Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-3 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

‘KIRMIZI DİPLOMALI’ 15 YAŞINDAKİ SAFİYE, 5’İNCİ DİLİ ÖĞRENİYOR

ANTALYA’da yaşayan Safiye Terzioğlu (15), Kazakistan’daki müzik okulundan keman dalında ‘Uluslararası Kırmızı Diploma’ almayı başardı. Türkçe,
Ukraynaca, Rusça ve İngilizce bilen, Fransızca öğrenmeye başlayan Safiye’nin, uluslararası birçok olimpiyatta da matematik, biyoloji ve fizik dallarında birinciliği bulunuyor. Kazakistan’da iki yıl pilotluk eğitimi alan Safiye; tenis oynuyor, kaya tırmanışı yapıyor, şiir ve kitap yazıyor.
Annesi Ukrayna asıllı, babası Türk, 9’uncu sınıf öğrencisi Safiye Terzioğlu’nun okul hayatı, anaokulunda Kanada’da başladı. İlkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda Kiev’de eğitim gören Safiye, 4, 5 ve 6’ncı sınıfları Antalya’da Abdurrahman Neriman Bileydi İlkokulu ve Ortaokulu’nda okudu. Antalya’da 5’inci sınıftayken yetenek sınavıyla girdiği Akdeniz Üniversitesi Devlet
Konservatuvarı’na ‘üflemeli korno’ alanında müzik eğitimine başlayan Safiye Terzioğlu, kemana geçiş yaparak 3 yıl da buradaki eğitimine devam etti. 7’nci ve 8’inci sınıfı Kazakistan’da Fen
Lisesi’nde okuyan Safiye, Antalya’daki konservatuvar eğitiminin üçüncü yılını da Kazakistan’dan Antalya’ya gelip giderek sürdürdü.
AYNI ANDA MÜZİK OKULUNA GİTTİ
Kazakistan’da Fen Lisesi eğitimi devam ederken, kemanıyla Astana Devlet Müzik Okulu
yetenek sınavlarına giren ve seviye atlayıp, 5’inci sınıf öğrenci olarak kabul edilen Safiye
Terzioğlu, iki yıl burada yüz yüze müzik eğitimi aldı. 2020’de, koronavirüs salgını nedeniyle ailesiyle Antalya’ya dönen Safiye Terzioğlu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında, iki ülke arasındaki eğitim sisteminin farklı olması nedeniyle Antalya Toplum Koleji’nde (ICCA), 9’uncu sınıf
öğrencisi olarak eğitime başladı. Astana’daki müzik eğitiminin 7’nci sınıfını da online olarak Antalya’dan sürdüren Safiye Terzioğlu, Astana Devlet Müzik Okulu’ndan kırmızı diplomayla mezun olmaya hak kazandı. Terzioğlu, şimdi ise İngiltere Royal Kraliyet Müzik Akademisi’ne (ABRSM) girebilmek için sınavlara hazırlanıyor.
ULUSLARARASI KIRMIZI DİPLOMA
Bugüne kadar katıldığı bazı uluslararası olimpiyatlarda, matematik, biyoloji alanlarında birinciliğinin yanı sıra farklı dereceler elde ettiğini belirten Safiye Terzioğlu, Astana’daki müzik okulunu keman dalında ‘kırmızı diploma’ ile bitirdiğini söyledi. Keman çalmayı, kitap okumayı ve yazmayı çok sevdiğini anlatan Terzioğlu, “Hem keman, hem dil, hem bilim, matematiği çok seviyorum. Her alanda kendimi geliştirmeyi çok seviyorum. Astana’da normal okul yanında hem solfej hem Kazak hem de dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek 7 yıl boyunca çalışmalar yaptım. Böylece sınavlarda başarılı olarak, kırmızı diplomayı kazanabildim” dedi.
SIRADAKİ HEDEF KRALİYET MÜZİK AKADEMİSİ
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
İngiltere Royal Kraliyet Müzik Akademisi’nin verdiği solfej teori sınavları var. Onlara gireceğim, umarım başarıyla geçerim, böylece üçüncü müzik okuluna başlamış olacağım. Yazdığım bir roman var, yazın ise onu bitirmeyi ve yıl içerisinde yayınlamayı planlıyorum” diye konuştu.
İNGİLTERE’DE SINAVLARA GİRECEK
Mevcut okulunun 9 ve 10’uncu sınıflara Cambridge IGSCE programında eğitim verdiğini
