Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Kovidli yaşlı kadın kaçırıldığını sanınca zor anlar yaşattı

KARABÜK’te koronavirüs testi pozitif çıktığı için hasta nakil servisi ile evine bırakılmak istenen Zehra Taraş (65), kaçırıldığını zannederek araçtan inip kaçmaya başladı. Polis yol kenarında bekleyen Zehra Taraş’ı araca bindirerek evine bırakılmasını sağladı.

Rahatsızlanarak Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran Zehra Taraş’a koronavirüs testi yapıldı. Test sonucu pozitif çıkan Zehra Taraş, dün gece Eflani ilçesindeki evinde karantinaya girmesi için hasta nakil servisine bindirilerek evine götürülmek istendi. Safranbolu’ya gelindiği sırada aracın durdurulmasını isteyen Taraş, araçtan inerek kaçmaya başladı. Haber verilmesi üzerine, polis ekipleri gelerek yol kenarında bekleyen Zehra Taraş ile görüştü. Polis, kaçırıldığını iddia eden Taraş ile görüştü. Polis ekipleri Taraş ile görüşürken bu sırada İstanbul’da polis olarak görev yapan oğlu telefonla aradı. İkna olan Taraş araca binerek Eflani’de ki evine götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Yaşlı kadınla görüşülmesi
Telefonla görüşmesi
HABER: Yasin ALDEMİR/KARABÜK, (DHA)

=========================

Reklam Alanı

Gaziantep’te kaçak kazıya 5 gözaltı
 
GAZİANTEP’te, polisin düzenlediği operasyonda bir evin zemininde kaçak kazı yapan 5 kişi gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Bostancı Mahallesi’ndeki bir evde kaçak tarihi eser kazısı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Ekipler, eve baskın düzenledi. Baskında 5 kişi, evin zeminini kazarken yakalandı. Şüpheliler gözaltına alınırken, ele geçirilen 1 dedektör ile çeşitli kazı malzemelerine el konuldu.

Şüphelilerin emniyetteki sorgularının ardından ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçundan adliyeye sevk edileceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
– Kaçak kazı yapılan ev
– Kaçak kazı malzemeleri
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Hasan KIRMIZITAŞ – Kamera: GAZİANTEP- DHA)

=======================

Kuraklık nedeniyle içi küçülen Antep fıstığında rekolte yüzde 40 düşecek
 
GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nde, ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında iklim değişikliği nedeniyle verimde düşüş yaşanması bekleniyor. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, yeterli yağış düşmediği için fıstık ağaçlarının bu yıl erken tamurcuklanmaya başladığını ve bunun da hem yüzde 40 rekolte düşüşüne, hem de fıstığın içinin küçülmesine neden olacağını söyledi.

İklim değişikliği ve yeterli yağışın düşmemesi ve ani hava değişiklikleri, Gaziantep’te fıstık üreticilerini endişelendiriyor. 42 milyon Antep fıstığı ağacının olduğu kentte, bu yıl ağaçlar erken tomurcuklandı. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, kuraklık nedeniyle erken tomurcuklanmasının Antep fıstığının içinin küçülmesine neden olacağını söyledi. Erken tomurcuklanmanın fıstıkta verimin düşmesine yol açacağını anlatan Cuma Yiğit, şu anki gözlemlerinin rekoltenin yüzde 40 oranında düşüşe işaret ettiğini kaydetti.

‘BAHAR MEVSİMİNDE KIŞ YAŞANIYOR’
Gaziantep ve bölgedeki çiftçilerin yüzde 70’lik bölümünün geçimini fıstıktan sağladığını aktaran Yiğit, üreticilerin bu durumdan endişe duyduğunu söyledi. Antep fıstığında iç küçülmesinin mevsimlerin zamanında ve etkili yaşanmamasından kaynaklı olduğunu belirten Yiğit şöyle konuştu:
“Bölgemizde çiftçilerimizin yüzde 70’i fıstık üreterek geçimini sağlıyor. Fıstıkta 42 milyon ürün veren ağacımız var. Bunun yanında yeni dikilen çok fazla ağaçlarımız var. Son birkaç yıldır yaşanan iklim değişikliğinden Antep fıstığı ağaçlarımız çok olumsuz etkileniyor. Bu yıl rekoltemiz 200 bin tonun üzerindeydi. Hava yazın çok sıcak geçti ama kış iklimi de tam yaşanmadı. Şimdi de ağaçlar zamansız tomurcuklandı. Ağaçların tomurcuklanmasının ardından ise soğuk havalar etkili olmaya başladı. Şu anda bahar mevsimi, ancak kış iklimi yaşıyoruz. Fıstığın tomurcuklanma zamanında yağışların ya da soğuk havaların etkili olmasıyla tozlanma da gerçekleşmez. Bu durum fıstığın içinin küçülme sebebi. Gaziantep’te yaz aylarında havaların aşırı sıcak geçmesi ve kış mevsiminde de zamanında gelmeyen soğuk havalardan kaynaklı fıstığın içi küçülmesinin yanı sıra rekolte kaybı da yaşanacak. Şu anki tahminlerimize göre bu yıl rekoltede yüzde 40 düşüş yaşanacak.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————————    
-Fıstığın toplanması
-Fıstık hasadı (drone görüntüsü)
-Fıstığın işlenmesi
-Fıstık ağaçları
– Cuma Yiğit ile röp
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Kadir GÜNEŞ-Kamera:Ahmet ATMACA GAZİANTEP-DHA)

