DHA YURT BÜLTENİ- 2 

dha-yurt-bulteni-2-PJBfe8h5.jpg

Kaza yapan kadın gazetecilere saldırdı

SAKARYA’nın Karasu ilçesinde refüje çarpan kamyonet hasar gördü. Araç sürücüsü Nargün Y. gazetecilere saldırdı. 

Kaza gece saatlerinde Karasu Yalı Mahallesi Liman Caddesi üzerinde meydana geldi. Nargün Y. idaresindeki 55 RU 754 plakalı kamyonet, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje çarptı. Araçta bulunan 2 kişiye sokağa çıkma yasağını ihlal etmeleri nedeniyle 3 bin 150 TL idari para cezası kesildi. Nargün Y. olay yerinde görüntü çeken gazetecilere pet şişe ile saldırdı. Eşinin bırak çeksinler demesini dinlemeyen öfkeli kadın, olay yerine yakınlarının gelmesiyle daha da öfkelendi. Polisle arbede yaşayan grup bu defa gazetecinin üzerine yürümeye başladı. Olay uzaklaşan basın mensupları ancak uzaktan görüntü alabildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Olay yeri detay
Muhabire saldırı
Uzaktan çekilen görüntü

KARASU (Sakarya), (DHA)- 

=======================

Koronavirüse iyi geldiğini öne sürüp, kendilerini bal arılarına ısırtıyorlar -TEKRAR 

