir. Bir gün değil her gün anneler günüdür. Allah seni görevinin başında uzun yıllar görmeyi bana nasip etsin. Bugüne kadar ne istediysem yerine getirdiniz. Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Başkan Koçhan, anne Ayşe Bülbül ziyareti
-Şehit annesi Fatma Avcı ve şehita annesi Fatma Yiğit, ziyaret
-Eren Bülbül kabrinden görüntüler
-Detaylar
-Dün geçilen görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

HABER: Fatih TURAN KAMERA: MAÇKA(Trabzon),(DHA)-

=============================================

3) 19 YILDIR ZİHİNSEL ENGELLİ ÜVEY OĞLUNA BAKIYOR
 
ERZURUM’un Palandöken ilçesinde 19 yıldan beri zihinsel engelli üvey oğluna bakan Ayşe Akgül’ü ziyaret eden belediye ekipleri, Anneler Günü’nü kutladı, hediye verdi.
Palandöken merkez Abdurrahmangazi Mahallesi’nde yaşayan Sait Akgül’ün eşi, 19 yıl önce doğum yaparken hayatını kaybetti. Zihinsel engelli olarak dünyaya geldiği gün annesiz kalan çocuğa ‘Muhammed Berat’ ismi verildi. Sait Akgül, eşinin vefatından sonra hayatını Ayşe Akgül’le birleştirdi. Muhammet Berat’a sahip çıkan Ayşe Akgül, 19 yıldır bakımıyla ilgileniyor.
Palandöken Belediyesi Toplum İletişim Merkezi (PALTİM) ekipleri, 19 yıldır üvey oğluna bakan Ayşegül Akgül’ü ziyaret ederek Anneler Günü’nü kutladı ve hediye verdi. Ziyaret için teşekkür eden Akgül, Muhammet Berat’ı hiçbir zaman üvey evladı gibi görmediğini söyledi. Akgül, “O bizim canımız. Onu dünyalara değişmem. Bu can bu bedende olduğu müddetçe onun emrinde olacak. Belediye Başkanımız Muhammet Sunar’a bu nazik düşünceleri için teşekkür ediyorumö dedi.
BAŞKANA HEDİYE GÖNDERDİ
PALTİM ekipleri Anneler Günü kutlaması etkinliği kapsamında Kayakyolu semtinde yatağa mahkum yalnız yaşayan Vecihe Tolar’ı (76) da ziyaret etti. Palandöken Belediyesi’nin ihtiyaçlarını karşıladığı Vecihe Tolar, sürpriz kutlama için mutlu olduğunu belirterek, elleriyle ördüğü lifi başkan Muhammet Sunar’a hediye gönderdi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Belediye ekiplerinin eve girişi
-Ekiplerin, Vecihe Tolar’ın anneler gününü kutlaması
-Vecide Tolar’ın konuşması
-Zihinsel engelli oğlu olan Ayşe Akgül’e hediye verilmesi
-Ayşe Akgül’ün konuşması

Haber-Kamera: ERZURUM, (DHA)

=============================================

4) ANNELER GÜNÜ’NDE ANNESİNİ ÖLDÜRDÜ (2)
TOPRAĞA VERİLDİ

Niğde’de 17 yaşındaki oğlu A.D. tarafından ruhsatsız av tüfeğiyle vurularak öldürüldükten sonra cesedi morga kaldırılan Emel D.’nin (34) otopsisi tamamlandı. Emel D.’nin cansız bedeni yakınları tarafından teslim alındıktan sonra son yolculuğuna uğurlanmak üzere Kiledere Belde Mezarlığı’na getirildi. Emel D.’nin cenazesi, burada kılınan namazın ardından toprağa verildi.
Öte yandan, jandarmadaki işlemleri tamamlanan A.D., adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Cenaze namazının kılınması
– Detay görüntü

Haber-Kamera:Ali KADI/NİĞDE,(DHA)

=============================================

5) LASTİĞİ PATLAYAN TANKER TIR’A ÇARPTI: 1 YARALI
 
SAKARYA’nın Arifiye ilçesinde lastiğinin patlamasıyla sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği yem tankeri, öndeki TIR’a çarptı. Kazada tankerde sıkışan sürücü, vatandaşlar ve itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
Kaza, Arifiye Aşağı Kirazca mevkiinde meydana geldi. Bilecik yönünde seyreden Cemil Geyik idaresindeki 20 AHU 72 plakalı yem tankerinin sağ ön lastiği patladı. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği  tanker, önünde seyreden Gürcistan’a kayıtlı SL 001 VR plakalı sürücüsünün ismi öğrenilemeyen TIR’a çarptı. Kazayı gören diğer sürücülerin ihbarı üzerine bölgeye polis, itfaiye ve acil sağlık ekipleri geldi. İtfaiye ekipleri, bulunduğu yerde sıkışan tanker sürücüsü Cemil Geyik’i çevredeki vatandaşların da yardımıyla kurtardı. Acil sağlık ekibi tarafından ilk müdahalesi olay yerinde yapılan tanker sürücüsü, ambulans ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Olay yerinden görüntüler
– Sıkışan yaralının çıkarılması
– Yaralının ambulansa alınması
– İtfaiye ekiplerinin çalışmaları
– Detay

HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ARİFİYE (Sakarya),(DHA)

