Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KAVGALARINI AYIRDIĞI GENÇLER, ARACININ CAMLARINI KIRDI
 
BURSA’da kavga eden gençleri ayıran Aydoğan Mut’un aracının camları, aynı kişiler tarafından taş atılarak, kırıldı. Mut, gençlerden şikayetçi oldu.
Olay, gece saatlerinde İnegöl ilçesi Orhaniye Mahallesi Akkavak Sokak’ta meydana geldi. Aydoğan Mut, 4 gün önce sokakta kavga eden komşularını uyardı. Bunun üzerine kavgayı sonlandıran gençler, sokaktan ayrıldı. İddiaya göre, Mut’un kendilerini uyarmasına sinirlenen gençler, dün Mut’un 16 KGG 50 plakalı aracına taşla saldırdı. Saldırı sonucu aracın camları kırılıp, boyası çizildi. Gençlerin aracını taşladığını gören Mut, polise şikayette bulundu.
Olayı anlatan Aydoğan Mut, “Bizim mahallenin çocukları sokakta top oynuyorlardı. Biz de onları seyrediyorduk. O sırada sokaktaki 2 genç kavga etmeye başladı. Bende onları ayırmaya çalıştım. Sonrasında 2 genç, kin güdüp aracımı çizdiler. Bu akşam aracımın camlarını kırdılar. Sonra kaçtılar. Şikayetçiyim. Ben onlara insanlık yaptım, onlar bana bunu yaptılar. Benim canımı yaktılar onlar bana bunu reva gördüler. Allah büyük. Adalete polisimize güveniyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Camları kırılan araçtan görüntüler
-Aydoğan Mut ile röp.

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA)

=============================================

2) POLİS BASKININDAN KAÇMAK İÇİN TAHTADAN KÖPRÜ KURMUŞLAR
 
ERZURUM’un merkez Yakutiye ilçesindeki kahvehanede, sokağa çıkma kısıtlamasının ve pandemi kurallarının hiçe sayılarak kumar oynandığı ihbarını alan polis, söz konusu adrese baskın yaptı. Kahvehaneden kaçanları yakalamak için çatıya çıkan ve cep telefonlarının ışıklarını yakarak arama yapan polis, kumar oynayanların baskından kaçmak için iki bina arasına tahtadan köprü yaptığı ortaya çıktı.
Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesinde, sokağa çıkma kısıtlamasının ve pandemi kurallarının hiçe sayılarak kumar oynandığı ihbarı alan polis, söz konusu adresteki kahvehaneye baskın yaptı. Erzurum Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro ekipleri, Kongre Caddesi’ndeki kahvehaneye girdi. Şüphelilerin kaçtığını tespit eden polis, yakalamak için çalışma başlattı. Cep telefonlarının ışığını açarak arama yapan polis ilginç bir manzara ile karşılaştı. Kumar oynayan şüphelilerin, polis baskınından kaçmak için iki bina arasına tahtadan köprü yaptığı ortaya çıktı.
Karşı binanın çatısına uzatılan yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki tahta köprüyü bulan polis memuru, merdivenleri çıkarken “düzenek kurmuşlar” dedi. Ekipler, ara sokaklarda ve çatılarda sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal edenleri aradı. 
Polis denetiminde, kahvehanede yakalanan 10 kişiye, ‘sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal’den toplam 32 bin TL ceza kesildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Kahvehane önünde duran ve tepe lambaları yanan ekip otolarından görüntü
-Polis memurunun demir kapıya tırmanması
-Polis memurunun tahta merdivenle çatıya çıkması
-Polis memurunun cep telefonunun feneriyle çatıdan kaçan vatandaşları araması
-Polis memurunun çatı üzerinde engebeli arama çalışması
-Arama yapan polisin kumarcıların kurduğu düzeneği kullanarak çatıdan inmesi 
-Kullanılmayan boş dükkan ve arka bahçede kaçan kumarcıların aranması
-Gece görevlileri ve polis memurlarının kahvehanede yakalananlara ceza yazması

Reklam Alanı

Haber – Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM, (DHA)

