Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 17

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KONTEYNERDE YAKALANAN 91 KAÇAK GÖÇMEN GÖÇ İDARESİ’NE TESLİM EDİLDİ
 
İZMİR’in Torbalı ilçesinde, jandarma tarafından düzenlenen operasyonda deponun önünde bulunan 1’i TIR’a yüklü 3 konteynerde yakalanan 91 kaçak göçmen, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulduğu göçmenlerin İtalya’ya geçmeye çalıştığı öğrenildi. 

Torbalı İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Karakol Komutanlığı ekipleri, kırsal Çapak Mahallesi’ndeki 2540 Sokak’ta bulunan depoda, konteynerler içinde kaçak göçmenler olduğunu öğrenince harekete geçti. Belirlenen adrese dün saat 10.30 sıralarında operasyon düzenleyen ekipler, 1’i TIR üzerinde yüklü 3 konteyner içinde, bisküvi kolilerinin arkasına saklanan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 91 kaçak göçmeni yakaladı. Konteynerlerin önce İzmir Limanı’na, oradan İtalya’ya gitmesinin planlandığı bildirildi.

MİNİK ALİYA VE DİĞER GÖÇMENLER, YARIN SINIR DIŞI EDİLECEK
İran, Kuzey Irak, Afganistan ve Suriye uyruklu kaçak göçmenler, jandarma karakolundaki işlemleri tamamlanmasının ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Kaçak göçmenler arasında bulunan Kuzey Iraklı 5 yaşındaki Aliya’nın oyuncak bebeğini bir an olsun elinden bırakmadığı görüldü. 

3 KİŞİ İFADE VERDİ
Öte yandan, jandarma ekipleri olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 1’i nakliye şirketinin yönetici, 2’si TIR şoförü olmak üzere 3 kişinin ifadesine başvurdu. 3 kişi, jandarmadaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Nakliye firması yöneticisinin, akşam bisküvi kolilerini yüklediklerini söylediği, kaçak göçmenlerin ise gece yarısı getirilip, kendilerinin bilgisi olmadan konteynerlere bindirildiğini ileri sürdüğü öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Konteyner içindeki göçmenlerin görüntüsü
– Göçmenlerin otobüse bindirilmesinden görüntü
– Elidne bebek tutan Aliye Yemen’den görüntü
– Genel ve detay görüntü
Haber: Davut CAN – Kamera: Can ÇUBUKÇIOĞLU / İZMİR, (DHA)

=====================

Reklam Alanı

2) BAŞINA YORGUN MERMİ İSABET EDEN ÇOCUĞUN SAĞLIĞI İYİ

MANİSA’nın Alaşehir ilçesinde parkta oynayan 6 yaşındaki Eymen Dikiltaş’ın kafasının derisi altına yorgun mermi isabet etti. Geçirdiği operasyonla Eymen Dikiltaş, sağlığına kavuştu.

Olay, dün saat 18.00 sıralarında, Beşeylül Mahallesi Üçgen Park’ta meydana geldi. Parkta oynayan 6 yaşındaki Eymen Diklitaş’ın kafasına yorgun kurşun isabet etti. Anneannesi Leyla Karazeybek, başının döndüğünü söyleyen Eymen Diklitaş’ın kafasından kan geldiğini görünce çığlık atmaya başladı. Çevrede marangoz dükkanı bulunan Eymen Dikiltaş’ın babası, olay yerine koştu. Özel bir hastaneye kaldırılan Eymen Dikiltaş’ın kafasının deri altına, mermi isabet ettiği anlaşıldı. Beyin ve Sinir Hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Vatan Tayfur tarafından ameliyat edilen Eymen Dikilitaş’ın deri altındaki mermi çıkarıldı. Kafasında oluşan yırtılmalar ve kırıklara müdahale edildi.
Anne Canan Dikilitaş, “Oğlumun sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum. Doktorumuza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Eymen Dikilitaş’tan görüntüler
– Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)

=====================

3) ALANYA’DA PLAJLAR DOLDU TAŞTI

Antalya’nın Alanya ilçesinde yerli yabancı birçok turist güzel havayı fırsat bilerek plajlara gitti. 2 gün süren yağışlı havanın ardından hava sıcaklığının yükseldiği ilçede plajlar doldu. 

