DHA YURT BÜLTENİ – 18

dha-yurt-bulteni-18-xCCnnUwy.jpg

1-)BAKAN KOCA: SON 2 HAFTADA HASTANEYE MÜRACAAT EDENLERİN SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ(2)

‘SPUTNİK V AŞILARININ İLK SEVKİYATI BU AY İÇİNDE BEKLENMEKTEDİR’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Trakya Değerlendirme Toplantısı’nın ardından Edirne Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi’nde yaptığı açıklamada, bölge illerinin durumu, tedbirler ve uygulamaları yerinde değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Salgın yönetiminde illerin durumunu her yönü ile ele aldıklarını belirten Koca, “Virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, ona yayılma şansı tanımamak için gayret edeceğimiz, sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17 günlük sürecin dördüncü günündeyiz. Sokağa çıkma kısıtlamasının daha sıkı olarak uygulandığı bu dönem öncesinde, işyerlerinin hizmet vermemesi nedeniyle bazı vatandaşlarımız memleketlerine ve tatil beldelerimize doğru olağandan daha fazla hareketlilik yaşattılar. İstanbul’dan Trakya’ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere Edirne’yi merkeze alarak Trakya bölgesinin bir durum değerlendirmesini yaptık. Sıkılaştırılmış kısıtlamaların ilk üç gününde vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Vatandaşlarımıza gösterdikleri hassasiyet için özellikle teşekkür ederim” dedi.
Bakan Koca, aşılama programına uyum ve sahada elde edilen sonuçların da ele aldıkları konular arasında bulunduğunu ifade ederek, 
“Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini, duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun acil kullanım onayı verdiği üç aşı oldu. Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Biontech aşısı ise Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek” dedi.
‘BAYRAM SONRASI ÖNGÜRÜLEBİLİR PLANLAR YAPABİLECEĞİZ’
Kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşandığını ve sıkılaştırılmış kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarındaki düşüş hızının daha da artacağının öngörüldüğünü ifade eden Koca, “Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz” dedi.
‘TRAKYA’DA VAKALAR YARI YARIYA AZALDI’
Bakan Koca, Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ’daki salgının seyri hakkındaki bilgileri de paylaştı. Koca, “Sevindirici haber şu ki, bu 4 ilimizde son bir hafta içinde vaka sayıları yarı yarıya azaldı. Edirne’de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 98. Edirne’de geçen haftaya göre vaka sayısında yüzde 50 düşüş yaşandı. Edirne’de yatak doluluk oranımız yüzde 52. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Edirne, vatandaşlarımızın teveccühü ile aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın Edirne’de aşılanma oranı yüzde 88. Tekirdağ’da 224 filyasyon ekibimizle mücadeleye devam ediyoruz. Tekirdağ’da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. Tekirdağ’da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85. Çanakkale’de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyor. Bu ilimizde de vaka düşüş oranımız Edirne gibi yüzde 50. Yatak doluluk oranımız yüzde42. Yoğun bakım yataklarımızın ise yüzde 69’u dolu. Trakya bölgesinde, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranının en yüksek olduğu il yüzde 88,2 ile Çanakkale. Kırklareli’de 139 filyasyon ekibimiz var. Kırklareli’de vaka düşüş oranımız yüzde 35. Yatak doluluk oranımız ise yüzde 33 ile oldukça düşük. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. Kırklareli’de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 86” diye konuştu.
