Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-3 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) YASAĞA RAĞMEN BAYRAM SABAHI MEZARLIĞA GİTTİLER

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde, bayramın ilk günü mezarlıklarda yoğunluk yaşandı. Kısıtlamalara rağmen ilçenin girişindeki Akalan Mezarlığı’na gidenler yakınları için dua etti.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm illerde uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ederken, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, yasağa rağmen mezarlık ziyaretleri yapıldı. Bayram sabahı ilçenin girişindeki Akalın Mezarlığına gidenler, yakınlarının mezarı başında Kuran-ı Kerim okuyup, dua etti. Çocuklar da mezarlığa gelenlerden bayram şekeri topladı.  
Mezarlığa gelenlerden Davali Öztunç, “İki yıldır Covid-19 salgını yüzünden eski bayramları yaşayamıyoruz. Herkes kendi yerinde kendi çapında bayramını kutluyor. Umarım önümüzdeki bayramlarda bu hastalıktan kurtulup eski bayramlarımıza döneriz. Bütün akraba ve eş dostlarımız ziyaret edip hepsinin bayramını kutlarız. Bütün halkımızın bayramını kutlar. Bu kovid döneminde daha dikkatli davranmalarını istiyorum” dedi

Bayram şekerilerini toplamak için mezarlığa gelen çocuklar ise, pandemi  nedeniyle eski bayramlar gibi ev ev dolaşamadıkların söylediler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜA
—————————-
-Mezarlıktan detaylar
-Mezarları başında dua ve yasin okuyan vatandaşlar
-Şeker dağıtan vatandaşlar
-Ellerinde poşetlere mezarlığa gelen çocuklar
-Şeker toplayan çocuklardan detaylar
-Davali Öztunç ile röportaj
-Çevreden detaylar

Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA,(Hakkari)-(DHA)

Reklam Alanı

===============================

2) ‘KURAKLIK PANDEMİ GİBİ HAYATIMIZA YENİ NORMALLER GETİRECEK’

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kuraklığın tüm dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, “Küresel iklim değişikliği ve kuraklık sorunu aslında aynen pandemide olduğu gibi hayatımıza yeni normaller getirecek. Yani içme ve kullanma suyunun kullanımı, yağış ile ilgili hayatımızda çok şeyin değişeceğini düşünüyorum” dedi.

Meteoroloji’nin nisan ayındaki kuraklık ve sıcaklık raporuna göre Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Ege’nin güney kesimlerinde ‘şiddetli’, ‘çok şiddetli’ ve ‘olağanüstü’ kuraklık görüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişiminin bugün kuraklık ve su olgusu olarak karşımıza çıktığını belirterek, “Ülkemiz ve bölgemiz ile ilgili temel sorun şu; yakın zamanda NASA tarafından yeraltı su kaynaklarımızı gösteren haritalar vardı. O harita bize aslında rezerv olarak, kötü gün dostu olarak tutmamız gereken su kaynaklarını büyük ölçüde tükettiğimizi bize gösteriyor” dedi.  
‘HIZLA BU SÜRECİ YAŞAYACAĞIZ’
Küresel iklim değişikliği ve olası sonuçları ile ilgili birçok bilim insanın araştırma yaptığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Buna ilişkinde projeksiyonlar çiziliyor. Yani iyi, normal ve felaket senaryoları var. Bunu tabii ki öngöremezsiniz ama son yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan bulgular bırakın normali, büyük oranda felaket olarak adlandırılan senaryoların hayata geçtiğini gösteriyor. Yani beklenenin çok daha ötesinde kuraklıkta yaşanacak. Kendi adıma da hep normal senaryoyu bekliyordum. Evet, kuraklık sorunu yaşayacağız ama 2030’dan sonra pik seviyelere çıkacağını düşünüyordum. Ama görünen tablo bugünden bunları beklenenin ötesinde hızla bu süreci yaşayacağımızı bize işaret ediyor” diye konuştu.
‘ÖNGÖRÜLERİMİZİN ÇOK ÖTESİNDE BİR DURUM’
Prof. Dr. Alaeddinoğlu, Van Gölü’nün bu mevsimde yağışlar ve eriyen kar suları ile maksimum seviyede olması gerektiğini fakat şu anda kıyılarda durum tam tersini gösterdiğini, geriye doğru çekilmenin halen devam ettiğine tanıklık ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Bu bize buharlaşmanın boyutunu gösteriyor. Van Gölü’nde ki bu taşlar normalde bu aylarda sular altında kalırdı. Maalesef şu anda görebiliyoruz. Tekrar ediyorum öngörülerimizin çok ötesinde bir durum” dedi.
‘KURAKLIK TÜM DÜNYADA DEĞİŞİMLERE NEDEN OLACAK’
Birleşmiş Milletlerin (BM), iklim değişikliğinin dünya üzerinde yaratacağı tahribatı önlemeye yönelik raporlarında da artık çok ciddiye alındığını ve ülkelerinde bu konuda çok ciddi kampanyalar organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu artık hayatımızda yeni normallerin gireceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Küresel iklim değişikliği ve kuraklık aslında aynen pandemide olduğu gibi hayatımıza yeni normaller getirecek. Su ile ilgili hayatımızda karşılaşacağımız şeyler var. Bundan sonra yaşanacak süreç ve kuraklık hayatımızda yeni normaller sokacak. Yani içme ve kullanma suyunun kullanımı, yağış ile ilgili çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Kuraklığın hayatımızda değişikliğe neden olacağını ve sadece bölge için değil tüm dünya için böyle olacağını düşünüyorum.”