=============================================

3) BURSA’DA İKİ KARDEŞİN OTURDUĞU EVDE ÇIKAN YANGINDA, KUNDAKLAMA ŞÜPHESİ
 
BURSA’da bir evde çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesi sonucu söndürüldü. Mahalleli, evde yaşayan iki kardeşin kavga ettiğini, alevlerin yükselmesinin ardından da dışarı çıkıp kaçtıklarını söyledi. Kundaklama şüphesi üzerinde duran ekipler, kardeşleri yakalamak için çalışma başlattı.
Osmangazi ilçesi Fatih Mahallesi 1’inci Tutum Sokak’ta, iki kardeşin oturduğu müstakil evde saat 22.00 sıralarında yangın çıktı. Kardeşler evden çıkıp kaçarken, mahallelinin ihbarı üzerine adrese itfaiye ekipleri sevk edildi. Paniğe neden olan yangın nedeniyle evin yanındaki apartmanlarda oturanlar tahliye edildi, bölgedeki araçlar çekildi. İtfaiye yangına müdahale ederken, polis de çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Yangın, ekiplerin yoğun çabası sonucu çevredeki binalara sıçramadan söndürüldü. Yangında evde zarar meydana geldi.
Mahallelinin ifadesine başvuran polis, evde yaşayan kardeşlerin kavga ettiğini, alevler yükselince de evden çıkıp kaçtıklarını söyledi.
Kundaklama şüphesi üzerinde duran ekipler, kardeşleri yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Alevler yükselen bina ve mahalle sakinlerinin koşturması detay
-İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi detay
-Polis, itfaiye ve sağlık ekipleri detay
-Olay yeri detay

Haber-Kamera: İsmail Hakkı SEYMEN/ BURSA,(DHA)

================================================

4) ÇUKURCA’DA İMECE USULÜ ÇELTİK EKİMİ
 
HAKKARİ’nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Çukurca ilçesinde çiftçiler, çeltik tarlalarını hazırlamaya başladı. Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin çalıştırılamadığı tarlalar, imece usulü ekiliyor. 
Taş evleri, susamdan yapılan tahini, narı ve üzümü ile ünlü Çukurca’da çeltik de üretiliyor. Hakkari merkeze yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 10 bin nüfuslu Çukurca’daki çeltik üretimi ise geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin giremediği tarlalarda dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen çiftçiler, imece usulü çalışıyor. Engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili Çukurca’da geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girip, toprağı birlikte sürerek, küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor.
Akraba ve komşularının yardımıyla Yeşiltaş Mahallesi’nde bulunan evinin önündeki çeltik tarlasını eken Selahattin Taş, Çukurca pirincinin doğal ve sağlıklı olduğunu belirterek, “Çeltik tarlalarında imece usulü çalışıyoruz. Türkiye’nin en iyi çeltiği ilçemizde üretiliyor; ancak domuz sürülerinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Gündüz yapıyoruz, akşam domuzlar gelip bozuyor. Biz yetkililerden domuz avı için yardım bekliyoruz; çünkü tek geçim kaynağımız dedelerimizden gelen ekindir. Biz çeltik zamanı geldiğinde imece usulü ile çalışıyoruz. Bu gelenek çok eskilere dayanan bir gelenek. Bu geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Çukurcadaki vatandaşların çeltik yapması
– Çeltikten görüntüler
– Selahattin taş röpörtajı
– Genel detay

HABER: Mehmet ÖZKAN- Serdar KARA /ÇUKURCA (Hakkari), (DHA)- 

================================================

5) DOWN SENDROMLU GENÇLER AVRUPA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK
 