UZAMANLAR UYARDI
Malatya’da bazı kişiler, koronavirüse karşı iyi geldiği düşüncesiyle kendilerini, bal arılarına ısırtıyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, uygulamanın çok sakıncalı olduğunu söyledi. Bu yönde herhangi bir bilimsel çalışma olmadığını hatırlatan Parlakpınar, şu uyarılarda bulundu:
“Bu durum çok sakıncalı bir durum. Vatandaşlarımızın, halkımızın doğrudan kendisine arıyı ısırtmalarını çok tehlikeli buluyorum. Şimdi apiterapi uygulamalarına baktığımızda 2014 yılında Resmi Gazetede yayınlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliğinde 15 uygulamadan bir tanesi olarak apiterapi uygulaması görünüyor ve bu apiterapi uygulamalarının sınırları orada çizilmiş. Apiterapi kısaca arı ve arı ürünleri ile yapılan uygulama demek. Arı ürünlerinden kastımız da bal, arı sütü, arı poleni, arı ekmeği, arı larvası, bal mumu hatta arı kovanı havası gibi böyle bir yelpazesi var. Fakat işin içerisine arı zehri veya arının kendisinin uygulanması, arı sokması işlemi girdiğinde olaylar çok farlı boyuta giriyor. Şunu gözardı etmemek lazım; ülkemiz açısından arıcılık ve arı ürünleri çok kıymetli, çok önemli. Hatta olması gereken ben daha iyi konumda olmasını istiyorum. Bu açından desteklenmeli, bunu kabul ediyoruz ama arı zehri uygulaması veya arının doğrudan hastaya tedavi amaçlı ısırtılmasında tehlikeler var. Apiterapi uygulamaları ilgili yönetmelikte ünitelerde ve merkezlerde yapılabilir. Tıp fakültesi mezunu olduktan sonra çünkü yönetmelikte sertifikalı tabip diyor. Aynı zamanda apiterapi eğitimi alması lazım. Hastada uygulama alanının hekim tarafından konulmuş olması lazım. Hastaya uygulanmadan önce ilgili testlerin yapılması lazım. Acil bir durum ortaya çıktığı zaman acil müdahale yapabilecek ilaçların, envanterin yani ortamın bulunması lazım. Apiterapi uygulamalarında özellikle arı zehri veya doğrudan arının sokturulması işlemini ancak sertifikalı tabip yapabilir. Halkımız bunu kendisine yapmasın. Sertifikalı tabip her hastaya yapmaz, uygulanan hastaya yapabilir. Her ortamda yapmaz uygun olan ortamlarda yapabilir. Bu konulara dikkat etmek lazım.”
Koronavirüse iyi geldiği iddiasıyla kendilerine arı iğnesi yaptıranlara uyarıda bulunan Parlakpınar, “Koronavirüs ile ilgili halihazırda şu anki bilgilerimize göre; yapılmış ileri düzeyde kanıta dayalı tıp mantığında klinik çalışmaları yetersiz. Bazı devam eden çalışmalar var ama henüz kanıta dayalı tıp kategorisinde yer alan çalışma sonuçları açıklanmamıştır” diye konuştu.
BU TEDAVİ YÖNTEMİNDE ÖLÜM RİSKİ VAR
Aynı zamanda avukat kimliği ile Hukukçu Hekimler Derneği Başkanı olan Doktor Cengiz Bayram, apiterapi tedavi yönteminde yapan kişilerin gerekli uyarıları yapması gerektiğini ve ölüm riski olduğunu söyledi. Son süreçte tamamlayıcı tıp kavramının yaygınlaşmaya başladığını, ancak bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmeliklerin bulunduğunu hatırlatan Bayram, şu uyarılarda bulundu:
“Son dönemlerde geleneksel tıp dediğimiz, yani tamamlayıcı tıp dediğimiz kavram yaygınlaşmaya başladı. Sağlık Bakanlığımız bu konuda biliyorsunuz birtakım yönetmelikler çıkarttı ve bu yönetmelikler çerçevesinde bu konularda eğitim almış olan kişiler bu tür alternatif yani geleneksel tamamlayıcı tıp metotlarını kullanabiliyorlar. Halk arasında biliyorsunuz bunlardan en fazla bilinen sülük tedavisi yine kupa tedavisi dediğimiz tedaviler son zamanlarda apiterapi adı verilen insanların kendilerini arıya sokturma ya da arı zehriyle oluşturulmuş birtakım maddelerin cilt altından insan vücuduna verilerek birtakım tedavi metotları elde etme amacına dayanıyor. Burada tabii ki önemli olan dört tane faktör var birincisi bu tedaviyi kimin yapacağı, yani bu tedaviyi yapan kişinin bu konuda sertifika almış, yetkilendirilmiş insan olması gerekiyor. Yani şu anda bahsettiğimiz problemi birinci ve en önemlisi bu. Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirilmiş olduğu üniversiteler ya da kendisinin vermiş olduğu sertifikalar var. Yani bu apiterapi dediğimiz tedavi yapacak olan kişinin bu sertifikaya sahip olması gerekiyor. İkincisi bu kişinin bu tedaviyi alması ile ilgili mutlaka rızası olması gerekiyor, Bununla ilgili diğer risklere o kişiye bildirmek gerekiyor. Yani diyecekler ki bu tedavi yapıyoruz ama bu tedaviden düşük dozda da olsa ölüm riski vardır, yani o kişinin bu tedavinin risklerini bilmesi gerekiyor.”
AKLA GELEN HER HASTALIKTA ARILAR KULLANILAMAZ
Her arı türüyle ya da rastlantısal olarak bu işin yapılmaması gerektiğini belirten Cengiz Bayram, “Üçüncüsü yapılan tedavi de bir gereklilik olması gerekiyor. Yani öyle her duruma karşı bu tedavi olmaz. Apiterapi dediğimiz tedavinin özellikle romatizmal hastalıklarda uygulanıyor. Böyle akla gelen her hastalığa bu tedavi yapılmaz. Burada endikasyon dedikleri tıp adamlarının ya da bizim halk arasındaki adıyla tıbbi gerekliliğin olması gerekiyor. Dördüncü ve en önemlisi bunların türleri var. Her arı türüyle ya da öyle rastlantısal olarak bu işin yapılmaması gerekiyor. Bunun belli yerlerde yapılması gerekiyor. Çünkü alerji geliştiğinde anafilaksi dediğimiz bir tablo oluşabiliyor. Hemen orada müdahale edilmesi gerekir. Bu işin en önemli kısmı kontrol edilmiş yerlerde yapılması gerekiyor. Ben gideyim kendimi arıya sokturayım durumu olmaz. Olası kast ya da bilinçli taksir dediğimiz hukuktaki bir işlem oluşur. Ayrıca bu işi yapan kişi yetkilendirilmemiş kişi ise ceza kanunlarımıza göre suç işler” diye konuştu.
KORONAVİRÜS İÇİN BİLİNEN BİR FAYDASI YOK
Uygulamanın koronavirüse karşı bilinen bir faydasının olmadığını ifade eden Bayram, “Şu anda bu uygulamanın koronavirüs için bilinen bir endikasyonu yok, ama koronavirüs sonucunda oluşan artritler olduğunu biliyoruz. Tıp adamlarının bununla alakalı endikasyon koyduğunu biliyoruz. Bu işlemin koronavirüs hastalığını ya da akciğer tutulumu gibi hastalıkları tedavi ettiğini asla okumadık. Burada eklemle ilgili hastalıklar için Sağlık Bakanlığı’nın kendi hastanelerinde bu apiterapi uygulanıyor. Bu tür tedaviler gerekiyorsa kesinlikle bilinen merkezlerde yapılması şart” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
MALATYA
– Arılardan görüntü
– Arı iğnesi vurulmaları
– Arıcı Cahit Aslan röp.
– Arı iğnesi vurulanlardan röp.
– Prof. Dr. Hakan Parlakpınar röp.
GAZİANTEP
– Doktor Cengiz Bayram ile röp.
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mustafa KANLI – Taha AYHAN – Ahmet KILIÇ – GAZİANTEP, MALATYA-DHA)