Alanya’da hava sıcaklığı 24 derece, deniz suyu sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 56 olarak ölçülürken, ilçenin dünyaca ünlü Kleopatra ve Damlataş plajları tatilcilerle doldu. İlçede 2 gün boyunca etkisini gösteren yağışlı hava yerini güneşli havaya bırakırken, yerli yabancı birçok turist sahillere gelerek güzel havanın tadını çıkardı. Güneşlenen ve denize giren tatilcilerin yanı sıra bazı turistler de çocukları ve evcil hayvanlarıyla denizin keyfini sürdü.
‘ALANYA CENNET’
Almanya’dan Alanya’ya ailesiyle tatile gelen 44 yaşındaki Yasemin Can, Alanya’yı çok beğendiğini dile getirirken, “Soğuklardan kaçtık, Almanya’da şu an kar yağıyor. Alanya cennet. Güneş, deniz her taraf çok güzel. İnsanlar fıkır fıkır çok güzel yani” dedi.
‘TÜRKİYE, AVRUPA’YI ÇOKTAN GEÇMİŞ’
Türkiye’de koronavirüsle ilgili alınan tedbirlerden de çok memnun olduklarını söyleyen Can, “Çok güzel tedbirler. Öyle güzel tedbirler almışlar ki ben Almanya’da bile görmedim. Çok şaşırdık gerçekten çünkü oradan başka söylüyorlar. Türkiye Avrupa’yı geçmiş. Hiçbir şeyden korkmadan gelsin herkes. Yapabilecekleri en güzel şey, buraya gelmeleri” diye konuştu.  

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Plajdan genel ve detay görüntüler 
– Yüzen insanlardan görüntüler
– Yasemin Can RÖP.
– Genel ve detay görüntüler

HABER-KAMERA: Burcu MUTLU- Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA) 

=====================

4) RAMAZANA HAZIRLANAN SELİMİYE CAMİİ DEZENFEKTE EDİLDİ, AVİZELERİ GÜL SUYUYLA TEMİZLENDİ

EDİRNE’de  Mimar Sinan’ın ustalık eseri, tarihi Selimiye Camii, koronavirüs tedbirleri alınarak ramazan ayına hazırlanıyor. Avizeleri gül suyuyla temizlenen, dezenfekte edilen camide sosyal mesafe yerleri de tespit edildi. Edirne İl Müftüsü Alaettin Bozkurt, “Camiye girildiğinde maskesi olmayanlara maske dağıtılıyor ve hemen dezenfektan sürülüyor. Camide namaz kılma yerlerimiz işaretlendi ve sosyal mesafeye dikkat edilecek şekilde camilerimiz hazır hale getirildi. Sadece burası değil tüm camilerimizde en az 1 metre arayla işaretler bırakıldı” dedi.

Edirne’de Mimar Sinan’ın, ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Selimiye Camii, ramazan ayında yerli ve yabancı binlerce kişinin ziyareti için koronavirüs tedbirlerine hazırlanıyor. Cami dezenfekte edilirken, maske, mesafe ve hijyen kurallarının yazılı etiketler ile hatırlatılma yapıldı. Ayrıca camiye maskesiz gelenlere maske verilerek, kalabalık oluşmasını önleyen ahşap çitlerden cami içinde alanların bölünerek  tedbir alındı.  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında, ‘Ramazan ayı boyunca camilerde teravih namazlarının kılınmayacağını açıklamasının ardından, tüm camilerde olduğu gibi tarihi  Selimiye Cami’nde de teravih namazları kılınmayacak. 

AVİZELERİNDEKİ BİN AMPULÜ GÜL SUYU İLE TEMİZLENDİ
Edirne’de avlusu ve bahçesiyle birlikte 6 bin kişiden fazla kişinin birlikte ibadet ettiği Selimiye Camii, İslam aleminin önemli ibadet hanelerinde biri olma özeliğini taşıyor. Tarihi caminin dev avizesinde bulunan bin ampulü gül suyu ile silinerek temizlendi. Ramazan ayı hazırlıkları kapsamında, cami çalışanları tarafından büyük bir titizlikle gül suyu ile silinen ampuller, tarihi cami içinde ziyaret edenler hoş bir koku ile karşılanıyor. 