İZMİR’de down sendromluların sosyal hayata katılması amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında oyunculuk eğitimi alan down sendromlu gençler, önce kentte sahneye çıkacak, ardından da İtalya’da gerçekleştirilecek sanat festivalinde Türkiye’yi temsil edecek.
İzmir’de down sendromlu çocukların sosyal hayata adapte olması ve sanatla buluşturulması amacıyla Uşak Üniversitesi tarafından sürdürülen Uluslararası Act Able Projesi kapsamında down sendromlu 17 genç, oyunculuk eğitimi alıyor. Pandemi nedeniyle bir süredir onlıne derslerle devam eden çalışmalar, down sendromluların öncelikli aşı sırasına alınmasıyla yüz yüze başladı. 2 yıl sürecek proje kapsamında İtalya, İspanya ve Türkiye’de aynı anda tiyatro eğitimi alacak gençler, proje sonunda sergileyecekleri oyun için bir araya gelecek.
Sahne çalışmalarını, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Kerim Dündar ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ebru Corsini ile sürdüren oyuncular, 2022 yılı mayıs ayında İtalya ve İspanya’dan gelecek partner arkadaşları ile birlikte önce İzmir’de sahneye çıkacak. Gençler daha sonra 2022 yılı Eylül ayında İtalya’nın Floransa kentinde gerçekleşecek tiyatro festivaline katılacak.
‘İTALYA’DA FİNAL FESTİVALİNE KATILACAĞIZ’
Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Act-able Proje Koordinatörü Doç. Dr. Meral Özçınar, İzmir Down Sendromlular Derneği ile yürütülen projenin sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini belirterek, “Proje 2020 yılında başladı. 2022 yılına kadar devam edecek. Pandemi nedeniyle bazı çalışmalarımızı online yapmak durumunda kaldık ancak projede yer alan arkadaşlarımız aşı olmaya başladığı için çalışmalarımızı artık yüz yüze yapabiliyoruz. Tiyatronun yanı sıra kukla, maske, dans ve müzik çalışmalarının tümünden yararlanarak bir oyun tasarlayacağız. Ortaya çıkacak tiyatro oyunu ile 2022 yılında diğer partnerlerimizin de hazırladığı oyunlarla birlikte Floransa’da final festivaline katılacağız” dedi.
‘ÖZGÜVENLERİ ARTTI’
Down sendromlu çocukların kendi yeteneklerini keşfedip, topluma dahil olmalarını sağlamak için çalışma başlattıklarını ifade eden Doç. Dr. Özçınar, projede öngörülen katılımcı sayısının 10 olmasına rağmen tiyatro çalışmalarına gösterilen ilgi nedeniyle sayıyı 17’ye çıkardıklarını söyledi. Çalışmaların kişisel gelişime büyük bir katkı sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Meral Özçınar, “İlk projede sürdürülebilir iletişim kurmak ve birlikte hareket etmek çok zordu. Şimdi iletişimleri çok daha iyi. Kullandıkları kelime sayısı arttı. Kendilerini çok daha rahat ifade edebiliyorlar. Özgüvenleri arttı. Bazı dezavantajları var ancak eğitimle ortadan kaldırılabilir. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çalışmalarımıza destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
‘ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNİ İZLEMEK ÇOK GÜZEL’
Daha önceki projelerde de rol alan Gözde Çetin’in (32) annesi Emine Çetin (53), koronavirüs aşısı olduktan sonra çocukların tekrar bir araya gelmesinden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Aldığı oyunculuk eğitimlerinin ardından Gözde’nin önemli gelişmeler kaydettiğini aktaran Çetin, “Tiyatro eğitimi almak çok hoşuna gitti. Oyunu ortaya çıkarırken öğretmenleri tarafından verilen rolleri eve gittiğimizde çalışmaya devam ediyor. Çocuklarımız da bizler de çok memnunuz. Arkadaşlıklar hatta dostluklar kurdu. Konuşması değişti, gelişti. Gelişimlerini izlemek çok güzel. Bütün çocuklarımız aynı duyguları paylaşıyor” diye konuştu.
Yeniden arkadaşlarına ve tiyatro çalışmalarına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Gözde Çetin ise daha önceki projede bir rolü olduğunu ve sahneye çıktığını kaydederek, “Burada arkadaşlarımla güzel vakit geçiriyorum. Hatta çok samimi olduğum ‘kanka’ dediğim arkadaşım bile var. Daha önce yaptığımız çalışmalarda sahnede olmak beni çok mutlu etmişti” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Doç. Dr. Meral Özçınar röp.
-Down sendromlu Gözde’nin annesi Emine Çetin röp.
-Down sendromlu Gözde Çetin röp.
-Tiyatro çalışmalarından görüntü
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Eda Ebru NANECİ – Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR, (DHA)

=============================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!