DHA YURT BÜLTENİ -17 

dha-yurt-bulteni-17-3wyGyjQu.jpg

1-) SEYİR HALİNDEKİ TIR’IN KALKAN DORSESİ TABELAYA TAKILDI

GAZİANTEP’te seyir halindeki TIR’ın dorsesi aniden kalkınca tabelaya takıldı. Kimsenin yaralanmadığı kazada trafik durma noktasına geldi.
Kaza, akşam saatlerinde İpekyolu üzerinde meydana geldi. Mustafa Sever yönetimindeki 27 YS 453 plakalı TIR’ın seyir halindeyken aniden dorsesi açılarak yönlendirme tabelasına takıldı. Olayı görenler kazayı polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbarla gelen ekipler tabelaya takılan dorsenin kurtarılması için çekici çağırdı. Çekicinin 1 saat süren çalışması sonucu TIR dorsesi takıldığı tabeladan kurtarıldı.
‘FOTOĞRAF ÇEKİNCE SİZE ÖDÜL VERMEYECEKLER’
Tabelaya takılan dorse yüzünden trafik bir süre aksadı, uzun kuyruklar oluştu. Seyir halindeki vatandaşlar ise araçlarının içlerinden cep telefonları ile görüntü çekmeye başladı. Vatandaşlar trafiği yavaşlatınca aracından anons yapan polis memuru, “Hadi seri devam edelim. Çekmeyin fotoğrafı, fotoğraf çekerseniz size ödül mü verecekler. Akşam oldu iftar saati geldi herkesin işi gücü var hızlı devam edelimö şeklinde anons yaptı.
Kaza ile ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü dökümü
————————————    
– Olay yeri
– Kaza yapan TIR
– Aksayan trafik
– Tabelada asılı kalan dorse
– Polisin anonsu
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Kadir GÜNEŞ-Kamera:Ahmet KILIÇ GAZİANTEP-DHA)

==========================

2-) TARİHİ HANLAR BÖLGESİ’NDE BULUNAN METRUK BİNADA YANGIN

BURSA’da Tarihi Hanlar Bölgesi’nde bulunan 2 katlı metruk binada çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Yangın, saat 17.00 sıralarında merkez Osmangazi ilçesi Tarihi Hanlar Bölgesi’nde meydana geldi. 2 katlı metruk binada, henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyüyerek, binayı sardı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 1 saatlik çalışmasının ardından söndürüldü. Yangın sonucunda bina kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedenini belirlemek için soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:
———————————–
-Alevlerden görüntüler
-Yanan binadan görüntü

Haber-Kamera:  İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA,(DHA)

=================================================

3-) ÇANAKKALE, HAFTALIK VAKA SAYISI EN YÜKSEK 4’ÜNCÜ KENT OLDU

KORONAVİRÜS risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir hafta içerisinde 838,89’dan 439,11’e düştü. Çanakkale, buna rağmen Türkiye’de haftalık vaka sıyısının en yüksek olduğu 4’üncü kent oldu. 
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 17-23 Nisan haftalık vaka sayısı tablosunda, Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı 838,89 olarak gerçekleşirken, bugün açıklanan 24-30 Nisan tablosunda bu rakam 439,11’e geriledi. 10-16 Nisan haftasındaki 962,98 olan vaka sayısıyla Türkiye’de birinci olan Çanakkale, bu hafta ise 439,11 olarak açıklanan rakamla İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ’dan sonra Türkiye dördüncüsü oldu. 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir önceki haftaya göre 399,78 kişi azalmasına rağmen, kentte tedirginlik sürdü. 
Çanakkale’de 8-14 Şubat haftasında 37,61 olan vaka sayısı, 24-30 Nisan haftasında 439,11 olarak gerçekleşirken, vaka sayısındaki artış 11.5 kat olarak gerçekleşti. 

Görüntü dökümü
————————–
-İskelede bulunan feribottan görüntü. 
-Polis bariyerleriyle kapatılmış kordonboyu görüntüsü.
-Tarihi Saat Kulesi’nin bulunduğu caddenin boş görüntüsü.
-Boş sokak görüntüleri.