‘RAMAZAN AYI HAZIKLARINI TAMAMLADIK’
Edirne İl Müftüsü Alaettin Bozkurt, Selimiye Camii’nde ramazan ayı hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, “Camiye girildiğinde maskesi olmayanlara maske dağıtılıyor ve hemen dezenfektan sürülüyor. Camide namaz kılma yerlerimiz işaretlendi ve sosyal mesafeye dikkat edilecek şekilde camilerimiz hazır hale getirildi. Sadece burası değil tüm camilerimizde en az 1 metre arayla işaretler bırakıldı. İçişleri Bakanımızın da söylediği gibi şu anda en güvenilir yerler camilerdir. Kardeşlerimiz beş vakit namaz olsun, gerek diğer zamanlarda da Selimiye Camii’ni ziyaret edebilirler. Ramazan gelmeden önce tüm imam arkadaşlarımıza 13 maddeden oluşan bir talimat gönderdik. Camiden bakım onarım ve çevre tanzimine dikkat edilecek. Cüppe ve sarıkların temiz olmasına dikkat edilecek. Her camide cami görevlilerince mukabele okunacak. Selimiye Camii’nde mukabele, sohbet ve canlı yayın her gün saat 11-12 arasında olacak ve gerekli tedbirler cami görevlilerince sağlanacak. Ramazanda aldığımız bunlar gibi bir çok tedbir var. Kardeşlerimize tavsiyemiz şudur, bu ramazan ayında Kur’an ayı olduğu için mutlaka bir hatim indirelim” dedi.

‘İĞNE ORUCU BOZMAZ’
Ramazan ayında vurulan Covid-19 aşısının orucu bozmadığına vurgu yapan Bozkurt, “Fıkıh kitabında aşının orucu bozmadığı belirtiliyor. Kardeşlerimiz gerek Covid -19 olsun gerek diğer aşılar olsun iğne dahi orucu bozmuyor. Ancak serum şeklinde olursa, vücuda gıda içerikli şeyler hariç diğer iğneler orucu bozmaz. Vatandaşlarımızın can güvenliği daha güvenli, insanların sağlığından daha önemli bir şey yoktur. Tüm kardeşlerimiz rahat olsun” şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– Selimiye Camii’nin kapısının açılışı
– Cami içerisinden genel görünüm
– İşçilerin gül suyuyla temizlik yapması
– İşçilerin gül suyuyla avizeleri silmesi
– Cami avlusundan görünüm
– Cami içerisinde kuran okunması ve cemaat
– Cami içerisinden detaylar
– İl Müftüsü Alaettin Bozkurt açıklama
– Camiyi ziyaret eden vatandaşlar
– Cami içerisinden detaylar

Haber- Kamera: Ali Can ZERAY-Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)

===================================

5) ŞANLIURFA’DA TARLALARA DRONLU İLAÇLAMA

TARIM sektörünün önemli merkezlerinden Şanlıurfa’da tarlalar dron ile ilaçlandı. Traktörle ilaçlamaya göre daha az maliyetli ve çevreci olan dron ile ilaçlamaya, bölge çiftçisinin talebinin arttığı belirtildi.

Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45’i, kırmızı mercimeğin yüzde 38’i, mısırın yüzde 22’si, arpanın yüzde 13’ü ve buğdayın da yüzde 9’unun üretildiği Şanlıurfa’da üreticiler, traktörle ilaçladıkları tarlalarını; maliyeti ve ilaç kullanımı düşük, çevreye ve hayvanlara zararı daha az olduğu belirtilen dron ile havadan ilaçlatmayı tercih etmeye başladı. Ziraat Mühendisi Serda Üçbağ, dron ile ilaçlamanın daha etkili ve zararsız olduğunu belirterek, “Daha az ilaçla daha fazla yer ilaçlıyoruz. Tarım alanlarını ilaçladığımızda yüzde 20 daha az ilaç kullanımı yaptığımızı tespit ettik” dedi.

