DHA YURT BÜLTENİ – 2

dha-yurt-bulteni-2-a1lABSez.jpg

 

Adana merkezli 13 ilde oto hırsızlık şebekesine operasyon: 49 gözaltı kararı

ADANA merkezli 13 ilde oto hırsızlığı yapıp, bu araçların şasi numaraları değiştirerek satan şebekeye yönelik şafak vakti operasyon düzenlendi. 49 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu operasyonda çok sayıda şüpheli yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Adana merkezli bir şebekenin farklı cins ve markalardaki araçları çalıp, şasi numaralarını değiştirerek sahte plakalarla satan şebekeyi teknik ve fiziki takip sonucu deşifre etti. Şebekeye üye olduklarını öne sürülen 49 kişi için savcılık gözaltı kararı çıkardı. Polis ekipleri, şafak vakti Adana merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Onlarca adrese baskın yapan ekipler, çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı.

Adana’da yakalanan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü. Diğer illerde yakalananların da işlemleri tamamlandıktan sonra Adana’ya getirileceği bildirildi.

Görüntü Dökümü:
– Ekiplerin emniyetten çıkışı
– Ekiplerin adrese gidişi
– Ekiplerin binaya girmesi
– Sokaktaki polisler
– Gözaltına alınan şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

Haber – Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA, (DHA) 

=============================

Fuhuş bahanesiyle kandırdığı 7 kişiden 5 bin 820 lira çalan yankesici kadın yakalandı

ADANA’da dinlenme parkında farklı zamanlarda fuhuş bahanesiyle 7 kişinin 5 bin 820 lirasını yankesicilik yöntemiyle çaldığı belirlenen Cansu Ö., polis ekiplerince yakalandı. Hakkında kesinleşmiş 4 yıl 2 ay hapis cezası bulunan Cansu Ö., tutuklandı.

Olay, merkez Seyhan ilçesine bağlı Kayalıbağ Mahallesi’ndeki İnönü Parkı’nda meydana geldi. Bir kadın, farklı zamanlarda parka gelen 7 erkeği birlikte olma bahanesiyle kandırıp, toplam 5 bin 820 lirayı yankesicilik yöntemiyle çaldı. Mağdurların şikayeti üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı. Şüphelinin, Cansu Ö. olduğu belirlendi. Ekipler, Yüreğir ilçesindeki evine yapılan baskınla Cansu Ö.’yü yakalayıp, gözaltına aldı. Emniyete götürülen Cansu Ö.’nün dolandırıcılık, yankesicilik, uyuşturucu kullanma, fuhuş, hırsızlık ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi suçlardan 20 kaydının olduğu belirlendi. Hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası bulunan Cansu Ö., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü
– Şüphelinin emniyetten çıkarılmasI
– Emniyet Müdülüğü tabelası

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

==========================

Adana’da ‘torbacı’ operasyonunda 14 kişi tutuklandı

ADANA’da ‘torbacı’ olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 20 şüpheliden 14’ü tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde ‘torbacılık’ yöntemiyle uyuşturucu satışı yaptığı öne sürülen 25 kişiyi belirledi. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkartmasının ardından 19 Ocak günü şafak vakti kent merkezinde 25 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Özel Harekat timleri, bazı evlerin demir kapılarını koçbaşlarıyla kırarak evlere girdi. Baskınlarda, 20 şüpheli gözaltına alındı. Özel eğitimli narkotik köpekleriyle şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, 12 kilo 400 gram esrar, 576 gram metamfetamin, 64 gram bonzai, 5 gram kokain, 3 gram eroin, 586 uyuşturucu hap, 1 ruhsatsız tabanca, 1 ruhsatsız av tüfeği, 112 bin 500 boş makaron ele geçirildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 14’ü tutuklandı, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında adreslerinde bulunamayan 5 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Görüntü Dökümü
– Şüphelilerin adli tıp birimine getirilmesi
– Adli Tıp Birimi tabelası
– Operasyondan görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

===============================

Karadeniz’de, PKK’nın kış üslenmesine yönelik operasyon

KARADENİZ kırsalında, sözde ‘lider kadro’ları etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK’nın olası kış üslenmesi ihtimaline yönelik hava destekli operasyon başlatıldı. Ordu’da komandolar terör örgütü mensuplarının konaklama ve barınma ihtimaline karşı eksi 10 derecedeki yaylalarda arazi ve evleri didik didik arıyor.

Karadeniz’de, PKK’lı teröristlere yönelik Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı koordinesinde geniş çaplı kış operasyonları başlatıldı. Timler, Karadeniz’in eğimli ve zorlu karla kaplı arazi koşullarında, sıcaklığın eksi 10 derece olduğu bölgelerde operasyonlarla iz sürüyor. Türkiye’nin ilk keskin nişancı tüfeği ‘Bora-12’ ile Türk yapımı silahlı zırhlı personel taşıyıcı ‘Ejder’ kullanan askerler, yayla evlerini kontrol ediyor, araziyi didik didik tarıyor. Operasyonlarda insansız hava aracı (İHA) ile dron da kullanılıyor. Perşembe Jandarma Tabur Komutanlığı’na bağlı komandolar, Giresun- Sivas sınır bölgesinde karla kaplı ormanlar ve yaylalarda çetin kış koşullarında operasyonlarını sürdürüyor.