anlatan Terzioğlu, “10’uncu sınıf sonunda da Cambridge IGSCE sınavına giriyoruz ve General Certificate of Secondary Education (Genel Orta Öğretim Sertifikası) alabilme imkanını
kazanıyoruz. Uluslararası 14-16 yaş öğrencilere verilen program, İngilizce ve Almanca, ICT (Bilişim), Matematik, Kimya-Biyoloji-Fizik, Türkçe, Global Perspectives gibi daha birçok dersi içermekte ve tüm saydığım dersler, İngilizce dilinde ilerliyor. Bu sınavlara çok ciddi şekilde hazırlanıyoruz ve umarım sınavları geçerek diploma alacağım” dedi.
BEŞİNCİ DİLİ ÖĞRENİYOR
Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) da benzer bir programına katılacağını, hem yurt dışı hem de MEB’in sunduğu programları bitirmeyi hedeflediğini belirten Safiye Terzioğlu,
Türkçe, Rusça ve Ukraynaca’yı ana dil ve İngilizce dillerini öğrendiğini kaydetti. Bunlara ek olarak, iki yıl Kazakça eğitimi aldığını, şu an Fransızca öğrenmeye çalıştığını sözlerine ekleyen Terzioğlu, “Her alanda gelişmemi sağlayan tüm öğretmenlerimle, aileme, arkadaşlarıma verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
VELİSİ BABAANNE
Anne ve babasının çalışması nedeniyle küçük yaştan itibaren Safiye Terzioğlu’nun eğitiminden sorumlu olan babaannesi Nurcan Terzioğlu, “Gelinim yabancı uyruklu, ama torunum Türkiye’de eğitim gördüğünden dolayı velilik yapma şansını bana verdiler. Dolayısıyla ilkokul üçüncü sınıftan beri Safiye’nin takipçisiyim, onu gözlüyorum ve destekliyorum. Bildiğim kadarıyla yönlendiriyorum. Üstün yetenekli bir çocuk olduğunu kabul etmek lazım. Bunu uzmanlar da birkaç kez söyledi. Konuyu çok dillendirmesek de birçok alanda yeteneği var. Onları ciddi eğitimlerle destekliyoruz. Onun başarısını gördükçe biz de peşinden gitmeye devam ediyoruz” dedi.
DOKUZ YILDA BEŞ ÜLKEDE ÖĞRENCİ
Safiye Terzioğlu’nun kemanda çok başarılı olmasına rağmen asıl hedefinin matematik, fizik, biyoloji alanlarında bilim insanlığı olduğunu söyleyen Nurcan Terzioğlu, Kazakistan’da iki yıl pilotluk eğitiminin yanı sıra tenis, tırmanma gibi alanlarda da eğitim aldığını söyledi. Safiye Terzioğlu’nun ana sınıfını Kanada Vancouver’da okuduğunu belirten Nurcan Terzioğlu, şunları söyledi:
“İlkokula Ukrayna Kiev’de başlayıp 3’üncü sınıf ikinci dönemden sonra Antalya’da devam etti. Ortaokul 7-8’inci sınıfları Astana’da okudu ve 9’uncu sınıfta yeniden Türkiye’ye geldi. İngiltere’de de resmi kayıtlı bir öğrenci. Dokuz yılda beş ülkede öğrencilik yaparak adaptasyon sorunu da yaşamadan, gittiği her yerde en iyisi olmak için çalışıyor.”
ÖĞRETMENİ: GURUR DUYUYORUZ
Öğretmenlerinden Eda Güngör, Safiye Terzioğlu’nun çok başarılı bir öğrenci olduğunu belirterek, “Bizim bünyemizde olmasından ayrıca gurur duyuyoruz. Biz hem MEB programlarını hem yurt dışı programlarını uygulayan bir okuluz. Başarılarından dolayı gurur duyuyoruz, onun takipçisi ve destekçisiyiz, yanında olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– Safiye Terzioğlu keman çalarken görüntü
– Safiye Terzioğlu röp
– Safiye keman çalarken görüntü
– Safiye Terzioğlu’nun babaannesi röp
– Safiye keman çalarken görüntü
– Öğretmen Eda Güngör röp
– Safiye’nin yakın plan yüz görüntüsü
– Safiye öğretmenleri ve babaannesi ile fotoğraf çektirirken görüntü
– Safiye muhabirle yürürken görüntü
– Safiye muhabirle konuşurken görüntü
– Safiye’nin detay görüntüleri
– Okul dış plan
HABER: Mehmet ÇINAR- KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

