Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 20

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ŞEHİT PİLOT GENÇCELEP, KAZA GÜNÜ ANNESİNİN KENDİSİNİ İZLEMEYE GELMESİNİ İSTEMEMİŞ
 
KONYA’da düşen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi olan Türk Yıldızları’na ait NF-5 tipi uçakta şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in (34), kazanın yaşandığı gün annesi Nuray Gençcelep’in kendisini izlemeye gelmesini istemediği ortaya çıktı. Şehidin babası Mehmet Gençcelep, “Eşim, kaza günü oğlumun uçuşunu izlemek istemiş. Ama oğlum ‘yok anne, bugün gelme’ demiş. Sanki anlamış gibi olacakları” dedi.

Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 134’üncü Filo Komutanlığı’na bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları’na ait NF-5 tipi uçak, çarşamba günü eğitim uçuşu için havalandıktan kısa süre sonra Aslım çöplük alanına düştü. Kazada, Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit oldu. Şehit pilot memleketi Trabzon’un Bulak Mahallesi’nde dün gözyaşları arasında toprağa verildi.

ANNESİNİN İZLEMESİNİ İSTEMEMİŞ
Kazadan 10 gün önce Konya’ya oğlunu ve ailesini ziyarete giden Nuray Gençcelep’in, acı olayın yaşandığı gün şehit oğlu Burak Gençcelep’i izlemek için 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na gitmek istediği ortaya çıktı. Ancak Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in, annesinden o gün uçuşunu izlemeye gelmesini istemediği belirtildi.

‘ŞEHİT OLDUĞU GÜN ANNESİNİN GÖSTERİYE GELMESİNİ İSTEMEDİ’
Acılı baba Mehmet Gençcelep, eşinin bir süre önce oğlunun yanına gittiğini anlattı. Gençcelep, “Annesi hastaydı. Hastanedeki kontrolünden çıktı. Çıkınca oğlum bana ‘Baba, annemi yolla yanıma gelsin’ dedi. Hiç bekletmedim evladımı. Annesini istedi diye hemen yolladım. İyi ki de gitmiş annesi. Kaza yaşanmadan bir gün önce annesine ‘Anne gösterim var, oğlum Kayra’yı da al gel gösterimi izleyin’ demiş. Annesi gidip izlemiş gösteriyi. Kaza yaşandığı günde annesi tekrar gidip izlemek istemiş. Ama oğlum, ‘yok anne, bugün gelme’ demiş. Sanki anlamış gibi olacakları” diye konuştu.

‘ATLAMAYA VAKTİ KALMADI’
Oğlunun doğa ile iç içe olmayı sevdiğini söyleyen Gençcelep, “Oğlum yaylayı, doğayı, köyü tarlayı çok severdi. Gelmeden önce hep arardı kuzenlerini, arkadaşlarını nasıl zaman geçireceklerini ayarlardı. Her gün görüntülü konuşurduk. En son 1,5 ay önce buradaydı, o zaman onu canlı canlı görmüştüm. Uçak, insanların yoğunlukta olduğu alana düşmesin diye kendini feda etti benim oğlum. Uçağın yönünü değiştirdikten sonra atlamaya vakti kalmadı” dedi.

ARKADAŞLARI OKUL NUMARASINA DİKKAT ÇEKTİ
Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in eğitim gördüğü Hava Harp Okulu’nda numarasının ‘2704’ olduğu ortaya çıktı. Pilotun şehit olduğu tarih olan 7 Nisan (7.04) ile okul numarası arasındaki benzerliğe dikkat çeken arkadaşları üzüntülerini dile getirdi.
Şehit pilotun mesai arkadaşı Gökhan Külekçi de, “Burak 7 Nisan tarihinde yani şehit oldu. Burak’ın okul numarası 2 bin 704, yani 2’nci filonun 704 numaralı öğrencisi idi. 7.04 tarihinde harp okulu numarasında şehit oldu. Allah sevdiği kullarını erken yanına alır derler. Burak hem çok yetenekli bir pilot, hem de çok iyi bir insandı. Ölüm ona hiç yakışmadı, çok hayat doluydu. Ama şehitlik mertebesi de en çok yakışan isimlerden biri oldu. Harp okulundaki öğrenci numarası ile şehit olduğu tarihle olan benzerlik bir işaret gibi. Biz arkadaşları onu asla unutmayacağız. Adını hep yaşatacağız” diye konuştu.

