DHA YURT BÜLTENİ- 4 

dha-yurt-bulteni-4-bsAdCwJ4.jpg

Zonguldak-İstanbul karayolu ulaşıma kapandı
 
ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde etkili olan kar yağışı sonucu Zonguldak-İstanbul karayolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı nedeniyle yol karla kaplanırken, araçlar yolda kaldı. Karayolları ekipleri yolu ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK 

Sinan KABATEPE/EREĞLİ (DHA) – 

=========================

7 ay sonra ağaca asılı cesedi bulunun Kazak kızın annesi: Hayattan sıkıldığını söylüyordu
 
ANTALYA’da kayıp olarak aranırken 7 ay sonra ağaçta asılı cesedi bulunan Kazakistan uyruklu Arailym Orynbayeva’nın (22) annesi Saltanat Orynbayeva, “Hayattan sıkıldığını söylüyordu. Çok yazı yazıyordu” dedi. Arailym’in doğayı ve hayvanları çok sevdiğini anlatan Orynbayeva, kızının, sosyal medya hesabından, ‘Rüzgar olmak, kuş olmak istiyorum’ paylaşımında bulunduğunu söyledi.

Kazakistan’dan kızı Arailym ve iki oğluyla bir süre önce Antalya’ya gelen Saltanat Orynbayeva, Konyaaltı ilçesine yerleşti. 9 Mayıs 2020 günü anne Orynbayeva, kızının yanına giderek, arkadaşıyla dışarı çıkacağını, kendisinin de gelmek isteyip istemediğini sordu. Arailym ise gelmek istemediğini söyleyerek evde kaldı. Annesi evden çıktıktan bir süre sonra Arailym de evden ayrıldı. Akşam geldiğinde kızının evde olmadığını gören Saltanat Orynbayeva, cep telefonunu aradı, ancak ulaşamadı. Bunun üzerine Orynbayeva, polis merkezine giderek, telefonu kapalı olan kızı için kayıp başvurusunda bulundu. Polis ekipleri arama çalışması başladı. Anne Orynbayeva da sokak sokak afişler asarak, sosyal medyada yaptığı çağrılarla kızını aradı.

AĞACA ASILI CESEDİ BULUNDU
Polis ekipleri, geçen hafta genç kızın son olarak gittiği yerleri cep telefonu sinyallerinden belirleyerek daha önce de arama yapılan bölgelerde arama çalışması başlattı. Polis, 9 Ocak günü Arailym Orynbayeva’nın ormanlık alanda ağaca asılı cansız bedenini buldu. Genç kızın intihar ettiği üzerinde durulurken, haberi alan Saltanat Orynbayeva büyük üzüntü yaşadı.

Kızıyla arasının çok iyi olduğunu söyleyen Saltanat Orynbayeva, “Ben o gün evden çıkarken kızıma ‘Benimle gelmek ister misin’ diye sordum. Gelmek istemedi, balkonda oturup günlüğüne yazılar yazdı. Dönünce kızımı bulamayınca telefonunu aradım ancak kapalıydı, ben de polise başvurdum. Daha sonra polisle birlikte, arkadaşlarımızla ormanlık alanlarda aradık. Ama o zaman haberlerde ‘Annesiyle tartıştı’ şeklinde yazılmış. Ben kızımla tartışmadım. Kızımın her istediğini yapıyordum” dedi.

‘KARANTİNADA ÇOK SIKILMIŞTI’
Kızının sürekli yazı yazdığını belirten Orynbayeva, “Karantinada çok sıkılmıştı ve 2-3 kez ağlamıştı. Küçükken de böyle psikolojisi bozulmuştu ve yeni yeni toparlanmaya başlamıştı. Sosyal medya hesabından da ‘Rüzgar olmak, kuş olmak, tabiat olmak istiyorum’ diye yazmış. Daha önce böyle şeyler yaşamadık. Hayattan sıkıldığını söylüyordu. Çok yazı yazıyordu. O tabiatı ve hayvanları daha çok seviyordu” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– RÖP: Anne Saltanat Orynbayeva ile röportaj
– Adli tıp dış plan
– Anne Saltanat Orynbayeva morg önünde ağlarken (arşiv)
– Ölen kazak kızın fotoğrafı
HABER: Semih ERSÖZLER-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

=========================

Annenin öldüğü, 3 çocuğun da yaralandığı göçüğün yaşandığı mahallede vatandaşlar üzgün
 
GAZİANTEP’te, Fatma Rahmun’un (60) hayatını kaybettiği 3 çocuğunun da yaralandığı metruk binadaki göçüğün yaşandığı mahallede vatandaşlar, üzgün olduklarını söyledi.

Savcılı Mahallesi’ndeki bir metruk binada dün göçük meydana geldi. İki katlı binanın ilk katında yaşayan Suriyeli anne ve 3 çocuğu, odanın toprak zemininin çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Komşularının ihbarı üzerine adrese polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin bir saatlik çalışmasıyla Fatma Rahmun ile çocukları Ömer, Ahmet ve Muhammet enkaz altından çıkarıldı. Ambulanslarla hastaneye kaldırılan yaralılardan Fatma Rahmun doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı, çocuklarının tedavisine ise devam ediliyor.