Ziraat Odası’nda görevli Mühendis Serda Üçbağ, dron ile ilaçlamanın daha ekonomik ve çevreci olduğunu belirterek, “Dron ile buğday, mercimek ve pamuk tarlalarında rahatlıkla ilaçlama yapılabiliyor. İlaç miktarında tarlaya düşen ilaç miktarını düşürüyoruz. Daha az ilaçla daha fazla yer ilaçlıyoruz. Tarım alanlarını ilaçladığımızda yüzde 20 daha az ilaç kullanımı yaptığımızı tespit ettik. Bu da doğaya verdiğimiz zehir miktarında azalma olduğunu gösteriyor. Traktörün yapmış olduğu ilaçlamanın etkisini yakalamış olduğumuz oranlar, dron ile dekara düşmesi gereken miktarı azaltarak aynı etkiyi alabiliyoruz. Çünkü atılan ilaç bitkiye daha çok etki yapıyor. Bu hem ekonomi sağlarken hem de doğaya ve hayvanlara az zarar veriyor. Dron ile yabancı ot ilaçlamalarından, mantar ilaçlamalarına böcek ilaçlamasına kadar her türlü yukardan ilaçlama yapılabilir. Burada asıl hedefimiz bitki sağlığını takip edip sağlıksız olan yerleri dron ile noktasal ilaçlama yapmak” dedi.
Kırsal Balkanat Mahalesi’nde bazı tarlalara deneme amacıyla dron ile havadan ot ilacı atıldı. Vatandaşların ilgiyle izlediği ilaçlamada dron pilotu tarafından, önceden rotası oluşturulan 10 farklı tarlada ilaçlama yapılabilmesi için monte edilmiş hazneye 10 litreye kadar ilaç koyulan dron, yerden 1 metre yükselerek verilen koordinatlarda ilaçlamayı gerçekleştirdi. Dron ile ilaçlama, traktör ile ilaçlamaya kıyasla hem ekonomik hem de çevreye ve hayvanlara daha az zarar verdiği gerekçesiyle tercih edilirken, üretici bu teknolojiyi kullanarak fazla emek vermeden tarlasını ilaçlatma imkanı buluyor.

‘DRON İLE 10 DAKİKADA, 10 DÖNÜMÜ İLAÇLIYORUZ’
Traktörle ilaçlama yapıldığı takdirde tarladaki bitkiye zarar verildiğini ve bunun da ürün kaybına yol açtığını ifade eden Tarımsal Drone Teknolojileri Bölge sorumlusu Feyzullah Aykut,”Dron ile ilaçlamada toprağa dokunulmadığı için tarlaya zarar verilmiyor. Traktörle ilaçlamada tarlaya yüzde 5 zarar verilir. Dron ile bu kayıp söz konusu olmaz. Bu çok büyük bir rakamdır. Bu da üreticiye hem maddi hem manevi olarak yansır. Milli ekonomiye de katkısı çoktur. İnsanların çok büyük önyargısı da var, ‘bu kadar az miktarda ilaçla bu kadar büyük tarla ilaçlanır mı?’ diye, fakat ilaçlama yaptıktan sonra neyin ne olduğunu görüyorlar. Önyargıları kırılmış oluyor. Dron ile 10 dakikada, 10 dönümü ilaçlıyoruz” diye konuştu.
Balkanat Mahallesi’nde gerçekleştirilen dronlu ilaçma sırasında vatandaşlar, ilaçlamayı meraklı gözlerle izledi. Bazıları da cep telefonuyla görüntüleri kaydederek ilaçlama hakkında bilgi aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Tarlada toplanan çiftçiler
– Droneyle ilaçlama yapılması
– Vatandaşlar ilgiyle ilaçlamayı izlemesi
– Çiftçilere açıklamada bulunan Ziraat Mühendisi Serda Ğçbağ
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera: -ŞANLIURFA – DHA

============================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!