Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SAMSUN SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ORUÇ: İL DIŞINDAN GELENLER KENDİLERİNİ KISITLAMALI

SAMSUN İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, “İl dışından gelenlerden 56 pozitif vaka yakaladık. İl dışından gelenler kendilerini 10 gün kısıtlamasını istiyoruz” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, pandeminin ildeki genel seyri, yürütülen çalışmalar ve Covid-19 aşı tablosu hakkında bilgi vererek, yaklaşan bayram öncesi uyarılarda bulundu. Dr. Oruç, yaklaşık 1 ay süren vaka artışının ardından alınan önlemler, kamu kurumlarının etkin mücadelesi, sağlık çalışanlarının özverili çalışması ve vatandaşların tam kapanma döneminde elinden gelen gayreti göstermesiyle vaka sayılarında bir düşüş eğrisi olduğunu ifade etti.
‘MUTLAKA AŞILARINIZI YAPTIRIN’
Günlük aşı kapasitesinin 15 bin civarında olduğunu ifade eden Oruç, “Gerektiği takdirde daha fazla kişiye de aşı yapabiliriz. Fakat aşı kapasitemizin 8-10 civarı kullanılmakta. Bizim sahada gördüğümüz şu; hafta içi çok daha fazla aşı yapıyoruz ama hafta sonu bu sayı azalıyor. Burada bir yanlış anlama olabilir, vatandaşlarımızı tekrar uyaralım. 7 gün boyunca sabah saat 08.00’den gece saat 24:00’e kadar aşı randevusu alabilirsiniz. Aşı randevusu aldığınız zaman kısıtlamadan muaf sayılıyorsunuz. Bunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Vatandaşlarımız muhakkak aşı randevularını alarak aşılarını yaptırmalarını istiyoruz” diye konuştu.
‘DIŞARIDAN GELENLERDEN 56 POZİTİF VAKA YAKALADIK’
Samsun’da vakaların azalmaya başladığını açıklayan Oruç, “Ancak kısıtlama ile birlikte başka illerden Samsun’a gelen vatandaşlarımız oldu. Son 2-3 güne baktığımız zaman il dışından gelenlerden 56 pozitif vaka yakaladık. İl dışından gelen vatandaşlarımızın kendilerini 10 gün kısıtlamasını istiyoruz. Akraba ve bayram ziyaretleri yapmazsak, bu vaka sayıları daha iyi bir hale gelecektir. Eğer dikkat etmezsek tekrardan artış yaşanabilir. Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da zaman zaman pikler ve dalgalanmalar oluyor. Son olarak baktığımızda şubat ayında bir yükseliş yaşandı. 6 hafta süren yükselişin ardından alınan tedbirlerin sonucunda vakalarımızda azalma meydana geldi. Açıklanan sayıya göre 100 binde 267.54 vakamız var. Tedbirler ile birlikte bu rakamın daha aşağı ineceğini düşünüyoruz. Samsun’da 800 binden fazla test yaptık. Ayrıca Samsun’da 500 civarında aşı yaptık. Karadeniz Bölgesi’nde en yüksek aşı oranı Samsun’da. Pandemiyi sonlandırabilmemiz için toplumun yüzde 60-70’lik bir kısmının aşılanması gerekiyor. Bizde Samsun’da bunu yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sırası gelen vatandaşlarımız da randevularını alıp aşı olsunlar” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
-Samsun’dan detaylar
-Denetimlerden detaylar
-Muhammet Ali Oruç röportaj
Haber-Kamera: Oğuzhan UYSAL/SAMSUN, (DHA)-

============================================================

2) ARTVİN’DE KİRAZ HASADI

Reklam Alanı

TÜRKİYE sınırları içinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden Çoruh Nehri üzerinde yapılan barajlar nedeniyle karasal iklim yerine Akdeniz ikliminin hakim olmaya başladığı Artvin’in Yusufeli ilçesinde, her çeşit meyve ve sebze yetiştirilebilen üreticiler, kiraz hasadına başladı. 

