Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) FIRTINA BİNANIN ÇATISINI UÇURDU; YOL TRAFİĞE KAPANDI

ERZURUM’da etkili olan ve hızı saatte 70 kilometreye varan fırtına nedeniyle iki katlı bir binanın çatısı uçtu. Caddenin ortasına düşen çatı, yolu trafiğe kapattı. Çatının düştüğü anda yoldan yaya veya aracın geçmemesi olası bir faciayı önledi.

BÜYÜK KORKU YAŞADILAR
Kent merkezinde, dün öğlen saatlerinde başlayan ve gece yarısından itibaren etkili olan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtınada, merkez Yakutiye ilçesinin Dolambaç sokaktaki iki katlı eski bir yapının çatısı binadan ayrılıp, caddeye düştü. Sabaha kadar süren fırtına nedeniyle özellikle evleri eski olan vatandaşlar tedirginlik yaşadı. Bu sabah saat 05.00 sıralarında büyük bir gürültü ile uyandıklarını söyleyen Hanım Yeşilyurt, “Evde kardeşlerimle birlikte yaşıyoruz. Gün yeni aydınlanıyordu. Büyük bir gürültü koptu. Ben evin üzerimize yıkıldığını sandım. Koşup kapıya çıktığımda çatının düştüğünü gördüm” diye konuştu.

FACİADAN DÖNÜLDÜ
İhbar üzerine kısa sürede olay yerine giden polis, zabıta ve itfaiye ekipleri çevre güvenliğini aldı. Yolun geliş istikametine güvenlik şeridi çeken ekipler, yolu trafiğe kapattı. Yetkiler, çatının düştüğü sırada yoldan yaya veya aracın geçmemesinin olası bir faciayı önlediğini söyledi. İki katlı evin uçan çatısı binanın önündeki ağacı kırıp, elektrik direğini eğdi. Çatı belediye ekipleri tarafından kaldırıldıktan sonra yol yeniden trafiğe açıldı.

METEOROLOJİ UYARMIŞTI
Öte yandan Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi yetkilileri, dün yapılan yazılı açıklamada, 21 Nisan Çarşamba günü özellikle sabah saatlerinden itibaren Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ile Erzincan’ın doğusunda güney lodos ve güneybatıdan kuvvetli ve yer yer hızı 50 ile 70 kilometreye varan fırtına şeklinde eseceğinin tahmin edildiğini, kuvvetli rüzgar ve fırtına çarşamba günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklendiğini bildirdi. Yetkililer ayrıca meydana gelmesi muhtemel ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar ile soba ve baca gazı zehirlenmesi gibi olumsuzluklara karşıda dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Polisin yola düşen çatıyı fotoğraflaması
-İtfaiye ekiplerinin yolu tamamen kapatan çatıyı kaldırmak üzere gelmesi
-Zabıta komiserinin ekiplere yaptığı telsiz anonsu
-Çatının düştüğü alanın güvenlik şeridi çekilmiş görüntüsü
-Çatıdan detay görüntüler
-Ev sahibi Hanım Yeşilyurt ile röp
-Mahalle sakinlerinden görüntü
-Zabıta ekiplerinin araç trafiğini kontrol etmesi
-Fırtınadan etkilenmesi muhtemel evlerin güvenlik şeridi çekilmiş görüntüsü
-Durakta otobüs bekleyen vatandaşlar
-Rüzgarın şiddetiyle dalgalanan Türk bayrağı
-Sürekli sallanan market tentesi
-Rüzgarın etkisiyle sallanan reklam panosu
-Kıyafetleri uçuşan insanlar
-Yan yatmış hastane yön tabelası
-Genel ve detay görüntüler

Reklam Alanı

Haber: Turgay İPEK / Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM, (DHA)

==============================

2) ADANA’DA FETÖ OPERASYONU: 8 GÖZALTI

Adana’da, FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlenen operasyonda; 1 astsubay, 6 askeri öğrenci ve 1 öğretmen olmak üzere 8 şüpheli gözaltına alındı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında; örgüte finansal destek sağladıkları, sohbet toplantılarına katıldıkları ve ‘mahrem imam’larla irtibatlı oldukları öne sürülen 8 şüpheli tespit edildi. Savcılığın şüpheliler hakkında gözaltı kararı çıkarmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyon için harekete geçti. Bugün sabah saatlerinde belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonda 6’sı askeri öğrenci, 1’i öğretmen, 1’i İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli astsubay olmak üzere 8 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Şüphelinin adli tıp birimine getirilmesi
– Adli tıp birimi tabelası