Reklam Alanı

‘DOLU DOLU YAŞAMAK İSTERDİ’
Şehidin dayısının oğlu Hasan İbişoğlu ise, “Biz kardeş gibi büyüdük. Çok acele ederdi. Dolu dolu yaşamak isterdi. Bir dakikasını boş bırakmazdı. Hemen organize olur, bir şeyler yapar, güzel vakit geçirirdik. Hep derdim, neden bu kadar acele ediyorsun diye. Sanki kısıtlı vaktinin olduğunu bilir gibiydi. Bizim sülalemizde hiç şehidimiz yok. Lafı olurdu bazen, ‘neden şehidimiz bizim yok’ dedim. O da omzuma vurarak usul usul ‘belki ben olurum şehit’ derdi. Sus derdim. Daha yolun başındayız. O bizim kardeşimizdi. En son şubat ayı 15’inde görüştük. Trabzon’a gelmişti. Yayladan fotoğraf atıyordu ‘kar var, gelin oynayalım’ diye. Yarım metre karda top oynamak isterdi. Yetişemezdik onun hızına, enerjisine” şeklinde konuştu.

‘KENDİNİ KURTARAMADI’
Şehidin kuzeni Recep Gökhan Gençcelep de “Biz yayla çocuğuyuz. Askere gitmeye karar verdiği zaman bisikletleri, ipleri alıp yaylaya kamp yapmaya gitmiştik. Çok başarılı. O bir kahramandı. Konya’ya Burak’ın naaşını almaya gittiğimizde arkadaşları anlattı. Dört kişi uçuyorlarmış. Arıza diye uyarınca telsizden arkasındaki uçak ayrılmış yanından hemen. Önce onun hayatını kurtardı. Daha sonra yerleşim alanına uçak düşmesin diye uçağın yönünü değiştirdi ve uçaktan güvenli bir şekilde paraşütle atlamaya fırsatı olmadı. O kadar canı kurtardı ama kendini kurtaramadı. Belki de 10 saniyesi daha olsaydı şu anda aramızda olacaktı. Vatan sağ olsun” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Bayraklar asılan şehit evinden görüntüler
-Taziyeye gelenlerden görüntüler
– Mezarlıktan görüntüler
-Çalışma arkadaşlarının mezar başında dua okurken görüntüleri
– Şehit Burak Gençcelep’in Babası Mehmet Gençcelep ile röportaj
– Harp okulundan oda arkadaşı Gökhan Külekçi ile röportaj
– Dayısının oğlu Hasan İbişoğlu ile röportaj
– Amcasının oğlu Recep Gökhan Gençcelep ile röportaj
– Annenin dün cenazede çekilen görüntüsü

Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

=====================================

2) HAKKARİ’DE HDP’LİLER, EVLATLARINI İSTEYEN AİLELERİN EYLEMİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI
 
HAKKARİ’de, çocukları terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan ailelerin eylemi 6’ncı haftada da devam etti. Bir araya gelen aileler, yürüyüş boyunca “Kahrolsun PKK”, “Kahrolsun HDP” sloganları atıp, Türk bayrakları ve üzerinde ‘Kürt çocukları artık HDP’ye piyon olmayacak’, ‘Çocuklarımız dağda kurda, kuşa yem olmasın’ yazılı pankartları taşıyarak HDP il binası önüne geldi. HDP’liler ise yüksek sesle müzik çalarak, eylemi ve basın açıklamasını engellemeye çalıştı.

Hakkari’de çocukları ve yakınları PKK’lı teröristlerce kaçırılan aileler, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Mukaddes Akar Sokağı’nda bir araya geldi. 12 aile ve yakınları yaklaşık 200 metre yürüyüş yaparak, HDP il binası önüne kadar geldi. Yürüyüş boyunca da aileler “Kahrolsun PKK”, “Kahrolsun HDP” sloganları atıp, Türk bayrakları ve üzerinde ‘Kürt çocukları artık HDP’ye piyon olmayacak’, ‘Çocuklarımız dağda kurda, kuşa yem olmasın’ yazılı pankartları taşıdı. HDP’liler ise ailelerin sesini bastırmak için parti balkonuna ses sistemi kurarak seçim müziği çaldırdı. 

