Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ -16

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

2 AŞI ADAYI, 3 KİT VE 1 İLAÇ İÇİN DESTEK BEKLİYORLAR
 
TÜRKİYE Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) bitki yapraklarından üretilen 2 koronavirüs aşı adayı, 1 ilaç ve 3 kit geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Dr. Mammedov, insanlar üzerindeki denemelerde güzel sonuçlar elde ettiklerini belirterek, aşı firmalarından destek beklediklerini söyledi.

AÜ Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ile 20 kişilik ekibi, koronavirüs aşı çalışmasında sona geldi. 3 laboratuvar, 1 iklim odasında ‘Transient Bitki Ekspresyon Sistemi’ kullanarak, yeni nesil aşı çalışmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Mammedov, bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamiana’nın, iklim odasında 22-24 derecede yüzde 50-60 nem seviyesinde özel formülasyon içeren gübrelerle yetiştirilerek belli büyüklüğe ulaşmasını sağladıklarını anlattı. Bitkiye, yeniden düzenleme yapılıp bitki yaprağının içine solüsyon verilerek yapraklarından protein ürettiklerini aktaran Prof. Dr. Tarlan Mammedov, gerekli analizler sonucunda başarılı 2 aşı adayı ürettiklerini kaydetti. Aşının yanı sıra ilaç ve kit çalışmalarında da sona geldiklerini anlatan Prof. Dr. Mammedov, protein içerikli üretilen 2 aşı adayı, ilaç ve 3 kiti hastalar üzerinde denediklerini açıkladı. Geliştirilen ürünlerden güzel sonuçlar elde ettiklerini aktaran Prof. Dr. Mammedov, aşı firmalarından destek beklediklerini söyledi.

YEŞİL BİTKİ YAPRAKLARINDAN GELİŞTİRİLDİ

Prof. Dr. Tarlan Mammedov, geliştirdikleri 2 aşı adayının testlerini hayvanlar üzerinde tamamladıklarını ve güzel sonuçlar elde ettiklerini belirterek, “Ayrıca 3 kit geliştirdik. Bu kitler, koronavirüs hastalarında antikor seviyesinin tayin edilmesi için çok önemli. Bu kitler Türkiye’ye dışardan geliyor. Bu kiti 50 koronavirüs hastası üzerinde denedik. Diğer kitlerle karşılaştırıp aynı sonuçları aldık. Buna ek olarak mühim bir ilaç geliştirdik. Bizim ürettiğimiz ilaçlar protein temelli. SARS2 virüsünün bedenimize dahil olmasına yardım eden ACE2 enzimidir. Bu enzimi bitki yapraklarında ürettik. Bu insan vücudunda çok önemli bir fonksiyon taşır. Eğer virüs tarafından ACE2 tarafından bağlanırsa vücutta birçok problem başgösterir. Hastalık oluşur. Onun için biz ACE2 enzimini, 1 kilogram bitki yaprağından üretebildik. Bu virüsün insan vücuduna geçmesini engelliyor” diye konuştu.

İlaç, aşı ve kitlerle güzel sonuçlar elde ettiklerini aktaran Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Şimdi ilaç şirketlerinden destek bekliyoruz” dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Ziraat Fakültesi dış plan görüntü
– İklim odasında bitkilerin kontrol edilmesinden görüntü
– Bitkilerden görüntü
– RÖP: Prof. Dr. Tarlan Mammedov

Reklam Alanı

HABER: Aslı DURAN-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

==============

ELAZIĞ VALİSİ YIRIK, PAZAR YERİNİ DENETLEDİ

ELAZIĞ Valisi Erkaya Yırık, bugün açılan pazar yerini denetledi.

İçişleri Bakanlığı’nca ülke genelinde uygulanan tam kapanma sürecinde, cumartesi günü 10.00- 17.00 saatlerinde semt pazarlarının kurulabileceği açıklanmasının ardından Elazığ’da yaş sebze, meyve ile fide satışı yapan pazar yeri koronavirüs tedbirleriyle açıldı. Pazar yerinde koronavirüs önlemlerine yönelik alınan tedbirleri denetleyen Vali Erkaya Yırık, maske, sosyal mesafe ve hijyen kullarına uyulması için çağrıda bulundu. 