‘MÜCADELE BİRLİKTE KAZANILACAK’
Trakya’daki sağlık yatırımlarını anlatan Bakan Koca, “Biz yarının bugünden daha güzel olacağına yürekten inanıyoruz. Bu inançla ve vatandaşımıza hizmet edebilmenin şevkiyle var gücümüzü sarf ediyoruz. Bu sıkıntılı dönemde milletçe büyük bir fedakârlık örneği gösteriyoruz. Bunun kazanımlarını yakında mutlaka göreceğimize inanıyorum. Mücadele birlikte kazanılacaktır. Birlik ve beraberliğimizi sürdürdükçe, kazanmamamız için bir neden yoktur” dedi.
‘YAZ DÖNEMİNDE 18 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZI AŞILAMAYI PLANLIYORUZ’
Bakan Koca, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “18 yaş altına aşılama takvimi söz konusu mu, tahmin bir tarih var mı? Sorusu üzerine Koca, “Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü vatandaşlarımızı, gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Dolayısıyla bizim şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. Yani 100 milyonu dozu Sinovac ki bunun belirlenen adedi sözleşmede belirlenen tarihte gelmediğini söylemiştim ama önümüzdeki günlerde olumlu bir takım gelişmelerle bu sevkiyatın yeniden bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz ve bu konuda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bunun dışında Sputnikle ilgili 50 milyon doz 6 ay boyunca teslim edilmek üzere anlaşma yapılmıştı. Ayrıca Biontech ile ilgili toplam 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz geleceği şeklinde netliğe kavuşan bir miktarı söyleyebilirim. Dolayısıyla önümüzdeki 3 veya 4 ay içerisinde yani yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında bir gayret ve çaba içerisindeyiz ve bu noktada da kararlıyız” dedi.
‘SPUTNİK V TAKVİMİ 1-2 HAFTA İÇİNDE NETLEŞMİŞ OLUR’
Bakan Koca, “Sputnik aşı sevkiyatı takvimi belli mi?” sorusuna, “6 ay içerisinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde takvim. Ama bu takvimin bu 6 aylık zaman diliminde hangi ay ne kadar miktarın gelebileceği ile ilgili önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde netleşmiş olacak. İlk sevkiyatın Mayıs ayında olmasını bekliyoruz. 1-2 hafta içerisinde bu netleşmiş olur. Geldikten sonra da bütün aşılarda olduğu gibi güvenlik testleri yapıldıktan sonra hızla başlamış olur” karşılığını verdi.
‘YERLİ AŞININ KULLANIMI EYLÜL AYINDA’
Yerli aşı çalışmalarına ilişkin soru üzerine Koca, “Bakanlığımızın desteklediği Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen Faz 2 aşaması biten aşının gönüllülere yapılan kısmı bitti. Şu an değerlendirmeleri yapılıyor. Faz 3 aşamasına 1-2 hafta içerisinde geçilmiş olacak. Eğer bizim planladığımız şekliyle, başarılı şekilde süreç devam ederse Eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘MUHTARLARIN AŞILARI YARINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR’
Muhtarların özellikle salgın döneminde olağanüstü gayret gösterdiklerini söyleyen Koca, “Yer yer bizim filyasyon ekibimizde bile yer aldılar. Muhtarlarımıza bu anlamda gayret ve çabaları için özellikle teşekkür ediyorum. Yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir” diye konuştu.