Mahallede oturan Can Altunbüken, kadının öldüğünü duyunca üzüldüğünü ifade ederek, 2 aydır aileye yardım ettiklerini söyledi. Göçüğü haber alınca yardıma koştuklarını anlatan Altunbüken, “Gece sesi duyunca kaza oldu zannettim. Binanın çöktüğünü duyunca hemen koşup geldik. İtfaiye ve polisler geldi, yaralıları çıkardılar. Kadının öldüğünü duydum. Hepimiz üzüldük. Kendi halinde gariban insanlardı. Burada mahalleli olarak sürekli yardım ediyordukö dedi.
Şükrü Gündüz ise kullanılmayan binada yaşayan Suriyeli ailenin başına gelenleri öğrenince üzüldüklerini ifade etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————————    
– Göçük olan ev
– Evin bahçesi
– Can Altunbüken ile röp,
– Şükrü Gündüz ile röp. 
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Kadir GÜNEŞ -Kamera:Ahmet KILIÇ-GAZİANTEP-DHA)

=========================

Şiddet uyguladığı iddia edilen koca: Ortada şiddet yok, eşimin psikolojik sorunu var

ANTALYA’da şiddet gördüğü iddiasıyla KADES uygulamasıyla polisten yardım isteyen T.Ö.’nün eşi Kenan Özveren, “Ortada şiddet yok. Eşimin psikolojik sorunu var. Bunu bildiğim için eşim KADES’i aradığı zaman ben de cep telefonuyla yaşananları görüntüledim. Masumiyetim cep telefonu kayıtlarında mevcut” dedi.

Olay, 15 Ocak günü saat 23.00 sıralarında, Muratpaşa ilçesi Yüksekalan Mahallesi’ndeki 3 katlı apartmanın en üst katında meydana geldi. Kenan Özveren ile eşi T.Ö. arasında bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. T.Ö., eşinin kendisine şiddet uyguladığı iddiasıyla telefonunda yer alan KADES programının butonuna basarak, polisten yardım istedi. Bunun üzerine olay yerine resmi ve sivil polis ekiplerinin yanı sıra, Özel Harekat polisi sevk edildi.

EŞİ ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ
Olay günü polis aracına alınan T.Ö., eşi Kenan Özveren’den şiddet gördüğünü, evde tüfek olduğunu, iki çocuğunun da evde kaldığını belirtti. Bunun üzerine çelik yeleklerini giyen polis ekipleri sokağı yaya ve araç trafiğine kapatarak önlem aldı.

1 AY UZAKLAŞTIRMA ALDI
Yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından, ağabeyinin de gelmesiyle ikna edilen Kenan Özveren, polis ekiplerine kapıyı açtı. Evde bulunan ruhsatlı av tüfeği muhafaza altına alınırken emniyete götürülen Kenan Özveren, ifadesinin ardından savcılık talimatı ile serbest bırakıldı, hakkında 1 ay uzaklaştırma kararı verildi.

‘EŞİMİN PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR’
DHA’ya konuşan Kenan Özveren, “Ortada şiddet yok. Eşimin psikolojik sorunu var. Bunu bildiğim için eşim KADES’i aradığı zaman ben de cep telefonuyla yaşananları görüntüledim. Masumiyetim cep telefonu kayıtlarında mevcut” dedi.

Kenan Özveren, “Eşimle o gün tartıştık. Kendisi üstüme geldi. Hakaret içerikli sözler söyledi. Ben hiçbir şekilde eşime şiddet uygulamadım. O gün de KADES uygulamasına bastıktan sonra üzerime saldırdı. ‘İmdat’ diye bağırmaya başladı. Ben de o esnada hepsini kayıt altına aldım. Ben cani değilim. Karaciğer nakli olan 2 çocuğum var. Ben onlar için mücadele ediyorum. Ben karımı dövecek ve incitecek kadar cani değilim. Karımın telefonda bana attığı hakaret içerikli mesajlar da duruyor. Ben bunları da savcılık ve gerekli yerlere ulaştırarak suç duyurunda bulunacağım” diye konuştu.

‘İKİMİZ DE HASTANEYE GİDELİM DEDİM KABUL ETMEDİ’
Eşinin psikolojik sorunları olduğunu söyleyen Özveren, “Eşimin kendi içinde çözemediği sıkıntılar var gibime geliyor. Kaç defa hastaneye gidelim dedim. Antidepresan kullandığı zaman hiç sıkıntı yok. İlacı bıraktı ve şu an kendi kendine bir şeyler kuruyor. Beni cezalandırmak için çocukları evde aç bırakıyor. Ben ‘İkimiz de hastaneye gidelim’ diye teklif ettim ama kabul etmiyor. Ailesi de bunun bilincinde zaten” dedi.