İlçede, Bayburt’un Mescit Dağları’ndan doğup Artvin’den geçerek Gürcistan’ın Batum kentinden Karadeniz’e dökülen ve dünyanın akış hızı en yüksek nehri özelliğini taşıyan Çoruh Nehri üzerinde yapılan barajlar nedeniyle karasal iklim yerine Akdeniz ikliminin hakim olmaya başladı. Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalacak ilçe merkezi, yeni yerleşim alınına taşınacak bölgedeki tarım arazilerinde, her türlü meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılabiliyor. İlçede pirinç, zeytin, uzun dut, domates, kavun, karpuz, salatalık, ceviz, kiraz, kayısı, şeftali ve üzüm yetiştiriliyor. Ahalt ve Ayvalı mahallelerinde de üreticiler, olgunlaşan kirazda hasada başladı. Dallardan toplanan kirazlar, üreticinin yüzünü şimdiden güldürdü. Kilosu 25 ile 30 TL’den satılan kirazlar Erzurum, Kars, Rize ve Trabzon gibi illere gönderilecek.
‘1 HAFTA SONRA HASAT TAM ANLAMIYLA BAŞLAR’
Kiraz üreticisi Veysel Yiğit, “Aslında hasat döneminde tam değiliz ama kirazlar toplanmaya başlandı. Bir hafta sonra hasat dönemi de tam anlamıyla başlar. Geçen sene bu dönemde kiraz toplanmıştı hatta bitmişti. Ama bu sene hava soğuktu ve çiçekler geç açtı. Onun için de kirazlar geç olgunlaştı” dedi.
‘HEM YİYORUZ HEM MARKETLERE SATIYORUZ’
Baraj inşaatı nedeniyle ilçelerinin taşınacağını anımsatan Durmuş Yazıcı da, “Kiraz mevsimi başladı, bizde topluyoruz. Kilosu 25 ile 30 TL arasında değişiyor. Bizler de toplamaya başladık, iftardan sonra yiyeceğiz. Ayrıca marketlere de satıyoruz. Yeni ilçe merkezine taşınmadan artık son kirazları topluyoruz. Bahçemiz de sular altında kalacak, seneye nasip olur mu bilmiyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
——————————
-Dallardaki kirazlardan detaylar
-Detaylar
-Kiraz toplayan üreticiden detaylar
-Üretici Veysel Yiğit’in röportajı
-Üretici Durmuş Yazıcı’nın röportajı
-Detaylar
Haber-Kamera: Nusret DURUR/YUSUFELİ (Artvin), (DHA)-

============================================================

3) ADANA’DA BİR TIR’DA YÜKLÜ MİKTARDA KOKAİN VE BAZ MORFİN ELE GEÇİRİLDİ

ADANA’da, polis ekiplerinin şüphe üzerine durdurduğu bir TIR’da yapılan aramada, 4 kilo 100 gram kokain ve 1 kilo 850 gram baz morfin ele geçirildi. Gözaltına alınan TIR sürücüsü Bayram O. (34) ile yanındaki Hasan K. (27), emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente bir araçla uyuşturucu getirileceği bilgisini aldı. Polisin önceki gün otoyol gişelerinde kurduğu kontrol noktasından geçmeye çalışan bir TIR, şüphe üzerine durduruldu. Narkotik köpeği Uzi’nin de katılımıyla TIR’da yapılan aramada, sırt çantasının içerisinde paketlenmiş halde 4 kilo 100 gram kokain ve 1 kilo 850 gram baz morfin ele geçirildi. TIR sürücüsü Bayram O. ile yanındaki Hasan K. gözaltına alındı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Bayram O. ve Hasan K. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü
———————-
-Polis köpeginin tırın etrafında arama yapması 
-Tır içerisindeki uyuşturucu madde bulunması
-Polisin elegeçirilen uyuşturucu maddeleri göstermesi
-Zanlıların emniyeten çıkışları
Haber:Can ÇELİK  Kamera: ADANA(DHA)