‘DAĞDAKİ ÇOCUKLARIMIZIN DA HER CANLI GİBİ YAŞAM HAKKI VARDIR’
Kayınbiraderi 5 yıl önce dağa kaçırılan Leyla Çiftçi, Hakkarili anneler adına açıklama yaptı. Çiftçi, “Bizler buradan, tüm Türkiye’ye haykırıyoruz. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Başta Hakkari halkı olmak üzere tüm Doğu ve Güneydoğu halkı artık uyansın. PKK’nın ve taşeronlarının gerçek yüzünü görsün. Yeter artık, kardeş kardeşi vurmasın. Gelin, korkmayın birleşelim. Hep beraber evlatlarımızı dağdan indirelim. İnanıyoruz ki, azimle seslerini yükselten biz annelerin sayesinde terör örgütlerinin elinde bulunan yavrularımız kurtulacak. Biz yüreği yanık anneler olarak, tek isteğimiz her canlının nasıl yaşam hakkı varsa, dağdaki çocuklarımızın da yaşam hakkı vardır diyoruz ve biz çocuklarımızı HDP’den istiyoruz. Evlatlarının hain terör örgütünün elinden kurtarmaya çalışan bütün anne ve babalara selamlarımızı iletiyor ellerinden öpüyoruz. Hakkari anneleri ve kadınları olarak evlat hasreti çeken bizler çocuklarımıza kavuşacağımıza inanıyoruz. Bu haklı davamıza kimsenin duyarsız kalmasını istemiyoruz. Evlatlarını hain terör örgütü ellerinden kurtaran bütün anne ve babaları selamlıyoruz. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık diliyoruz. Bu haklı davamıza kimsenin duyarsız kalmasını istemiyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Yürüyüşten detaylar
– HDP Hakkari il örgütü önüne gelen ailelerden detaylar
– Slogan atmaları
– Aileler adına basın açıklama yapan Leyla Çiftçi
– Oturma eylemi yapan aileler 
– Genel ve detay görüntüler

HABER: Mehmet ÖZKAN/ HAKKARİ, (DHA)-

=======================================

3) POLİS, KISITLAMA SAATİNDE KUMARHANEYE ÇEVİRİLEN İŞ YERİNE KOÇBAŞIYLA GİRDİ

KONYA’da koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde denetimlerini artıran polis ekipleri, 2 iş yerinin kapalı olması gerekirken açık olduğunu tespit etti. Ekipler, kapılar açılmayınca iş yerlerine ‘koçbaşı’ ile girdi. Boş dükkanların kumarhaneye çevrildiği 96 kişiye, ‘kumar oynamak, sokağa çıkma yasağı ve sosyal mesafeye uymamaktan’ toplam 733 bin 56 lira ceza kesildi.

Konya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, merkez Selçuklu ve Karatay ilçesinde 2 iş yerinin sokağa çıkma kısıtlamasında kapalı olması gerekirken açık olduğunu belirledi. 2 farklı adrese operasyon düzenleyen polis ekiplerine kapıyı açan olmadı. İçeri girmek için harekete geçen polis ekipleri koçbaşı ile kapıları kırdı.

BOŞ DÜKKANLARI KUMARHANEYE ÇEVİRMİŞLER
Ekiplerin operasyon düzenlediği dükkanlarda 96 kişinin eğlendiği tespit edildi. İş yerlerinde yapılan aramada, 2 tombala makinesi, 2 pinpon üfürme makinesi, kamera-televizyon sistemleri, çok sayıda pul ve kart ele geçirildi. Olayda 96 kişiye, ‘kumar oynamak ve oynatmaktan’ 128 bin 256 lira ‘sokağa çıkma yasağı ve sosyal mesafeye uymamaktan’, 604 bin 800 lira toplamda 733 bin 56 lira ceza uygulandı.

3 GÖZALTI
Operasyonda iş yeri sorumluları M.K.U, Ş.C. ve R.D. ‘kumar oynanmasına yer ve imkan sağlama’ suçundan gözaltına alındı. 2 iş yeri zabıta ekiplerince mühürlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Polis ekiplerinin baskın anı
– Polis ekibinin koçbaşı ile kırdığı kapı
– Polisin olay anını anlatması
– Kumarhaneye çevrilen iş yeri
– Genel ve detay

Haber-Kamera: Adem YILDIZ/KONYA,(DHA))

=======================================

4) UZAYDAN VAN GÖLÜ FOTOĞRAFINI ÇEKEN ASTRONOT RUBİNS’E, EDREMİT’TEN DAVET

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), astronotlar tarafından uzaydan çekilen dünya fotoğraflarından oluşan online fotoğraf yarışmasında, Van Gölü’nün fotoğrafı, finale kaldı. Van’ın Edremit İlçesi Belediye Başkanı İsmail Say, uzaydan Van Gölü’nün fotoğrafını çeken Astronot Kate Rubins’i Van’a davet etti.

