Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 20

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) VAN GÖLÜ’NÜN UZAYDAN FOTOĞRAFI, NASA’NIN TURNUVASINDA BİRİNCİ OLDU

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) düzenlediği ‘Dünya Turnuvası’ adlı online fotoğraf yarışmasında finale kalan Van Gölü’nün uzaydan çekilen fotoğrafı, birinci seçildi.

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlarca çekilen dünya fotoğraflarından oluşan yarışma başlattı. ‘Dünya Turnuvası’ ismindeki online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü’nün uzaydan çekilen fotoğrafı da yer aldı. Astronot Kate Rubins’in 12 Eylül 2016’da çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü’nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisine de yer verildi. Online yarışmada Van Gölü’nün fotoğrafı, 3 turda 28 fotoğrafı eledi ve yarı finale kaldı. Yarı finallerdeki oylama sonucunda da Van Gölü fotoğrafı yüzde 94 oy aldı. Astronot Kate Rubins’in 12 Eylül 2016’da çektiği Van Gölü fotoğrafı ile Astronot Don Pettit tarafından 2012’de çekilen Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların göründüğü fotoğraf finale kaldı.

‘Van Gölüne oy ver’ hashtag çalışması ile kentte yaşayanlar sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak herkesin oy vermesi için destek isterken bu paylaşımlarıyla Türkiye gündemine de girmeyi başardı. Sadece Van’dan değil Türkiye’nin birçok kentinden ve yurt dışından da destek çığ gibi büyüdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da Van Gölü’nün uzaydan çekilen fotoğrafı için oy kullanıp, destek istedi. Tüm Türkiye’de oylama için seferberlik başlatılırken oylama sırasında ise NASA’nın sitesi çöktü. Oylama dün sona ererken meraklı bekleyiş de devam etti. NASA bugün yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“32 yarışmacı seçmemize yardım ettiniz ve şimdi bir şampiyon seçtiniz. 5 turda 930 binden fazla oy kullanıldı ve Dünya Turnuvası 2021’in birincisi Van Gölü’nün fotoğrafı”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
(ARŞİV)
-Birinci seçilen fotoğraf
-Yarışmanın düzenlendiği siteden görüntüler
-Van Gölü’nden havadan görüntüler
-Van Gölü’nden genel ve detay görüntüler

HABER: Gülay KUYUCU/ VAN,(DHA)- 

Reklam Alanı

========================================

2) RAMAZANIN İLK İFTARI HAKKARİ’DE AÇIDI
 
TÜRKİYE’de akşam ezanının en erken okunduğu il olan Hakkari’de ilk iftar açıldı. Saat 18.45’te akşam ezanı okunan kentte vatandaşlar, sofraların başına geçerek ilk iftarlarını açtı.

Ramazan ayının en erken iftarını Hakkarililer açtı. Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre en erken iftarın açılacağı Hakkari’de heyecanla iftar saatini bekleyen vatandaşlar, kente özgü yemeklerin süslediği sofralarda bir araya geldi. Ramazanın ilk gününde evlerinde sofların başında bekleyen Hakkarililer, saatler 18.45’i gösterdiğinde akşam ezanı ile ilk iftarlarını açtı. Vatandaşlar, ezanın okunmasıyla birlikte, dualar eşliğinde iftarını açtı.

İlk iftarı açmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Doğu Anadolu Bölgesi Gaziler ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Abdurrahman Er, “Biliyorsunuz ki Müslümanlar için yüce Rabbimize kulluk görevini en iyi ifa ettiğimiz muhteşem bir aydayız. Bu ayda iftarı sahuru, zekâtı, orucu Kur’an-ı Kerim’in hatim edilmesi ve bin aydan hayırlı olan muhteşem Kadir gecesini idrak edildiği muhteşem bir aydayız. Bu güzelim ve bereketli ayın başta ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını temenni eder. Dünya üzerinde etkisini hızla arttıran kovit-19 hastalığının bu ayın hürmetine bir an evvel yok olmasını yüce Rabbimizden bol bol dua ediyoruz. Biliyorsunuz Hakkari ilimiz Türkiye’nin en doğusunda yer aldığından ilk iftarı da ve ilk sahuru da güzel şehrimizde açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yüce rabbim bu güzel ramazan ayına bizleri kavuşturdu için milyonlarca şükrediyoruz.” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Hakkari çarşı merkezinde vatandaşların iftar heyecanından görüntüler
– Er ailesinin yemek hazırlanmasından detaylar
– Yemek masasının kurulması
– Camiden ezan okunmasından görüntü
– Dua eden Er ailesinden detaylar
– Doğu Anadolu Bölgesi Gaziler ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Abdurrahman Er ile röportaj
– Genel ve detay görüntüler