Vali Yırık, Elazığ’da koronavirüs vakalarında düşüş yaşandığını ifade ederek, “Tüm kurallara uygun bir şekilde bu süreç devam ediyor. Bugün 6 noktada pazar yeri var. 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde belirlenmiş olan noktalarda pazar faaliyeti devam edecek. Son günlerdeki vaka sayımız yaklaşık 2 hafta önceki vaka sayımızdan tam kapanma ile birlikte yüzde 60-70 oranında bir düşme gerçekleşti. Yani 300’lerden 100 küsurlara kadar da rakam inmiş oldu. İnşallah bunun da altına düşerek vatandaşlarımızı bu bulaş riskinden hep beraber korumaya gayret ediyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———
Pazar yerinden detay
Denetimden detay
Valinin açıklaması
Genel ve detay
Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ,(DHA)

============

KARABÜK’TE PAZAR KUYRUĞU

KARABÜK’te, mahallelerde pazarlar açılırken, sıraya giren vatandaşlar ateşleri ölçülerek içeri alındı.   

Karabük’te Merkez Cuma, Şirinevler, Esentepe Salı, 100.Yıl, 5000 Evler Perşembe ve Yenimahalle pazarları sadece yaş sebze, meyve ile fide satışı yapılacak şekilde açıldı. Polis ve bekçiler pazar yerlerinde denetim yaptı. Pazarların girişlerinde vatandaşlar sıraya girdi. Belediye ekipleri pazar girişlerinde vatandaşların ateşini ölçtü. Alışverişe gelen vatandaşlar pazardaki yoğunluk ve fiyat artışından şikayetçi oldu.  

Pazarcı esnafı Uğur Yılmaz, “Halk için vatandaş için üretici için pazarların açılması iyi oldu. Fakat bu satışın devamı olmadığı için esnaf kısıtlı ürün alıyor. Halciler fiyatı yüksek tutuyor. Vatandaşa saat 17.00’den sonra yasak olduğu için esnaf ürünü az alıp değerli satıyor. Böyle olunca buda vatandaşa yansıyor.  2-3 gün önce hallerde domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, meyveler çöpe atılırken bugün Karabük halinde her şey 2-3 katına çıktı. Vatandaş gelip, ‘Antalya’da Mersin’de domates, salatalık dökülüyormuş’ diyorlar. Fiyatı 6-7 TL görünce ‘siz niye böyle zam yapıyorsunuz’ diye bize sitem ediyorlar. Böyle olunca kabak pazarcı esnafının başına patlıyor.” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Sıraya girenlerden görüntü
Pazardan görüntüler
Röportajlar

HABER-KAMERA: Yasin ALDEMİR/KARABÜK,(DHA)

=============

TRABZON’DA SEMT PAZARLARINDA SOSYAL MESAFE KURALINA UYULMADI

TRABZON’da tam kapanmada genelgeyle bugün açılan semt pazarlarında yoğunluk oluştu, tezgahlar arasında sosyal mesafe kuralına uyulmadığı görüldü.

Kentte bulunan bazı semt pazarları, bakanlığın genelgesi doğrultusunda bugün açıldı. Polis ve zabıta ekipleri, pazar yerlerinin girişlerinde ve çevresinde önlem aldı. Pazara girenler ateş ölçümü ve HES kodu sorgulamaları yapılarak içeriye alındı. Vatandaşlar ile esnaf, maske ve mesafe kurallarına uymaları konusunda ekiplerce sık sık uyarıldı. Polis ekipleri, vatandaşlara dezenfektan verdi. Pazar yerinde yoğunluk yaşanırken, alışveriş yapanların ise kimi zaman mesafeye uymadığı görüldü.

Pazara gelen Sevgi Hancı, “Bir yandan iyi, bir yandan kötü oldu. Yine insanlar iç içe. İhtiyaçlarını marketlerden karşılayabilirler ama bu hal güzel değil. Bence hiç iyi olmadı. Bir hafta veya on gün daha bekleyebilirdik” dedi.

Pazarda gelerek ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Faruk Atamer, “Ufaktan hareketlilik olması aslında moral açısından iyi ama birkaç gün beklemekte fayda var. Zaten marketler dolu aynı pazarlar gibi. Aslında bu süreci beklememiz gerekiyordu ama hayattan da kopmamak lazım. Hayatın devam ettiğini pazarlarda da görüyoruz. Kısmen de olsa artıları var diye düşünmek lazım” diye konuştu.

