Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 2 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ADANA’DA FETÖ OPERASYONU: 3 GÖZALTI
 
ADANA’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladığı öne sürülen 3 kişi, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte düzenlenen operasyonda gözaltına alındı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgüte finansal destek sağladıkları, sohbete toplantılarına katıldıkları, mahrem imamlarla irtibatları oldukları öne sürülen B.D., A.M. ve H.Y. isimli şüpheliler tespit edildi. Savcılığın şüpheliler hakkında gözaltı kararı çıkartmasının ardınran Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ekipleri, operasyon için harekete geçti. Günün ilk ışıklarıyla 3 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Haklarında yakalama kararı bulunan 3 şüpheli, baskında gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete gönderildi.

Görüntü Dökümü
————————
– Adli tıp biriminin dış görüntüsü
– Gözaltına alınan şüphelilerin, sağlık kontrolüne getirilmesi
Haber – Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ ADANA, (DHA)

=================

2) YAĞMUR VE ERİYEN KAR SUYU IRMAK SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

BARTIN’da, yağmur ve eriyen kar sularının etkisiyle Bartın Irmağı taşma noktasına geldi. Irmak kenarındaki piknik alanındaki yolunun bir kısmı su altında kaldı, 7 köye ulaşımı sağlayan köprü kapatıldı.

Reklam Alanı

Kentte 1 haftadır aralıklarla yağan yağmurla birlikte metrekareye 20 kilogram yağış düştü. Yüksek kesimlerde eriyen kar suları ve sağanak yağmur, taşkın riskini de beraberinde getirdi. Eriyen kar sularının etkisiyle kentin içinden geçerek Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı’nın su seviyesi yükseldi. Taşma noktasına gelen ırmağın Çağlayan piknik alanı yolununun bir kısmı su altında kaldı.Tarihi Yalı iskelesine kadar yükselen ırmak nedeniyle Sevgi Parkı yürüyüş yolu ve gezi tekne yanaşma yerleri sular altında kaldı. Irmağın yükselmesi sonucu Serdar köyü bağlantısından 4, Akçamescit köyü bağlantısından 3 köye ulaşımı sağlayan köprü ulaşıma kapatıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, polis ve belediye ekipleri gece boyunca taşkın riskine karşı ırmak boyunca kontrollerde bulundu.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Bartın’da 1 haftadır aralıklarla etkili olan sağanak yağmur Bartın Irmağı’nın yükselmesine neden oldu. Şu anda da yağış ara ara devam ediyor. Belediye olarak muhtemel sel riskine karşı bütün ekiplerimizi hazır tutuyoruz. Gerekli tedbirlerimizi aldık” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Irmaktan detay
-Yalı tarihi iskeleden detay
-Gezi teknelerinden detay
-Suların yükseldiği yürüyüş yolu
-Çağlayan piknik alanı
-Su yükselmesinden detay
Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA)

=================

3) ÇİLEKTE SEZON BAŞLADI, ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN
 
AYDIN’ın İncirliova ilçesinde, 600 dekar alana ekilen çileğin hasadına başlandı. Bir kısmı ihracata giden bir kısmı da iç piyasaya kilosu kalitesine göre, 9- 11 liradan satılan çileğin üreticileri, sezondan memnun olduklarını söyledi.

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinden sonra çileğin en çok üretimi yapılan ilçesi İncirliova’da sezon başladı. 45 üreticinin toplam 600 dekar alanda örtü altı olarak ürettiği çileklerin hasadına 2 hafta önce başlandı. Üretilen çileklerin bir kısmı, ihraç edilmek üzere Sultanhisar ilçesinin Atça Mahallesi’ndeki işletmelere götürülüyor. Burada kasalanan, paketlenen çilekler; Romanya, Rusya ve Ukrayna dahil birçok ülkeye ihracata giderken, bir kısmı ise iç piyasada alıcı buluyor.

Yöredeki jeotermal suların toprakta yol açtığı ısı ve denizden gelen ılıman hava dolayısıyla diğer yörelerdeki çileklere göre tadının daha lezzetli olduğu belirtilen İncirliova çileğinin kilosu, kalitesine göre toptan 9- 11 liraya alıcı buluyor. Çilekteki fiyattan memnun olduğunu belirten İncirliovalı üreticiler de tek isteklerinin ilçede çilek işleme tesisi kurulması olduğunu söyledi.