============================================================

4) FEDAKAR ANNE; 45 YILDIR 4 ENGELLİ ÇOCUĞUNA BAKIYOR
 
TUNCELİ’de yaşayan Hani Uğurlu (63), hayatını 2’si kız 2’si erkek 4 engelli çocuğuna adadı.  
Kuzeni Ahmet Uğurlu ile 1975 yılında hayatını birleştiren Hani Uğurlu, Cumhuriyet Mahallesi’nde ikamet ettiği evinde doğuştan zihinsel engelli olan çocukları Nuray (45), İlhan (43), Semra (41) ve Hasan’a (31) bakıyor. Eşi köyde yaşadığı için çocuklarına tek başına bakan Hani Uğurlu, anneliğin fedakarlığını gözler öne seriyor. Pandemi nedeniyle çocuklarını rehabilitasyon merkezine göndermeyen Uğurlu, tüm gün çocuklarının bütün bakımlarını yaparak onlarla zaman geçiriyor.
Anneliğin kutsal olduğunu belirten Uğurlu, engelli olmayan bir kızının da evli olduğunu kaydetti. Uğurlu, şunları söyledi:
“5 çocuğum var, biri engelli değildi o evlenip gitti. En büyük çocuğum 45 en küçüğü ise 31 yaşında. Akraba evliliği yaptık, o dönem test filan yoktu işte. Şimdiki gençler akraba evliliği yapmasın. Bebek gibi çocuklarıma bakıyorum. Banyosunu yapamıyorlar, elbisesini giyemiyorlar, saçını tarayamıyorlar, yemeğini yiyemiyorlar ve ayakkabılarını ters giyiniyorlar. Çok zor bir durum bir tane değil 4’ü birden. Bakımları çok zor. Allah’ım bana vermiş ama düşmanıma vermesin. Bunlar benim canım evlatlarım. Ben kendime bakmam ama onlara bakarım. Canımdan bir parçalar onlar. Bugün Anneler Günü herkes kendi çocuğu ile beraber geziyor ama biz evde bu şekildeyiz. Onların bir dişi ağrısa ben gece uyumam sabaha kadar yanında dururum. Televizyonda görüyorum bazen anneler çocuklarına bakamıyorlar atıyorlar bir yerlere. Ben ölene kadar çocuklarıma gözüm gibi bakarım. Annelik kutsal bir durumdur, herkesin Anneler Günü’nü kutluyorum.”

Görüntü Dökümü
———————–
-Muhabir Serhat Ozan Yıldırım’ın anonsu
-Annenin çocuklarıyla oturması
-Engelli çocuğun annesine türkü söylemesi
-Çocuğunun ellerini yıkayan anne
-Kız çocuğunun saçlarını tarayan anne
-Çocukların çoraplarını giydiren anne
-Çocuklarına su götüren anne
-Çocukların annelerinin anneler gününü kutlaması
-Çocukların annelerine sarılması
-Hani Uğurlu’nun konuşması
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Serhat Ozan YILDIRIM/ TUNCELİ, (DHA)

============================================================

5) DERE YATAĞINA YUVARLANAN HAYVAN 3 SAATLİK ÇALIŞMAYLA KURTARILDI

DÜZCE’de yağmur nedeniyle toprağın kayganlaşması sonucu dere yatağına düşen büyükbaş hayvan, itfaiyenin ve köylülerin yardımıyla 3 saat süren çalışma ile kurtarıldı. 
Olay, Düzce Boğaziçi Beldesi Çayırtarla Mahallesi’nde gece yarısı meydana geldi. Erhan Alemdar’a ait büyükbaş hayvan bahçede otlarken, yağmur nedeniyle kayganlaşan topraktan kayarak yaklaşık 40 metre aşağıdaki dere yatağına düştü. Hayvanın düştüğünü görenler, köy halkından yardım istedi. Köylüler, hayvanın yanına inerek dere yatağından sığ bölgeye çıkardılar. Düşmenin etkisiyle korkan hayvan ayağa kalkamadı. Bunun üzerine itfaiyeye durumu bildiren köylüler, ekipler gelene kadar hayvanın üzerini battaniye ve halılarla örterek vücut ısınını korumaya çalıştı. Bölgeye gelen itfaiye ekibi, hayvanı boynuzlarından bağlayarak vinç yardımıyla dikkatli bir şekilde yukarı çekti. İtfaiye ekiplerinin çalışması sırasında hayvan sahibi Erhan Alemdar, “Korkma, seni kurtaracağız” diye seslendi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmanın ardından kurtarılan büyükbaş hayvan yol kenarına çıkarıldı. Bir süre sonra gücünü toplayan hayvan tekrar ayağa kalktıktan sonra dinlenmesi için ahırına götürüldü.
Yaşananları anlatan hayvan sahibi Erhan Alemdar, “Derenin dibine düştüğünü gören yengem bize haber verdi. Haber verdikten sonra biz ilk müdahaleyi yaptık, ama hayvan gücünü kaybetmişti. Hayvan kalkmadı. Biz de üzerine halı, battaniye örterek vücut sıcaklığını korumaya çalıştık. İtfaiye ekiplerine haber verdik. Allah razı olsun geldiler. İnşallah itfaiye ile birlikte hayvanı sağ salim çıkarırız” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————–
– Hayvanın dere içinde görüntüsü
– Hayvanın üzerinin battaniye ve halı ile örtülmesi
– Hayvan sahibinin hayvanı severken ve “Seni kurtaracağız” derken görüntüsü
– Hayvanın çekilirken görüntüsü
– Hayvanın düz yola çıkarılması
– Hayvanın ayaklanması
– Köylülerin sevinci
– Hayvan Sahibi Erhan Alemdar ile röp.
– Detay
HABER-KAMERA: Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!