‘ÇOCUKLARIM DA ŞAHİT’
Eşinin KADES butonuna bastığı an ile telefonuyla çektiği görüntülerin saatinin aynı olduğuna dikkat çeken Kenan Özveren, “Bu görüntüler ile karımın KADES butonuna bastığı anlar karşılaştırılabilir. Karımın hiçbir şekilde bir yerinde darp izi yoktur. Karım sinirlendi üzerime saldırdı. Bu olaydan sonra da bayıldı. Ben ayılmasını sağladım, kafasını duvara vurmaya çalışıyordu ben elimi altına koydum. Çocuklarım da buna şahittir” diye konuştu.

Yaşanan olaydan sonra 1 ay uzaklaştırma aldığını belirten Özveren, “Şu an arabada yatıyorum. Üzerimdeki kıyafetler de hala aynı. Çocuklarım da karımla birlikte evde kalıyor. Ben onların güvende olduğunu düşünmüyorum” dedi.

O ANLARI KAYDETTİ
KADES uygulamasıyla polisten yardım isteyen T.Ö’nün görüntüleri kocası Kenan Özveren’in cep telefonuna yansıdı. Görüntülerde, Kenan Özveren eşine ‘Ağzımı burnumu da kırdı de. Kendine iyice zarar ver. Şikayetçi olacağım senden. Git buradan’ derken, T.Ö.’nün de Özveren’in elindeki telefonu almaya çalıştığı görüldü. Tartışmada kadının ‘Telefonu al’ diye bağırması da dikkat çekti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Kenan Özveren detaylar
– Kenan Özveren’in bankta oturması detay
– Kenan Özveren’in telefona bakması detay
– Kenan Özveren röp
– Kenan Özveren’in telefonuyla çektiği görüntüler
– Eşinin butona basması, eşiyle arbedeli tartışma anı
– Polisin bina dışında operasyon ve pazarlık anı
– Evin mutfağındaki iki çoçuğın yemek yerken
– Detay
HABER-KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

=========================

Tarladaki nergisler güzelliğiyle hayran bıraktı

Antalya’nın Serik ilçesinde Ahmet Şahin’in yaklaşık 1 yıl önce tarlaya diktiği nergisler çiçek açtı. Şahin’in ticari olarak yetiştirdiği nergisler hem kokusu hem de güzelliğiyle ilgi çekti. Pek çok kişi lavanta bahçesini andıran görüntüsüyle nergis tarlasında fotoğraf çektirmek için gelmeye başladı.

Serik’e bağlı Üründü Mahallesi’nde makine mühendisi Ahmet Şahin, yaklaşık 1 yıl önce 50 dönüm tarlaya nergis çiçeği ekti. Ahmet Şahin’in çiçekçilere ve otellere satmak için ektiği nergisler çiçek açtı. Hem kokusu hem de görsel açıdan lavanta bahçelerini andıran nergis çiçeği tarlası fotoğraf çektirmek isteyenlerin de ilgisini çekti. Nergis çiçeklerinin 50 adetten oluşan buketleri piyasada 20- 30 TL arasında satılıyor.

‘GENELDE İÇ PAZARA VERİYORUZ’
Üretici Ahmet Şahin, çiçek meraklısı olan kayınbiraderinin yurt dışından nergis tohumlarını temin ettiğini, kendisinin de maddi olarak destek verdiğini ve ortak olarak işe başladıklarını söyledi. Toplam 50 dönüm tarlaya nergis tohumlarını ektiklerini belirten Şahin, “Nergisi bir defa ekiyorsun. Daha sonra kendisi soğan yavruluyor. Eylül ayında erken çiçek açması için sulamaya başlıyoruz. Normalde sulanmayınca da çiçek açar. Satışı daha fazla ve ekonomik olsun diye özellikle sulama yapıyoruz. Tabii tarlanın tamamının aynı anda çiçek açmamasında faydası var. O yüzden bir kısmını sulamıyoruz. Bu sene havalar sıcak gittiği için çiçeğin açması geç kaldı. Satışta da pandemiden dolayı hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle olumsuz etkisi var. Satış miktarı ve fiyatı konusunda sıkıntı var. Nergis çiçeklerini genelde iç pazara veriyoruz. Kooperatif kanalıyla satışımızı yapıyoruz. Yurt dışı ihracat düşüncemiz de var. Yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Fotoğraf çektiriyorlar. Satın almak isteyenler oluyor. Biz de yardımcı oluyoruz” dedi.

‘SERİK’İN DE NERGİS BAHÇELERİ VAR’
Nergislerin fotoğraflarını sosyal medyadan gören ve merak eden öğretmen Elif Zengin, “İlçemizde böyle nergis çiçeklerinin olması çok güzel. Nergisin şu anda mevsimi. Merak ettik ve ziyarete geldik. Emeklerine sağlık. Isparta’nın lavanta bahçeleri varsa Serik’in de nergis bahçeleri var, herkesi bekliyoruz” diye konuştu.
Ayrıca bahçeyi ziyarete gelen vatandaşlar nergis çiçekleri arasında öz çekim ve fotoğraf çekimleri de yapıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– RÖP 1: Ahmet Şahin 
– RÖP 2: Elif Zengin 
– Nergis bahçesinden detay 
– Vatandaşlardan detay
– Vatandaşların özçekim yapması
HABER- KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)- 

 

Exit mobile version