DHA YURT BÜLTENİ -16

dha-yurt-bulteni-16-J3MZOlJV.jpg

1-) DENİZ SALYALARI TEKİRDAĞ SAHİLLERİNİ YENİDEN KAPLADI

MARMARA Denizi’nde etkili olan ve balıkçıları zor durumda bırakan deniz salyası Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ve Şarköy ilçelerinde yeniden ortaya çıkarak, sahilleri kapladı. Balıkçıların ‘kay kay’ adını verdiği deniz salyası kıyılarda kirliliğe neden oldu. 
Marmara Denizi’nde şubat aylarında görülen ve yaklaşık 3 ay etkili olan deniz salyası uzun bir aradan sonra Tekirdağ sahillerinde yeniden görüldü. Aylardır balıkçılara zor anlar yaşatan ve bu yüzden Tekirdağ’da balıkçıların sezonu erken kapatmak zorunda kaldığı deniz salyası Marmaraereğlisi ve Şarköy ilçesi kıyılarında bugün yeniden ortaya çıkarak, sahilleri kapladı. Balıkçıların kaykay adını da verdiği deniz salyası kıyı kesiminde kirliliğe neden oldu.
AĞLAR YIRTILDI
Marmaraeğrelisi’nde küçük tekneleriyle avlanmaya çıkan balıkçıların ağları salya nedeniyle yırtıldı. Balıkçı İsmail Topçu, “Dün akşam istavrite çıktım ağlar yırtıldı. İlk kez bu yıl bu kadar yoğun. Yırtılan ağlarımızı tamir ediyorum” dedi.
Alanın sıcaklığı ile birlikte deniz salyasının çürüyerek suyun üstüne çıktığını belirten balıkçı Sermettin Şengüllü ise, “Havaların ısınmasıyla birlikte deniz salyası artık suyun üzerine çıkmaya başladı. Deniz ısındığı için böyle oluyor. Şu an deniz çok berbat bir durumda” dedi.

Görüntü dökümü
———————————–
-Salya ile kaplı Marmara Denizi’nden detaylar
-Muhabir Mehmet Yirun anons
-Balıkçı İsmail Topçu ile röp.
-Şarköy sahilindeki salyalar
-Balıkçılar ağlarını tamir etmesi 
-Marmaraereğlisi sahilindeki salyalar dronla 
-Dronla salya detayları

Haber- Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR-Nuri ÇAĞLAR/TEKİRDAĞ(DHA)-

=======================================

2-) ELAZIĞ’DA FIRTINANIN ETKİSİYLE BİNANIN DIŞ KAPLAMASI SÖKÜLDÜ

ELAZIĞ’da, etkili olan fırtına nedeniyle bir binanın dış kaplaması yerinden sökülerek sokağa düştü. 
Elazığ’da, bugün etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden yapılan uyarının ardından gün boyu etkisini sürdüren fırtınada bir binanın dış cephe kaplamaları yerinden söküldü. Binadan sökülen parçalar ise çevrede tehlike oluştururken, olayda can kaybı ya da yaralanma olmadı.

Görüntü Dökümü
———
Kent genelinden detay
Zarar gören binalardan detay
Genel ve detay

Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ,(DHA)

==========================

3-) DEVRİLEN SERVİS MİDİBÜSÜNDE HAYATINI KAYBEDEN İLKNUR KAYA TOPRAĞA VERİLDİ

GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ
Bursa’nın Gemlik ilçesinde, kontrolden çıkan servis midibüsünün bariyerlere çarparak devrildiği kazada hayatını kaybeden, İlknur Kaya’nın cenazesi, bugün ikindi namazından sonra  Bursa’nın Merkez Osmangazi İlçesi Demirtaş Mezarlığı’nda toprağa verildi. Hamile olduğu öğrenilen İlknur Kaya’yı son yolculuğuna aynı fabrikada çalıştığı eşi Furkan, ailesi ve yakınları gözyaşlarıyla uğurladı.

Görüntü Dökümü
————————
-Cenaze aracının mezarlığa gelmesi
-Ölen kişinin yakınlarından detaylar
-Mezarlıktan detaylar

-Haber: Derya EVREN
-Kamera: Semih ŞAHİN/BURSA, (DHA)

=========================================================

4-) MASKE TAKMAYI REDDEDEN SAĞLIK ÇALIŞANINA PARA CEZASI

ESKİŞEHİR’de alışveriş yapmak için girdiği markette tüm uyarılara karşın maske takmayı reddeden sağlık çalışanı Selime Topçu’ya, 900 lira idari para cezası kesildi.
Eskişehir’deki bir hastanede sağlık çalışanı olduğu belirtilen Selime Topçu, Odunpazarı ilçesi Arifiye Mahallesi İkieylül Caddesi’ndeki bir markete girdi. Market çalışanları maske takması konusunda Topçu’yu uyardı. Ancak uyarılara aldırış etmeyen Selime Topçu, alışveriş yapmaya devam etti.
Market yöneticilerin ihbarı üzerine gelen polis ekipleri Topçu’ya, pandemi döneminde maske takılmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Genelge var, pandemi nedeniyle maskesiz markete giremezsinizö dedi. Tüm uyarılara karşın maske takmayacağını söyleyen Topçu’ya koronavirüs tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle 900 lira idari para cezası kesildi.
Maske takmamanın anayasal bir hak olduğunu öne süren Selime Topçu, “Maske takmıyorum, çünkü anayasal hakkımı kullanıyorum. Anayasada maske takmak gibi bir zorunluluk yok. Maske takılması için olağanüstü hal olması gerekiyor. Olağan üstü hal ilan edilmediği için genelgeyle hareket ettiklerinden dolayı, maske takmaya itiraz ediyorumö dedi.