HABER: Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ, (DHA)-

======================================

3) HASTANE PENCERESİNDEN DÜŞEN KORONAVİRÜS HASTASI AĞIR YARALANDI
 
DENİZLİ’de, koronavirüs hastası İsmail G. (33), tedavi gördüğü devlet hastanesinin 3’üncü kat penceresinden düşmesi sonucu ağır yaralandı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Koronavirüs testi pozitif çıkan İsmail G., dün Denizli Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. C-Blok’ta tek kişilik odada tedavi gören İsmail G., bugün saat 15.00 sıralarında, 3’üncü kat penceresinden bahçedeki beton zemine düştü. Gürültüye koşan çevredekiler durumu acil servise bildirdi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan İsmail G., sedye ile acil servise taşındı. Durumu ağır olan İsmail G., tedaviye alındı. İsmail G.’nin düşmesi ile ilgili olarak polis soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
-Polis araçlarından ve binadan detaylar
-Olay yerinden detaylar
-Hatanın düştüğü pencereden detaylar
-Polislerin çalışmasından detaylar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

=====================================

4) SOMA DAVASI ÖNCESİ AİLELERDEN AÇIKLAMA: ADALET SAĞLANANA KADAR BURADAYIZ (3)
‘ORTA OYUNU OYNANMAKTADIR’

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası davasında, ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu, Yargıtay 12’nci Dairesi’nin ocak ayında verdiği karar doğrultusunda ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan yeniden yargılandığı davaya verilen arada açıklamalarda bulundu. Şu an pandemi koşuları olduğuna dikkati çeken Özel, “Bu dava ilk başladığında kilometrelerce kuyruklar vardı. Kamuoyunun en üst düzeyde duyarlılığı vardı. Dünya basını buradaydı. O zamanki duygu ile mahkeme salonunda Soma için adaletin sağlanması inancı ile ailelerden yana, Soma mağdurlarından yana bir atmosferle başlamıştık. Burada, 22 blok dava izledik. Günlerce ve yıllarca buradaydık. En sonunda kamuoyunun duyarlılığının azalması ve mahkeme heyetine yönelik önce içerideki tehditler, baskılar sonra da mahkeme başkanını tam karardan önce değiştirilmesiyle burada adalet arayışı noktasında, annelerin ve balaların umutları tükenmeye başlamıştı. Mahkeme verdiği kararda 301 hayatını kaybeden kişi için ayrı ayrı karar vermek yerine taksirle, basit taksirle kararlar vererek 5 sanık haricindekileri tahliye ederek beklentilerin çok altında cezalarla davayı tamamladı. İstinaf bazı şeyleri değiştirdi ama Yargıtay geçen eylül ayında 5 üyesinin oy birliğiyle ‘Olmaz öyle şey’ dedi. ‘Böyle bir davada olası bir kast yoksa hangi davada olacak’ dedi. Milyonlarca sayfalık evrağı inceleyen 5 üye verdikleri karar ile buradaki kararı bozdular ve ‘Siz 301 kişiyi olası kastla öldürme suçundan ve 162 kişiyi olası kastla yaralama suçundan yargılamayı tekrarlamalısınız’ dediler. Dosya buraya gelmek yerine Yargıtay Başsavcılığı’nda tutuldu. O sırada 5-0 karar veren üyelerden 3’ü değiştirilip yerine Kenan İpek, yani daha önce Adalet Bakanlığı müsteşarlığı da yapan ve Adalet Bakanlığı görevini de belli bir süre yapan son derece siyasi kişilik olan ve kürsüden gelmeyen bürokrasiden gelen bir kişi ve iki de uzun süredir yargılama yapmayan, bürokrasiden gelen hakim getirildi. Bu üçünün kararıyla kendi kararları 3’e 2 bozduruldu. Buraya tekrar yollandı. ‘Basit suçlardan ufak ihmallerle bu işi halledin’ diye. Somalı anaların, babaların ve çocukların haklarını yiyen o el, adalete müdahale eden o el bugün içerde hala faaliyette. Soma’nın failleri hem de kendileri dahi talep etmeden ‘Bu salona gelmeyin. Bulunduğunuz yerde kamerayla ya da bulunduğunuz yerde talimatla mahkemeye katılabilirsiniz’ dediler. İçerde bir yargılama yerine saray rejiminin bir orta oyunu oynanmaktadır. Sanıklar yoktur. Anneler ve babalar, avukatlar salondadır. Karşı tarafta sembolik bir avukat oturmuş, pişkin pişkin gülmektedir. Soma’yı unutursak diyenler, o günlerde timsah gözyaşı dökenlerin yürekleri kuruduğu içerde bir kez daha tescillenmiştir” dedi.