=======================

RİZE Vincin ters dönen sepetinden düşen reklamcı, öldü (olay anı kamerada) – TEKRAR 

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINDAN AÇIKLAMA 
Rize’de bir alışveriş merkezinin tabelasını değiştirmeye çalışırken, çıktığı vincin sepetinin ters dönmesi sonucu reklam şirketi sahibi Aslan Yıldız’ın hayatını kaybettiği olayla ilgili İş Güvenliği Uzmanı Merve Semiz açıklamalarda bulundu. Semiz, vince çıkan kişinin kişisel koruyucu donanımları kullanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. 

OLAY GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI 
Rize’de bir alışveriş merkezinin tabelasını değiştirmeye çalışırken, çıktığı vincin sepetinin ters dönmesi sonucu reklam şirketi sahibi Aslan Yıldız’ın hayatını kaybettiği olay bir iş yerinin güvenlik kamerasına anbean yansıdı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Güvenlik kamerası kaydı
İş Güvenliği Uzmanı Merve Semiz’in açıklaması
Haber: Selman KUTLU RİZE-DHA

=======================

Pandemide kamkat fidesi ilgi gördü 

DÜZCE’nin Gölyaka ilçesinde seracılık yapan Ahmet Genç, pandemi döneminde saksı içerisinde 3 bin adet kamkat fidesi satışı yaptı. Ahmet Genç üzerinde meyveleri olan kamkat ağacının evlerde dekoratif amaçlı kullandığını belirtti.  

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde seracılık yapan Ahmet Genç, pandemi döneminde saksılarda kamkat fidesi satışı yaptı. Serada yaklaşık 1 yılda meyve veren ağaç pandemi döneminde kadınların ilgisini gördü. Bahçede yetiştirilmesinin yanı sıra ev ortamında saksı içinde de yetişen bitki dekoratif ve koku olarak da tercih sebebi olmaya başladı. Ahmet Genç, 100 liradan başlayan fidanlardan pandemi döneminde 3 binin üzerinde satış yaptı. 

Ahmet Genç, “Kamkatın, altın portakal, kumkat diye isimleri vardır. Evde ev ortamında saksıda rahatça yetişebilir. Gerekli olan su, toprak ve güneş ışığı verilince dekoratif çiçek gibi de evin içinde durabilir. Meyvesi olur, meyve olumu gerçekleştikten sonra bir daha ki yıla kadar meyvesini toplamazsanız yeni meyve yapılana kadar bitki meyvesini üzerinde saklar.” dedi. 

3 MEYVENİN TADI VAR 
Meyvenin tadından bahseden Genç, “Tadı 3 meyvenin karışımına benzer. Limon, portakal ve mandalina karşımı tadı vardır. Kabuğu ile yenen tek narenciye çeşididir. Bunu salatada da kullanabilirsin, reçeli olur. Hatta içinde C vitamini fazla olduğu için ciltler için maske yapanlar dahi olduğunu duydum.” diye konuştu. 

PANDEMİ DÖNEMİNDE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ 
Genç bitkinin özellikle pandemi döneminde büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Sadece bahçede değil, saksıda ev ortamında da yetiştiği için talep oldu ve aşırı ilgi gördü. İnsanlar bu bitkiyi tercih ediyor. Çünkü hem bahçeye dikiyorlar hem ev ortamında çiçek gibi kullanıyorlar. Bir fidanın yaşına göre fiyatı değişiyor. Yaklaşık 100 ile 200 lira arasında. Yaşlandıkça fiyat artıyor. Ama 100 liralık bir fidan insanların yetiştirmesi için yeterlidir. Çünkü 1 yaşında meyve vermeye başladığı için tercih ediliyor.” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 
Kamkat bitkisinin görüntüsü 
Serada yetiştirilen fidanların ve üzerinde ki meyvelerin görüntüsü 
Üretici Ahmet Genç’in meyveyi koparıp yerken görüntüsü 
Üretici Ahmet Genç ile röp ve detaylar 
Dosya adı dzckamkat 
HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA) 

Exit mobile version