Yapılan işlemin ardından Selime Topçu, bölgeden ayrıldı.

Görüntü Dökümü:
-Polis ekibinin kadına ceza yazmaları
-Kadının ceza tutanağını imzalaması
-Maske takmayan Selime Topçu’nun konuşması
-Kadının market önünden ayrılması
-Market girişindeki maske uyarı yazısı
-Market girişi

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

======================

5-) AYDIN BÜYÜKŞEHİR SU ALTI DRON ÜRETTİ

AYDIN Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi, kendi imkanlarını kullanarak su altı dron imal etti. Deniz, baraj, göl ve duran sularda kullanılacak dron, dalgıç görevini üstlenecek.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, üretken belediyecilik anlayışı ve ekolojik yaşam için temiz çevre hedefiyle çalışmalarını hızla sürdürüyor. Dağları, ovaları, gölleri, nehirleri ve deniziyle Ege’nin tüm güzelliklerini içinde barındıran Aydın’ı korumak için projeler geliştiren Büyükşehir Belediyesi, kendi ürettiği araçlarla bu projeleri daha ekonomik ve işlevsel hale getiriyor. Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi personeli, bu üretkenlik anlayışıyla güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor. Teknolojinin sunduğu imkanlarla denizcilik bilgilerini bir araya getiren Denizcilik Dairesi ekipleri, önceki yıllarda deniz temizleme aracı üretti. Ardından yüzer kepçe imal ederek çalışmalarını sürdüren ekipler, şimdi de su altı dron imal etti. Dalgıçların su altında geçirdikleri sürenin ve inebildikleri derinliğin sınırlı olmasından dolayı su altı dron ile daha uzun sürelerde ve derinliklerde inceleme yapılacak. Su altındaki kirliliğin kontrolü, doğal yaşamın takibi ve arama-kurtarma çalışmalarında da bu aracın önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Kuşadası’nda dalış turizmini canlandırmak amacıyla önceki yıllarda Büyükşehir Belediyesi’nce batırılan Airbus A300 uçak batığının çevresinde testleri yapılan su altı dron dalgıçlardan tam not aldı.
‘HER TÜRLÜ ENGELİ AŞTIK’
Denizcilerin bugünün teknolojisini yakından takip ettiğini, bu tür sualtı dronları ve robotlarının artık denizciler için vazgeçilmez araçlar haline geldiğini belirten Denizcilik Dairesi personeli dalgıç Hasan Seren, “Deniz dışında da aynı zamanda iç sularda da bizlere yardımcı oluyor. Barajlar, göller ve duran sularda etkili bir şekilde su altından görüntü almamızı sağlıyor. Maksimum 60 metre derinlikte 2 saat boyunca kayıt alabiliyor. Başkanımız Özlem Çerçioğlu bu konuda bize çok yardımcı oldu ve desteklerini hiç esirgemedi. Önümüze gelen her türlü engeli aştık ve sonunda da su altı dronumuzu kullanıma sunduk” dedi.

Görüntü dökümü
————————
-Denizden görüntü;
-Drone ve dalgıçlardan görüntü;
-Dronenin su altında çekimi;
– Denizcilik Dairesi personeli dalgıç Hasan Seren röp;
-Genel ve detay görüntü
Haber- Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

=====================================

6-) TARİHİ KADIKALESİ’NİN ÜZERİ GÖBEKLİTEPE GİBİ KAPATILACAK

AYDIN’ın Kuşadası ilçesindeki tarihi Kadıkalesi- Anaia Höyüğü’nün üzerinin çatı ile kapatılması için çalışma başlatıldı. Göbeklitepe gibi höyüğün üzerinin tamamen kapatılması planlanan projenin 3 milyon TL’ye mal olacağı bildirildi.
Kuşadası’nın Kadıkale Mahallesi’nde bulunan tarihi Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nün üzerinin Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de olduğu gibi tamamen çatıyla kapatılması için harekete geçildi. İl Turizm Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından yürütülen çalışmanın 4 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Toplam 2 bin 150 metrekare alanı kapsayacak işlemin 3 milyon TL’ye mal olacağı bildirildi.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Kuşadası Kaymakamı Saadettin Yücel ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Kuşadası Belediyesi’nin verdiği destekle kazı çalışmalarının sürdüğü Kadıkalesi Ören Yeri’ne ziyaret etti. 
‘BÖLGE TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MİRAS’
Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nün bölge tarihi açısından çok büyük ve önemli bir miras olduğunu belirten İl Turizm Müdürü Umut Tuncer, “İlk etapta buradaki anıtsal kilisenin üzerini örteceğiz. Kilisenin üzeri, Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Göbeklitepe’de olduğu gibi membran malzemeden çatıyla kapatılacak. Çalışmanın 4 ay gibi kısa bir sürede bitirilmesini planlıyoruz” dedi.
‘TURİSTLER RAHAT EDECEK’
AK Parti Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise, “Proje tamamlandığında turistler bu bölgede gezerken gölge alanda daha rahat edecekler. Bunun bir örneği Şanlıurfa’da Göbeklitepe’de var. Burası, oradaki alandan daha büyük. Buradaki tarihinde yaşamasını sağlayacağız. Çalışma, Türkiye’deki antik kentlere ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi” diye konuştu.

Görüntü dökümü
—————
-İnceleme gezisinden görüntü
-Kadıkalesi-Anaia Höyüğü’nden görüntü
-Aydın İl Turizm Müdürü Dr. Umut Tuncer ile röp.
-AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ile röp.
-Çatı kaplamasından görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber – Kamera: Eşber OKAYER / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

================================================

Exit mobile version