Görüntü Dökümü
————————-
-Prof. Dr. Alaeddinoğlu ile röportaj
-Genel ve detaylar

Gülay KUYUCU/VAN, (DHA)

===================================

3) BALIKESİR’DE TARİHİ ZAĞNOS PAŞA CAMİİ’NDE MESAFELİ BAYRAM NAMAZI

BALIKESİR’de, bayram namazı tarihi Zağnos Paşa Camii’nde koronavirüs tedbirleri kapsamında kılındı. Bayram namazı sonrası açıklama yapan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, halkla bayramlaşıp, evlerine uğurladıklarını belirterek, halkın Ramazan Bayramı’nı, sonrasında normal hayata umutla dönüş bilinciyle geçirmelerini istedi.

Türkiye genelinde uygulanan tam kapanmada, Balıkesir’de bayram namazı, camilerde alınan önlemler ve sosyal mesafe kuralıyla kılındı. Balıkesir protokolü ise bayram namazını, ilin sembollerinden tarihi Zağnos Paşa Camii’nde kıldı. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz sosyal mesafe kuralları çerçevesinde halkla uzaktan bayramlaştı.

Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Mübarek Ramazan ayını hayırlısıyla tamamladık. Ramazan Bayramı’nda milletçe buluştuk. İnşallah birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimizin pekiştiği, milletçe bütün İslam alemi olarak haksızlıkların, hukuksuzlukların ve Kudüs’te yaşananların son bulduğu bir dünyada yeni bayramlara, sağlık içinde erişmeyi temenni ediyoruz. Bugün bayram namazını bizde il protokolümüzle Zağnos Paşa Caminde kıldık. Vatandaşlarımızla bayramlaştık ve onları evlerine uğurladık. Biz de şimdi geçiyoruz. Bu bayramı inşallah evlerimizde huzur içinde, sakin ortamda ve virüs tedbirlerine dikkat ederek elde ettiğimiz bu kazanımı, milletimizin büyük fedakarlıklarla elde ettiği bu kazanımı geri çevirmeden, kaybetmeden bayram sonrasına umutla, heyecanla normal hayata dönüş beklentimizde idrak edelim. Bütün vatandaşlarımızın, milletimizin ve İslam aleminin mübarek bayramını tebrik ediyorum” dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, “Ramazan’ı Şerifin hasılası olan Ramazan Bayramı’ndayız. Milletimizle Ramazan Bayramı’nı bütün İslam alemi olarak kutluyoruz. Tabi zor günlerden geçiyoruz. İnşallah Ramazan ayı, Ramazan Bayramı vesilesiyle hem salgından kurtulduğumuz, hem de Müslümanların ilk kıblesi olan, Mescidi Aksa’nın özgürleştiği, Kudüs’ün özgürleştiği günleri göreceğimiz ümidiyle hem İslam aleminin, hem milletimizin bayramını tebrik ediyorum” diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, “Ramazan Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum. Gönül isterdik ki bu bayramda hep birlikte olalım ama her ne kadar yan yana olamasak bile gönüllerimiz bir. Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öpüyoruz. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
————————-
-Zağnos Paşa Caminde kılınan bayram namazından genel ve detay görüntüler
-Balıkesir Valisi Hasan Şıldak açıklaması
-AK Parti Genel Başkanvekili Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey açıklaması
-Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz açıklaması

Haber-Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/BALIKESİR, (DHA)

=======================================

4) GÖLETTE MAHSUR KALAN KEDİ, KURTARILDI

Bursa’da düştüğü göletten çıkamayan kör kedi, parktaki 3 kişi tarafından kurtarıldı. Üşüyen kedi, elektrikli ısıtıcı ile ısıtıldı. 

