DHA YURT BÜLTENİ – 3

dha-yurt-bulteni-3-ZOtTiLwm.jpg

SERVİS MİDİBÜSÜ, BARİYERLERE ÇARPIP DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ, 19 YARALI (2)
1) AĞIR YARALI İŞÇİ KURTARILAMADI

Bursa’nın Gemlik ilçesinde, kontrolden çıkan servis midibüsünün bariyerlere çarparak, devrildiği kazada ağır yaralanan 3 fabrika işçisinden İlknur Kaya (25), sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen yaşamını yitirdi. Hastaneye kaldırılan 19 kişinin tedavisi ise sürüyor. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Hayatını kaybeden İlknur Kaya’nın cesedinin taşınmasından görüntü

Haber-Kamera: Kazım BULUT/GEMLİK (Bursa), (DHA)

=====================================================

2) TÜBİTAK BAŞKANI MANDAL’DAN YERLİ AŞI İÇİN GÖNÜLLÜ OLUN ÇAĞRISI
 
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yerli aşıya güvenilmesini, faz 2 ve faz 3 aşamasında gönüllü olunmasını isteyerek, “Ben Türkiye’deki vatandaşlarımızı ülkemizde geliştirilen aşılarda gönüllü olmaya davet ediyorum” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, geliştirilen yerli aşının koruma ve antikor oluşturma boyutunun çok yüksek olduğunu söyledi. Geliştirilen aşıda yan etki olmadığını belirten Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK tarafından koordine edilen 17 proje var. 7 aşı çalışmasından 3 tanesi daha ön planda geldi. Bunlardan bir tanesi yakın zamanda yer alan virüs benzeri parçacık ve bunun en belirgin özelliği de dünyada henüz Covid-19 tedavisinde kullanılan bir VLP aşısı yok. Türkiye’nin buradaki yeniliği sadece kendi ülkemiz için değil, dünya için de bir yenilik noktasında ve bu da Dünya Sağlık Örgütü listesine girmiş durumda. VLP aşısının özelliği virüsün 4 proteinine karşı geliştirildi. Dünyadaki diğer 4 VLP aşısından 3’ü sadece bir bölgesine yönelik geliştirilen, bizdeki ise güvenirliliği ve etkisi noktasında koruma ve antikor oluşturma boyutu çok yüksek. 1 ay içerisinde de İngiliz varyasyonuna karşı tasarım hemen yenilendi. Faz 1 çalışmalarında bu hafta sona ulaşılıyor. Yan etki olmadı. Bu da güzel bir gelişme” dedi.
‘SÜRECİN ŞEFFAF YÖNETİLMESİ ÖNEMLİ’  
Yerli aşıya güvenilirlik konusunda vatandaşları gönüllü olmaya davet eden Prof. Dr. Mandal, şöyle konuştu:
“Sürecin şeffaf yönetilmesi önemlidir. ‘Bu aşı nedir?’ ‘Bununla ilgili gerekli bilgi var mı?’ ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde yayınlanabilecek boyutta mı?’, Sayın Bakanımız ve ben kamuoyunda paylaşıyoruz. En önemli güven noktası faz 1, en riskli boyut ve bu aşı hiç test edilmemiş ve güvenirliliği test edilecek ortamda biz gönüllü olduk. Ben şunu söylüyorum; yeterince verileri şeffaf paylaşıldığı sürece biz bunu yaptığımızı ve yapacağımızı söylüyoruz. Ben aşılara güvenilmesini ve özellikle faz 2 aşamasında gönüllüler olacak, faz 3 de yine aynı inşallah. Dolayısıyla ben Türkiye’deki vatandaşlarımızı ülkemizdeki geliştirilen aşılarda gönüllü olmaya davet ediyorum.”
‘KENDİMİZİN ÖNCÜ OLABİLECEĞİ TASARIMLARIN YAPIYORUZ’
Sadece dünyayı takip etmediklerini, öncü olabilecek tasarımlar yaptıklarını da ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Biz şu an Covid-19 Türkiye Platformu olarak aşılarımızın tümü, yani 7’si de dünyada bir kopyası olarak tasarlanmadı. İsmi aynı olabilir. Biz yenilikçi diyoruz. İçerisinde kullandığımız etkilerini arttıran madde sadece bizim kendi aşılarımızda var. Biz sadece dünyayı takip etmiyoruz. Kendimizin öncü olabileceği tasarımlarımızı yapıyoruz. Klinik öncesi çalışmalarımızda bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini gösterdi. Faz çalışmalarında da o şekilde ilerliyoruz” ifadelerini kullandı

