Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) RİZE’DE DENİZ DOLGUSU ÜZERİNE İNŞA EDİLEN SON BİNA TEK DARBEYLE YIKILDI

RİZE’de deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve korozyon nedeniyle riskli hale gelen 23 hektarlık alandaki son blok binada yıkıldı. Kepçenin tek darbesiyle yerle bir olan alanda ise zemin 1807 fore kazık çakılarak güçlendiriliyor. Valisi Kemal Çeber “Bu kentsel dönüşümün temel nedeni can güvenliği. Bu yüzden fore kazıklar ve en sağlam zemini bulma işi, işe başlamanın ilk aşaması” dedi.

Rize’de, 1960’lı yıllarda büyük taşlarla doldurulan, arasına kum ve balçık gibi malzemelerle dolgu yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Rize Belediyesi’nce yürütülen çalışmayla daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar inşa edilecek. 
SON BLOK YIKILDI
Korozyon nedeniyle yaklaşık 2 aydır sürdürülen yıkımlarda 23 hektarlık alandaki son blok binada yıkıldı. Kepçenin tek darbesiyle yerle bir olan alanda ise zemin 1807 fore kazık çakılarak güçlendiriliyor. Deniz dolgusu olan alanda yer yer 16 metre derinliğe ulaşılan zemine fore kazıklar çakılıyor. Projede 118 dükkan, 174 ofis ve 60 konutun yer aldığı yapılar yıkıldı. 
‘TEMEL NEDEN CAN GÜVENLİĞİ’
Rize Valisi Kemal Çeber, kentin canlı olarak tarihi değişimine tanıklık ettiklerini belirterek, “Bir tarafta yıkım devam ederken bir tarafta da fore kazık işlemleri yürütülüyor. Dış tarafa 561 fore kazık öngörülüyor. İç tarafta 1246 fore kazık planlaması var. Bu alan deniz dolgusu olduğu için sağlam zemin aranıyor. Bu kentsel dönüşümün temel nedeni can güvenliği. İl Risk Azaltma Planı’nda esas olarak bu kentsel dönüşümü yapıyoruz. Can güvenliği nedeniyle yaptığımız işinde en sağlamını yapmak durumundayız. O yüzden bu fore kazıklar ve en sağlam zemini bulma işi, işe başlamanın ilk aşaması” dedi.
‘600 GÜN SONRA DÖNÜŞMÜŞ BİR RİZE GÖRECEĞİZ’
600 günde projenin tamamlanacağını ifade eden Vali Çeber “Yıkımların tamamlanmasının ardından tahminen 1 ay sonra işlemlere başlanacak. Rize’nin kalbini, en canlı alanını oluşturan, ekonominin belki de en yoğun döndüğü alanı yıktığımız için bir an önce bunu yapmamız gerekiyor. Yüklenici firmanın iş süresi 600 gün. Yaklaşık bir buçuk yılda, 404 tane ofis, 137 tane de iş yerimiz sahiplerine teslim edilecek. 600 gün sonra dönüşmüş bir Rize’yi göreceğiz ve sonra diğer etaplara başlayacağız” diye konuştu.
’16 METRE DERİNLİĞE FORE KAZIK ÇAKILDI’
Yüklenici firma proje müdür vekili İnşaat Mühendisi Mustafa Arslan da deniz doldurularak elde edilen bu alanın zemininde gerekli güvenli alanı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Arslan, “Alanın dış çevresini 120 santim çapında 561 tane fore kazıkla çeviriyoruz. Bu fore kazıkların amacı su geçirimsiz bir tabaka oluşturmak. İç kısımda da temel altı kazıkların takılmasına başlanıldı. 1246 tane kazıkta iç kısımda çakılacak. 23 dönüm alanda kimi yerde 16 metrede sağlam zemini bulduk, kimi yerde 6 metrede ulaştık. Bu kazıklarla, sağlam, güvenilir bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Bina altlarına yaptığımız fore kazıklarla da binaları sağlam hale getiriyoruz. Planlarımız doğrultusunda en kısa süre içerisinde temelimizi atacağız” dedi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Son blokta yıkım çalışması
-Yıkılan bina detayı
-Blogun yıkılma anı
-Yıkım çalışan iş makineleri
-Yıkım sahasından detaylar
-Fore kazık makinaları
-Fore kazık çakılan alan
-Önceden yıkılan binaların yıkım anı
-Vali Kemal Çeber röportaj
-Proje Müdür Vekili Mustafa Arslan Röportaj
-Muhabir Anonsu (Arzu ERBAŞ)
HABER KAMERA: Arzu ERBAŞ-Doğancan İLEK/RİZE (DHA)-

===========================================================

2) DEVRİLEN KAMYONUN ŞOFÖRÜ ÖLDÜ

Reklam Alanı

İZMİR’den Antalya’ya meyve taşıyan kamyon, kente 30 kilometre kala devrildi. Kamyon şoförü Erdal Gezen (48) olay yerinde hayatını kaybetti.