Görüntü Dökümü 
———————-
-Bakan Koca’nın açıklaması
-Toplantıya katılanlar
-Soru-cevap bölümü
-Detaylar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY-Olgay GÜLER-Resul ORUÇOĞLU/EDİRNE,(DHA)

=========================================================

2-) İKİ ÇOCUĞUN KEDİYİ BAYILTANA KADAR DÖVMESİNE TEPKİ
 
İZMİR’in Konak ilçesine bağlı Hatay semtinde bulunan kafeteryanın cam balkonuna sığınan sokak kedisini, iki erkek çocuğun dövüp, işkence yapmasına Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilciliği tarafından basın açıklamasıyla tepki gösterildi. HAYTAP Arama Kurtarma Temsilcisi Erkan Kitapçıoğlu, hayvan sevgisine dair konuların müfredata eklenip, ders olarak işletilmesini istedi.
Konak’ın Hatay semtinde kafeterya işleten Gökben Kırdı, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olan işletmesinin cam balkon olan bölümünün kapısını sokak kedilerinin barınabilmesi için aralık bırakıp, içine mama ve bir de kedi yatağı koydu. Kırdı’nın aralık bıraktığı kapıdan geçen 29 Nisan gecesi içeri giren 9-10 yaşlarında olduğu tahmin edilen 2 çocuk, buradaki sokak kedisini önce ellerine geçirdikleri bir örtü ve kedi yatağı ile ardından da bir kütük ile vurup, tekmeledi. Kedi bayılırken, 2 çocuk aralık bırakılan kapıyı kapatıp, kaçtı. Kırdı, ertesi gün iş yerini kontrole geldiğinde ortalığın darmadağın olduğunu görünce şaşkınlık yaşadı. İşletmeci, içeri girdiğinde baygın halde bir sokak kedisi buldu. İş yerine önce hırsız girdiğini düşünen Kırdı, güvenlik kamera kayıtlarını izlediğinde 2 çocuğun içeri sığınan kediye işkence yaptığını fark etti. Kırdı, baygın haldeki kedinin gerekli tedavisini yaptı. Çocukların ertesi gün tekrar gelip, bu defa kediyi kapıya sıkıştırdıkları ortaya çıktı. O anların da iş yerinin güvenlik kameraları tarafından görüntülendiği belirlendi. Kafeteryanın işletmecisi Gökben Kırdı,  ‘Çirkin’ adını verdiği siyah renkli sokak kedisine kötü muamelede bulunulması üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ihbarda bulunup, elindeki görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaştı.
‘ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞI OLABİLİR’ 
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilciliği yetkilileri de  kediye yapılan kötü muameleye tepki gösterip, Dr. Behçet Uz Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yaşanılan durumun bir işkence türü olduğu belirtildi. Basın açıklamasını yapan HAYTAP Arama Kurtarma Temsilcisi Erkan Kitapçıoğlu, bu çocukların psikolojik rahatsızlıkları olabileceğini ve ilerleyen yaşlarda kediye yaptıkları işkenceyi bir insana yapabileceğini söyledi. HAYTAP’ın okullarda gönüllü olarak hayvan sevgisine dair dersler verdiğini ifade eden Kitapçıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu derslerin zorunlu tutulmasını istedi.
‘ÇOCUKLAR HAYVAN SEVGİSİNİ KÜÇÜK YAŞTA ÖĞRENMELİİ’
Kitapçıoğlu, “Görüntüleri izleyince çok şaşırdık. İşin içerisinde çocuklar olunca daha da üzüldük. Kedi için de çok endişelendik. Çocuklar kediye saldırıp döverek işkence ediyorlar, aynı gecenin sabahında da kafeye tekrar gelip, kedinin ölüp, ölmediğini kontrol ediyorlar. Ölmediğini görünce bu kez kapıya sıkıştırıyorlar. Bugün bir kediye yapılan bu işkence, ilerleyen yaşlarda bir insana yapılabilir. HAYTAP olarak, hayvan sevgisiyle ilgili derslerin müfredata konulması talebinde bulunuyoruz. Çocukların, hayvan sevgisini küçük yaşlarda öğrenmesini istiyoruz” diye konuştu.
Kedinin bu işkence sonrası sağ kurtarılmasının büyük bir şans olduğunu vurgulayan Kitapçıoğlu, “Kedinin bir travma yaşadığını söyleyebiliriz. Bu travmayı atlatması için elimizden geleni yapıyoruz. Hayvanlara zarar veren kişilere verilen cezaların artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Burada kötü niyetli bir saldırı söz konusu. Elbette cezayı devlet verecek ama bu konuyu irdeleyerek, yapan kişilerin cezasız kalmamasını sağlayacağız.”