 Haber-Kamera: Burak GEZEN-Nedim BAYHAN/ÇANAKKALE, (DHA)

=========================================================

4-) İLK KEZ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ, BÜYÜK MENDERES NEHRİ KURUDU

AYDIN Ovası’nı sulayan Büyük Menderes Nehri, yağışların az olması nedeniyle kurudu. En kuram dönemlerinden birininden birini yaşıyan nehirdeki su seviyesinin çekilmesiyle zor durumda kalan çiftçilerden bazıları ise traktör ile set yapıp, nehrin dibinde kalan suları biriktirerek çözüm üretmeye çalışıyor. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var.” dedi.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizine dökülen 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri, en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Daha önce taşkınlarla gündeme gelen Büyük Menderes Nehri’nin kuruması Aydın Ovası’ndaki çiftçileri tedirgin etti. Yağmur ve kar yağışının diğer yıllara oranla az olması ve sıcaklıkların da yükselmeye başlaması nedeniyle geçen yıl mayıs ayında 2.5 metre yüksekliğinde su bulunan Büyük Menderes Nehri’nde neredeyse su kalmadı. Çiftçiler traktörleriyle nehrin yatağında setler yapıp, dipteki az miktardaki suyu biriktirmeye başladı. Nehrin büyük bölümünde ise dipteki kumlar ortaya çıktı. Çiftçiler nehirdeki kumlar üzerinde yürüyerek, kara kara ne yapacaklarını düşünmeye başladı.
‘NEHRİ, İLK DEFA BÖYLE GÖRDÜM’
Büyük Menderes Nehri’nin her gün suların azalarak kuruma noktasına geldiğini belirten, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, “Aralık ayından bu yana yağmurlar yeterli seviyede yağmadı. Bu nedenle yıla kurak bir başlangıç yaptık. Mayıs ayının ilk haftaları Büyük Menderes Nehri’nde 2.5 metre yükseklikte su vardı. 53 yaşındayım, bu aylarda Büyük Menderes Nehri’nin bu şekilde kuruduğunu hiç görmemiştim. Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var. Çok az sayıda su olduğu için çekme şansımızda yok. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Adnan Menderes, İkizdere ve kemer Barajları’ndan da sulama için Büyük Menderes’e su salınması için çok erken. Baraj kapaklarının açılması haziran ayını bulur. Çiftçilerde çaresiz durumda. Su olmayınca tarımsal üretimde durma noktasına geliyor.
Durum böyle olunca çiftçilerde kendi başlarının çaresine bakmak için sondaj kuyusu açmaya çalışıyor. Ancak, yağmur yağmaz ise o sondaj kuyularının da çok uzun süre kullanılacağını sanmıyorum. Bizim can damarımız sudur. DSİ’de bu yıl 2 kez sulama suyu vereceğini bildirdi. 2 defa sulamayla hiçbir mahsul olmaz. Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz” dedi.
‘BU KADAR SUSUZ KALDIĞINI HİÇ GÖRMEDİM’
Menderes Nehri kıyısında arazisi bulunan Umur Posacı, “Büyük Menderes Nehri kıyısında dedemden kalma 600 dönüm arazim var. Yıllardan beri burada ekip biçeriz. Bu mevsimde susuz kaldığını hiç görmedik. Birazda plansız yapılan işler buna neden oluyor. Önceden bazı hesap ve planlar yapılsa bekli de bu hale gelmezdi. Şu anda herkes bölgede su peşinde. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Maalesef bizi çok kolay günler beklemiyor. Nehrin içine traktörlerle girerek set yapıp, su tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Görüntü dökümü
—————
-Kuruyan Büyük Menderes Nehrinden görüntü
-Çiftçilerin Nehrin içinde yürümesi
-Traktörle nehrin içinde set çekilmesi
-Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ile röp.
-Çiftçi Umur Posacı ile röp.
-Genel ve detay görüntü