=============================

Tünel inşaatında ortaya çıkan mağara turizme kazandırılacak

ZONGULDAK Valiliği, tünel inşaatı sırasında ortaya çıkan binlerce yıllık sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlattı. Mağara araştırmacısı Engin Zaman, Zonguldak’ın mağara turizmi için oldukça zengin bir bölge olduğunu söyleyerek, “Burası müthiş sarkıtların ve dikitlerin bulunduğu harika bir mağara. Kesinlikle korunması gerekiyor.” dedi.

Ankara yönünden gelen araçların şehir merkezini kullanmadan Kilimli ilçesi yönüne gitmesini sağlayacak Mithatpaşa 1 ve 2 Tüneli’nin Bağlık Mahallesi’ndeki girişinde yapılan çalışmalar sırasında mağara keşfedildi. Yan yana inşa edilen bin 860´şar metre uzunluğundaki iki tüpte çalışmalarda devam ederken mağarada binlerce yıllık sarkıt ve dikitlerin olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, mağarada incelemelerde bulundu. Vali Tutulmaz, sarkıt ve dikitleriyle görsel şölen sunan mağaranın İl Özel İdaresi tarafından turizme kazandırılması için çalışma başlatması talimatını verdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz da görevlendirilen heyetle birlikte mağarada incelemede bulundu. İlk olarak mağara hakkında bir rapor hazırlanması kararlaştırıldı. Kentte uzun yıllardır mağara araştırmaları yapan Engin Zaman da mağaranın bölge halkı tarafından Bağlık Mağarası adıyla bilindiğini ancak tünel inşaatıyla büyük bir girişin ortaya çıktığını söyledi. Zonguldak’ın mağara turizmi açısından çok zengin bir kent olduğunu belirten Zaman, “Bu üst kısımdaki mağarayı bizler 20 yıl önce çalışmıştık. O zaman uzunluğu 490 metre civarındaydı. Şu an bulunduğumuz yer üst fosil diye tabir ettiğimiz ikinci muhteşem salondayız. Bu kısmın ortaya çıkmasındaki neden ise burada tünel çalışması sırasında giriş çökerek yeni bir fosil giriş açıldı. Böylece halkın girebileceği çok daha büyük alan açıldı.  Ancak öncelikle bu çökmenin nedeni ve durumu incelenmesi lazım.” dedi.

ZONGULDAK, MAĞARA TURİZMİNDE ÇOK ÖZEL
Turizme kazandırılması için öncelikle mağarada detaylı çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Zaman, şöyle dedi:
“Zonguldak Avrupa’da mağara anlamında çok özel bir yere sahip. Bir günde 3 mağara gezebileceğiniz bir vilayet. Avrupa’da böyle bir yer yok. Burasının adı Bağlık Mağarası. Kalsiyum karbonat ağırlıklı oluşumlara sahip. Gerçekten müthiş sarkıtların ve dikitlerin bulunduğu harika bir mağara. Kesinlikle korunması gerekiyor. İncelenmeden sonra jeosit miras olabilecek bir mağara olabilir. Giriş kısmındaki çökmeler nedeniyle oluşabilecek tehlikelere karşı vatandaşın şu an için içeri girmesinin önüne geçilmesi gerekiyor.”

Görüntü Dökümü:
-Drone ile tünel ve mağara girişi
-Mağaradan detaylar
-Engin Zaman ile röp.
-Anons.
Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Cüneyt ÖZFİDAN/ZONGULDAK,(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!