==============================

YAYLADA MAHSUR KALAN KİŞİYİ AFAD KURTARDI

AFYONKARAHİSAR’ın Bolvadin ilçesinde yaylada rahatsızlığı nedeniyle mahsur kalan Mevlüt Akkuş (65), Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından kurtarıldı.
Olay, dün saat 12.00 sıralarında Bolvadin ilçesine bağlı Büyükkarabağ köyü Aliçay Yaylası’nda meydana geldi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşan ihbarda, yaylada çobanları ziyarete giden Mevlüt Akkuş’un rahatsızlanarak yaylada mahsur kaldığı bildirildi. İhbar üzerine jandarma, sağlık ve AFAD arama kurtarma ekipleri bölgeye yönlendirildi. Karayolu ambulansının bölgeye ulaşamamasından dolayı AFAD ekipleri arazi şartlarına göre tasarlanan araçla ve yürüyerek Akkuş’a ulaşmaya çalıştı. Bir süre sonra Akkuş’a ulaşan ekipler, olay yerinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Mevlüt Akkuş daha sonra sağlık ekiplerine teslim edildi. Mevlüt Akkuş sağlık ekiplerince Bolvadin Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı.

Reklam Alanı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————-
– Yaralının sedyeyle alınması
– Yaralının arazi aracıyla taşınması
HABER: İlyas Kaan TAYTAK- KAMERA: BOLVADİN, (DHA)

===================================

İKİ GRUP ARASINDA SİLAHLI KAVGA: 3’Ü AĞIR 5 YARALI
 
KAYSERİ’de, Suriyeli iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 3’ü ağır 5 kişi yaralandı. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.
Olay, dün gece Kocasinan ilçesi Argıncık Mahallesi’nde meydana geldi. Sokakta karşılaşan Suriyeli oldukları öğrenilen iki grup arasında henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Olayda, Ömer T., Mehmet T. ve Muhammet B. pompalı tüfekle vurularak, Hasan T. ve Arrahman T. ise sopalarla yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Adrese gelen sağlık ekipleri yaralıları çevredeki hastanelere kaldırdı. Pompalı tüfekle vurulan yaralıların sağlık durumlarının ağır olduğu öğrenildi. Olaya karışan Mahmut T., Beşar T. ve Abdurrahman T. yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler, polis merkezine götürüldü. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
-Olay yeri
-Genel detay
Haber-Kamera:Yusuf AĞAŞE/KAYSERİ,(DHA)

===================================

ADANA’DA KAÇAKÇILIK OPERASYONU: 8 GÖZALTI

ADANA’da, polisin düzenlediği operasyonlarda 4 bin 600 litre akaryakıt, çok sayıda gümrük kaçağı sigara ve sahte içki ele geçirildi. Operasyonlarda 8 kişi gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde 8 adrese operasyon düzenledi. Polisin ev ve iş yerlerinde yaptığı aramalarda, 4 bin 600 litre kaçak akaryakıt, 1180 paket gümrük kaçağı sigara, 960 litre sahte içki, 250 kilo gümrük kaçağı nargile tütünü, gümrük kaçağı 457 elektronik sigara likiti, gümrük kaçağı 7 elektronik sigara ele geçirildi. Operasyonlarda 8 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————-
-Ele geçirilen malzemelerden genel görüntüler
-Ekiplerin evlerdeki malzemeleri bulması
-Genel ve detay görüntüler
Haber: Yusuf KANTARLI – Kamera: ADANA,(DHA)

===================================

OTOMOBİLLER ÇARPIŞTI: 1 YARALI
 
AFYONKARAHİSAR’da çarpışan otomobillerden biri devrildi, diğeri refüje çıkarak durdu. Devrilen araçta sıkışan sürücü ekipler tarafından çıkarılarak, ağır yaralı halde götürüldüğü hastanede tedaviye alındı.
Kaza, dün gece Hasan Karaağaç Mahallesi Turgut Özal Bulvarı üzerindeki özel bir hastanenin bulunduğu kavşakta meydana geldi. Sürücüsünün kimliği belirlenemeyen 03 BS 176 plakalı otomobil kavşakta Murat T. yönetimindeki 03 DV 117 plakalı otomobille çarpıştı. Murat T.’nin kullandığı otomobil çarpışmanın etkisiyle savrularak yol ortasında yan yattı. Diğer araç ise refüjde durabildi. Kazada sürücü Murat T. yan yatan araçta sıkışarak yaralandı. Olayı görenlerin verdiği bilgi ile olay yerine polis, sağlık, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
YARALI YOĞUN BAKIMDA
AFAD ve itfaiye ekipleri yaklaşık 15 dakikalık müdahalenin ardından sürücü Murat T.’yi çıkarabildi. Murat T. ambulansla kazanın olduğu yere yaklaşık 50 metre ilerideki özel bir hastaneye götürülerek tedaviye alındı. Murat T.’nin durumu ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
– Kaza sonrası araçlardan detaylar
– Yan yatan araç detay
– İkinci araç refüjde detay
– Olay yerinden detay
– Yan yatan aracın detayları 
– Olay yeri temizlenirken 
– Olay yeri sonrasında detay
HABER- KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