Haber – Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

=================================

5-) EKİPLERİ PES ETTİREN YAVRU KEDİYİ KENDİSİ ÇIKARIP SAHİPLENDİ

SİVAS’ta, park halindeki otomobilin motor bölümüne giren ve ekiplerin uzun süren çabasına rağmen dışarı çıkartılamayan kediyi aracın sahibi Mehmet Ali Çelik sıkıştığı yerden çıkardı. Çelik, adını ‘Limon’ koyduğu yavru kediyi sahiplenerek bakımını üstlendi. 
Dün gece saatlerinde, Şeyh Şamil Mahallesi Dursun Gencer Caddesi üzerinde vatandaşlar Mehmet Ali Çelik’e ait park halindeki 58 AG 231 plakalı otomobilin motor kısmından kedi sesi geldiğini duydu. Durum otomobilin sahibi Çelik’e haber verildi. Bir süre motorda kediyi arayan Çelik ve çevredekiler yavru kediyi sıkıştığı yerden çıkaramadı. İhbar üzerine olay yerine Sivas Belediyesi İtfaiye ekipleri geldi. Ekiplerin de uzun süren çabasına rağmen yavru kedi mahsur kaldığı yerden yine çıkarılamadı. Bir süre sonra kedinin kendiliğinden çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için aracının başına gelen Çelik, hayvanın hala içerde olduğunu görünce, aracının altına girdi. Kendi imkanlarıyla aracının motor muhafaza levhasını yerinden söken Çelik, kediyi bıkıştığı yerden kurtardı. Kuyruğunda hafif yara bulunan yavru kediyi sahiplenen Çelik, tedavisi için veterinere götürdü.
‘ARTIK EVİMİZİN BİR PARÇASI OLDU’
Kedinin çıkmasını sağlamak için motor altındaki bir parçayı tamamen söktüğünü belirten Çelik, “Bir anda kendisi kucağıma geldi. Direk kucağıma gelince de sahiplenmek istedim. Artık evimizin bir parçası oldu. Dün kirli ve yaramaz bir şekildeydi ama şu anda kendisine geldi. Ailem de bu mübarek ayda böyle bir şey yaptığım için hoş karşıladı. Artık bizim için bir misafir oldu. Adını da ‘limon’ olarak belirledik” dedi. 

Görüntü Dökümü
————–
-Evden görüntüler
-Yavru kedinin görüntüsü
-Mehmet Ali Çelik’in ilgilenmesi
-Yaptığı açıklamalar

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI-Arife Defne ARSLAN/SİVAS, (DHA)

===================================

6-) TALAS BELEDİYESİ’NDEN İFTARDA ‘BİZ PİŞİRELİM, SİZ ULAŞTIRIN’ UYGULAMASI

TALAS Belediyesi, Ramazan ayında engelli, yaşlı ve diğer ihtiyaç sahiplerine yönelik başlattığı ‘Biz pişirelim, siz ulaştırın’ projesi kapsamında her gün ihtiyacı olanlara sıcak yemek ulaştırıyor.
Talas Belediyesi, Ramazan ayında engelli, yaşlı ve diğer ihtiyaçlar sahiplerine yönelik ‘Biz pişirelim, siz ulaştırın’ projesi başlattı. Bu kapsamda 5 ayrı noktada ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere her gün iftar menüsü hazırlanıyor. Talas Belediyesi mutfağında pişirilen yemekler paketlendikten sonra vatandaş eliyle sofralara ulaştırılıyor. Talas Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Harun Abakay, “Talas Belediyesi olarak hasta, engelli, yaşlı ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın iftar sofralarını kurmak için ‘Biz pişirelim, siz ulaştırın’ projesi geliştirdik. Ramazan’ın ilk günü başlattığımız faaliyetimizi sürdürüyoruz. Belediye mutfağımızda pişirilen yemekler 5 noktada ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor” dedi. Her gün 17.30’dan itibaren gerçekleştirilen ‘Biz pişirelim, siz ulaştırın uygulaması’ Ramazan ayı boyunca devam edecek.

Görüntü dökümü
——————–
– İftar paketlerinin hazırlanması
– İftar paketlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması
– Sosyal Hizmet uzmanı Harun Abakay ile röportaj
– Diğer görüntüler

Haber – Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ, (DHA)

============================

 

Exit mobile version