‘NİSANDA BAŞLAYAN HASAT 3 AY SÜRÜYOR’
Üretici Eyyüp Günaydın, “7 yıldan beri çilek üretimi yapıyorum. Hasat sezonuna 2 hafta önce başladık. Çilek fiyatları bu sene iyi. Tek sıkıntımız, burada bir işletmenin olmayışı. Ürünlerimizi teslim etmek için her gün Sultanhisar’a gitmek zorunda kalıyoruz. 50 dekar çilek ekimi yaptım. Kış çileğinin tonajı biraz düşük oluyor. Bizim ürettiğimiz çileğin hasadı biraz erken başlıyor ancak sezon boyunca toplam 150 ile 200 ton arasında çilek rekoltesi bekliyoruz. Beklediğimiz bu rekolteye ulaşırsak kendimizi başarılı sayacağız. Yaz çileği ekiminde iyi bakım olursa dekarda 6 ton çilek alınabiliyor. Nisanda başlayan çilek hasadı 3 ay sürüyor” dedi.
Hal komisyoncusu Burhan Altuğ ise ilçede üretilen çileklerin bir kısmının iç piyasaya satışını yaptığını belirtirken, sezonun iyi başladığını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Çilek hasadından görüntü
-Çalışan kadınlardan görüntü
-Üretici Eyyüp Günaydın ve hal omisyoncu Burhan Altuğ ile röp.
-Genel ve detay görüntü
Haber – Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

===========================

4) KARADENİZ MUTFAĞININ EŞSİZ LEZZETİ ‘RİZE MUHLAMA’SI TESCİLLENDİ

KARADENİZ mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasındaki mısır unu, tereyağı ve kolot peynirinin karışımı ile yapılan, yenildiği sırada uzayıp giden ‘Rize muhlama’sı Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaretle tescillendi. Bu tescille birlikte kimilerinin ‘mıhlama’ diye adlandırdığı lezzetin adı ile ilgili yapılan tartışmalarda ‘muhlama’ tanımlamasıyla son buldu.

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan muhlama için Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘coğrafi işaret’ tescili için başvurdu. Kurumun yaptığı değerlendirmeler sonucu eşsiz lezzet ‘Rize muhlama’sı olarak coğrafi işaretle tescillendi. Bu tescille birlikte kimilerinin ‘mıhlama’ diye adlandırdığı lezzetin adı ile ilgili yapılan tartışmalarda son buldu. ‘Rize muhlama’sı olarak tescillenen lezzetin adı artık ‘mıhlama’ diye anılmayacak.    

MISIR UNUR, TEREYAĞI, PEYNİR
Rize muhlaması yöre sakinleri ve yerli-yabancı turistlerin de en sevdiği lezzetler arasında yer alıyor. Mısır unu, tereyağı ve yörede üretilen kolot peyniri karışımından yapılan lezzet kolayca hazırlanıyor. Bakır tavada eritilen tereyağı ile kavrulan mısır ununa su ilave ediliyor. Karışım kaynadıktan sonra peynir ilave ediliyor. Bir süre daha kısık ateşte pişirilen lezzet üzerine dökülen kızgın tereyağı ile servise hazır hale geliyor. Pratik hazırlanmasının yanında tok tutan ve enerji veren lezzet beğenilerek tüketiliyor.

‘ÇOK MUTLU OLDUK’
Rize Muhlama’sının yapılışını anlatan Şahsene Türkoğlu, lezzetin yörede hazırlanışında farklılıklar olduğunu söyledi. Lezzetin sadece tereyağı, peynirle yapıldığı gibi mısır unu ya da beyaz un katılarak da yapılabildiğini ifade eden Türkoğlu, “Bakır tavada eritilen bir yemek kaşığı tereyağında mısır ununu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bir yemek kaşığı sıcak su ekledikten sonra istediğimiz kadar peynir koyarak karıştırıp, sıcak olarak tüketiyoruz. Muhlamamız çok pratik bir lezzet, 5 dakikada harika bir lezzeti tadıyorsunuz. Bu lezzet tabii ki önceden sadece yörede biliniyordu. Buraya gelen yerli ve yabancı turistleri ikram edilince onların da çok hoşuna gitti. Adını da tadını da biliyorlar artık. Yalnız mıhlama diye isimlendirenlerde vardı. Coğrafi tescil ile beraber adı da muhlama olarak tescillenmiş oldu. Rize için hayırlı uğurlu olsun çok mutlu olduk” dedi.