Jandarma Genel Komutanlığı’nca operasyonlara ilişkin yapılan paylaşımda, “Ordu Perşembe Jandarma Komando Tabur Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Komandolarımız, terör örgütü mensuplarının konaklama/barınma ihtimaline karşı yayla evlerinin kontrolünü gerçekleştirdilerö ifadelerine yer verildi.

KARADENİZ’DE PKK’NIN İZİ SİLİNMİŞTİ
PKK’nın sözde ‘Karadeniz açılım grubu’nda yer alan 22 teröristin 15’i, düzenlenen operasyonlarda etkisiz hale getirilirken, 3’ü teslim oldu, 4’ü ise yaralı ve sağ ele geçirildi. Bölgedeki son 5 yılda gerçekleştirilen operasyonlarda, takviye gönderilen teröristlerle birlikte öldürülen 16 teröristin 2’sinin, 4 milyon lira ödüllü ‘kırmızı kategori’de, 6’sının ise 300 bin lira ödüllü ‘gri kategori’ ile aranan teröristlerden olduğu belirlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Operasyon görüntüleri
Detaylar
Drone detayları

Haber: Mustafa KIRLAK ORDU-DHA

======================================

Beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 3 kişiye umut oldu

TRABZON’da geçirdiği trafik kazasının ardından tedaviye alındığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Muhammet Şen’in (44) böbrekleri ve karaciğeri, 3 ilde nakil bekleyen hastalara umut oldu.

Vakfıkebir ilçesinde yaşayan 2 çocuk babası Muhammet Şen, 11 gün önce yolun karşısına geçmek isterken otomobilin çarpması sonucu yaralandı. Şen, çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine sevk edilen ambulansla Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada, yoğun bakımda tedaviye alınan Muhammet Şen’in 11 gün sonra beyin ölümü gerçekleşti. Yakınları, hastanenin Organ Nakli Birimi yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucu Şen’in organlarını bağışlama kararı aldı. Muhammet Şen’in 2 böbreği ile karaciğeri operasyonla alındı. Organlar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Malatya ve Sivas’ta nakil bekleyen hastalara ulaştırıldı.

‘BİR CAN GİTTİ 3 CAN GELDİ’
Muhammet Şen’in yeğeni Murat Şen, “Amcam 11 gün önce Vakfıkebir’de karşıdan karşıya geçerken trafik kazası geçirdi. 11 gündür Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda yatıyordu. Amcamın beyin ölümü gerçekleştiği için organ bağışında bulunmak istedik. Allah’ın izniyle organ bekleyen 3 kişiye can verdi. Bir can gitti ama 3 can geldi. İnşallah onun sevabıyla takdiri ilahi ne ise onu yaşamıştırö dedi.

‘HALKIMIZA ÖRNEK OLSUN’
Muhammet Şen’in ağabeyi Mustafa Şen ise, “İnşallah kardeşimin organlarını alan insanlar, huzur içinde yaşar. Kardeşim Muhammet, trafik kazası geçirdi, geçirdiği kaza sonrası hayatını kaybetti. Biz de organlarının, bir başkasına can olmasını istedik. Organ bekleyen kişilere de umut vermek, halkımıza da örnek olmak istedik. Organ bağışı hem dinimiz açısından hem de insanlık açısından doğru bir davranıştır. Bunu bilerek kardeşimin organlarını bağışladık. İnşallah o organları alan kişiler, huzur içinde yaşarlar” ifadelerini kullandı.

Muhammet Şen’in cenazesi Tonya’da aile mezarlığında toprağa verildi.

Görüntü Dökümü
-Kaza yerinden detaylar
-Muhammet Şen’in yeğeni Murat Şen’in röportajı
-Cenazeden detaylar
-Muhammet Şen’in abisi Mustafa Şen’in röportajı
-Detaylar

Haber-Kamera: İnan KALYONCU/TONYA (Trabzon),(DHA)-

=============================================

Afyonkarahisar’dan dünyaya titanyum parça ihraç edilecek

AFYONKARAHİSAR’da havacılık, savunma sanayisi ve medikal alanlarda kullanılmak üzere iş insanı Önder Artuk’un girişimiyle titanyum parça üretimine başlandı. Önder Artuk, “Yurt dışından aldığımız ürünleri şu an Türkiye’de üretip dünyaya satabilecek bir durumdayız. Ve bunu Afyonkarahisar’da gerçekleştiriyoruz” dedi.