Görüntü Dökümü 
———————-
-HAYTAP Arama Kurtarma Temsilcisi Erkan Kitapçıoğlu ile röp.
-Güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler
-Kedi Çirkin’in görüntüleri
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Gökçe ADAR – Kamera: Nevra UÇKAÇ / İZMİR (DHA)-

=========================================================

3-) KORONAVİRÜSTEN ÖLEN ESKİ VEKİL, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
 
ANKARA’da koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren AK Parti eski Milletvekili Burhanettin Uysal (57), memleketi Konya’nın Ereğli ilçesinde toprağa verildi.
Karabük Üniversitesi’nin kurucu rektörlerinden olan 26’ncı dönem AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, koronavirüs tedavisi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi’nde bugün yaşamını yitirdi. Uysal’ın cenazesi, memleketi Konya’nın Ereğli ilçesine getirildi. Uysal için Ulu Cami önünde tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ve yakınları katıldı. 
Uysal’ın cenazesi kılınan namazın ardından ilçe mezarlığına defnedildi. 

Görüntü Dökümü 
———————-
– Cenazenin getirilmesi 
– TBMM Başkanı Şentop’dan detay
– Namazın kılınması 
– Genel ve detay

Haber- Kamera: Atilla ATMACA EREĞLİ KONYA DHA

=======================================================

4-) ABD’Lİ RAMADAN, KUZENİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDU

TRABZON’da yaşayan Lübnan asıllı ABD vatandaşı Samer Ramadan (60), Lübnan asıllı Fransız vatandaşı kuzeni Talal Kabbara’nın (64) bağışladığı böbrekle yaşama tutundu. Hastanede tedavisi süren Ramadan donör kuzenine ‘kahramanım’ diyerek teşekkür etti. 

ABD’de yaşayan ve iş nedeniyle geçtiğimiz yıl Trabzon’a yerleşen Lübnan asıllı ABD vatandaşı Samir Ramadan, böbrek yetmezliği nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Böbrek nakli olmak istediğini ve kuzeninin Fransa’dan gelerek böbreğini bağışlayacağını söylemesi üzerine hazırlıklar yapıldı. Geçen hafta Fransa’nın başkenti Paris’ten gelen donör Talal Kabbara ile alıcı Samir Ramadan, operasyon öncesi sağlık kontrolünden geçirilerek ameliyat edildi.
Genel Cerrah Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz’ın başında bulunduğu, Dr. Öğr. Üyesi Arif Burak Çekiç, Doç. Dr. İlke Onur Kazaz ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Çolak’ın da aralarında yer aldığı uzman ekiple yapılan operasyonda kapalı sistem ameliyatıyla donörün böbreği çıkartılarak, açık ameliyatla alıcıya nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından alıcı Ramadan ve donör kuzeninin hastanede tedavisi sürüyor. Kuzenine ‘kahramanım’ diye seslenen Ramadan, operasyonu yapan doktorlara da teşekkür etti.
’25 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR’
Türkiye’de böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hastalarla ilgili bilgi veren KTÜ Farabi Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ülke genelinde yaklaşık 25 bin kişinin böbrek nakli beklediğini söyleyerek, “Nakiller nedeniyle sayılar durmadan değişiyor ama şu mertebede 65 bin civarında diyaliz hastası var. Bunların gerisi ne oluyor derseniz, bir kısmı kendileri çeşitli nedenlerle istemiyorlar, bir kısmının tıbbi engeli oluyor. Havuzu da etkin şekilde artırmak, hastalarımıza hayat demek olan böbrekleri sunmak lazımö dedi. 
‘İLK DEFA BÖBREĞİN TAMAMI KAPALI YOLLA DONÖRDEN ÇIKARTILDI’
Nakil operasyonun yürüten Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz, alıcı Samir Ramadan’ın 8 ay önce böbrek nakli yaptırmak üzere kliniğe İngilizce başvuru yapması üzerine şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Türkyılmaz, “Kendisi Lübnan asıllı ama Türkiye’den Ramazanoğlu beyliğinden Lübnan’a göçen ve dünyanın farklı taraflarına yayılan bir aile. Samir bey ABD’ye yerleşmiş, ABD vatandaşlığı da var. İş yapmak için Karadeniz’de bulunduğu süreçte nakil başvurusunda bulundu. Kuzenini Fransa’dan geleceğini söyleyince hazırlıkları yapıldı. Nakle engel olacak bir durum olmayınca nakillerini yaptık. İlk defa böbreğin tamamı kapalı olarak donörden çıkartarak nakil operasyonu yaptık. İlke ve Fatih hoca böbreği çıkarttılar. Biz de böbreği taktık. Samir bey şu an gayet iyi, herhangi bir problemi yok. Nakille ilgili herhangi bir problem yaşamadıkö diye konuştu.
‘HASTANEMİZDE KAPALI ORGAN ÇIKARTMAYI İLK KEZ UYGULADIK’
Dr. İlke Onur Kazaz da Farabi Hastanesi’nde ilk defa kapalı yöntemle organ nakli operasyonu yaptıklarını söyledi. Dr. Kazaz, “Burdaki durum, vericinin böbreğinin laparospolik yolla vücutta küçük bir kesi oluşturularak vücut dışına çıkartılması olması. Bu da kliniğimizde ilk defa başladık. Laparoskopik ameliyatları aslında uzun zamandır yapıyoruz ama donörden alınan böbrek ilk defa kapalı yolla hastanemizde uyguladıkö ifadelerini kullandı.  
‘KUZENİM KAHRAMANIM’
Donör kuzeni Talal Kabbara ile birlikte hastanede gözetim altında olan Samir Ramadan, kuzenine ‘Kahramanım’ diye seslendi. Sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Ramadan, operasyonu gerçekleştiren doktorlara da teşekkür ederek “Trabzon’u çok seviyorum. Burada güzel insanlar var” dedi.