‘BU DAVAYI BURADA BIRAKMAYIZ’
Özel, şöyle devam etti:
Her yerin MOBESE’sini bilen, her binanın güvenlik kameralarına erişebilen, bir bildiri yayınlanınca gece yarısı sabaha kadar çalışabilen İçişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz. İddia o dur ki, Yargıtay’daki 5 hakimden yeni gelen ve bu anne ile babaları yeniden ağlatan 3 hakimin Soma A.Ş.’nin İstanbul’da İstinye Park’ı yakınlarındaki dev gökdelenine son zamanlarda çıktıkları iddia edilir. MOBESE kameralarını ve o binanın kameralarını geriye dönük 6 ay geriye dönük inceleyecek bir baba yiğit var mıdır? O binadaki mülkiyet değişimlerini, hani yazılı bildiri yapan amiralleri annelerine, babalarına ve kuzenlerine kadar araştıran sabaha kadar Süleyman Soylu hangi partiye ait diye, o binada yeni mülk edinmiş kişileri birinci, ikinci, üçüncü derece akrabalıklarla araştırıp da o kararı değiştirenleri araştırabilecek midir? Bunlar yapılmazsa Soma’daki anneler ve babalar haklarını helal etmeyecek. Soma davasına müdahale edenlerin el uzatanların ve şirketten yana ailelerin aleyhine manipülasyon yapanların elleri kırılsın. Yürekleri kurumuş. Biz bu davayı burada bırakmayız. Burada alınacak karar ne olursa olsun, görünen o ki öyle büyük bir plan ve tertip yapılmış ki şu an ki o karardan sonra buradaki mahkemede bozma kararına direnmeyip uyarak bir karar verecek. Ardından artık Yargıtay’a gitme imkanı da kalmayan bu karar bu şekilde kesinleşecektir. Oyun büyüktür. Plan büyüktür. Operasyon büyüktür. Bu kadar kötücül bir cesaretin karşısında ürpermemek elde değildir. Yazıklar olsun.”

‘HESAP SORACAĞIZ’
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “Tecrübeli bir hukukçuyum ve baro başkanlığı yaptım. Türkiye yargı tarihini iyi bilirim. Ama böyle bir rezaletle Türkiye yargısı karşılaşmamıştır. Yani bir dairenin kompozisyonu değiştirilerek o dairenin kararını kaldırıldığı bir kararın verildiği başka bir ortam yoktur. Yargıtay’da dosyanın 4 ay kadar savcılar tarafından tutulduğu ve mahkemesine gönderilmediği başka bir ortam yoktur. Çok göz önünde rezalet ve kepazelik yaşanmıştır. Biz balık hafızalı değiliz. O 3 savcıyı da biliyoruz. Zamanı geldiğinde hukuk kuralları içinde ve adil bir biçimde hesaplarını soracağız” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
-CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in açıklamaları
-CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıklamaları

Haber: Tolga TAHÇI – Ersan ERDOĞAN – Kamera: Ahmet Turhan ALTAY / AKHİSAR (Manisa), (DHA)

=======================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!