=============================================

6) DİJİTAL OYUN ÜRETİMİNDE BAŞARILI OLAMAYINCA KENDİNİ ASTI
 
MUĞLA’nın Menteşe ilçesinde üniversite öğrencisi Muhammed Ali S. (23), arkadaşlarıyla birlikte kaldığı evde, iple balkon kapısında asılı bulundu. Cenazesi  morga kaldırılan Muhammed A.S.’nin, dijital bir oyun üretimi içerisinde olduğu, intihar etmeden önce ‘başaramadım’ yazılı bir not bıraktığı öğrenildi.
Olay, Menteşe’nin Kötekli Mahallesi 300’üncü Sokak’taki bir apartmanda meydana geldi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Muhammed A.S., balkon kapısına asılı bulundu. Sabah saatlerinde uyandığında Muhammed Ali S.’nin cansız bedeniyle karşılaşan ev arkadaşı E.K,, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerince Muhammed Ali S.’nin yaşamını yitirdiğini belirledi. Muhammed Ali S.’nin cansız bedeni, polis ekipleri ile savcısının incelemesinin ardından otopsi işlemleri için Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Muhammed Ali S.’nin, uzun zamandır dijital bir oyun üretme içerisinde olduğu, intihar etmeden önce ise ‘başaramadım’ yazılı bir not bıraktığı öğrenildi.
Otopsi işlemleri için Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Muhammed Ali S.’nin, uzun zamandır dijital bir oyun üretme içerisinde olduğu, intihar etmeden önce ise ‘başaramadım’ yazılı bir not bıraktığı öğrenildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Polis ekiplerinin olay yerinde incelemeleri
-Cesedin evden çıkarılması
-Muhammed Ali S.’nin fotoğrafı

Haber: Cavit AKGÜN – Kamera: Aykut KURT / MUĞLA, DHA

=============================================

7) MUSTAFA SARIGÜL: SAĞIN YA DA SOLUN BEKÇİSİ DEĞİLİZ
 
AYDIN’a gelen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, “Parti olarak sağın ya da solun asla ve asla bekçisi değiliz. Biz sağ elimizle sol elimizi birleştiriyoruz” dedi.

TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgü Aydın’da partisinin il ve ilçe teşkilat başkanları ile bir araya geldi. Bir otelin bahçesinde gerçekleşen toplantıda Sarıgül partililer tarafından sarı gül buketi ile karşılandı. Türkiye Değişim Partisi’nin, Atatürk ilkelerine bağlı, cumhuriyetin değerlerini geliştirip, güçlendiren, inançlara saygılı, laikliği her zaman savunan, üretimi destekleyen, alın teri emeğin yanında olan bir parti olduğunu ifade Sarıgül, “Türkiye Değişim Partisi, düşünce reformu yapan bir partidir. Parti olarak sağın ya da solun asla ve asla bekçisi değiliz. Biz sağ elimizle sol elimizi birleştiriyoruz. Türkiye sağcıydı, solcuydu, şu etnik kökendendi diyenlerden çok çekti. Vicdan, merhamet, ulusal birlik diyen bütün yurttaşlarımızı kucaklıyoruz” dedi.
Partisinin önce devleti, sonra partiyi düşündüğünü söyleyen Sarıgül, “Partimiz, önce devletimizi sonra partimizi düşünür. Bizim için devletimiz önemli. Devletimizin varlığı her şeyin üstünde tutarız. Devletimize, ‘kafir’ diyenlerle, polisimize ‘faşist’ diyenlerle bizim asla ve asla işimiz olmaz. Devletimize, emniyet mensuplarımıza, Mehmetçiğimize asla laf söyletmeyiz” diye konuştu.
İKİ GÖREVİMİZ VAR
Sarıgül, parti olarak iki görevlerinin olduğunu ifade ederek, “Birinci görevimiz, atalarımızın, dedelerimizin, ecdatlarımızın bize bıraktığı ay-yıldızlı bayrağımızı Almanya, Fransa ve İngiltere’nin önüne çekmek, ikinci görevimiz ise hudut ve bayrak birliği diyen devletimizin bölünmez bütünlüğünü savunan, inançlara saygılı, laikliği her zaman ön planda tutan Atatürk milliyetçiliğini kendisine şiar edinmiş Türkiye Değişim Partisi bayrağını Ankara’nın burçlarına dikmek” dedi.
TÜRKİYE DEĞİŞİM PARTİSİ KENDİ ADAYINI ÇIKARTACAK
Sarıgül, Cumhurbaşkanlığı seçime yönelik ise şunları söyledi:
“İlk turda kendi adayımızı çıkaracağız. Biz öyle bir aday çıkaracağız ki; bilgisiyle, becerisiyle, tecrübesiyle, örfüyle, töresiyle, gelenekleriyle bütün yurttaşlarımızı kucaklayacak. ‘Türkiye’de yüzde 18-24 arasında kararsız oy var’ diyorlar. Onlar kararsız değil, onlar yüzen oy değil, onlar küsen oy. İnşallah o yüzde 20’ler bizimle buluşacak. Biz sadece bize oy verenlerin hak ve hukuklarını savunmayacağız, bize oy vermeyen yurttaşlarımızın da hak ve hukuklarını savunacağız. Türkiye’yi bütünüyle kucaklayacak, Türkiye’mizi mutlu edecek Türkiye Değişim Partimiz yavaş yavaş doğuyor.”

Görüntü dökümü
———————–
-Sarıgül’ün sarı gül buketi ile karşılanmasından görüntü
-Sarıgül’ün konuşmasından görüntü
-Genel ve detay
Haber –  Kamera: Cemal YILDIRIM / AYDIN, (DHA) 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!