Görüntü dökümü
——————————–
-Doktorların açıklamaları
-Böbrek nakli alıcı ve vericinin görüntüleri
-Böbrek nakli yapılan hastanın açıklamaları
-Detaylar
Haber:Selay SAYKAL-Kamera:Tolga SAĞLAM/TRABZON(DHA), 

===========================================================

5-) GÖLETE DÜŞEN DAĞ KEÇİSİ, JANDARMA TARAFINDAN KURTARILDI
 
ADIYAMAN’ın Çelikhan ilçesinde gölete düşüp yaralanan dağ keçisi jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı.
Çelikhan’a bağlı Köseuşağı Köyünde bir dağ keçisi, köpeklerin saldırısı sırasında gölete düştü. Olayı görenlerin ihbarıyla bölgeye gelen jandarma ekipleri, vatandaşın desteğiyle yaralı keçiyi göletten çıkardı. Keçi, tedavisi yapıldıktan sonra yeniden doğaya salındı.

Görüntü Dökümü 
———————-
– Jandarma ekipleri
-Dağ keçisinin araçtan indirilmesi
-Dağ keçisinin doğaya salınması
-Genel ve detay görüntü

Haber:Selim SONKAYA-Kamera -ADIYAMAN-DHA

=======================================================

6-) POLİSLERDEN ‘TRAFİK HAFTASI’NA TÜRKÜLÜ KLİP

ÇORUM’da İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince ‘Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’ için hazırlanan ‘Trafikte Saygı, Sevgi ve Hoşgörü için söyle’ adlı video klip, beğeni topladı. 
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’ nedeniyle ‘Trafikte Saygı, Sevgi ve Hoşgörü için söyle’ adlı video klip hazırladı. Drone destekli, önemli turizm merkezlerinden Hattuşa ve Alacahöyük antik kentlerinde çekimleri yapılan klipte ekipler, Aşık Veysel’e ait ‘gidiyorum gündüz gece’ türküsünü seslendirdi. İl Trafik Denetleme Şube Müdürü Bünyamin Demir’inde yer aldığı  klip, paylaşıldığı sosyal medyada beğeni topladı. 

Görüntü Dökümü 
———————-
-Polislerin türkü söylemesi
-Şehitlik ziyareti
-Yol kontrolleri
-Detaylar
Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM  (DHA)- 

=======================================================

 

Exit mobile version