Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 21

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) FINDIKTA ‘KOZALAK AKARI’ TEHLİKESİNE KARŞI HAREKETE GEÇİLDİ
 
TÜRKİYE’nin dünya ticaretinde lider olduğu fındık tarımında, zararlılarla mücadele sürüyor. Fındıkta uç kurumalarıyla verim ve kalitede yüzde 70 oranında kayıplara neden olan, yaprak ve sürgün gözlerine zarar veren ‘kozalak akarı’ toplamaya teşvik için kilo başına üreticilere 10 TL ödeme yapılmaya başlandı. Trabzon’da başlayan uygulama ile ‘kozalak akarı’ toplayan ilk üreticilere ödeme yapıldı. 

Türkiye’nin dünya ticaretinde lider olduğu fındıkta verim ile kaliteyi düşüren hastalık ve zararlılarla ilgili başlatılan mücadele sürüyor. Doğu Karadeniz’de çay tarımına zarar veren ve yörede ‘vampir’ olarak bilinen ‘ricania simulans’ adlı kelebek ile fındık üretiminde rekolte kaybına yol açan ‘drakula’ adlı ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve fındık bahçelerine dadanan ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türünün ardından halk arasında ‘fındık gülü’ olarak bilinen ‘kozalak akarı’ tehlikesi başladı. Fındıkta uç kurumalarıyla verim ve kalitede yüzde 70 oranında kayıplara neden olan, fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek, zarar veren ‘kozalak akarı’ ile mücadele başlatıldı. İlaçla mücadelenin yanı sıra ‘kozalak akarı’ dallardan elle de toplanabiliyor. ‘Kozalak akarı’ toplamaya teşvik için kilo başına üreticilere 10 TL ücret verilmeye başlandı. Bir bahçede toplanan ‘kozalak akarı’ için üreticilere ödeme yapıldı.  

‘MÜCADELE SÜRMELİ’
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ve Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, geçen yıllara oranla bu sene bahçelerde çok fazla ‘kozalak akarı’ olduğunu söyledi. Arslantürk, “Yüzde 70’e varan hasarlara neden olduğunu gördük. Üreticiler mutlaka zamanında mücadelesini yapmalı. Gübreyi, ilacı zamanında vermeli. Böylece verim artabilir. Geçmiş yıllara göre çok yoğun kozalak akarı görülüyor. Mekanik mücadeleyi öneriyoruz. Elle bunların toplanması gerekiyor. El ile toplamanın mümkün olmadığı noktalarda kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Geçmiş yıllardaki tecrübelerimiz ‘kozalak akarı’nın 70’e varan hasarlara neden olduğunu gördük. Mücadele yapmadığımız taktirde gelecek sezonda rekolteyi son derece olumsuz yönde etkileyecek. Mutlaka mücadelenin başlaması lazım, 10 Mayıs’a kadar mücadele sürmeli” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Fındık bahçesi detayları
-Kozalak akarı toplanmasından görüntüler
-TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün açıklaması
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Selçuk BAŞAR Kamera: Aleyna KESKİN TRABZON-DHA

===============================

Reklam Alanı

2) OĞLUNU KOCASININ ÖLDÜRDÜĞÜNE İNANMADI

KOCAELİ’nin Karamürsel ilçesinde 2008 yılında cesedi bulunan oğlu Bülent Erdem’i öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıl sonra tutuklanan Necmi Erdem yargılanırken, Hayriye Erdem eşinden şikayetçi olmadığını belirterek, “Benim eşim yapmaz öyle şey” dedi.

Karamürsel ilçesi Tepeköy mevkiinde, 8 Aralık 2008 günü tabanca ile vurularak öldürülmüş bir erkek cesedi bulan jandarma ekipleri inceleme başlattı. Cesedin sağır ve dilsiz olduğu anlaşılan Bülent Erdem (30) olduğu belirlenirken, o tarihte yürütülen soruşturmada katile ulaşılamadığı öğrenildi. 2019 yılında dosyayı tekrar inceleyen Kocaeli İl Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet ve Gasp Büro Amirliği ekipleri, Bülent Erdem’i kiralık araç ile kaza yapması sebebiyle tartıştığı babası Necmi Erdem’in öldürdüğünü ortaya çıkardı. Polisteki ifadesinde suçunu itiraf eden Necmi Erdem tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

AİLE ŞİKAYETÇİ OLMADI
Necmi Erdem, Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam edildi. Müşteki sıfatıyla ifade veren Ayhan Erdem, “Babamdan şikayetçi değilim” dedi. Hayriye Erdem ise, “Eşimden şikayetçi değilim. Oğlum işitme engelliydi. Çok severdik ama çok yaramazdı. Ben eşimin öldürdüğünü bilmiyordum. Benim eşim yapmaz öyle şey” diye konuştu.

‘İSTEMEYEREK OLDU’
Necmi Erdem’in savunmasında, “Ben böyle bir olay olsun istemezdim. İstemeyerek oldu. Bir kargaşa sırasında meydana geldi. Arabanın içinde tartıştık. Oğlum bana vurdu ama ben yaralanmadım. O arada silah patladı. Silahı o zaman denize atmıştım. Silahın kime ait olduğunu da bilmiyorum” dedi.
Mahkeme heyeti, Necmi Erdem’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Babanın asayişten çıkarılışı (7 Kasım 2019 tarihli ARŞİV görüntüler)

HABER: Dinçer AKBİR/İZMİT(Kocaeli),(DHA)

=============================

3) CESEDİ PARÇALAYIP, FOSEPTİĞE ATMIŞLAR

ANTALYA’da geçen yıl ocak ayından bu yana kayıp aranan Süleyman Eken’in (54) öldürüldüğü ortaya çıktı. Cinayet zanlıları Oktay ve Mehmet Yılmaz kardeşlerin, Eken’i öldürdükten sonra parçaladıkları cesedini, annelerinin evinin bahçesindeki foseptiğe attıkları belirlendi.