Kaza saat 08.00 sıralarında Isparta-Antalya karayolunun 30’ncu kilometresinde meydana geldi. 35 DB 7906 plakalı kamyona İzmir halinden meyve yükleyen Erdal Gezen, Antalya il sınırına 30 kilometre kala direksiyon hakimiyetini kaybetti. Su tahliye kanalına girip tekrar yola çıkan kamyon, yan yatarak sürüklendi. Kazayı görenler sağlık ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye kurtarma ekipleri, Erdal Gezen’in cansız bedenini bulunduğu şoför mahallinden çıkardı. Olay yeri inceleme ekibi ve nöbetçi savcının incelemesinin ardından Gezen’in cenazesi, Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. 

Görüntü dökümü
————————-
– Olay yeri detay
– Trafik ve Jandarma ekipleri detay
– Yan yatan kamyon detay
– Olay yeri incelemenin çalışması detay
– Yoldan detaylar
– Meyveler detay
– Cenaze aracı detay
– Cenazenin araca alınması detay
– Detaylar
HABER: Süleyman EKİN- KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

===========================================================

3) KULAKLARI JİLETLE KESİLEN YAVRU KÖPEK SAĞLIĞINA KAVUŞTU

AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde kulakları jiletle kesilmiş bir halde sokakta bulunan 3 aylık ‘çoban melezi’ cinsi sokak köpeğine belediye ekipleri sahip çıktı. Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ameliyat edilen yavru köpek sağlığına yeniden kavuşurken, polis olayın sorumlularını bulmak için çalışma başlattı.

Kuşadası’nın Cumhuriyet Mahallesi’nde 7 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde yaralı bir sokak köpeği görenler durumu Kuşadası Belediyesi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı hayvan ambulansı olan ‘Haybulans’ ekipleri sevk edildi. Aşırı kan kaybettiği ve kulakları kıkırdak dokuya kadar kesildiği belirlenen yavru köpek, ilk müdahalenin ardından Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü. Çoban melezi cinsi yavru köpek, vakit kaybetmeden ameliyata alındı. Yaklaşık 1 saat süren ameliyatta köpeğin yaraları temizlenip, dikiş atıldı. Sağlığına yeniden kavuşan yavru köpeğe antibiyotik tedavisi uygulanırken, Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluları bulmak için çalışma başlattı. Kontrol altında tutulan yavru köpeğin duyma yetisinde sıkıntı yaşamayacağı bildirildi.
‘ONA ÇOK İYİ BAKIYORUZ”
Kuşadası Belediyesi Veterineri Cihan Şengün, “Yavru köpeğimizin sağlık durumu şu an iyiye gidiyor. Daha mutlu ve sevecen bir hal almaya başladı. Bize kuyruğunu sallıyor. Beslenmesi yerinde. Burada ona çok iyi bakıyoruz” dedi.
‘KORUMA ALTINDALAR’
Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ziyarete gelen hayvan sever Özhan Sındıraç ise “Kuşadası gibi medeni ve çağdaş bir yerde böyle bir durumla karşılaşmak çok üzüntü verici. Sokak hayvanlarının bir can taşıdığını ve devletin koruması altında olduklarını unutmayalım. Yavru köpeğimize sahip çıkan barınak ekibine çok teşekkür ederim, iyi ki varlar” diye konuştu.

Görüntü dökümü
———————————
– Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden görüntüler
-Yavru köpek bakım yapılırken görüntüler
-Tedavi edilen yavru köpek mama yerken ve su içerken görüntüler
-Kuşadası Belediyesi Veterineri Cihan Şengün ile röp.
-Hayvan sever Özhan Sındıraç ile röp.
Haber – Kamer: Eşber OKAYER / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