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

==============================

3) SUYU 30 METRE ÇEKİLEN SALDA GÖLÜ’NÜN ÇAMUR ÇUKURLARI KAPANIYOR

Turkuaz mavisi suyu ve beyaz kumsalıyla dünyaca ünlenen Salda Gölü’nün suyu, kuraklık nedeniyle 30 metre çekildi. Yazın ziyaretçilerin çamur banyosu için açtığı çukurlar da kapanmaya başladı.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nün geçen yıl 15 Ekim’de ziyarete kapatılmasıyla gölün Beyaz Adalar sahilinde, insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları, kendiliğinden kapanmaya başladı. Beyaz kumu ve turkuaz mavisi suyuyla son yılların en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Salda Gölü, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nce (NASA) Mars’taki Jezero Krateri’yle benzer özellikler gösterdiğinin açıklanmasının ardından daha fazla ilgi gördü. Göle gelen ziyaretçiler cilde faydası olduğu gerekçesiyle göl kıyısında çukurlar açarak çamur banyosu yaptı. Gölün Beyaz Adalar kısmında çok sayıda çamur çukuru oluştu. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, 15 Ekim 2020’de bu bölge ziyarete kapatıldı. Burdur Valiliği de Beyaz Adalar kısmında çamur banyosu yapılmasını, kil ve çamur alınmasını yasakladı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Geçen yaklaşık 6 aylık sürede, göl sahilindeki çamur çukurları doğanın kendi kendini yenilemesi sonucu kapanmaya başladı. Sahildeki çamur çukurlarının gözle görülür şekilde kapandığı gözlendi. Ziyaretçi kısıtlamasıyla gölde su kalitesinin yükseldiği tespit edilirken ayrıca Türkiye’de ilk defa dumansız hava sahası uygulanan göl olan Salda Gölü’nün kıyısında sigara içmek de yasaklandı. Göl aynasına kadar girilerek doğal dokuya zarar veren araçların girişi, ahşap bariyerler yapılarak engellendi. Alanın otopark ihtiyacı, 2 kilometre uzaklıkta sit alanı dışında, bir alana yönlendirilirken alan 7/24 kamera sistemi ile izleniyor.
SUYU 30 METRE ÇEKİLDİ
Geçen yıl pandemiye rağmen 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Salda Gölü’nde, yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle çekilme meydana geldi. Salda Gölü’nün Beyaz Adalar ve Halk Plajı bölümünde suların 20-30 metre çekilmesinin ardından küçük adacıklar ortaya çıktı. Son günlerdeki yağmur ve kar yağışı da Salda Gölü’ne çare olmadı. Gölün Beyaz Adalar ve Halk Plajı kısmındaki çekilme görenlerin içini burktu. Yaz aylarında vatandaşların serinlemek için suya girdiği bölümlerde oluşan adacıklar şimdi yürünebilecek hale geldi. Suyun çekildiği kıyıda çamura dönen küçük bir su birikintisinin kaldığı dikkati çekti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Salda gölünden detaylar
– Salda yazısı detay
– Salda gölü çevresindeki uyarıcı levha detay
– Salda gölünün etrafındaki çitler detay
– Salda gölü uzak plan detay
– Salda Gölü’nün suyunun çekildiği yerlerden detay
– Oluşan çukurlar detay
– Çukurlar içerisindeki su birikintileri detay
– Yüzeydeki çatlaklardan detaylar
– DHA Muhabiri Alparslan ÇINAR’ın oluşan çukurla birlikte anonsu
– Genel ve detaylar

HABER: Alparslan ÇINAR- Mesut MADAN-KAMERA: Burak YALMAN/BURDUR, (DHA)

=============================

4) OTOMOBİLİN KAPUTUNA OTURUP, AYAKLARIYLA ÖNDEKİ ARACI İTTİ

Bursa’da seyir halindeki otomobilin ön kaputunun üzerine oturan kişinin, öndeki otomobili ayaklarıyla ittiği anlar, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Osmangazi ilçesi Demirtaş Cumhuriyet Mahallesi’nde dün, seyir halindeki otomobilin kaputunun üzerine oturan kişi, ayaklarıyla öndeki otomobili itti. Mahallelinin şaşkınlıkla izlediği olay, bir kişi tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler tepki çekti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Aracın kaputuna oturan kişinin otomobili ayaklarıyla ittiği anın cep telefonu görüntüsü

Haber: Abdulselam UĞUR – Kamera: BURSA, (DHA)

=============================

5) SEDEF USTASI SANATINI SEVEREK YAPIYOR
 
İZMİR’de 40 yıllık sedefkar Mehmet Ağca (51), tespihten rahleye, mücevher kutularından sehpa ve abajur gövdelerine kadar çok sayıda ürünü alıcısıyla buluşturuyor.