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlarca çekilen dünya fotoğraflarından oluşan bir yarışma başlattı. ‘Dünya Turnuvası’ ismindeki online yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü’nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı da yer aldı. Astronot Kate Rubins’in 12 Eylül 2016’da çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü’nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisine de yer verildi. Online yarışmada Van Gölü’nün fotoğrafı, 3 turda 28 fotoğrafı eledi ve yarı finale kaldı. Yarı finallerdeki oylama sonucunda da Van Gölü fotoğrafı finale kaldı. NASA’dan yapılan açıklamada, 8 Mart’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilmiş 32 favori dünya fotoğrafıyla başladıkları yarışmada 2 fotoğrafın finale kaldığı belirtildi.

Açıklamada, “2021 turnuvasında hangi fotoğraf hüküm sürecek? Astronot Don Pettit tarafından 2012’de çekilen, Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların bir bileşimi mi olacak? Yoksa 2016 yılında astronot Kate Rubins tarafından yakalanan alkali bir Türk gölü mü olacak? Yarı finalde Van Gölü’nün fotoğrafı, Castellanus bulut kulesine karşı oyların yüzde 94’ünü aldı. Hareket halindeki yıldızların ve yeryüzündeki ışıkların görüntüsü, hava parıltısı ve Samanyolu manzarası üzerinden oyların yüzde 60’ını yakaladı. Hareket Halindeki Yıldızlar aslen Birlik grubundaki 3’ncü sıradayken, Van Gölü Sükunet grubundaki 8’inci sıradaydı. Son turdaki oylamalar 12 Nisan’da sona erecek” denildi.

İLGİ ÇOK BÜYÜK
Van Gölü şimdi 5’inci turda rakibi ‘Hareket Halindeki Yıldızlar’ fotoğrafıyla finalde yarışacak. Kentte büyük heyecan yaratan fotoğraf yarışması ile ilgili konuşan Van’ın göl kıyısındaki Edremit İlçesi Belediye Başkanı İsmail Say, Van halkının konuyla ilgili çok duyarlı olduğunu söyledi. Başkan Say, “NASA’nın son 20 yılda astronotların çektiği fotoğraflardan oluşan fotoğraf yarışmasında Van Gölü’nün fotoğrafı da var. Bu fotoğraf yarı finalde rakibini çok büyük bir farkla geçerek finale kaldı. Bizde Van Gölü kıyısında bulunan Edremit Belediyesi olarak bu yarışmaya halkımızın dikkatini çekmek istedik. Sadece Van değil Türkiye ve yurt dışından da yaşayan vatandaşlarında ilgisini istedik. Çok ciddi ilgi ve duyarlılık var. Bunun devam etmesi halinde birinci olacağımızı düşünüyorum” dedi.

ASTRONOT VAN’A DAVET EDİLDİ
Van Gölü fotoğrafını çeken Astronot Kate Rubins’i Van’a davet ettiklerini de belirten Başkan Say, “Yine farkındalık olması için fotoğrafı çeken Astronot Kate Rubins’i ülkemizi şehrimizi ziyaret etmesi için ilçemize davet ettik. Astronot Kate Rubins’in sosyal medyayı kullanmadığını da fark ettik. Biz bugün resmi davet mektubumuzu NASA’ya ileteceğiz. İnşallah davetimiz kabul görür ve kendisini misafir ederiz. Şu anda Van’da ciddi bir gündem olmuş durumunda. Bu yarışmayı hem Bitlis hem de Van çok sahiplendi. Herkese çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Van Gölü’nü tüm dünyaya tanıtmış oluruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Van Gölü sahili ve gölden drone görüntüler
-Sahillerinden detaylar
-Muhabir anonsu (Gülay KUYUCU)
-Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile röp
-Davet mektubu yazılırken görüntüler
-Sahilden genel görüntüler

HABER: Gülay KUYUCU-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)

=====================================

5) SİVAS’TA İL PROTOKOLÜNDEN ŞEHİTLİK ZİYARETİ

SİVAS’ta, Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 176’ncı yıldönümü ve Polis Haftası nedeniyle şehit polisler için anma programı düzenlendi.

Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 176’ncı yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Sivas’ta da törenlerle kutlanıyor. Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan ile beraberindekiler, Polis Haftası kapsamında Yukarı Tekke Mezarlığı’nda bulunan Polis Şehitliği’ni ziyaret etti. Burada görevleri başında şehit olan polisler için anma töreni düzenlendi. Törene şehit aileleri de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda terörle mücadelede şehit olan asker ve polisler için dua edildi. Ardından Vali Salih Ayhan protokolle birlikte şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Şehitlikten görüntüler
-Protokol ve şehit yakınlarının ziyaretinden görüntüler
-Karanfil bırakılıp dua edilmesinden görüntüler

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI-Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS, (DHA) 

=======================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!