Olay, dün akşam saatlerinde İnegöl ilçesi Hikmet Şahin Kültür Park içerisinde bulunan gölette meydana geldi. Göletin yanında geçen Tevfik Demirhan, Oğuz İlhan ve Bedri Boyrat, kedi sesleri geldiğini duydu. 3 arkadaş, bir kedinin gölette mahsur kaldığını fark etti. Suya giren Tevfik Demirhan, kör kediyi kurtardı. Islanan kedi battaniye ile sarıldı, ardından ısıtıcı ile ısıtıldı. Daha sonra kedi, İnegöl Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi ekiplerine teslim edildi.
“SUYA GİREREK ALDIM”
Suya girerek kediyi kurtaran Tevfik Demirhan “Akşam yürüyüş yapıyorduk, bir kedi sesi duyduk, dikkatli baktığımda suyun içerisinde bir kedi olduğunu gözlemledim. Suya girerek kediyi aldım. Belediyemizin veteriner hekimlerini bekliyoruz. Kedinin gözünde enfeksiyon oluşmuş, kedinin hırıltısı çok fazla büyük ihtimalle üşütmüş” dedi.

Görüntü Dökümü:
—————————-
-Kedinin kurtarılmasından görüntüler
-Detaylar
-Tevfik Demirhan ile röportaj
Haber-Kamera:  Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

=========================================

5) VAN’DA FİLYASYON EKİPLERİ BAYRAMDA DA SAHADA
 
VAN’da filyasyon ekipleri, Ramazan Bayramı’nda 7/24 esasıyla hizmet veriyor. Karantinada olan pozitif vakaların sağlık kontrollerini yapan İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli  Dr.  Elif Balbal ve beraberindeki sağlık ekibi, vakalara bu süreçte nasıl bir tedavi yapacakları, temas ettiği kişilerin olup olmadığı ve ilaçlarını nasıl kullanacakları ile ilgili bilgilendirme yapıp, broşür dağıttı.