===================================

SELİME KATEDRALİ’NE RUS VE UKRAYNALI TURİST AKINI
 
AKSARAY’da koronavirüsle mücadele kapsamında normalleşme sürecine geçilmesiyle, Selime Katedrali’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Çoğunluğu Rus ve Ukraynalı turistlerin oluşturduğu ziyaretçilerin yanı sıra yerli gezginler de doğa harikası Ihlara Vadisi ile Selime Katedrali’ne ilgi gösteriyor. Katedralin kilise ve mahzenlerini ilgiyle gezen turistler, bol bol fotoğraf çektiriyor. Tur görevlileri, deniz tatiline gelen turistlerin Kapadokya bölgesini mutlaka görmek istediklerini söylüyor.  
Aksaray, Kapadokya bölgesinin başlangıcı olan Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, Hasan Dağı, Narlı Göl, Kızıl Kilise gibi tarihi yerleri nedeniyle son yıllarda kültür turizminin gözdesi oldu. Selime Katedrali de Kapadokya’nın en büyük katedrali olma özelliğinin yanı sıra İsa’nın göğe çıkışı ile Meryem Ana gibi tasvirleriyle dikkat çekiyor. Katedralin bir diğer özelliği de bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekan olarak bilinmesi. Ayrıca ilk yüksek sesli ayinin de Selime Katedrali’nde yapıldığı biliniyor. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve çoğu kilise olarak inşa edilmiş yapılar Bizans sanatının izlerini taşıyor. Bölge, Türkiye’ye deniz tatiline gelen Rus ve Ukraynalı turistlerin ilgisini çekiyor. Kafileler halinde gelen katedrali ve mahzenlerini ilgiyle gezen turistler, bol bol fotoğraf çektiriyor.
‘ÖZELLİKLE GELMEK İSTİYORLAR’
Ihlara ve Selime Katedrali ziyaretlerinde özellikle Ukranyalı turist sayılarında ciddi bir artış olduğunu söyleyen tur rehberi Mert Pamukçu, “Özellikle Selime Katedrali’ni çok beğeniyorlar. Gerçekten dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Gelen yabancı misafirlerimiz çok fazla ülke gezmelerine rağmen, Kapadokya bölgesinin muhteşem bir yer olduğunu söylüyorlar. Kapadokya bölgesinin 1985 yılından itibaren UNESCO listesinde olmasından dolayı böyle kaya oluşumlarının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ve bu açıdan çok farklı bir yer olduğunu düşünüyorlar” dedi.
İstanbul’dan Selime Katedrali’ni ziyarete gelen Esra Yapıcılar ise “Buraya daha önce tanıştığımız yabancı arkadaşlarımızla beraber geldik. Kapadokya bölgesini ilk kez gördük ama gerçekten çok güzel bir tarihi ve doğası var. Çok muhteşem bir yer. Bizimle gezen arkadaşlarımıza Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini de göstererek, elimizden geldiği kadar anlatmaya çalışıyoruz. Selime Katedrali’nde yukarılara çıkıldıkça bu doğal güzellik daha fazla artıyor. Bu doğal güzelliği yerli ve yabancı turistlerimizin mutlaka görmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————-
-Yabancı ve yerli turistlerin guruplar halinde Selime Katedrali girişi
 – Selime Katedrali’nin deki peri bacalarının görüntüsü
– Yabancı ve yerli turistlerin Selime Katedrali’ni gezmeleri 
– Yabancı ve yerli turistlerin fotoğraf çekinmeleri
-Yerli turistlerin Selime Katedrali’nde halay çekmeleri 
 – Tur Rehberi Mert Pamukçu ‘un açıklaması
– İstanbul’dan ziyarete gelen Esra Yapıcıların açıklaması
– Genel detaylar
Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!