Sedef kakma sanatı ustası Mehmet Ağca, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki atölyesinde tespihten rahleye, mücevher kutularından sehpa ve abajur gövdelerine kadar çok sayıda ürünü alıcısıyla buluşturuyor. Atölyesinde uzun saatler çalışan Ağca, sedef parçalarını ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştiriyor. Aslen Gaziantepli olduğunu anlatan Ağca, çocukluğundan beri bu sanat dalına ilgi duyduğunu söyleyerek 40 yıllık sedefkar olduğunu dile getirdi. Ağca, “Doğup büyüdüğüm Antep sokaklarında gezerken bu işleri yapanları gördüm. Bir ustanın yanına girdim. Annemler ‘eti senin kemiği benim’ diyerek beni bıraktılar. Ustaların yaptığı sanata bayılıyor, kapılarında beni çağırsınlar diye bekliyordum. Hevesli olduğumu görünce çağırdılar. 18 yıl bir fiil çalıştım” dedi.
Ağca, atölyesinde çalışırken zamanın nasıl geçtiğini unuttuğunu belirterek şöyle konuştu:
“Çocukluğumdan beri hep olmayanı başarmak istedim. Benim yaptığım ürünü bir başkası yaparsa hemen branş değiştiririm. Bir deniz ürünü olan sedefi önce kırar, tıraşlarsınız sonra oymuş olduğunuz ahşabın şekline göre yerleştirirsiniz. Bu oldukça meşakkatli bir iş. Çalışma süresi yok. Ne zaman böyle iştahlı olsam, ruh halim uygunsa, işe bir başlarım bir bakarım 12-13 saat çalışmışım. Yani bu 8 saatlik bir mesai değildir.”

‘BELİRLİ BİR KİTLE SATIN ALIYOR’
Sedef kakma sanatına ilginin sürdüğünü ifade eden Mehmet Ağca, gençlerden ziyade yetişkin yaş grubunun öğrenmeyi istediğini kaydetti. Ürünlerin maddi değerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Ağca, “Bu sanata ilgi var. Öğrenmek isteyen çok fakat genç yok. Hep 50 yaşın üzerindekiler hobi amaçlı geliyor. Ben de hobi olsun diye öğretmek istemiyorum. Ama çok hevesli ve cana yakın biriyse kafalarımız da uyuştuysa ücret almadan ders veriyorum. Bu ürünler tamamen lükse kaçtığı için alıcı biraz zor bulunuyor. Özellikle pandemi yüzünden insanlar gıdaya önem veriyor. Hobi işi biraz lüks. Satışlar durdu şu an. Belirli bir kitle var; sanata düşkün, maddi durumu iyi. Yalnızca onlar alıyor” diye konuştu.
Bu sanat dalını bir iş olarak görmediğini söyleyen Ağca, eline zımparayı aldığında zamanın nasıl geçtiğini unuttuğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bu benim için bir iş değil. Geçimimi sağlamak zorundayım. Ama para ikinci planda. Elbette parasız da olmaz. Gümüş, sedef dolar üzerinden alınıyor. İşe daldığım zaman dünyayı unutuyorum. Güzel hayaller kuruyorum. Elimdeki işi yaparken bir sonraki hazır oluyor. Bunu yaptım ama bir dahakine şunu kullansam daha iyi olur diye düşünüyorum. Sipariş üzerine çalışıyorum. Sipariş yoksa kendi vitrinime çalışıyorum. Çünkü vitrine ürün yapmaz, insanlara ürün göstermezsem ne yaptığımı bilemezler. Bu yaştan sonra bir beklentim yok. Devlet büyüklerine rica ediyorum. Sanatçının değerini bilsinler. Üretim olmazsa her şey biter.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Mehmet Ağca’nın sehpaları zımparalamasından görüntü
-Sedefi kesmesi ve ahşaptaki oyuklara yerleştirmesinden görüntü
-Yapımı tamamlanan tepsi, sehpa, kutu gibi ürünlerden detay görüntü
-Mehmet Ağca ile röp.

Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR,DHA

=============================

6) BURDUR’DA YILKI ATLARI DRONE İLE GÖRÜNTÜLEDİ

Burdur’da yaşadığı bilinen ama bugüne kadar pek görüntülenemeyen yılkı atları drone kamerası ile havadan görüntülendi.

Burdur merkez Aziziye ve Bucak Kestel yaylalarında doğaya bırakılan ve özgürce yaşayan yılkı atları geziye çıkan bir vatandaşın drone kamerasına yakalandı. Görüntülerde yavruları ile dolaşan atlar daha sonra başka bir at sürüsü ile bir araya geldi. Sürüdeki atların şahlanışları, birbirleriyle oynayışı anbean drone kamerası tarafından görüntülendi. Dağlara doğru tırmanan yılkı atları bir süre sonra gözden kayboldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Yılkı atlarından havadan görüntüler

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

===============================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!