Muratpaşa ilçesi Deniz Mahallesi’nde oturan Süleyman Eken’den haber alamayan Diyarbakır’daki annesi Sultan Akan, geçen yıl 9 Ocak günü polise kayıp başvurusunda bulundu. Sultan Akan’ın oğluyla en son 8 Ocak’ta görüştüğünü bildirmesi üzerine harekete geçen ekipler, Eken’in yalnız yaşadığı evde inceleme yaptı. Ekiplerin yaptığı arama çalışmalarında Süleyman Eken’e ait bir ize rastlanmadı.

POLİS, ORMANLIK ALANDA 300 YERİ KAZDI
Dosyanın Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ne devredilmesi üzerine olayı araştırmak üzere özel ekip kuruldu. Ekipler, Süleyman Eken’in en son Oktay ve Mehmet Yılmaz kardeşler ile görüştüğünü belirledi. Yapılan teknik inceleme sonucu Yılmaz kardeşlerin, Eken’in kaybolduğu tarihte Döşemealtı ilçesi Çıplaklı Mahallesi civarında olduğu saptandı. Eken’in öldürülmüş olabileceğini değerlendiren ekipler, iş makineleriyle bölgedeki ormanlık alanda 300 ayrı yeri kazdı.

PARÇALAYIP, FOSEPTİĞE ATMIŞLAR
Ekipler bugün de Yılmaz kardeşlerin Döşemealtı’nda oturan annelerinin evine gitti. Çevrede inceleme yapan ekipler, bahçedeki foseptikte Süleyman Eken’in cesedini buldu. Cesedin, parçalanarak fosseptiğe atıldığı belirlendi.
Yaşanan bu gelişme üzerine gözaltına alınan Yılmaz kardeşler, cinayeti itiraf etti. Olay yerine getirilen Oktay Yılmaz, cinayetle ilgili polise ifade verdi. İlk belirlemelere göre taraflar arasında para anlaşmazlığı olduğu, cinayetin de bu nedenle işlendiği kaydedildi.
Foseptikte bulunan ceset parçaları, itfaiye ekipleri ve polis tarafından çıkartılmaya başlandı. Cesede ait parçalar, olay yerindeki incelemenin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna götürülecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Evin dış plan
– Polisleri evin bahçesinde
– Araçların ve yetkililerin görüntü
– Çıkan ceset parçaları
– Polis köpeğinin arama yapması
– Ölen kişinin fotosu

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

==============================

4) 8 YAŞINDAKİ TOPRAK KAZADA YARALANDI, ANNEANNESİ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde yolun karşısına geçmek isterken otomobilin çarptığı Toprak Akyol (8) yaralandı. Anneannesi, yaralanan torununu görünce sinir krizi geçirerek ağladı.

Kaza, saat 15.30 sıralarında Esentepe Mahallesi Hamit Haplan Caddesi üzerinde meydana geldi. Arkadaşlarıyla dışarıda vakit geçiren Toprak Akyol, yolun karşısına geçmek istedi. Bu sırada cadde üzerinde seyir halinde olan 41 ADU 781 plakalı otomobil, yolun karşısına geçmek isteyen Toprak’a çarptı. Kazayı görenler durumu 112 Acil’e haber verdi. Bu sırada kazayı duyarak olay yerine gelen Toprak’ın anneannesi Emel Çakır, torununun yaralandığını görünce sinir krizi geçirerek ağladı. Kazada yaralanan Toprak, olay yerine gelen ambulans ile Körfez Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına aldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Olay yerinden görüntüler
-Toprak’ın ambulansa alınması
-Anneannesinin sinir krizi geçirerek ağlaması
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU-Nabi YAZICI/KÖRFEZ(Kocaeli),(DHA)

===============================

5) ÇALDIKLARI KOYUNLARI AYNI GÜN SATMIŞLAR
 
KARAMAN’da dün 2 ahırdan 7 koyun çalan K.O. (35) ve C.S. (21) jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Şüphelilerin çaldıkları koyunları sattığını belirleyen ekipler, hayvanları bulup, sahiplerine teslim etti. 

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri dün Güldere köyünde oturan H.A.’nın ağılından 3, M.Ö.’nün ağılından da 4 koyunun çalınması üzenine çalışma başlattı. Yol güzergahında ve çevre köylerde araştırma yapan jandarma, şüphelilerin K.O. ve ve C.S. olduğunu, çaldıkları koyunları da aynı gün Lale köyünde oturan Y.S.’ye sattığını belirledi.  K.O. ve C.S. gözaltına alındı. Jandarma Y.S.’nin de başka kişilere sattığı koyunları bulup, sahiplerine teslim etti. 
Gözaltına alınan 2 kişi ise bugün adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Şüphelilerin adliyeye getirilmesinden görüntü
-Adliyeden detay görüntüler
-Bulunan koyunların sahiplerine teslim edilmesi fotoğrafları
-Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Muammer ŞEN KARAMAN – DHA

==================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!