Covid-19 ile mücadele dünya genelinde sürerken, bulaşıcı hastalıkların kaynağının tespit edilmesi için Van’da filyasyon ekipleri, fedakarca bir çalışma yürütüyor. Van İl Sağlık Müdürlüğü’nce görevlendirilen ekipleri özel  kıyafetleriyle kapı kapı dolaşarak, karantinada olan pozitif vakaları ziyaret edip, temaslı olduğu kişileri tespit ediyor. Ekipler, sosyal izolasyonun sağlanması için 10 gün boyunca takibini sürdürüyor.  Kentte sahada 155 kişiyle görev yapan filyasyon ekibi, Ramazan Bayramı’nda da  7/24 sağlık hizmeti veriyor.1 doktor ve  20 sağlık personelinin görev yaptığı Sağlık Müdürlüğüne bağlı Pandemi Operasyon Merkezi, gelen çağrılar üzerine, pozitif vakalarla görüşüp, ilgili sağlık kurulaşlarına yönlendirip, bu süreçte neler yapması gerektiği bildiriyor. Sisteme düşen vakalar, İl ve ilçe Sağlık Müdürlüklerine bağlı sağlık kuruluşları tarafından adresleri tespit edildikten sonra, sağlık kontrolleri yapılıyor.
‘VAKA KAYNAĞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
İpekyolu ilçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli doktor Elif Balbal beraberindeki 2 hemşire ile birlikte karantinada olan pozitif vakaların evlerine giderek, bu süreçte neler yapması gerektiği ve temaslı olduğu kişilerin olup olmadığı ile nasıl bir tedavi yapacakları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunup, broşürler dağıttı. Dr. Elif Balbal, 1,5 yıldır koronavirüsle mücadele kapsamında filyasyon çalışması yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bu süre zarfında bayram, tatil demeden ekiplerimizle birlikte her gün çalışıyoruz. Vakalar önceden sisteme düştükten sonra arayıp adreslerini teyit ediyoruz. Daha sonra evlerine gelip sağlık durumlarını değerlendiriyoruz. İlaç tavsiye ediyoruz. Verilen ilaçları kullanmalarını öneriyoruz. Evlerinde veya dışarıda arkadaşlarıyla, komşularıyla herhangi bir temasları varsa, temaslıları tespit ediyoruz. Bunlara yönelik filyasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu kişilerin izolasyonlarına, nerede çalıştıklarına, ailelerine ve ne iş yaptıklarına kadar bakıyoruz. Ziyaret ettiğimiz vakaları,  sağlık durumları ile ilgili bilgileri mutlaka soruyoruz. Vaka kaynağı bizim için çok önemli. Düğün, taziye, nişan gibi merasimler yasak. Ama maalesef alabiliyor. Bu tür şeyleri mutlaka sorguluyoruz.”
‘ BAZEN DOĞRU BİLGİ VERMEKTEN ÇEKİNİYORLAR’
1,5 yıllık koronavirüs ile mücadelede karşılaştıkları zorlukları da anlatan Dr. Balbay,” Çalışma yaparken bazen adres bulmak hakikaten çok sıkıntı olabililiyor. Kişilere ulaşmak çok zor oluyor. Onların dışında bazen hastaneye yönlendirdiğimiz hastalarımız oluyor. Bunlar için de pandemi merkezi ile iletişim halinde olup, kendi araçları ile gitmeleri dışında biz araç temin ediyoruz ve onları hastaneye yönlendiriyoruz. Bazen de maelesef vakalarımız doğru bilgi vermekten çekiniyor. Bunlara yönelik sıkıntılar yaşayabiliyoruz.”diye konuştu.
‘HERKESE AŞI OLMAYI ÖNERİYORUZ’
Randevu alıp da aşı olmayan vatandaşlara çağrıda bulunan Dr. Balbal,” Aşı çok kıymetli ve çok koruyucu. İlk gittiğimiz vaka 85 yaşındaydı.Aşı olmayı reddetmişti. Bu kişileri aşı ikna ekiplerimiz, ikna etmeye çalışıyor. Ama kişinin tabii ki özgür hakkı, zorla yapmıyoruz. Aslında aşı oranımız yüksek ve aşının koruyuculuğu hakikaten çok fazla. Pozitif olsalar bile çok hafif bir şekilde atlatıyorlar. O yüzden herkesin aşı olmasını tavsiye ediyoruz. Bayramda da çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Vakalarda bir azalma görüyoruz. İnşallah bu şekilde devam eder.”ifadelerini kullandı.
‘BURADA VATADAŞLARIMIZA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ’
Pandemi Operasyon Merkezi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ömer Faruk Tekin ise, vatandaşlara en yakın birim olduklarını ifade ederek,” Kısıtlama, dini ve bayramlarlar dahil olmak üzere haftanın 7 günü sabah saat 08.00 ile gece 00.00’a kadar mesai yapıyoruz. Burada bir doktor ve 20 yardımcı sağlık personeli çalışmaktadır. Günlük 400 vatandaşımızdan çağrı almaktayız. Burada vatandaşlarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gerekli durumlarda onları hastaneye sevkini sağlıyoruz. Testleri pozitif çıkanlara ilk bu birimimiz ulaşıp, gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Bunun dışında bütün vakaları ve temaslı olanları gün aşırı arıyoruz. Ramazan bayramında da buradayız.Koronavirüsle ile mücadelenin en önemli basamağı vatandaşlarımızın kendilerine randevu sırası geldiğinde aşı olmaları. Van, diğer illere göre daha iyi durumda. Ancak bu mücadelede başarıya ulaşılmasında en önemli etken aşıdır. Sırası gelenleri mutlaka aşı olması gerekmektedir.”dedi.

Görüntü dökümü
——————————
-Pandemi koordinasyon merkezinden detaylar
-Koordinasyon merkezi personelinden detaylar
-Filyasyon ekiplerinin vakalara çıkışı
-Filyasyon ekiplerinin testi pozitif çıkan vatandaşların evlerine gidişi
-Filyasyon ekiplerinden detaylar 
-Filyasyon ekiplerinin testi pozitif çıkan vatandaşlara bilgi vermesi
-Vatandaşlar ve filyasyon ekiplerinden detaylar
-Filyasyon ekiplerinin sokaklardan yürümesi
-Filyasyon ekiplerinin testi pozitif çıkan vatandaşların evlerine gidişi
-Vatandaşlar ve filyasyon ekiplerinden detaylar
-Filyasyon ekibinde görevli Dr. Elif Balbal ile röportaj
-Detaylar
-Pandemi koordinasyon merkezinden detaylar
-Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ömer Faruk Tekin ile röportaj
-Pandemi koordinasyon merkezinden detaylar
Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!