===========================================================

4) BALON BALIĞI ALIMLARI BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR
 
AKDENİZ ve Ege’de en tehlikeli istilacı tür olan ve zehrinin siyanürden 1200 kat daha yüksek olduğu bilinen balon balığının ücret karşılığında avlanmasına yönelik Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığı. Ramazan Bayramı sonrasında alımları başlatacak. Geçen yıl kuyrukları kesilerek teslim edilen balıklar, bu yıl kuyruk kesimi yapılmadan tümüyle teslim edilecek. Alımlar Akdeniz ve Ege’de görülen 8 türün tamamını da kapsayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denizlerimizdeki istilacı türlerle mücadelesi kapsamında en tehlikeli tür olarak görünen zehirli balon balığı alımlarına ilişkin tebliğ hazırlanıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin özellikle ekolojik etkisinin azaltılması ve mümkün olan en kapsamlı şekilde ekonomiye kazandırılması hususundaki talimatları üzerine başlatılan mücadele kapsamında, balon balıklarının alımına ilişkin hazırlanan tebliğ çıktıktan sonra bayramın ardından mayıs ayı içerisinde alım programının başlatılmasını planladıklarını açıkladı.
İlk kez geçen yıl,  avlanan balıkların kuyrukları kesilerek yapılan alımlarda bu yıl balıkçılar tarafından yakalanacak balon balıkları, kuyruk kesimi yapılmadan tümüyle teslim edilecek. Alımlar Akdeniz ve Ege’de görülen 8 türün tamamını da kapsayacak. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ve alınan balıkların ne yapılacağı yönünde bilgiler verdi.
‘TOPLAM 16,5 MİLYON ADET ALIM OLACAK’
Üç yıl boyunca her yıl en çok görülen benekli balon balığı türünden 500 bin adet, diğer türlerden de 5 milyon olmak üzere yılda toplam 5.5 milyon, 3 yılda 16,5 milyon balon balığı alımı yapılacağını belirten Dr. Altuğ Atalay, çok miktarda alım yapılacağından, kirlilik oluşturmaması için kuyruk kesimi yapılmayacağını ve balıkların bütün olarak alınıp, uygun olanların sanayide kullanılacağını, diğerlerinin ise imha edileceğini kaydetti.
‘İLK HEDEF DENİZLERİ KURTARMAK’
İlk hedefin denizlerimizi bu zararlıdan kurtarmak olduğuna dikkati çeken Altuğ Atalay, ekosistemdeki sucul biyolojik çeşitliliği korumak ve bu balıkların özellikle üreme döneminde avlanıp, yok edilmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Atalay, deri ve ilaç sanayilerinde kullanımı, kolajen ve jelatin elde edilmesi gibi konuların ise üzerinde çalışmalar devam eden ikinci aşamadaki konular olduğunu dile getirdi.
‘DERİSİNDEN ÇANTA, AYAKKABI, CÜZDAN’
Alım sürecinin işleyişinin nasıl yapılacağı hakkında da konuşan Atalay, “Biz bunları alacağız, sonra belirli kurallara uymak şartıyla ücretsiz sanayiciye vereceğiz. İsteyen ayakkabı sektöründe kullansın, derisini çıkarsın. Çok güzel derisi çıkıyor, en pratik, en rahat uygulayabileceğimiz derisinin kullanımı. Özellikle büyük balığın derisi gayet güzel kullanılabiliyor. Örneğin ayakkabı, çanta, cüzdan yapıldı. Güzel de oluyor ve renklendirilebiliyor. Dolayısıyla büyük türü hemen deri sanayinde kullanılabilecek” dedi.
‘DERİSİ KULLANILAMAYANLAR İMHA EDİLECEK’
Diğer küçük türlerin ise imha edileceğini belirten Atalay, yüksek miktarda sönmemiş kireçle karıştırılıp, zehiri de nötralize ederek veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı imha yerlerinde bertaraf etmeyi planladıklarını açıkladı. Geçen yıl Antalya, Mersin gibi daha çok Akdeniz illerini kapsayan alımın bu yıl Ege’ye kıyısı olan tüm illerden de yapılacağını anlatan Altuğ Atalay, bu şekilde popülasyon ölçümlerinin de yapılacağı ve mücadeledeki en önemli çalışmalardan birinin de bu olacağını söyledi.
‘TÜM BİLGİLER TOPLANACAK’
Genel Müdür Atalay, “Bu balığın nerede yoğunlaştığı, hangi bölgelerde bulunduğu, hangi av aracıyla daha çok yakalandığı bunların hepsinin araştırmasını da yapacağız. Bu sayede bununla mücadele nasıl daha iyi geliştirilir bunların da bilgilerini alacağız. Yani balıkçı bize balığı teslim ettiğinde hangi yöntemle, nereden ve saat kaçta yakaladı, hangi av aracını kullandı bu bilgiler alınacak. Mücadelede bize büyük ışık tutacak” dedi.
‘İNSANA SALDIRAN CANLILAR DEĞİL’
Bu balığı denizlerimizden tamamen yok etmenin mümkün olmadığı gerçeğine de işaret eden Atalay, “Biz sadece azaltmayı hedefliyoruz. Halkımızda farkındalık da çok yoğun bir şekilde oluştu. Bu balıklar normal şartlarda insana saldıran canlılar değil. Sadece gıda olarak tüketildiği zaman ölüme kadar varan hastalanmalara neden oluyor. Lakin istilacı ve yabancı tür oldukları için hiçbir şekilde ekosistemde istemiyoruz. Özellikle ekonomiye kazandırılması asıl amacımız olacak. Ondan sonra vatandaş kendisi bu balığı avlayıp kurallara uygun bir şekilde sanayide kullanmayı hedefleyecek” diye konuştu.
HANGİ TÜRLER AVLANACAK
Büyük boydaki ve en çok görülen Lagocephalus Sceleratus için 500 bin adet, tanesi 5 TL olarak belirlendi. Diğer türler Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus lagocephalus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Torquigener flavimaculosus, Torquigener spinosissimus ve Sphoeroides pachygaster türlerinden ise toplam 5 milyon adet,  tanesi 50 kuruştan satın alım yapılacak. Üç yıllık sürede toplamda 15 milyon TL ödeme yapılacak.