Görüntü Dökümü
———————–
-Hasan Mandal röp  
-Laboratuvarlardan çekilen detaylar  

HABER-KAMERA: Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/GEBZE(Kocaeli),(DHA)

=====================================================

3) ADANA’DA, ÇOCUKLARINA ŞİDDET UYGULAYAN KADINA GÖZALTI

ADANA’da Suriye uyruklu Suzan H., 3 çocuğuna şiddet uyguladığı gerekçesiyle polis ekiplerince gözaltına alındı. Çocuklar ise devlet korumasına alındı. Komşuları, Suzan H.’nin, daha önce de çocuğunu balkondan sarkıttığını öne sürdü. 
Olay, dün merkez Seyhan ilçesine bağlı Mithatpaşa Mahallesi’ndeki 2 katlı evde meydana geldi. Eşinden ayrı yaşayan Suriyeli Suzan H., iddiaya göre, daha önce de şiddet uyguladığı 3 çocuğundan büyük oğlu Sultan H.’yi dövmeye başladı. Çocuğun ağlamasını ve bağırışlarını duyan komşuların ihbarıyla bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Suzan H., polislere kapıyı açmamak için uzun süre direndi. Daha sonra ikna edilen kadın, kapıyı açtıktan sonra gözaltına alındı. 
Aynı sokakta yaşayan Fehime Yeşilbudak, Suzan H.’nin, daha önce de çocuklarına şiddet uyguladığını belirtip, “Kendisini çok uyardık ama durmadı. Bugün de çocuğunu dövüyordu, polisi aradık. Daha önce çocuğunu balkondan sarkıttı. Yapmamasını söyledik ama bize aldırış etmedi” diye konuştu.
Suzan H.’nin 3 çocuğu ise devlet korumasına alındı.

Görüntü Dökümü
———————–
– Anne Suzan H.’nin evden çıkması
– Polis aracına bindirilmesi
– Suzan H.’nin gazetecilere baskı göstermesi
– Polis aracının gidişi
– Fehime Yeşilbudak ile röportaj
– Evden ve sokaktan görüntüler

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

=====================================================

4) ‘DENİZDE, KIYIDA BALON BALIĞI GÖRMEYE ALIŞMALIYIZ, KORKMAYA GEREK YOK’

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son dönemde kıyılarda görülen balon balıklarının, kıyıdaki balık atığına veya yem olarak değerlendirdiği küçük balığın peşine gelmiş olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Gökoğlu, “Denizde, kıyıda balon balığı görmeye alışmalıyız. Sahilde, denizde gördüğümüzde korkmaya gerek yok” dedi.
Akdeniz’de istilacı türler arasında yer alan balon balığı, kıyılarda, insanların denize girdiği sahillerde sık sık görülmeye başlandı. Son olarak geçen hafta Alanya ve Kemer sahillerinde balon balığı görüldü. Kuvvetli çenesi ile balıkçıların oltalarına zarar veren lagocephalus sceleratus türü büyük büyük balon balıklarının kıyılarda görülmesi tedirginlik yarattı.
‘ALIŞMALIYIZ’
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz dibinde yaşayan büyük türdeki balon balıklarının kıyıya yaklaşmasının, her zaman görülecek bir durum olmadığını söyledi. Balon balıklarının etinin tüketilmesi halinde zehirleyebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Gökoğlu, şunları söyledi:
“Büyük balon balıkları kıyıya kadar yaklaşmaz. Muhtemelen kıyıda balık temizlendi, atığına geldi veya yem olarak değerlendirdiği küçük balığın peşinden geldi. Bundan sonra bu tür görüntüleri göreceğiz. Denizde, kıyıda balon balığı görmeye alışmalıyız. Biz dalışlar yaptığımızda büyük türdeki balon balıklarını görüyoruz. Deniz dibinde balon balıkları bizlerden, dalgıçlardan kaçıyor. İnsanlardan korkar, kaçar. Sahilde, denizde gördüğümüzde korkmaya gerek yok.”
‘KORKMAYA GEREK YOK’
Yaz aylarında sahillerde balon balığı tedirginliği yaşamadan insanların rahatlıkla denize girmesi yönünde tavsiyede bulunan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Vatandaşımız yazın rahatlıkla denize girebilir. Balık kıyıya da gelecek, açıkta da olacak. Balon balığı için yem olabilecek bir durum varsa sahile yaklaşmış olmalı. İnsanlarımız her yerde denize giriyor. Korkmaya gerek yok. Dalışlarımızda deniz dibinde sık sık balon balıklarıyla karşılaşıyoruz. Deniz dibinde ilk hedef biziz, insana yaklaşmıyor” diye konuştu.  