Afyonkarahisar’da farklı alanlarda faaliyet gösteren iş insanı Önder Artuk, 4 yıl boyunca yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonunda, özellikle uçak motorları ve savunma sanayiine parça üretmek amacıyla 4-5 ay önce fabrika kurdu. Çalışmalarını sürdüren firma, eklemeli imalat teknolojisiyle titanyum parçalar üretmeye başladı. Firmanın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Önder Artuk, “Yatırımı yaparken ülkemizde olmayan, ülkemizin de teknoloji olarak gerisinde kalmadığı dünyada da kullanılan bir ihtiyaç olan yatırımı yapma odaklı başladık. Yapmış olduğumuz yatırımla eklemeli imalat teknolojisiyle titanyum parça üretimi yapıyoruz. Şu an bu yatırımımız yüzde 100 yerli ve Türkiye’de tek özel şirketin sahibi olduğu bir yatırım. Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduk bu yatırımımızı, burada havacılığa, savunma sanayiine ve medikale üretim yapabiliyoruz. Titanyum, sağlam ve ısıya dayanıklı bir parça olma ve eskiden ithalatını yapmış olduğumuz, yurt dışından aldığımız ürünleri şu an Türkiye’de üretip dünyaya satabilecek bir durumdayız. Ve bunu Afyonkarahisar’da gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘İHRACATIMIZ DA BAŞLAYACAK’
Alman bir firma ile anlaştıklarını, makine kurulumunu 4-5 ay önce bitirdiklerini aktaran Artuk, “Eğitimlerimiz bitti. Şu an üretime başladık. İthalatını yaptığımız ürünlerin öncelikle yerli piyasaya üretimini yapıyoruz. Sonrasında da ilerleyen süreçte de ihracatımız da başlayacak. Kısa bir süre, birkaç ay içerisinde de o da netleşmiş olacak. Yeni bir medikal parça üzerinde çalışıyoruz. Eskiden Hollandalı bir firmadan alım yapılırken, şu an biz bunu Afyonkarahisar’da üreteceğiz. Ve Hollanda’dan alıp ihracatını yapan bir firma vardı. Şimdi biz bunu Afyonkarahisar’da üretip tüm dünyaya satışını yapmak için üretim yapacağız. Çorbada tuzumuz olsa da cari açığın kapanmasında büyük bir etken olacak. Buradan tabii bütün yatırımcılarımızın yüksek teknolojili, katma değer yaratan yatırımlar yapması gerektiği kanaatindeyiz. Biz de bu bilgiyle, bu motivasyonla bu yatırıma başladık. Geçen seneki havacılık otoritelerinin açıkladığı bir yazıda şöyle bir anekdot var; bire atmış oranında bir katma değeri olan, yani ürettiğiniz bir birimlik ürünü otomotive kestiğinizde faturasını bir birimse havacılığa kestiğiniz de bunu atmış katı daha kesiyorsunuz faturasını. O yüzden bire atmış oranı katma değeri olan bir üretim ve yatırım” diye konuştu.

‘TİTANYUM-64 UÇAK MOTORLARI, FÜZE SİSTEMLERİNDE’
Tesiste en son teknoloji eklemeli imalat diye bilinen yöntemle uçak parçaları ve aynı zamanda savunmanın diğer kollarına parçalar yaptıklarını anlatan uçak mühendisi ve Fabrika Müdürü Günay Kahyaoğlu da şöyle konuştu:

“Bu eklemeli imalat dediğimiz yöntem yeni bir yöntem. Hem dünyada hem Türkiye’de hem de Afyonkarahisar’da yeni bir yöntem. Türkiye’de özel sektör olarak ilk defa imal eden firmayız. Bu yöntem esasında katman katman. Metalik tozları eriterek dikey inşa yoluyla parçaları bir araya getiren bir yöntem. Titanyum işliyoruz. ‘Titanyum-64’ denilen bir malzeme. Bu malzeme yüksek teknoloji ürünlerde kullanılmasıyla bilinir. Isıya da mukavim olduğu için çok özel yerlerde kullanımı mevcuttur. Örneğin; uçak motorları, füze sistemleri gibi yerlerde kullanılır. Çok hızlı gidecek bir araç yapıyorsanız ve de çok ısınacak bir yapılar yapıyorsanız titanyumu tercih ediyorsunuz.”

‘ÖZEL SEKTÖR OLARAK TEKİZ’
Uçağın motorunun içerisindeki kanatçıkları ürettiklerini aktaran Kahyaoğlu, “Bizden başka TEI’nin bu yönde çalışmaları olduğunu biliyoruz. Türk havacılığının özellikle motor kısmını geliştirmesi için kurulmuş olan bir firma TEI firması. Onlar yapıyorlar, bir süredir de üzerinde çalışıyorlar, fakat özel sektör olarak tekiz diyebilirim şu anda. Üretimde kullanmış olduğumuz makine, eklemeli imalat makinesi. Bu parçaları üretebilmek için eklemeli imalat makinesinin olması lazım” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Titanyum parçaların makinede üretimi detay
– Üretilmiş titanyum parçalar
– Medikal parçalar (küçük fasulye görüntüsünde olan titanyum parça)
– Üretim yapan makine başında çalışan mühendis ve usta
– RÖP 1: Önder Artuk (Fabrika sahibi iş insanı)
– RÖP 2: Günay Kahyaoğlu (Fabrika müdürü ve uçak mühendisi)
– Droneden fabrika görüntüsü 

HABER – KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Exit mobile version