Semt pazarı esnaflarından İsmail Kasım da, marketlerde daha fazla yoğunluk olduğunu söyleyerek “Kapanma oldu güzel ama pazarlar bir gün açılsa sıkıntı olmaz. Marketler dolu, orada virüs geçmiyor burada geçiyor. Açık alandayız burada virüs geçmez ama markette virüs geçer. Haftada 2 veya 3 gün pazarın kurulması lazım” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Pazardan görüntüler
-Pazar yerinde alınan tedbir görüntüleri
-Röportajlar
-Detaylar

BOYUT: 404 mb

Haber:Selay SAYKAL-Kamera:Tolga SAĞLAM/TRABZON(DHA), 

=======================

SİNOP’TA ‘KANUN TAKSİMLİ’ PAZAR ALIŞVERİŞİ

SİNOP’ta koronavirüs tedbirleri kapsamında açılan semt pazarı rağbet gördü. Yoğunluk yaşanan pazar yerinde müzisyen Hamit Karabulut’un kanun çalması ilgi çekti.

İçişleri Bakanlığı’nca sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri pazarların açılmasına izin verilmesiyle Sinop’ta da pazar kuruldu. Kapalı pazar içerisinde tezgah aralarındaki mesafe zabıta ekiplerinde denetlenirken pazarın giriş noktasında da ekiplerce HES kodu sorgulaması ve maske kontrolü yapıldı.

‘BUGÜN MEMNUNUZ’

Pazarın açılmasını olumlu bulan ve yetiştirdiği ürünleri pazarda satmaya çalışan çiftçi Gülten Öz, “Bugün memnunuz, böyle giderse kapatmasınlar pazarı. Köylünün sebzesi elinde kalıyor, çürüyor” diye konuştu.

‘PAZARDA FİYATLAR NORMAL’

Fiyatların normal olduğunu söyleyen pazarcı esnafından Adem Şahin ise “Pazarda fiyatlar normal, domates 6-7 lira, haldeki bütün sebzeler duruyor. Vatandaşlar sebzelerini döktü. Pazara gelinmesi lazım. Bu şekilde vatandaşlar da, esnaf da mağdur olmaz” şeklinde konuştu. 

Öte yandan yoğunluk yaşanan pazar yerinde kanun çalan müzisyen Hamit Karabulut ise ilgi odağı oldu. Salgında müzik sektörünün olumsuz etkilendiğini belirten Karabulut, “Geçimimizi müzikten kazanıyoruz. Salgından dolayı çoğu yer kapalı. Biz de sokakta para kazanmaya çalışıyoruz. Elimizden başka bir şey de gelmiyor. Üç beş kuruş kazanıyoruz işte. Pandemide iş yapamıyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Müzisyen Hamit Karabulut, kanun çalması

-Pazar yerinden genel görüntüler

-Pazarcı esnafı konuşma

-Ekiplerin denetimleri

-Genel detaylar

HABER KAMERA: Deniz ÖZEN/SİNOP,(DHA)-

===============

JANDARMA, KAÇAK AVCILARIN NEHİR VE DEREYE KURDUĞU TUZAKLARI İMHA ETTİ

HATAY’ın Samandağ ve Defne ilçelerinde kaçak şekilde balık avlamak amacıyla nehir ve dereye kurulan tuzaklara, jandarma tarafından el konularak imha edildi. 

Asi Nehri ile Karaçay Deresi’nde kaçak avlanma yapıldığını tespit eden İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri denetime çıktı. Hatay İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri nehir ve dere çevresinde inceleme yaptı. Ekipler, sığ yerlerde taşlar kullanılarak akıntı ağızlarının daraltılması sonucu yerleştirilmiş 4 adet ‘davul’ diye tabir edilen kamıştan yapılmış tuzak olduğunu belirleyerek, tamamına el koyup imha etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Jandarmanın dere kenarına gitmesi
– Dereye yerleştirilen tuzağı çekmesi
– İçindeki balığı dereye bırakması

SÜRE: 54″ BOYUT: 102 MB

Haber:Ali ARSLAN-Kamera: HATAY,(DHA)

==============

ELAZIĞ’DA JANDARMA, SOKAK HAYVANLARINI UNUTMADI

ELAZIĞ’da jandarma ekipleri, tam kapanma günlerinde sokak hayvanlarının aç kalmaması için belirlenen noktalara kaplarda mama, su, süt ve et bıraktı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma sürecinde, sokak hayvanları için çalışmalarını sürdürüyor. Kentte sokak hayvanlarının yoğun olarak yaşayıp, yiyecek bulmakta zorlandığı alanları belirleyen ekipler, harekete geçti. Belli noktalara mama, su, süt ve et bırakan ekipler, sokak hayvanlarının ulaşmasını sağladı.

Görüntü Dökümü
———-
Jandarma ekiplerinden detay
Hayvanların beslenmesi
Genel ve detay
Haber-Kamera: Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!