Görüntü Dökümü
———————–
– Alanya ve Kemer’de sahildeki balon balıkları (cep telefonu)
– RÖP1: Mehmet Gökoğlu röportaj

HABER: Tolga YILDIRIM-KAMERA: Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA) 

=====================================================

5) TIRMANIP GİRDİĞİ EVLERDE SOYGUN YAPAN HIRSIZ YAKALANDI

Adana’da, tırmanıp girdiği iki ayrı evden 3 cep telefonu ve bin 500 TL para çaldığı öne sürülen Yasin Ş. (36), yakalandı. Yasin Ş.’nin, demir şebekelerden tırmandığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
Merkez Seyhan ilçesine bağlı Mithatpaşa Mahallesi’nde yaşayan Suriye uyruklu Vael H., 18 Eylül 2020’de uyandıktan sonra evdeki 2 cep telefonunun ve cüzdanındaki bin lirasının çalındığını fark etti. Vael H.’nin ihbarı üzerine olay yerine gelen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, hırsızlık olayını gerçekleştiren şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.
TIRMANDIĞI ANLAR KAMERADA
Bölgedeki güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye alan polis, şüphelinin Yasin Ş. olduğunu tespit etti. Yasin Ş.’nin yakın zamanda da Fevzipaşa Mahallesi’ndeki başka bir evden aynı yöntemle bir cep telefonu, 500 TL de para çaldığını saptadı. Yasin Ş.’nin, iki eve de demir şebekelerden tırmandığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
SUÇU REDDETTİ, TUTUKLANDI
Polis, şüpheli Yasin Ş.’yi, adresine yaptığı baskında yakalayıp, gözaltına aldı. Emniyete götürülen şüphelinin, kamera görüntülerindeki kişinin kendisi olduğunu ancak hırsızlık olaylarını gerçekleştirmediğini öne sürdüğü öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Yasin Ş., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
————————
– Şüphelinin sokakta yürümesi
– Demir şebekeden eve tırmanması
– Evden inmesi
– Sokaktan gidişi

Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

=====================================================

6) ‘ŞOFÖR SEBAHAT’, 10 YILDIR DİREKSİYON BAŞINDA
 
BURDUR’un ilk ve tek kadın taksi şoförü Sebahat Sezer (52) 10 yıldır meslektaşlarıyla direksiyon sallıyor. Bugüne kadar 500 bin kilometreye yakın yol yaptığını, mesleği boyunca hiç ceza yemediğini ve kazaya karışmadığını anlatan Sebahat Sezer, kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.
Sebahat Sezer, eşi adli bir olay nedeniyle cezaevine girince 6 Mayıs 2011’de, onun taksisinin direksiyonuna geçerek Burdur’un ilk ve tek kadın taksi şoförü oldu. 1 çocuk ve 3 torun sahibi Sebahat Sezer, tam 10 yıldır Burdur Devlet Hastanesi yanındaki Sağlık Taksi Durağı’nda 12 erkek meslektaşıyla takside direksiyon sallıyor. 2016’da Burdur Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ‘Yılın Şoförü’ ödülüne layık gördüğü Sezer, 10 yılda ne trafik cezası yedi ne de kaza yaptı. Önümüzdeki günlerde direksiyonda 10’uncu yılını dolduracak olan Sezer, işini severek yaptığını söyledi.
‘500 BİN KİLOMETRE YOL YAPMIŞIMDIR’
İlk başta yolcuların kendisini görünce şaşırdığını belirten Sebahat Sezer, “İşimi severek yapıyorum. Çalışmayı seviyorum, arkadaşlarımı seviyorum. Allah sağlık verdikçe çalışmaya devam edeceğim. İlk başladığımda yolcular beni görünce şaşırıyorlardı. ‘Kadın taksi şoförü gurur verdi, ilk defa kadın taksi şoförü görüyoruz’ diyorlardı. Müşterilerim bana alıştı, ben müşterilerime alıştım. Kalıcı dostluklar edindim. 10 yılda yaklaşık 500 bin kilometre yol yapmışımdır. Şu anda kullandığım arabam üçüncü arabam” dedi.
‘PANDEMİDE ZORLUK YAŞASAK DA ARA VERMEDİK’
Pandemi döneminde işlerinde durgunluk yaşadıklarını söyleyen Sezer, “Ara veren taksi durakları oldu ama biz Sağlık Taksi olarak pandemi döneminde ne kadar zorluklar yaşasak da ara vermeden çalışmaya devam ettik” diye konuştu.
10 YILDA HİÇ CEZA YEMEDİ
Sebahat Sezer, direksiyonda geçen 10 yılda herhangi bir trafik kazasına karışmadığını, aynı zamanda hiç trafik cezası yemediğini, 2016 yılında ise yılın şoförü seçildiğini ve kendisiyle gurur duyduğunu kaydetti.
Taksi şoförlüğüne yeni başlayan Yusuf Boztaş (18) ise, “Sebahat Abla işe başladığımda yardımcı oldu. Maşallah kendisi 10 yılı doldurmuş. Sebahat Abla ile çalışmak güzel” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Sebahat Sezer’in durağa gelişi
– Duraktaki şoförlerle sohbet etmesi
– Sebahat Sezer’in arabasının içinde seyahat
– RÖP 1: Sebahat Sezer
– RÖP 2: Yusuf Boztaş
– Sebahat Sezer arabası ile poz verirken