‘MUHLAMAMIZ TURİSTLERLE DÜNYAYA AÇILDI’
Firdevs Şahin de “Muhlama şipşak bir lezzet. Bahçede işlerimizi tamamlıyoruz eve gidiyoruz ne yemek yapacağız diye düşünürken 5 dakikada muhlama hazır. Hem besleyici hem doyurucu. Muhlamamız artık turistler sayesinde dünyaya yayıldı. Rize muhlaması olarak tescilini aldık. Sevindik” ifadesini kullandı.

‘MIHLAMA DEĞİL MUHLAMA’
Turizmci Yalçın Şahin ise “Muhlamamız coğrafi tescil aldı, bu habere çok sevindik. Yöreye gelenler kibarlaştırıp yöresel lezzetimize ‘mıhlama’ diyorlardı. Bu tescil ile beraber adı da muhlama olarak tescillendi. Biz çocukken ninelerimiz, annelerimiz ‘karnımız acıktı’ dediğinizde hemen bir muhlama yapar, önümüze koyarlardı. Şimdi yöreye gelen yabancılara ikram edilince adı da lezzeti de sınırları aştı” dedi.

Görüntü Dökümü
-Muhlama yapılışı
-Malzemelerden detaylar
-Tarifin anlatılması (Şahsene Türkoğlu)
-Muhlamadan uzayan peynir görüntüsü
-Yöreden drone detayları
-Firdevs Şahin Röportaj
-Yalçın Şahin Röportaj
-Şahsene Türkoğlu röportaj
-Muhabir anonsu (Arzu ERBAŞ)
HABER:Arzu ERBAŞ KAMERA:Doğancan İLEK/RİZE-DHA

===========================

5) ADIYAMAN’DA 1 KÖY VE MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

ADIYAMAN’ın Tut ilçesine bağlı Kaşlıca köyü ve Salah Mahallesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında 10 gün karantinaya alındı.

İlçe Hıfzısıhha Kurulu, Kaşlıca köyü ve ilçeye bağlı Salah Mahallesi’nde bazı kişilerin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine toplandı. Toplantıda her iki noktada da 10 gün süreyle karantina uygulanması kararlaştırıldı. Kararın ardından jandarma ekipleri Kaşlıca köyünde polis ekipleri ise Salah Mahallesi’nde giriş ve çıkışlara izin vermeyerek vatandaşları anonslar ile dışarı çıkmamaları yönünde uyardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
– Kaşlıca köy tabelası
– Kaşlıca köyü
– Jandarma’nın yola duba ve şerit şerit çekilmesi
– Giriş çıkışların tedbir amaçlı kapatılması
– Jandarma’nın giriş çıkışlarda nöbet tutması
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mustafa ÖNDOĞAN-ADIYAMAN-DHA)

============================

6) ARKADAŞINI ÖZLEYEN DE, SUYU BİTEN DE 112’Yİ ARIYOR; 240 BİN ÇAĞRININ 110 BİNİ ASILSIZ

ESKİŞEHİR’de, acil çağrı hizmetlerini tek bir numara altında toplayan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’ne son 5 ayda gelen toplam 240 bin çağrının 110 bini asılsız çıktı. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu gün ve saatlerde dışarı çıkabilmek için çeşitli bahanelerle merkezi arayanlar yoğunluk oluştururken, çağrı alıcı Ezgi Kara, sevgilisini özleyip, evden çıkmak isteyenlerin bile kendilerini aradığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın ‘yeni nesil çağrı merkezi’ olan tek numarada acil çağrıları karşılama projesi ‘112 Acil Çağrı Merkezi’ sistemine Eskişehir de dahil oldu. 110 Yangın İhbar, 112 Sıhhi İmdat, 122 Alo AFAD, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat ve 177 Orman Yangın İhbar acil çağrı hizmetlerini tek numara altında toplayan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü Eskişehir’de hizmete girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan aramalar ilk olarak çağrı karşılayıcılar tarafından cevaplarken, aynı mekanda görev yapan İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlilerine olayın içeriğine göre yönlendiriliyor.