Görüntü Dökümü
———————–
– Muhabir Alparslan ÇINAR’ın anonsu
– Balon balığı, yük gemisi ve Akdeniz grafiği 
– Balon balığının kumsalda debelenmesi
– Denizden genel görüntü
– Balıkçıların teknelerinde hazırlık yaparken
– Olta ile yakalanan balon balığı, balığın kutuyu ısırırken
– Deniz dibindeki balon balığı sürüsü
– Alanya’da sahile çıkan balon balıklarını tutmaya çalışan turistler
– RÖP: Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay ile röportaj
– Balon Balığı derisinin kurutulmuş halinden görüntüler

HABER: Mehmet ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ ANTALYA, (DHA)

===========================================================

5) EŞİNİ KAYBEDEN ANNE, ÇOBANLIK YAPARAK KIZINI OKUTUYOR
 
YALOVA’da eşini kaybetmesinin ardından hayvan sürüsünün başına geçen Şükriye Geçer (42), biri lisede okuyan iki çocuğu ile yaşamını sürdürüyor. Çocuklarına anne-babalık yapan, aynı zamanda sürü ile ilgilenen Geçer, 18 yaşındaki kızının bu yıl lise eğitimini tamamlayacağını söyledi.
Yalova’da, merkeze bağlı kırsal Samanlı Mahallesi’nde yaşayan Şükriye Geçer, 4 yıl önce eşini kaybetmesinin ardından sürülerin başına geçti. Çobanlık yapmaya başlayarak, 2 çocuğu ile birlikte geçimlerini sağlayan Geçer, şu an 4 büyükbaş ve 190 küçükbaş hayvanlı sürüye bakıyor.
Kendi ayakları üzerinde durduğunu belirten Geçer, el birliği ile tüm zorlukları da aştıklarını dile getirdi. Askerden gelen 26 yaşındaki oğlunun da kendisine destek olduğunu, 18 yaşındaki kızının da bu yıl lise eğitimini tamamlayacağını söyleyen Geçer, “Eşimi kaybetmenin ardından sıkıntılı bir dönem geçirdik. Hem çocuklarıma, hem de hayvanlarımıza annelik yaptım. Hayvanlarımız da benim çocuklarım. Elbette sıkıntılarımız oluyor bazı zamanlar fakat üstesinden gelebiliyoruz. Hem anne hem baba olmak zor bir durum” dedi.
‘ANNELİK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU’
Hayvancılığın yanı sıra bahçe işleriyle de uğraştığını söyleyen Geçer, evini geçindirmek için mücadele ettiğini ifade ederek, “Sabah kalkıyorum, kızımı okula gönderiyorum, daha sonra hayvanlarımızla ilgileniyoruz. Bahçe işim varsa bahçeye çıkıyorum. Bunun yanında ev işleri ile uğraşıyorum. Hayvanlardan gel eve, evden çık hayvanlara, çocuklara. Anne olmak sabır, merhamet, şefkat, sevgi her şeydir, yani anne olmak çok güzel bir duygu. Annelik hiçbir şeye benzemez. Her şey evlatlarımız için. Bütün annelerimizin Anneler Günü’nü buradan kutluyorum, hepsine kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Şükriye Geçer’in açıklamaları
-Şükriye Geçer’in hayvanlarla ilgilenmesi
-Detaylar
Haber-Kamera: Özgür YILDIZ/ YALOVA,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!