HABER-KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

======================================================

7) AFYONKARAHİSAR’DA UYUŞTURUCU OPERASYONUNA 5 TUTUKLAMA

Afyonkarahisar’da Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 10 farklı adrese gerçekleştirilen eş zamanlı uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 27 kişiden 5’i tutuklandı. 
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, uyuşturucu satışı yapıldığı yönünde ihbar üzerine harekete geçildi. Ekipler yaptıkları incelemelerin ardından kent merkezinde Erenler, Dairecep ve Karşıyaka mahalleleri ile Salar beldesi ve Sinanpaşa ilçesinde olmak üzere 10 ayrı adrese baskın düzenledi. Baskınlarda toplamda 27 kişi gözaltına alınırken, aramalarda ise satışa hazır 8 paket halinde 17.11 gram esrar, 40 sentetik ecza, 4 pakette 3 gram metamfetamin ele geçirildi. 
Gözaltına alınanlardan 20’si ‘uyuşturucu madde kullanma’ suçundan işlem yapıldıktan sonra bırakılırken, 7 şüpheli ise dün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından mahkeme çıkarılan şüphelilerden O.T. ve İ.K. adli kontrolle bırakıldı; O.G., M.D., İ.C., M.Y. ve M.K.B. ise tutuklandı.

Görüntü dökümü
————–
– Şüphelilerin adliyeye getirilmesi
– Polis aracı detay
– Adliye dış plan detayı

HABER- KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

=======================================================

8) EKMEK BIÇAĞIYLA KENDİSİNE ZARAR VERDİ

Antalya’da ekmek bıçağı ile kendisine zarar veren C.K., güçlükle ikna edilerek, polis merkezine götürüldü.
Olay, saat 07.30 sıralarında Muratpaşa ilçesi Yat Limanı’nda meydana geldi. Uyuşturucu madde kullandığı değerlendirilen C.K.’nin ekmek bıçağıyla kendisine zarar verdiğini görenler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbarın ardından adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ve sağlık ekibini gören C.K., olay yerinden ayrılmalarını aksi takdirde kendisine zarar vermeye devam edeceğini söyledi. Kendisine yardımcı olacaklarını belirten polis ise C.K.’den bıçağı bırakıp, gelmesini istedi. Polisin isteğini reddeden C.K., yaklaşık yarım saat sonra ikna edildi. Kelepçe takılan C.K., ekip aracıyla polis merkezine götürüldü.  

Görüntü dökümü
————–
– Şahsın elinde bıçakla polisle konuşurken görüntüsü
– Şahsın elinde bıçakla görüntüsü
– Polislerin şahsı bulunduğu yerden zorla alması
– Şahsın polis aracına bindirilmesi
– Polisin elinde bıçak görüntüsü

HABER-KAMERA: Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA,( DHA)

=======================================================

 

Exit mobile version