‘ASILSIZ ÇAĞRILAR TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA’
112 Acil Çağrı Merkezi’ne 5 ayda gelen toplam 240 bin çağrının 130 bini gerçek çağrı, 110 bini ise asılsız çağrılardan oluştu. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Murat Küçük, Eskişehir’deki asılsız çağrı oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirterek, “4 Kasım 2020 tarihinde faaliyete geçtik. 6 kurumun çağrı numaraları ‘112’ adı altında birleşti. Vatandaşlar açısından numara karışıklığı ortadan kalkmış oldu. Bugüne kadar 240 bin acil çağrı aldık. Eskişehir genelinde asılsız çağrıların toplam çağrıya oranı yüzde 46 civarındadır. Asılsız çağrıların Türkiye ortalaması ise yüzde 66’dır. Eskişehirlilerin asılsız çağrılar konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruzö dedi.

‘ÇOK İLGİNÇ TALEPLER GELİYOR’
Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde kendilerine çok ilginç çağrılar geldiğini söyleyen çağrı alıcı Serkan Korel, “Vatandaş ilk aradığında çağrı alıcıların ekranlarına düşüyor. Çağrı alıcılar, vatandaşın talebini dinleyerek derdini anlamaya çalışıyor. Adres bilgilerini girdikten sonra ilgili kurum hangisi ise adres bilgilerini ve görüşmeyi o kuruma aktarıyor. Turist ya da yabancı uyruklu bir kişi aradığında ise Ankara’daki merkezde bulunan tercümanlarımız konferans sistemi ile bağlanıyor. Pandemi döneminde karantinada olan vatandaşlarımız evlerinden çıkamıyor. İhtiyaçlarının alınması gerekiyor. Onların da adreslerini alıp sisteme kaydederek taleplerinin karşılanmasını sağlıyoruz. Vatandaşlardan çok değişik talepler ve asılsız çağrılar da geliyor. Biz bu asılsız çağrıları ilgili kuruma havale etmeden önce adres bilgilerini kontrol ediyoruz ve olayın detayını sorguluyoruz. Eğer asılsızsa ilgili kuruma havale etmiyoruz. Böylece onların iş yükünü azaltmış oluyoruz. Onların dışında bu pandemi döneminde çok fazla asılsız değil de gereksiz çağrılar bizi yoğunluğa boğan çağrılar oluyor. Vatandaş sokağa çıkamadığı ve önceden de ihtiyaçlarını gidermeyi unuttuğu için taleplerde bulunuyor. ‘Ekmek almaya çıkabilir miyim?’ diye sokağa çıkmak istiyor. Kedisini veterinere götürmek isteyen oluyorö diye konuştu.

‘SEVGİLİSİNİ ÖZLEDİĞİNİ SÖYLEYİP, DIŞARI ÇIKMAK İSTEYEN BİZİ ARIYOR’
Merkezde görevli çağrı alıcı Ezgi Kara ise, sevgilisini özleyip, evden çıkmak isteyenlerin bile kendilerini aradığını söyledi. Yeni sistem ekiplerin birbiriyle iletişim kurmalarının çağrı sürelerini azalttığını ifade eden Kara, “Yeni sistem vatandaşlarımız için çok iyi. Çünkü panik anında insanlar bazen arayacakları numaraları unutabiliyorlar. Bir kaza anında biz burada ihbarcıdan ‘yaralı var mı, sıkışma var mı?’ gibi bilgileri öğrenip, gerekli tüm ekipleri bir anda çıkartabiliyoruz. Önceki sistemde kurumların, ekiplerin birbiri ile iletişim kurması uzun zaman alıyordu. Gündüz mesailerimiz genellikle yoğun geçiyor. Özellikle yasaklı dönemlerde vatandaşlarımızdan gelen çok fazla soru ile karşı karşıya kalıyoruz. ‘Çocuklarımızla dışarıya çıkabilir miyiz?’, ‘Yanımızda götürebilir miyiz?’ gibi sorular geliyor. Sevgilisini özleyip evden çıkmak isteyenler, bahane uyduranlar çok oluyor. Akşamları evde sularının kesildiğini iddia edenler çok oluyor. ‘Susuz ne yapacağız?, Sabaha kadar duramayız. Ellerimizi yıkamak zorundayız’ gibi isteklerde  bulunuyorlarö dedi.

Görüntü Dökümü:
-112 Acil çağrı merkezi binası
-112 çağrı karşılama salonu genel
-Polis, Jandarma, sağlık, itfaiye, orman ve AFAD çağrı karşılayıcıları
-112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Murat Küçük röp.
-Acil çağrı karşılayan personel
-112 Çağrı alıcı Serkan Korel röp.
-112 Çağrı alıcı Ezgi Kara röp.
-Çağrı alıcıların vatandaşla diyalogları
-112 kapsamındaki kurumların odaları
Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)- 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!